Evenimentul zilei de ieri

8 decembrie 1793: Moare Madame du Barry, amanta care a ruinat Franţa

Radu Pircă
Pe 19 aprilie 1743, în satul Vaucouleurs de la graniţa Franţei se năştea Jeanne Bécu, fiica unei croitorese şi a unui călugăr foarte sexy şi extrem de popular prin regiune deoarece reprezenta echivalentul în acele vremuri al unei bănci mobile de spermă. Familia Bécu era celebră pentru frumuseţe – bunicul Jeannei, un umil servitor, convinsese o contesă să-l ia de bărbat iar mama ei era ea însăşi amanta stabilă a unui bogătan. Nefiind un om cu credinţă în Dumnezeu, precum tatăl natural al copilului, pseudo-tatăl adoptiv a avut grijă de fetiţă şi, ştiind ce poamă-i maică-sa, a adus-o la Paris şi a lăsat-o în seama unei alte amante a sa. Când Jeanne a mai crescut, femeia şi-a dat însă seama că tânăra are mari şanse să devină o concurentă periculoasă şi i-a făcut vânt în stradă.

Pentru cineva care arăta ca Jeanne Bécu (foto) era însă destul de greu însă să moară de foame în Paris. La 16 ani a devenit amanta unui coafor celebru (pe vremea aceea nu erau toţi gay, de-aia şi aveau oamenii freze aşa urâte), apoi a unui creator de modă (nici ăştia nu erau încă gay şi cred că ştiţi în ce hal arătau hainele oamenilor în secolul al XVIII-lea). Jeanne avea însă gusturi prea scumpe pentru bugetul lor, aşa că bieţii oameni s-au reprofilat curând pe amante dintr-o clasă inferioară – mai urâţele, dar şi cu consum mai mic – în vreme ce domnişoara Bécu şi-a găsit un peşte de lux: Jean-Baptiste du Barry, prosper proprietar de cazinou cunoscut în lumea mondenă sub porecla, un pic lipsită de subtilitate, de “Dezmăţatul“.

Sub oblăduirea “Dezmăţatului“, Jeanne Bécu s-a lansat în lumea prostituţiei de lux, cu numele de scenă (tehnic vorbind, de pat), “domnişoara Lange (e un joc de cuvinte la care sunt convins că cititorii francofoni nu vor râde). Printre clienţii ei se numărau mareşali, demnitari de la curte şi înalte feţe bisericeşti, dar “Dezmăţatul” încerca să o menajeze, având pentru ea ambiţii şi mai mari. Du Barry era un om inteligent şi abil, care înţelesese că, de vreo doi regi încoace, deciziile politice depindeau mai mult de amante decât de miniştri; dacă l-ar fi făcut pe Ludovic al XV-lea, afemeiatul suveran al Franţei (foto), să se îndrăgostească de Jeanne Bécu? În vara anului 1768 regele, care se apropia de vârsta pensiei şi care în ultimii ani îşi pierduse doi dintre copii şi, mai grav, “favorita”, faimoasa madame de Pompadour, a făcut cunoştinţă la un dineu cu tânăra de doar 25 de ani. Martorii oculari spun că monarhul a găsit-o atât de “încântâtoare şi plină de viaţă”, încât a decis pe loc să o facă noua lui amantă oficială.

