Evenimentul zilei de ieri

Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a V-a)

Dacă aţi ratat cumva restul topului, iată-l:

locurile 8-10

locurile 5-7

locurile 3-4

locul 2

Dacă nu l-aţi ratat să trecem, în fine, la primul loc, care este ocupat de…

1. Bătălia de la Rocroi (1643)

Chiar dacă azi toată lumea asociază Franţa cu epoca napoleoniană, de fapt alta a fost cea mai glorioasă perioadă din istoria patriei învingătorilor. De la mijlocul secolului al XVII-lea şi până în al doilea deceniu al veacului următor Franţa a dominat politic, militar şi cultural lumea (adică Europa – restul, orice ar zice istoricii politically correct, încă mai scurmau cu beţe prin noroi), la fel cum fac Statele Unite în zilele noastre. Iar bătălia de la Rocroi a fost evenimentul care a declanşat această epocă a supremaţiei franceze

În 1643 întreaga Europă, din Portugalia până în Transilvania, era devastată un conflict nu cu mult mai prejos decât Al Doilea Război Mondial. Pretextul fusese încăierarea dintre catolicii şi protestanţii din Imperiul German, cunoscută drept Războiul de Treizeci de Ani. De aceasta se lipiseră însă curând alte războaie – între spanioli şi olandezi, între francezi şi spanioli, între portughezi şi spanioli ş.a.m.d. Probabil aţi observat deja că spaniolii erau băgaţi în mai toate conflictele; asta deoarece de vreun secol Spania era cea mai mare putere din lume, graţie atât vestitelor regimente de infanterie tercios, cât mai ales aurului venit din coloniile de peste mări (să-i ziceţi sărumâna lui domnu’ Columb, că altfel eraţi la fel de rupţi în fund ca noi). Această situaţie avea însă să se schimbe curând: Franţa, care scăpase de câteva decenii de propriile-i războaie între catolici şi protestanţi (asta era practic o modă pe atunci), se pregătea să preia ştacheta dominaţiei mondiale.

Pe tron urcase chiar în acel an Ludovic al XIV-lea, un ţânc de nici 5 ani (stânga). În general, venirea la putere a unui copil era o catastrofă pentru orice stat (bine, în România ar fi mai degrabă o binecuvântare – câte prostii poate face un copil în comparaţie cu o liotă de adulţi tembeli?). Francezii au avut însă noroc. Deoarece fostul monarh, Ludovic al XIII-lea, avusese înţelepciunea să lase guvernarea în mâinile ministrului său, workaholicul cardinal Richelieu, Franţa era acum unită, puternică şi bogată şi teoretic se putea bate de la egal la egal cu Spania. Mai rămânea doar să o şi demonstreze…

În primăvara lui 1643 Francisco de Melo, comandantul armatei spaniole din Belgia, se plictisise să se tot bată cu olandezii printre mori şi canale (ştiu că e uşor confuz: spaniolii stăpâniseră o vreme Belgia şi Olanda, apoi cea din urmă se răzvrătise şi acum se chinuiau să o recucerească). Aşa că s-a gândit să-şi folosească soldaţii – cei mai buni din Europa – pentru o mică invazie pe teritoriul Franţei, ai cărei soldaţi erau consideraţi mai degrabă cei mai proşti din Europa. Însă, în loc să mărşăluiască drept spre Paris aşa cum ar fi făcut, de pildă, nemţii, trupele spaniole au început să asedieze mica fortăreaţă Rocroi, unde chiar nu ştiu ce sperau să găsească – poate auziseră că acolo s-ar găsi depozitul de steaguri albe al francezilor şi vroiau să-l captureze ca să le distrugă moralul.

Ludovic al XIV-lea ar fi vrut să conducă personal armata destinată respingerii aceste invazii, dar se pare că maică-sa nu dorea să-l facă apevist, aşa că l-a trimis urgent la culcare. Comanda a primit-o ducele de Enghien (dreapta), care avea doar 21 de ani, dar compensa prin faptul că era vărul îndepărtat al regelui. Pe 18 mai, cele două armate au ajuns faţă în faţă, sub zidurile fortăreţei Rocroi. Ofiţerii francezi mai experimentaţi i-au recomandat ducelui să evite bătălia, pe motiv că oamenii săi erau şi mai puţini şi mai proşti decât cei ai lui de Melo. Enghien a refuzat însă, convins că soldaţii francezi nu-s buni doar pentru fugă.

