Evenimentul zilei de ieri

Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a III-a)

4. Bătălia de la Fontaine-Française (1595)

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea Franţa a avut norocul să nu mai aibă răgazul pentru războaie externe dezastruoase. E drept, asta din cauză că a fost cuprinsă de un război civil dezastruos între francezii catolici şi cei protestanţi – sau, mai bine zis, între marile familii nobile, care încercau să controleze statul profitând de slăbiciunea regilor şi folosind religia ca pretext.

După opt războiaie religioase care devastaseră întreaga ţară fără ca Dumnezeu să se arate favorabil uneia sau alteia dintre tabere (nu ca la fotbal, unde e întotdeauna clar când Dumnezeu e român, stelist ş.a.m.d.), spre sfârşitul veacului se întrezărea totuşi o speranţă de pace. Din motive complexe, incluzând asasinate şi căsătorii din interese, pe tron ajunsese un protestant, Henric al IV-lea. Era un om rău, fără credinţă în Dumnezeu, aşa încât era dispus să se convertească imediat la catolicism dacă asta ar fi adus pacea în Franţa. Majoritatea oamenilor de bun-simţ, sătui de războaiele interne, îl susţineau; însă o minoritate de catolici talibani, uniţi în aşa-numita Ligă, continuau să i se opună cu ajutorul Spaniei, în acele vremuri cea mai mare putere militară europeană.

Încet-încet, între 1589 şi 1594, Henric a bătut armatele Ligii, recucerind în cele din urmă de la ele şi Parisul, unde în ultimii ani domnise un soi de sharia catolică. Ultima redută a rebelilor rămăsese Burgundia, unde le venise în ajutor şi o impresionantă armată spaniolă. Dacă Henric nu reuşea să-i gonească şi de aici, era foarte probabil că războiaiele religioase aveau să reizbucnească iar de data aceasta riscul era ca vecinii de dincolo de Pirinei să-şi taie o halcă mărişoară din Franţa.

În dimineaţa zilei de 5 iunie 1595 Henric plecase în recunoaştere cu un detaşament de cavalerie în împrejurimile satului Fontaine-Française, când a dat peste avangarda spaniolă. Francezii erau de zece ori mai puţini decât inamicii, însăregele le-a ordonat să şarjeze imediat. Suprinşi probabil de absenţa steagurilor albe, spaniolii au fost puşi pe fugă, dar au promis că se vor întoarce cu prietenii lor şi-o să vadă Henric atunci…

Regele ştia că duşmanul are cel puţin 10.000 de oameni, pe când el abia dacă putea strânge 3.000. Disperat, i-a adunat pe toţi ţăranii din împrejurimi şi le-a cerut să-şi ascută cât pot de bine furcile, coasele şi topoarele, ca să lucească în soare, apoi a defilat cu ei pe un deal, în văzul inamicilor. Cum armatele de pe atunci nu prea purtau uniforme, comandantul spaniol a crezut, după sclipirea uneltelor agricole, că are de-a face cu întreaga armată franceză (sau cu populaţia judeţului Vaslui) şi a făcut cale întoarsă, consierând că n-are nicio şansă de izbândă. Liga, părăsită de aliaţii ei, s-a destrămat curând şi războiul civil a luat astfel sfârşit graţie unor oameni gospodari, care au avut un topor sau un flex prin casă.

3. Prima bătălia de pe Marna (1914)

Pentru francezi, Primul Război Mondial a început în modul cel mai banal cu putinţă: cu o mare retragere în faţa armatelor germane victorioase, care ajunseseră la mai puţin de 50 de kilometri de Paris. Deja ghidurile de conversaţie în limba germană se vindeau ca pâinea caldă în capitala Franţei, Arcul de Triumf era împodobit cu vulturul Kaiserului pentru iminenta paradă militară iar la Luvru se puneau în grabă plăcuţe bilingve. Totuşi, comandantul-şef al armatei franceze, Joseph Joffre, mai renumit în ziua de azi fiindcă după el a fost botezată o prăjiturică, avea o viziune uşor diferită asupra cursului războiului. Joffre, un măcelar de oameni pe care şi Stalin l-ar fi îndrăgit, considera că francezii trebuie să atace cu orice preţ, pentru a nu pierde iniţiativa şi că Parisul merită câteva sute de mii de morţi. Drept urmare, la începutul lunii septembrie a pus la cale un mare contra-atac, cu cooperarea armatei britanice, menit să oprească înaintarea nemţilor pe linia râului Marna.

De partea celaltă, şeful Marelui Stat Major german, Helmuth von Moltke, era exact opusul a ce v-aţi aştepta de la un general nemţ: un timp sensibil, care credea în spiritism, îngeri păzitori şi puterea vindecătoare a credinţei şi care ajunsese în fruntea armatei doar pentru că bunicu-său câştigase războiul franco-prusac din 1870-1871. Ar fi fost minunat pentru a conduce un pension de fete sau un ONG, dar în faţa nemilosului Joffre nu avea nicio şansă pe câmpul de luptă.