Pentru a da relaţiei o aparenţă de respectabilitate, Jeanne a fost rapid măritată cu fratele peştelui ei, contele du Barry, căruia, evident, i s-a interzis să se atingă de nevastă-sa. Proaspăta contesă a primit apoi un apartament la Versailles cu acces direct la dormitorul regelui şi un procent semnificativ din bugetul Franţei, ca să aibă de cheltuială – de pildă, şi-a comandat un serviciu de toaletă costând 11.000.000 de livre, adică 2,5% din veniturile pe acel an ale statului francez. În zadar alte frumuseţi ale vremii au complotat împotriva ei, în speranţa să-i ia locul; Ludovic nu a renunţat până la moartea sa la madame du Barry, cu toate că opinia publică i-a scos pe nas această relaţie de bătrâneţe. Voltaire, plătit de concurenţă, a publicat chiar un pamflet intitulat – din nou, nu foarte subtil – “Apoteoza Regelui Băşinos“, pamflet pe care l-a renegat rapid atunci când favorita i-a astupat gura cu o sumă şi mai mare de bani. Afară de cheltuielile exagerate, însă, du Barry s-a dovedit o persoană foarte decentă, evitând să se amestece prea mult în politică, aşa cum făcuse predecesoarea sa, madame de Pompadour, şi convingându-l pe rege să cheltuiască mai puţin bani cu războaie dezastruoase (mă rog, fiind vorba de francezi, ăsta e un pleonasm) şi mai mulţi cu artişti şi scriitori. Paradoxal, stilul Ludovic al XVI-lea i se datorează în mare măsură amantei lui Ludovic al XV-lea, care a deturnat o mare parte din bugetul Franţei spre arhitecţi, pictori, sculptori şi decoratori.

Noul rege o ura însă pe amanta bunicului său şi imediat ce a urcat pe tron, în mai 1774, a trimis-o pe du Barry la mănăstire. De fapt, n-o ura atât el (bărbaţii în general nu nutresc asemenea sentimente faţă de femeile frumoase), cât soţia sa, Maria Antoaneta, din motive pe care dacă nu le înţelegeţi, înseamnă că citiţi acest articol împreună cu soţia sau prietena. Madame de Barry a ieşit din mănăstire doi ani mai târziu şi s-a cuminţit, retrăgându-se la una din numeroasele moşii pe care i le făcuse cadou regele şi unde spera să-şi trăiască liniştită restul zilelor împreună cu noul ei amant, ducele de Brissac (foto – du Barry la 40 de ani, sculptată de Pajou, unul din artiştii pe care i-a sponsorizat).

Fericirea lor pseudo-conjugală a fost însă spulberată de Revoluţia Franceză. Mai întâi Brissac, care era şi comandantul gărzii regelui, a fost masacrat de revoluţionari. Apoi du Barry însăşi a devenit suspectă, autorităţile bănuind-o că ar finanţa comploturi contra-revoluţionare; aşa că au arestat-o, au violat-o – mai mult pentru a se putea lăuda că au făcut sex cu amanta regelui, fiindcă altminteri contesa avea de acum 50 de ani şi de vreo două ori mai multe kilograme (foto) – şi au aruncat-o în temniţă, de unde a avut totuşi plăcerea să vadă cum duşmana ei, Maria Antoaneta, este executată. Pe 6 decembrie 1793, un tribunal revoluţionar a condamnat-o la moarte pe madame du Barry la pentru trădare şi, două zile mai târziu, a fost ghilotinată. Abia după execuţie, când autorităţile i-au examinat mai atent hârtiile, au descoperit că marea ei crimă nu era că uneltise cu duşmanii revoluţiei, ci că ruinase ţara. S-au găsit chitanţe pentru sume reprezentând 2-3% din bugetul Franţei în acea perioadă – chiar şi după ce căzuse în dizgraţie, du Barry încasase milioane de livre ca pensie. E mai greu de calculat valoarea proprietăţilor primite cadou de la Ludovic al XV-lea sau a sumele pe care regele le-a cheltuit, la îndemnul ei, cu artiştii, dar probabil că undeva între 5 şi 10 procente din bugetul Franţei de atunci au fost tocate anual de madame du Barry, contribuind masiv la ruina finanţelor statului, deja afectate de un deficit bugetar cronic. Ruină care a dus, după cum probabil ştiţi, la izbucnirea Revoluţiei Franceză care a lăsat-o pe fosta amantă regală fără cap…

Share:

34 comments

  1. anndryusha 8 December, 2010 at 12:11

    În schimb, n-a făcut rate la bănci, adică nu s-a întins mai mult decât îi era plapuma…

  2. Versus 8 December, 2010 at 12:36

    inca nu se inventase Ministerul Turismului sa inteleg ?