În zorii zilei de 19 mai, francezii au atacat, cuprinşi de un sentiment nou pentru ei: curajul. Din păcate, acesta nu a compensat lipsa de experienţă; cu excepţia aripii drepte, condusă de Enghien însuşi, restul au început curând să bată în retragere, sub tirul infanteriei şi şarjele cavaleriei lui de Melo. O clipă, bătălia părea pierdută iar Enghien se pregătea să intre în rândul marilor oameni de arme ai Franţei; dar ducele şi-a condus cu iscusinţă cavaleria pentru a le cădea în spate spaniolilor. De Melo, care tocmai pusese mâna pe tunurile franceze şi se credea învingător, s-a trezit că e încercuit. Călăreţii săi au luat-o la fugă, nefiind prea curioşi să vadă cum se va termina bătălia; doar infanteria – faimoasele tercios – a rămas pe loc să-i înfrunte eroic pe francezi. Atacaţi din toate părţile, spaniolii nu aveau însă nicio şansă; pentru a nu-şi obosi soldaţii, Enghien a pus direct tunurile pe ei şi i-a măcelărit fără milă.

Nu doar floarea armatei iberice a pierit la Rocroi, ci mai ales renumele ei – a fost o zi neagră în istoria Spaniei, cum e Pearl Harbor pentru americani.  Fiindcă reuşiseră să-i bată pe cei mai buni oşteni din lume, francezii au căpătat din acel moment reputaţia că ar fi invincibili, reputaţie pe care au folosit-o din plin: din cei 72 de ani de domnie ai lui Ludovic al XIV-lea, majoritatea au fost dedicaţi războaielor. A fost însă şi cea mai strălucită şi mai glorioasă perioadă din istoria Franţei – şi totul graţie victoriei de la Rocroi.

Nu uitaţi: urmează topul celor mai urâţi oameni din istorie, pentru care momentan nu prea avem idei. Aşa că, dacă nu vreţi să vedeţi în top oameni frumoşi, săriţi cu propunerile!

Share:

26 comments

  1. RoseN 11 January, 2011 at 16:02

    URAAAA URAAAAAAAA! AM INFRAAAAAANT!!!
    Gata, gata am putut sa zic 🙂 sunt fericita 🙂

  2. Redeul 11 January, 2011 at 16:14

    Finally .. the nightmare is over !!

  3. Redeul 11 January, 2011 at 16:14

    Finally .. the nightmare is over!!

  4. andryusha 11 January, 2011 at 16:16

    Câtă perfidie, dom’le! Să te prefaci că alcătuieşti un mini-serial despre istoria Franţei, să ţii publicul cu sufletul la gură, să faci un ultim episod de o lungime monstruoasă, numai şi numai pentru a strecura ideea că Moldova nu face parte din Europa, mi se pare de-a dreptul strigător la Cer!… =))

  5. ionut 11 January, 2011 at 16:22

    Gata…acum stiu cum sa imi botez intaiul nascut si de ce :))
    Rocroi .
    Dupa “luni intregi de asteptari”, pot rasufla linistit: francezii au avut destule victorii incat sa existe si o cea mai mare victorie – stiam ca nu ma vor dezamagi :))

    Nu se compara cu romanii care il avura pe cel mai iubit dintre pamanteni …dar nah , nu toti sunt perfecti 🙂

  6. Cougar 11 January, 2011 at 16:27

    acu-i acu’.
    julius e ultralecuit de astfel de libertăţi date cititorilor, cu “teme” de topuri.
    pircă, pe de altă parte, e în culmea fericirii.
    niciodată n-am ştiut care-i diferenţa clară dintre lpf şi frf. în afară că lpf-ul n-are treabă cu naţionala şi frf-ul are. cred.

  7. serban 11 January, 2011 at 16:34

    @Cougar:
    Păi, una-i ligă, alta-i federaţie, n-o să spui ca-i acelaşi lucru.

    Şi, una-i profesionistă, cealaltă e română. Dacă nici asta nu e o deosebire, nu ştiu care ar mai putea fi.

  8. Cougar 11 January, 2011 at 16:40

    @serban: mulţumesc, dezambiguizatorule. şi, mai departe de ascuţişurile acronimice..?

  9. serban 11 January, 2011 at 16:43

    @Cougar: nimic mai departe, amândoo sunt cam tot aia, adică româneşti. 🙂

  10. clara 11 January, 2011 at 16:54

    Multumesc.Nu ii simpatizam prea tare pe francezi, dar citind cronicile tale am realizat ca daca civilii francezi au reusit sa repare toate efectele jenantelor infrangerilor militare sunt o mare natiune…

  11. Dan1 11 January, 2011 at 17:21

    @Cougar
    As adauga ca una e a lu’ Mitica Corleone si ailalta a lu’ Mircea Sandu Naşu’. Acu’ vezi diferenta? =))

  12. Ozzy 11 January, 2011 at 17:36

    Sincere felicitari domnului P! Serialul asta ar trebui sa fie tiparit.

