Evenimentul zilei de ieri

Evenimentul zilei de ieri

Julius Constantinescu

9 octombrie
1890 Începe construcţia podului de la Cernavodă. Pentru că lucrările au fost executate într-un timp scurt, la un preţ rezonabil şi la standarde de calitate de vârf, regele Carol I n-a prea avut pretexte să facă vizite pe şantier în fiecare week-end, aşa că, după cum ştiţi, n-a ajuns niciodată atât de popular ca Traian Băsescu.

10 octombrie
1872 Ion Creangă este exclus din cler. Biserica pretinde că l-a exclus din cauză că era beţiv şi curvar, însă e greu de crezut că un popă din Moldova poate fi dat afară doar pentru atâta lucru; mai probabil e că Ion Creangă fusese reclamat la Arhiepiscopie de vreun călugăraş căruia îi suflase ibovnica.

11 octombrie
1818 Ion Vodă Caragea fuge din ţară. În graba plecării, n-a apucat să ia decât strictul necesar, adică o mică avere din care să trăiască în lux el şi vreo cinci generaţii după el.

12 octombrie
1492 Columb descoperă insulele Bahamas, deşi acasă e nevoit să pretindă că a fost până la Toledo cu nişte treabă, pentru că doamna Columb nu era atât de proastă să creadă în poveşti de-astea cusute cu aţă albă gen Lumea nouă sau mai nu ştiu eu ce insule exotice.

13 octombrie
539 î.Hr. Cyrus cel Mare cucereşte Babilonul. Pentru că fortificaţiile acestuia nu puteau fi luate cu asalt, persanii au deviat, în noaptea de 12 octombrie, cursul Eufratului şi au intrat în Babilon prin albia secată a fluviului. Partea nasoală pentru babilonieni a fost aceea că au fost surprinşi chefuind, istoricii fiind de părere că persanii s-au enervat groaznic şi i-au măcelărit mai mult pentru că nu-i chemaseră şi pe ei la chef.

14 octombrie
1582 Prin introducerea calendarului gregorian, această zi nu există în istoria Italiei, Poloniei, Portugaliei şi Spaniei. Printr-o bizară coincidenţă, tot pe 14 octombrie 1582, armata franceză nu suferă nici o înfrângere.

15 octombrie
2003 Prima misiune spaţială chineză – probabil, naveta spaţială chinezească a survolat cunoscutele planete Vemus şi Jupiner.

Share:

11 comments

  1. Evenimentul zilei de ieri » visurat.ro 9 October, 2009 at 00:13

    […] Ion Creangă fusese reclamat la Arhiepiscopie de vreun călugăraş căruia îi suflase ibovnica. more De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. Ciprian 9 October, 2009 at 00:40

    Mai probabil Creanga o fi citit pe la pomeni in numele tatalui si fiului, ultima cartulie cu Povestea pumei, copie a unui manuscris chinezesc descoperit de Cristóvão Columb in timp ce-si scria in fundul gradinii rezemat pe vine epistola pentru nevasta.. Miu amoru soy feliciu, din miu ou se audiu dailyu sute de cotcodaciu. Logo vom fiu pais. Ti beso.

  3. punKreas 9 October, 2009 at 01:56

    Ai uitat sa precizezi ca naveta spatiala chinezeasca a fost lansata de la Europa 😀

  4. Ciprian 9 October, 2009 at 10:31

    @punkreas si a ajuns pe statia orbitala Niro :))

  5. animaloo 9 October, 2009 at 10:54

    Julius esti rau. Tocmai a doua zi dupa ce armata franceza a castigat o lupta serioasa contra piratilor somalezi (francezii aveau doar o vedeta in schimb ce teribilii luptatori somalezi aveau doua barci cu motor) tu in continuare faci misto de ei?
    Vive la France

  6. Florian 9 October, 2009 at 12:34

    @Ciprian
    Zi-i dom’le lui nea Cristöväo, când mai treci pe la el prin fundul grădinii, să-i scrie o epistolă trilingvă lui Julius. Noi i-am tot scris româneşte dar nu pricepe, poate înţelege italiana, spaniola sau portugheza.
    In epistolă să-i scrie cam aşa: Băi Tirane, bagă bre Sindicatul ăla în blogroll, că ăia cică-s hotărâţi să treacă la acţiuni de protest de-o să fie vai ş’amar de tine.

  7. CristiX 9 October, 2009 at 13:49

    Exista posibilitatea vre-unui script care sa preia “Evenimentul Zilei de Ieri” ca banner? Implicit cu link catre dailycotcodac? Imi plac la nebunie descrierile evenimentelor de ieri… si cred ca si prietenilor mei o sa le placa. Blogul meu este citit doar de cativa prieteni… 🙂

  8. Ciprian 9 October, 2009 at 14:02

    @CristiICS
    Da mah este o modalitate.. tastezi cu manutza ta scriptura lui Julica si citezi sursa 😉

  9. Q 9 October, 2009 at 15:04

    Vemus si Jupiner? :))))))))))))))))) cata rautate dom’le…n-ai vazt asa ceva 😀

  10. CristiX 9 October, 2009 at 20:22

    @Ciprian
    Multumesc… asta nu imi trecuse prin cap… deh, e prima data cand aud de “copy-paste”. Si asa toata ziua am cautat butonul de pornire a calculatorului…

  11. alexnicolae 11 October, 2009 at 21:29

    si anton pann a fost dat afara din cler tot cam de aia ca si creanga si dupa aia tot snoave populare a scris si el ..

Leave a reply