  3. sebra 8 December, 2010 at 12:46

    Asta pensie nesimţită =))

  4. anndryusha 8 December, 2010 at 12:48

    @Sebra: =))

  5. Ciprian 8 December, 2010 at 12:51

    Cate stegulete albe s-ar fi confectionat de banii aia.

  6. Tweets that mention 8 decembrie 1793: Moare Madame du Barry, amanta care a ruinat Franţa » Daily Cotcodac -- Topsy.com 8 December, 2010 at 13:04

    […] This post was mentioned on Twitter by fulgerica and JuliusDC, sebra. sebra said: Page not found http://bit.ly/hXp1af […]

  7. ictin 8 December, 2010 at 13:10

    De unde concluzia (pentru pitipoance): cheltuiti cu cap fetelor, ca altfel ramaneti fara el.

  8. ionut 8 December, 2010 at 13:14

    ah, madame la comtesse .
    fara ea, antrefrig nu ar fi fost ce este acum :un pate din porc albastru .

  9. dr.Lecter 8 December, 2010 at 13:15

    Dupa cum a spus Versus, nu aveau la vremea aia Turism si Dezvoltare Rurala. Si, doar atat a putut sa sufle aia din bugetul tarii? Necompetitiv!Si pun pariu ca a noastra ar prefera sa bea soricioaica, decat sa ajunga la dublu de kilograme.Cat despre Marie Antoinette, ca si in cazul Elisabethei Bathory, nu au existat probe, dar au starnit conflicte in stratul puterii.

  10. Dan1 8 December, 2010 at 13:17

    @ionut
    Bre, foarte subtil comentariu! N-am inteles nimic! Poti sa dezvolti?

  11. ThoR 8 December, 2010 at 13:20

    Nu mi se pare ca doamna in cauza a fost exagerata in cheltuieli, Putem face un calcul in zilele noastre si anume cat din venitul sotului este tocat, pardon, cheltuit cu cap de catre nevasta. Probabil sare de 25-30%. Deci 2-3% din venitul lui Ludovic ( bine al Frantei, dar parca Regele Soare zice ca statul sunt eu ) e chiar putin. Concluzia e ca Ludovic a fost un zgarcit

  12. Dan1 8 December, 2010 at 13:25

    @ThoR
    Stai bre, ca avea si nevasta… Aia probabil toca 25-30%… =))

  13. sebra 8 December, 2010 at 13:38

    @Dan1,
    Ce vorbeşti, măi?? Ai văzut tu vreo nevastă care să toace bani?? Nţ! Nevasta cheltuie banii pe strictul necesar! :>

  14. Dan1 8 December, 2010 at 13:40

    @sebra
    Da bre, chiar, ce mi-o fi venit sa scriu asa ceva! =))
    @ThoR
    Ignora comentariul! =))

  15. 4mall 8 December, 2010 at 13:47

    Madama asta a cheltuit atatia bani cu artistii, dar nu a fost in stare sa gaseasca un pictor/sculptor mai priceput in photoshop…sau poate ca sunt eu prea pretentios!

  16. Dan1 8 December, 2010 at 13:49

    @4mall
    Bre, da’ esti chiar prea pretentios. Ia corecteaza o sculptura in Photoshop sa vedem si noi! =))

  17. ThoR 8 December, 2010 at 14:00

    =)) istoria se cam repeta doar ca nu in Franta….parca avem si noi o blonda care cica vrea sa cheltuie cu nus ce sali de sport multe milioane…ea are dreptate cati dintre voi stiti vreun sculptor, pictor, modelator in plastelina faimos care inca mai si traieste? dar toti il stiu pe banel, mutu, etc….deci doamna in cauza are dreptate

  18. ThoR 8 December, 2010 at 14:03

    @ Sebra …am si eu o rugaminte ca nevasta-mea nu vrea sa imi explice. poti sa imi spui si mie te rog cat inseamna strictul necesar in materie de posete?=))

  19. Dan1 8 December, 2010 at 14:10

    @ThoR & @sebra
    … si pantofi! =))