Pe 5 septembrie francezii au pornit ofensiva, atacând pe toate fronturile. Deşi duşmanul se aştepta mai degrabă la o serbare de bun-venit, Joffre a suferit totuşi pierderi uriaşe şi a fost nevoit să aducă întăriri din Paris cu taxiurile – din fericire, în Franţa şoferii sunt obligaţi să ia comanda, altfel ar fi auzit “Unde mergeţi? La Marna? A, nu, eu merg doar în Berceni, că mă retrag dacă vreţi acolo…”

După patru zile de luptă, situaţia se schimbase complet. Armatele germane erau acum în pericol de a fi încercuite; brusc, nimeni din Paris nu mai vroia ghiduri de conversaţie. La auzul veştilor de pe front, Moltke a făcut o cădere nervoasă şi s-a refugiat în puterea rugăciunii; subalternii săi au preluat comanda şi au ordonat retragerea. Spre norocul lor, francezii erau prea epuizaţi – şi uluiţi – de succes pentru a-i putea urmări, aşa că războiul a mai putut dura 4 ani.

Pe 12 septembrie, bătălia a luat sfârşit: deşi ambele părţi suferiseră pierderi egale (cam un sfert de milion de oameni), victoria era totuşi a francezilor, care împinseseră frontul înapoi cu 45 de kilometri şi opriseră definitiv înaintarea germană care altminteri ar fi putut duce la căderea Franţei, aşa cum s-a întâmplat vreo 25 de ani mai târziu. Moltke a fost trimis acasă cu tot cu cărticelele lui de rugăciune – nu înainte de a-l avertiza pe Kaiser că a pierdut războiul, de parcă el n-ar fi avut nicio contribuţie la asta. Joffre, în schimb, a devenit un erou naţional, salvatorul patriei, primul comandant francez de la Napoleon încoace care reuşise să-i bată pe nemţi.  Mamele îşi botezau copiii după el (Joffrette, pentru fete), i se dedicau poezii şi statui, i se spunea “Tătuca Joffre”. Istoricii militari de azi nu-s la fel de blânzi cu el şi consideră că era un tembel care nu ştia decât să atace. Probabil că aşa e – dar fără el, acum Franţa ar fi fost un plicticos land german şi n-aţi mai fi avut niciodată ocazia să înjuraţi maşinile franţuzeşti.

Mâine, puţinii cititori care au rezistat până aici vor putea afla, în fine, care este cea mai importantă victorie franceză. Sau poate că le vom face o surpriză urâtă şi vom da doar bătălia de pe locul II?

Share:

18 comments

  1. andryusha 10 January, 2011 at 13:30

    Plus că francezii lui Henric al IV-lea îl aveau de partea lor şi pe cavalerul Pardaillan, turbat de furie că n-o putea convinge pe Fausta să facă un pateu de raţă cât de cât comestibil… =))

  2. RoseN 10 January, 2011 at 13:30

    Of, era sa zic Uraaa uraaa, am infrant! Cand colo este tot cu ‘Va urma’…eh!

  3. Dan1 10 January, 2011 at 13:42

    Bre da’, una peste alta, a avut si armata franceza momentele ei! =))

  4. ThoR 10 January, 2011 at 13:49

    MAESTRE lasa gluma si prezinta maine locul I ….pe de alta parte ar merge o infratire a Parisului cu Vasluiul

  5. serban 10 January, 2011 at 14:04

    Propun şi io un top:
    “cele mai tari pisici din istorie”

  6. Lepka 10 January, 2011 at 14:33

    ooof..cat suspans..banuiesc ca pe locu I e “pe aicea nu se trece” in varianta franceza aka Bataille de Verdun. Si parca si de Carol cel Mare ar trebui scris ceva, nu?
    Am ghicit?

  7. dr.Lecter 10 January, 2011 at 14:35

    Se pare ca toti comandantii de armate au confectionat strategii pe sistemul: prosti, da’ multi! (in afara de Leonidas si inca unul) Si , tuturor le-a mers. Doar contemporaneitatea mai are rezerve in aplicarea lui

  8. silavaracald 10 January, 2011 at 14:38

    @andryusha
    =))

  9. Ramses3 10 January, 2011 at 14:47

    parca vad ca pe primu loc e aia cu Vircengentorics si cu potiunea magica…daca nu a fost deja

  10. Zebra 10 January, 2011 at 16:14

    Cut the crap, fapt este ca “Vaslui” e varianta autohtona pentru Domaine Royal!

