Postul nu e post destul

Colesterolul bun la inimă

Dr. Ionuţ Şendroiu

În general, colesterolul este privit ca un fel de microb, al cărui unic scop în viaţă este să ne provoace un infarct, fix când ne e lumea mai dragă. Motivul principal pentru care îl urâm nu este însă acesta, ci faptul că, din cauza lui, medicii nu ne mai lasă să halim ca nesimţiţii cârnaţi, şuncă şi maioneză. Papi bun, adică.

Omleta şi hormonii
Colesterolul nu este nici microb, nici virus, nici gripă porcină, aşa cum pare în primele zile de regim. Este o substanţă (înrudită cu grăsimile) care, culmea, este necesară bunei funcţionări a organismului. Atunci când se găseşte în limite rezonabile, desigur.
Colesterolul este folosit la formarea membranelor celulare, la sinteza unor hormoni (printre care hormonii sexuali, v-aţi prins, pişicherilor!), a vitaminei D etc. Este evident că, după o anumită vârstă, organismul nostru nu mai are nevoie de atâta colesterol ca în tinereţe. Membrane celulare nu prea mai fabricăm, pentru că nu mai creştem, vitamina D nu ne mai trebuie aşa de multă, iar despre hormonii sexuali haideţi mai bine să nu vorbim… Cu toate acestea, continuăm să introducem colesterol în organism ca în vremurile bune. Un român de 50 de ani mănâncă la fel de multă omletă, şuncă şi cârnaţi ca unul de 20.
Nefolosit, colesterolul pluteşte aiurea prin sânge, ajungând, din lipsă de ocupaţie, să facă tot felul de prostii. Creşterea cantităţii de colesterol peste valorile normale se numeşte hipercolesterolemie. Cu timpul, hipercolesterolemia duce, fără multe comentarii, la ateroscleroză – boală urâtă, ce constă în îngustarea şi chiar înfundarea arterelor, din cauza excesului de grăsimi şi colesterol. Cam în genul în care vi se înfundă chiuveta de la bucătărie, după ce spălaţi tigaia în care aţi prăjit cârnaţi de porc în untură.

Reglementări în trafic …
Pentru a putea circula prin sânge, colesterolul este legat în ficat de nişte proteine, numite proteine transportoare. Combinaţia dintre colesterol şi proteina transportoare se numeşte lipoproteină.
Importanţă practică au două lipoproteine.
Low Density Lipoprotein (LDL) transportă cea mai mare parte a colesterolului prin sânge. Este supranumită, pe merit “colesterolul rău”. Se depune pe vase, le îngustează şi, dacă nu se intervine, le înfundă. Cu cât LDL este mai mare, cu atât cresc şansele unui infarct miocardic acut sau ale unui accident vascular cerebral.
High Density Lipoprotein (HDL) transportă colesterolul din diferite părţi ale organismului la ficat, unde este înlăturat din circulaţie. Deoarece prin această manevră protejează arterele de riscul înfundării cu “colesterol rău”, HDL este supranumit “colesterolul bun”. În concluzie, cu cât avem HDL mai mult, cu atât mai bine.

… şi în bucătărie
Despre alimentele bogate în “colesterol rău” ştiţi deja destule. Sunt alimentele care vă făceau să salivaţi la emisiunile lui Radu Anton Roman. Porcul, mielul, vita, slana, brânzeturile.
“Colesterolul bun” şi “grăsimile bune” se găsesc în alimentele care vi se recomandă la emisiuni gen “Sanatatea pentru gospodine”. Evident, acestea nu vă fac să salivaţi, dar, consumate în locul alimentelor bogate în colesterol rău, vă ajută să reduceţi nivelul de LDL din sânge. Aici intră uleiul de măsline, nucile, alunele, avocado şi peştele.

Reţete din eschimoşi-strămoşi
Peştele conţine un tip special de grăsimi polinesaturate numite acizi graşi omega 3. S-a constatat că eschimoşii, în ciuda dietei finuţe bazate pe foci, balene şi caşaloţi, nu prea se plâng de boli de inimă. Cum dieta mediteraneană, recunoscută astăzi ca cea mai eficientă în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, nu era foarte la modă în Groenlanda, s-a presupus că nu verdeţurile şi măslinele îi ţineau pe băştinaşi departe de spital. Ci peştele, pe care îl serveau ca garnitură la slănina de morsă.
Studii recente au arătat că ingestia zilnică a unui gram de acizi omega 3 a redus riscul de deces de cauză cardiovasculară. Peştele cel mai bogat în acizi graşi omega 3 este somonul, dar nu trebuie să disperaţi. Şi peştii marini mai ieftini conţin acest medicament. Am făcut această precizare în caz că nu sunteţi atat de bogaţi să mâncaţi doar somon, sau sunteţi domnul George Copos şi nu vrem să faceţi infarct la gândul că trebuie să scoateţi prea mulţi din buzunar.