  20. ThoR 8 December, 2010 at 14:12

    @Dan 1: exact, uitasem de aia

  21. dc 8 December, 2010 at 14:15

    @ThoR: Chiar daca le-ai putea intelege pe femei, tot nu ti-ar veni sa crezi. Mai bine o lasi balta 😀

  22. sebra 8 December, 2010 at 14:23

    @Thor,
    La poşete? E simplu! Te lămuresc eu imediat! Ia fii puţin atent: câte anotimpri sunt? 4; câte culori de bază sunt? 7 (aici înmulţeşte cu minim 2, adică nuanţele); câte mărimi sunt? 3 (mare, mică, medie); câte categorii de încălţări sunt? 9 (ne limităm la astea: cizme, ghetuţe, botine, pantofi, sandale, saboţi, balerini, adidaşi, papuci); câte tipuri de ieşiri sunt? 5 (job, plimbare, shopping, petrecere, călătorie).
    Ei, acum calculează tu combinările sau aranjamentele (dacă eşti de profil uman, nu ştii ce-s astea) adună, împarte la 4 (ca să fie strictul necesar) şi vezi cât îţi dă.
    Ăsta e! Te-ai lămurit? 🙂

    p.s. De pantofi nu vă spun, că e off topic şi nu vreau să fiu off topic :))

  23. ionut 8 December, 2010 at 14:24

    @Dan1
    Comtesse du Barry a inspirat si numele unei marci de produse alimentare frantuzesti .

    http://www.journaldunet.com/economie/magazine/enquete/les-entreprises-centenaires-en-2008/comtesse-du-barry-une-histoire-de-gout-et-de-tradition.shtml

    Cum sunt renumiti si pentru foie gras sau terrine , o oarecare asociere poate fi facuta cu porcusorul nostru albastru 🙂
    Fiecare popor dupa mintea si priceperea lui :))

  24. Dan1 8 December, 2010 at 14:26

    Oricum, Ludovic al XV-lea asta a avut noroc ca nu se inventasera mall-urile, ca atunci intreg bugetul Frantei ar fi fost deturnat catre madam asta – cum o chema! Jeana! =))
    @ionut
    Chel uoreor! =))
    @sebra
    Bre, chiar ca e simplu, da’ daca pe noi barbatii nu ne duce mintea – nu ne duce si pace! =))

  25. sebra 8 December, 2010 at 14:38

    @Dan1,
    Vezi? De aia aveţi nevoie de neveste! Ştiam io ;;)

  26. ThoR 8 December, 2010 at 14:43

    @ sebra : multumesc ….ma apuc de cautat un al doilea servici…..si cred ca nici un al treilea nu ar fi exagerat =))

  27. Radu 8 December, 2010 at 14:50

    @Sebra: Vezi? De aia sunt eu divortat! Stiam io ;;)

  28. sebra 8 December, 2010 at 14:57

    @Radu,
    Dacă n-ai ştiut să calculezi…

  29. Dan1 8 December, 2010 at 15:00

    @sebra
    Da bre, da’ nici nu-ntreaba, stii! Ca uite, noi ne lamuriram! =))

  30. sebra 8 December, 2010 at 15:26

    Mă bucur că am fost de un real folos 😀

  31. N.A. 8 December, 2010 at 18:33

    Sebra, imi place din ce in ce mai mult de tine! ;))

  32. 4mall 8 December, 2010 at 20:05

    @N.A: Prea tarziu, e luata !

  33. sebra 8 December, 2010 at 21:10

    @N.A.,
    :”>

    @4mall,
    Da’ tu ce te bagi?? 😀

  34. Toni 23 October, 2017 at 16:45

    Cu unele mici diferențe, cam așa a fost.
    Parcă o asemenea depravare, regina ne-oficială a Franței să ajungă o curviștină care se culcase cu toți curtenii până să-l seducă pe rege, nu putea duce decât la ce-a dus…
    1789, masacrarea depravaților…
    Cum s-ar zice, o soțietate fără prințipuri va să zică că nu le are!
    https://www.youtube.com/watch?v=Hxnf2oiUyj8

Leave a reply