Evenimentul zilei de ieri

12 octombrie 1492: Descoperirea Lumii Noi

Radu Pircă

Într-o frumoasă vineri a anului 1492 amiralul Cristofor Columb a fost trezit la două dimineața de răcnetele marinarului din cuibul de cioară. Columb s-a gândit mai întâi să-i bată în catarg ca să facă liniște, dar s-a oprit, intrigat de strigătele matelotului. În loc de ”Uăi! Ieși la o bere?” acesta răcnea din toate puterile ”Pământ! Pământ!”

Dacă ar fi trăit Columb în zilele noastre,niciun HR nu l-ar fi angajat pe postul de navigator, cu ”descoperire de noi continente” inclusă în fișa postului, între ”program flexibil” și ”disponibilitate pentru ore suplimentare” . Asta pentru că faimosul genovez nu avea în CV experiență de căpitan, ci de agent comercial, job care-l purtase din Irlanda până în Grecia și pe coastele Africii. Cum ultima modă în vremea sa era consumul de mirodenii, aduse din îndepărtata Asie (mai țineți minte cum căuta lumea Delikat d-ăla bun, polonez, pe vremea lui Ceaușescu? Ei, exact la fel, doar că Delikatul era ceva mai greu de găsit), Columb și-a folosit experiența pentru a pune pe hârtie un proiect cu care a aplicat la orice curte care poseda o flotă decentă.

Proiectul lui Columb consta în deschiderea unei noi rute către Asia, care să nu mai depindă de intermediari. Vechea rută spre Orient, practic Drumul Mătăsii, era în mâinile musulmanilor care practicau prețuri de speculă; astfel, 400 de grame de ghimbir costau cât o oaie, iar o cutie de bețigașe parfumate probabil că se dădea la schimb pe un castel (dar orice femeie o să vă spună că merita). Columb s-a gândit, inginerește, că ar fi mai simplu să ocolească Pământul pe partea celalaltă pentru a aduce prețioasele mirodenii direct din Asia. Suveranul care ar fi fost dispus să finanțeze o expediție în acest scop ar fi putut deveni fabulos de bogat controlând comerțul cu Orientul, susținea Columb. Regilor Portugaliei și Angliei, ca și guvernelor genovez și venețian, proiectul li s-a părut dubios iar autorul său, un italian țepar – prea suna a ”cado! cado” ideea lui Columb. În schimb Spania, care nu era o mare putere maritimă, a acceptat să-l finanțeze, probabil din dorința de a-i oftica pe rivalii portughezi în cazul, puțin probabil, al unui succes- și nu pentru că ar fi crezut în acest proiect a cărui seriozitate îl făcea demn de a fi comentat chiar și la OTV.

Conform calculelor lui Columb, noua rută spre Orient ar fi trebuit să aibă vreo 4.000 de kilometri, floare la ureche (cam de zece ori distanța până la Iași, practic ar fi trebuit să faci mai puțin decât până în Băneasa). Undeva se pare însă că îi dăduse cu virgulă, fiindcă distanța reală e de 20.000 de kilometri, plus că între Europa și Asia mai era un continent pe care genovezul nu-l prevăzuse absolut deloc în planurile sale.

Cristofor Columb

Așa că atunci când, în noaptea de 12 octombrie 1492, marinarul din cuibul de cioară (Juan Rodriguez de Bermejo era numele său, dacă vă interesează) a început brusc să răcnească ”Pământ!”, Columb a fost ferm convins că dăduse peste Japonia. Era, în realitate, o insulă din Arhipelagul Bahamas. Amiralul genovez tocmai descoperise Lumea Nouă, cunoscută apoi drept America. Două săptămâni mai târziu, când a ajuns pe coasta Cubei, Columb a declarat că este de fapt China. A ținut-o tot așa până în 1506, când s-a stins din viață, în ciuda eforturilor contemporanilor săi de a-l convinge că nu ajunsese deloc în Asia – și marele său noroc e că a fost așa un mare descoperitor, fiindcă altfel sigur ar fi fost cunoscut drept cel mai odios bătrânel din istorie

Dacă vreți să știți mai mult: faimoasa scrisoare în care Columb anunță succesul expediției ”către insulele din Marea Indiei”, tradusă în engleză și comentată

Share:

14 comments

 1. m3bis 12 October, 2010 at 13:09

  – Pământ, pământ!
  – Ce strigi bă, ca descreieratul? Bagă-ţi, întâi, luneta-n ochi şi vezi dacă-i deschis la terasa de pe faleză, să bem şi noi o bere!

 2. Dan1 12 October, 2010 at 13:13

  O singura remarca: Delikat-ul era unguresc, nu polonez; aia era Inka. =))

 3. anndryusha 12 October, 2010 at 13:27

  I-ar fi bătut Columb în ţeavă dar, datorită faptului că Juan Rodriguez de Bermejo se debranşase recent de la centrala termică a corabiei, optând pentru un radiator electric cu ulei, erau şanse minime ca zgomotul produs prin ciocănire să ajungă până la el. =))

 4. sebra 12 October, 2010 at 13:53

  Măcar n-a avut nevoie de viză :))

 5. Savantu' 12 October, 2010 at 13:56

  Si mai bun ca Delikat-ul era Vegeta “de la sarbi”

 6. sebra 12 October, 2010 at 14:05

  Un ascultător: Cine a fost Cristofor Columb ?
  Radio Erevan : Primul socialist: nu ştia unde merge, habar n-avea unde se află şi toate acestea pe banii contribuabililor.

 7. Dan1 12 October, 2010 at 14:10

  @sebra
  =))
  Mergea si:
  Radio Erevan : Guvernul României in 2010: nu ştia unde merge, habar n-avea unde se află şi toate acestea pe banii contribuabililor. =))

 8. sebra 12 October, 2010 at 14:15

  @Dan1,
  Răspunsul tău e de mai actualitate =))

 9. Auggie 12 October, 2010 at 15:36

  :)) mi-a placut. Pe de alta par5te nu pot sa constat justetea afirmatiei ca nici un HR nu il angaja pe columb, nu numai ca nu avea experienta dar mai presus de toate nu avea diploma de descoperitor :))

 10. camil 12 October, 2010 at 15:37

  după nenea vikingul, Leif Ericson pe nume, merge și un Cristoforo Colombo/Cristobal Colon 🙂

 11. Tweets that mention Daily Cotcodac »  12 octombrie 1492: Descoperirea Lumii Noi -- Topsy.com 12 October, 2010 at 15:57

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» 12 octombrie 1492: Descoperirea Lumii Noi http://bit.ly/azeY3R […]

 12. cruela de vila 12 October, 2010 at 17:54

  ce ne-ar mai place sa descoperim si noi america, pa prafu’ asta!
  😉
  cred ca shi HR-ilor !
  😉
  dar e oleaca cam tarziu!
  🙁
  ceva imi spune ca vom descoperi cu placere, cat de curand, china!
  😉

 13. CID 13 October, 2010 at 01:54

  Interesant e ca unii marinari musulmani stiau ca intre Europa si Asia se mai afla un continent(daca o iei pe mare spre vest),dar secretosi,tineau informatia asta pentru ei.

 14. 22 noiembrie 1594: Moare Martin Frobisher » Daily Cotcodac 22 November, 2010 at 12:31

  […] sa. Regina Elisabeta I a Angliei (foto) fusese convinsă de cartografii curţii că ar mai exista o rută spre bogăţiile Orientului Îndepărtat, vânate de toţi monarhii europeni. Ruta care ocolea Africa pentru a ajunge în India era deja […]

Leave a reply