Share:

25 comments

  1. keloo 8 October, 2009 at 18:34

    E misto textu, da scrie dracu si tu mai scurt doctore, ca n-am timp sa citesc romane la servici

  2. Grasu XXX 8 October, 2009 at 19:02

    cred ca e prima oara cand citesc un text despre grasime asa lung si de la cap la coada

  3. nicu b. 8 October, 2009 at 19:09

    de parca nu e destul criza mondiala, ne mai sperii si cu depunerile de colesterol

  4. Somebody 8 October, 2009 at 19:10

    M-am hotarat, de acum o pun pe buni, cand ma duc la ea, sa-mi gateasca sarmale cu somon. 🙂

  5. Şi la vară cald 8 October, 2009 at 19:44

    Eschimoşii ăia nu prea mor de inimă pentru că au grijă s-o mierlească din alte cauze până în jurul vârstei de 50 de ani. Iar faptul că dau colţul cu artere relativ indemne nu cred că-i mai ajută după aia.
    Tot aşa e şi cu boala Alzheimer. Cică fumătorii n-o prea fac. Explicaţia ar cam fi identică cu aia a eschimoşilor. N-apucă s-o facă!

  6. Robintel 8 October, 2009 at 20:31

    Ehe, mie îmi place mult peştele. Şi slăninuţa de porc, afumată. Acum trebuie să găsesc un mod să le şi combin. Ştiu, slăninuţa de somn, afumată. :))

  7. Newsted 8 October, 2009 at 21:03

    Mi-ai amintit de profesoara de biochimie din facultate. Ne spunea mereu:
    “Colesterolul este caramida de temelie a organismului uman. Trebuie doar dirijat si tinut sub control”.
    Maaaa…n-am uitat :))

  8. http://www.tahemet.blogspot.com/ 8 October, 2009 at 21:15

    Bunul don doftor şendroiu a uitat câteva amănunte semnificative:
    peştele marin preparat altfel decât prin prăjire sau afumare şi de preferinţă proaspăt.

    un alt aspect pe care nu îl ia în discuţie, ştiu, îi mai simplu aşa, este ce mănâncă respectivii peşti care ajung în farfuriile noastre. dacă este vorba de peşte de baltă, crescut în mod natural, avem de-a facee cu ceva, dacă este vorba despre peşti de crescătorie (da, ultima aplicaţie zootehnică este creşterea peştilor marini) o să avem de-a face cu hrănire forţată, hormoni, e-uri, minuni şi ale nefericiri precum metalele grele. cu toate că untura de peşte este minunată, toxinele şi altele pe care ficatul şi sistemul excretor nu sunt capabile să le elimine în mod normal, sunt depozitate şi neutralizate în stratul de grăsime, inclusiv a peştelui. consumul va duce nu la o îmbuntătăţire semnificativă a stării de sănătate ci au contraire la slăbirea sa. (aviz domnilor care nu au bani de vopseluri: faceţi drajilor un credit de nevoi personale mai degrabă decât să le încurajaţi pe stimatele jumătăţi să se înfometeze. dacă doamnele vor face foamea, primul care se va consuma va fi sistemul muscular şi nu celulele de grăsime, care glumă sau nu sunt cam pentru totdeauna. abia când situaţia devine albăstrie cu nuanţe de caca dolphine organismul va trece la consumul caloriilor pentru zile negre stocate în stratul adipos. moment în care toate toxinele, eurile şi alte companioane ale vieţii noastre nesănătoase vor începe să zburde iar liber în organism ducând la forţarea organelor vitale precum rinichi şi ficat la ore suplimentare. care ore suplimentare sunt în general urmate de greve spontane prin care sus-numitele organe îşi exprimă fericirea pe care o resimt)

    concluzia este dragi co daily cotcodaci destul de tristă: nu vă mai faceţi planuri de pensie că n-o s-o apucaţi, indiferent dacă urmaţi sfaturile de la lumea gospodinelor fie dacă îl urmaţi pe Dumnezeu să-l hodinească cu drepţii săi pe moş radu anton roman!

  9. Mihai 8 October, 2009 at 21:19

    felicitari pentru articol, mi-a placut 😉

  10. Cougar 8 October, 2009 at 21:41

    mulţumesc. acuma mi-e o foame de zgrepţăn uşa.

  11. Ciprian 8 October, 2009 at 21:56

    De acum, dupa ce distinsul doctor Sendroiu mi-a explicat despre colesterol, LDL, HDL altfel am sa inteleg diagnosticele din Dr. House si Grey’s Anatomy. Ce conteaza ca scriitura e lunga, daca viata e scurta.
    Ba nene doftor, tu esti ruda cu Condurateanu sau chiar trebuie sa credem ce ne scrii pe aici?