    P.S. Nu inteleg de ce sunteti rai, sunt multi oameni decenti, de bun simt, cititi in Vaslui. Acestia urmeaza traseul normal in viata: cresc, se formeaza, asimileaza, isi fac dracului bagajele si se cara unde vad cu ochii. Si uite d-asta am ratat ocazia de a ma face remarcata in traficul bucurestean, o oaza de liniste si toleranta, cu minunatele placute cu VS…trist, trist.

  11. mordor 10 January, 2011 at 17:25

    comparatia intre vasluieni si francezi ii nedreptateste pe cei dintai (cam ca aia cu romanii si bulgarii dar in cazul asta nu stiu exact pe cine nedreptateste).
    1. vasluienii nu construiesc masini, eventual le conduc beti
    2. vasluienii nu fac filme muzicale. in general nu fac filme, cu exceptia lui porumboiu ala micu
    3. vasluienii mananca branza stricata dar macar nu se lauda cu asta
    4. in vaslui femeile seamana cu barbatii. in Franta e invers

    mai am si altele

  12. sendroiu 10 January, 2011 at 19:20

    @Pirca: foarte misto scris serialul, sa stii ca eu am inceput deja sa tin cu francezii (inca de pe la episodul 2) …
    Banuiesc ca, la casele de pariuri de pe vremea bataliei de pe Marna, daca puneai 100 de lire pe francezi, te faceai cu apartament in centrul Londrei 😉

  13. Stephanie 10 January, 2011 at 19:42

    à Sendroiu: ti-au luat mintile escargotzii aia! Cum sa tii cu francezii?

  14. Sare'n Ochi 10 January, 2011 at 20:02

    Vă înduraţi de mine, îndurare,
    Atât măcar, prieteni, de-aţi avea!
    În hrubă zac, nu sub un pom în floare,
    Aici, în surghiunia cea mai grea,
    Cum Domnul se-nvoi cu Soarta mea.
    Cocote, crai, novici şi tinerei,
    Voi acrobaţi, voi dansatorii cei
    Mai iuţi ca strechea, ageri ca iatanul,
    Cu voci ca zvonul unor clopoţei,
    Aici îl lăsaţi pe Villon sărmanul?

    Voi menestrei cântând în voia lor,
    Craidoni, ce numai râdeţi şi glumiţi,
    Şi risipiţi bani buni ori calpi cu spor,
    Oameni de duh, oleacă aiuriţi,
    Estimp el moare de mai zăboviţi.
    Stihuitori de cântec, vers, oraţii,
    De se va stinge, faceţi-i libaţii.
    El zace, raze nu-i aduc aleanul,
    Nici adieri, i-s ziduri grele fraţii.
    Aici îl lăsaţi pe Villon sărmanul?

    Veniţi să îl vedeţi în pătimire,
    Nobili iertaţi de orice bir şi dare,
    Neaplecaţi la legi şi cârmuire,
    Ci doar în faţa Domnului cel mare.
    Postind duminici, marţile, oricare,
    Lui dinţii ca de greblă i se fac,
    (Din coji uscate, nu din cozonac),
    Şi-i toarnă-n maţe apă cu toptanul,
    În hău adânc nu-i masă, nici hamac,
    Aici îl lăsaţi pe Villon sărmanul?

    Juni ori bătrâni, prinţi ce vă pomenesc,
    Aduceţi-mi iertare cu sigil domnesc,
    Şi scoateţi-mă-n coş, tras cu arcanul.
    Aşa se-ajută porcii, mă gândesc;
    Guiţă unul doar, în turmă o tulesc.
    Aici îl lăsaţi pe Villon sărmanul?

  15. Tweets that mention Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a III-a) » Daily Cotcodac -- Topsy.com 10 January, 2011 at 22:57

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Newsted. Newsted said: RT @tweetmeme Page not found http://bit.ly/fryiwE […]

  16. Serban 11 January, 2011 at 04:27

    Sare-n Ochi, poţi şi alţi poeţi?
    Că mi-ai adus aminte de Parodii originale.
    Şi chiar aş dori să mai citesc aşa ceva.

  17. Sare'n Ochi 11 January, 2011 at 09:03

    @serban, da. uite o bijuterie (de Ion Muresan):

    Poem
    (către Nichita Stănescu)
    Pe zi ce trece se înmulţesc adresele pe care trebuie să le uit.
    Pe zi ce trece se împuţinează casele în care sunt primit ca un om onorabil.
    Oho, dacă aş fi eu inginer,
    dacă aş fi eu doctor,
    dacă aş fi eu contabil…!
    Aş mai bea cincizeci de vodcă.

  18. Historix 11 January, 2011 at 10:03

    Superb!

    propun sa continui cu marile victorii ale armatei romane – versiuni neromantate.

    pai nu?

Leave a reply