Evenimentul zilei de ieriPostul nu e post destul

Un nou serial DC – teaser

Radu Pircă

România, 1937. Comisarul Moldovan împuşcă legionari şi speră că, dacă într-o zi o să se facă un film după viaţa lui, o să-l joace un actor bun, Bogart sau Gary Cooper, nu vreun pârlit din România. Ion Iliescu se joacă cu Pistruiatu’, copilul vecinilor, şi-i traduce Rahane: “Deci aici Rahan dă cu cuţitul în ţărănişti”. Tânărul Mihai, moştenitorul tronului, visează: “Ce tare ar fi ca atunci când mă fac mare să fiu pilot de încercare, nu oboseala asta de rege… Sau să fie o revoluţie şi să mă gonească bolşevicii, ca-n filme… N-am eu bafta asta.” În acelaşi timp, un localnic din Gherla îşi sapă grădina de legume. Printre roşii şi vinete găseşte ceva extraordinar: singura tăbliţă cuneiformă descoperită vreodată în Europa. Mai puţin extraordinar e faptul că nimeni în România nu o poate traduce, Oreste nefiind născut încă. Abia după 15 ani de zile, orientalistul maghiar Janos Harmatta reuşeşte să descifreze tăbliţa. Textul spune, în persana veche: “Regele, fiul lui Hystaspes, a făcut…” – şi restul nu se mai poate citi, tăbliţa e prea distrusă. Regele este (hai că nu se poate să nu o ştiţi pe asta, e şi în Scrisoarea III, doar nu v-a picat tuturor “Ion” la bac), fireşte, Darius I, stăpânul Imperiului Persan, pornit din inima Iranului şi întins de la Marea Egee până în India.
EventBKingDariusTrans

Cum a ajuns însă o tăbliţă a sa tocmai în Ardeal? Ce a anume a făcut Darius? Toate răspunsurile – în următoarele zile, doar pe Daily Cotcodac (afară de cazul în care mă plăteşte cineva mai bine decât Julius – de pildă, cu bani – caz în care intraţi, vă rog, pe site la acel om, de mare caracter, şi nu pe blogul ăsta vândut mogulului).

Share:

17 comments

  1. Bear Grylls 10 December, 2009 at 17:20

    Tablita a fost adusa de un vanzator ambulant de tenisi chinezesti care o folosea drept suport pentru prepararea pachetelelor de primavara.Trecand prin Persia,a gasit-o pe drum.
    Iar pe tablita scria ca Darius a facut baie pentru a doua oara in ultimii 20 de ani,drept pentru care apele Eufratului si-au schimbat usor nuanta.

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Un nou serial DC – teaser -- Topsy.com 10 December, 2009 at 18:03

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Un nou serial DC – teaser http://bit.ly/7ItywH […]

  3. vlad 10 December, 2009 at 18:35

    De unde stii frate ca mi-a picat Ion la bac?

  4. Arsulici 10 December, 2009 at 18:56

    @Vlad
    te-a simtit ca ți-ai dat bac-ul mai demult, când Ion era favorit…. De cinci ani încoace la bac se dă doar Traian… 😀

  5. corina 2 10 December, 2009 at 19:12

    @Vlad
    Gresit!
    De 5 ani incoace, la BOC se da Traian 😀

  6. Şi la vară cald 10 December, 2009 at 21:19

    Darius a făcut gripă porcină, evident!

  7. ratonbox 10 December, 2009 at 22:19

    se pare ca avem urmasi ai curentului dadaist si pe DC.. asta e bine, ne mai cultivam si noi, in loc sa cultivam legume in FarmVille.

  8. Radu Pirca 10 December, 2009 at 23:34

    @ratonbox
    Nu e dadaism, e absolut adevarata povestea cu omul din Gherla si tablita persana. Si va mai fi vorba si despre niste muncitori din Medgidia si o sabie tot din aceeasi perioada, care de fapt nu e sabie, ci pumnal, si nici nu prea poate fi folosita ca arma.

  9. mifty 11 December, 2009 at 00:22

    cred şi eu: crezi că o sabie de bronz mai e bună de tăiat acuma???

  10. sendroiu 11 December, 2009 at 00:44

    cred ca omu’ din gherla, care sapa gradina de zarzavat, a fost stramoshul lui dorel, ala care sapa in fatza blocului …

    chestie de antropologie elementara …

  11. ratonbox 11 December, 2009 at 02:06

    ah, mersi musiu’ Pirca, m-ai lamurit chiar mai bine decat Iliescu in discursurile lui istorice in limba engleza. Oricum, abia astept sa vad daca plodul lui Hystaspes a facut sau nu pe el. 😀 Sau pe ea de tara ca iar a iesit Basescus I drept conducator al barbarilor.

  12. Jasmine 11 December, 2009 at 11:14

    Se prea poate ca acea ”sabie-pumnal-cutit” sa fi apartinut consoartei regelui Darius. Cu el se pare ca taia cateodata zarzavat- atunci cand se prefacea ca ii gateste cate ceva, ocazie cu care, fireste, in loc de sare utiliza otrava- si pe care l-a scapat sub pat cu ocazia unei certe conjugale. Ceea ce zbiera regina va ramane in istorie intrucat regele mai tarziu a discutat cu sfetnicul de taina (ceea ce se vede si in tablita) ”Regina vrea ca regele sa isi rada barba”. Sfetnicul este pus la grea cumpana (dupa cum se si vede in tablita), ”Pe barba mea, daca ii spun ca nu transpira apa de trandafiri, cred ca o sa ma scurteze putin..”

  13. Eclectical Storm 11 December, 2009 at 13:10

    Pe 14 noiembrie 1937 Victoria Carei bate cu 4-2 Vulturii Textila Lugoj.
    Omul de la Gherla a găsit tabela de marcaj.

  14. Somebody 11 December, 2009 at 19:08

    De-a Domnu’ sa nu pice “Ion” la BAC. (boooooooooooooring)

  15. Florian 11 December, 2009 at 21:52

    “Regele, fiul lui Hystaspes, a făcut…”

    Probabil că tronul ăla pe care stă e cu gaură şi cu oliţă încorporată, iar în tăbliţa găsită despre asta era vorba.

  16. Şi la vară cald 12 December, 2009 at 09:38

    Acuma ştiu! (Ce înseamnă să ai neuronul odihnit!) Tăbliţa aia era ediţia princeps a Evenimentului zilei. Şi atunci, ca şi acum, doar pozele ce mai erau de calitate, că textul era distrus rău de tot. Aşa că de ce să ne mai batem capul?! Ne uităm la ele, şi gata, ştim: e de bine pentru stăpânire. 🙂

  17. Bear Grylls 12 December, 2009 at 10:29

    @Somebody:Dupa cum scrii,e totuna ce-ti pica.

Leave a reply