  13. Tweets that mention Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a V-a) » Daily Cotcodac -- Topsy.com 11 January, 2011 at 17:45

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a V-a) – Daily Cotcodac > http://bit.ly/hVSKIK […]

  14. Daniel 11 January, 2011 at 17:58

    Finalitate peste așteptări, care oricum nu sunt prea înalte dat fiind faptul că e vorba de victorii ale francezilor.
    E totuși de notat stabilitatea politică sugerată în acea perioadă.

    Felicitări scriitorului, am savurat pe îndelete fiecare… post!

  15. sebra 11 January, 2011 at 18:14

    S-o gătat? #:-s

  16. iulian rinder 11 January, 2011 at 19:16

    Dupa ce ai scris atat de bataliile de la Vaslui cu toporu in cap, mi se pare firesc ca si fratii de ginta de a mea, frantuzi, sa fie si ei trecuti la categoria ,,succesuri si esece”. Armata Frantei e cu noi si Eba e pe acolo. Sigur nu au pierdut-o si pe ea spaniloii pe centura politica? Pe reprezentativa? O maslina, o capsuna, un dor de a reusi in viata prin valoare, munca si buze are si cucoana de afisat. Rocroi pentru noi este victoria lu Eba cetateanca dintre noi.

  17. George 11 January, 2011 at 19:16

    –> “adică Europa – restul, orice ar zice istoricii politically correct, încă mai scurmau cu beţe prin noroi”

    Pirca e un mic rasist, ca nu-mi imaginez ca n-a auzit niciodata de China.

    Pe vremea aia China era mult mai avansata din toate punctele de vedere decat toata Europa pusa la un loc… Da’ na… nu toata lumea a auzit de Kangxi si Qianlong.

  18. lulu 11 January, 2011 at 19:30

    huh. Dupa prima fraza mi-a stat inima. Credeam ce urmeaza o recapitulere a celorlalte noua pozitii :d

  19. Béranger 11 January, 2011 at 21:03

    Măi băieţi, îmi place băşcălia pe tema recurentă a curajului (ahem) şi a succesurilor (parol) armiei franceze, dar de ce nu vă legaţi voi şi de poporul ăsta? Geto-daci cum suntem, afară că am murit ca proştii în două războaie mondiale, vitejia românilor nu este decât o legendă! Zic io.

  20. N.A. 11 January, 2011 at 23:17

    Gata? 🙁 Nu bagati si voi niste mentiuni speciale, un “making of”, ceva… Ca mie-mi placu! De pe la cursurile de civilisation francaise nu m-am mai distrat asea… 😀

  21. Tzica 11 January, 2011 at 23:45

    er…Napoleon in sus Napoleon in jos…Carol Martel cu a sa victorie de la Tours nu a fost nici macar amintit…si asta..chiar a facut ceva..nu numai pentru armata franceza..:-(

  22. Pirca 12 January, 2011 at 00:16

    @Tzica
    Da, dar nu era francez, chiar si Le Pen ar fi de acord ca nu se poate vorbi de francezi decat dupa impartirea Imperiului lui Carol cel Mare intre nepotii sai – http://www.dailycotcodac.ro/2010/07/o-istorie%E2%80%A63-%E2%80%93-carolingienii/

  23. aisha 12 January, 2011 at 00:22

    eu n-am citit. e prea sofisticat limbajul. plus ca sunt multe link-uri incorporate. dar regret sincer ca n-am citit!
    dar, intr-o zi, cand o sa vreau sa ma plictisesc sau sa ma autopedepsesc, voi citi. le roi est mort! vive le roi! parca asa ziceau francezii.
    à la guerre comme à la guerre! drôle de guerre… profesoara mea de istorie iubea mult Franta – lectiile ei erau presarate cu expresii in lb. franceza! de asta, eu apreciez topul omagial dedicat bravilor-eroi- francezi! presupun ca i-ati glorificat si ridicat in slavi!

  24. Borish 12 January, 2011 at 12:13

    In topul oamenilor urati as nominaliza pe

    http://deadbuddyhackett.files.wordpress.com/2010/04/attila.jpg

    si eventual pe Sarah Jessica Parker

  25. Tzica 12 January, 2011 at 17:38

    mde…acu’…nici Napoleon nu era francez “de origine controlata” daca imi aduc eu bine aminte..

  26. Marisol Perry 13 January, 2011 at 02:04

    Măi băieţi, îmi place băşcălia pe tema recurentă a curajului (ahem) şi a succesurilor (parol) armiei franceze, dar de ce nu vă legaţi voi şi de poporul ăsta? Geto-daci cum suntem, afară că am murit ca proştii în două războaie mondiale, vitejia românilor nu este decât o legendă! Zic io.

Leave a reply