  12. mihai 8 October, 2009 at 22:29

    Salutare . Demult intru pe pagina ta de web si imi place ceea ce vad . Si eu am deemult bloguri /site . Poate ai dori sa facem un banner exchange sau link exchange sa ne ajutam unu pe altu te rog detinem si un radio anti manele multumesc .ma poti contacta pe idul infowhisper de messenger sa vorbim multumesc o zi buna

  13. aNDRIIpOPA 8 October, 2009 at 22:36

    Deci avea dreptate impuscatu’: NICI O MASA FARA PESTE !!!
    Si acuma tin minte bancurile de pe vremea aia. Cica romanii se trag din pinguini, nu din maimute: mananca peste si bat toti deodata din palme.

  14. L. 8 October, 2009 at 22:51

    apoi nici dincolo nu-i rau:

    La poarta Raiului, Sf Petru intapina un cuplu de 90 de ani, si le explica: “Toata mancarea e gratis! Oricat ati manca nu va puteti ingrasa si nici imbolnavi. Puteti sa faceti tot ce va doreste inima ca nimic nu se va contabiliza si nimic nu va va face rau”. Amarat sotul ii da un cot nevestei: “Vezi draga, daca nu erai tu cu pestele tau, cu cerealele si toate dietele alea, eram de acum zece ani aici!”

  15. Şi la vară cald 8 October, 2009 at 22:59

    @L.
    😀
    😀
    😀

  16. XaeL 8 October, 2009 at 23:57

    s-a constatat si ca eschimosii au un risc de 10 ori mai mare sa moara prin hemoragii, tot datorita dietei (si, pare-mi-se, era vorba fix de dieta doar cu omega-3 in exces). pe scurt, daca se joaca cu harponul prin curtea de la iglu si se taie la deget cu el, o sa ii iasa pe-acolo toti cei 3 litri de sange din dotare (eschimosii sunt mici, nu?), incetul cu incetul.

  17. warlock 9 October, 2009 at 08:51

    Dom’ doctor am cazut si eu la pat: http://blog.warlock.ro/2009/10/08/pe-tusa-partea-i/
    Spune-mi si mie ce parere ai de farmaciile naturiste!!

  18. Vlad S. 9 October, 2009 at 11:02

    Felicitari pentru inca un text excelent! As ruga sa fie mai dese (textele), ca tare-mi plac. Dar daca asta ar insemna un ctc mai delasator, zic ca e mai bine asa.
    Nu asculta pe cei in lipsa de timp. Daca nu pot citi la serviciu, sa citeasca de acasa, ca nici matale nu l-ai scris in timp ce consultai un pacient. Sau?

  19. Florian 9 October, 2009 at 12:12

    @şlvc
    Ce bine! Noi doi scăpăm de Alzheimer!

  20. N.A. 9 October, 2009 at 14:01

    Delicioasa introducerea asta in medicina si a alor mai ignoranti dintre noi! 😀

  21. nea_caisa 9 October, 2009 at 22:44

    Warlock nu uita că și mătrăguna e naturală.

  22. Florian 10 October, 2009 at 11:24

    Mi-am printat articolul, cred că asta-i dovada de supremă apreciere pe care o pot aduce.

  23. sendroiu 10 October, 2009 at 11:30

    @Ciprian: nu sunt ruda cu Conduratzeanu, chestie care imi da o stare de confort interior … 😉

  24. sendroiu 10 October, 2009 at 15:22

    @http://www.tahemet.blogspot.com/
    maestre, esti toba de medicina, dupa cum vad: bravo si la mai mare!
    ce nu intzelegi tu este faptul ca asta e un text lejer, nu o teza de doctorat. Omit sa recomand cititorilor sa manince peshte crud si omit multe alte lucruri, ca sa nu ii plictisesc si ca sa nu ma plictisesc nici eu, atunci cind scriu.
    Daca itzi face placere sa completezi textele mele cu informatzii pe care le consideri de maxima importantza pentru tzara, esti binevenit, numai ca trebuie sa tzii cont de faptul ca lumea citeste textele astea la job, intre doua rapoarte si o shedintza, nimanui nu prea ii pasa de fapt de molecula de omega 3 sau 3,14 …
    Cam asta e parerea mea 😉

  25. Radu C 11 October, 2009 at 12:20

    Auzi domnu’ doctor, cine pielea mea mananca, asa cum zici matale, in Romania de azi, ca sa faca LDL mult in sange, si cu ce bani? 🙂 Din doua drumuri la KFC ti-ai terminat bugetu’ de mancare pe o luna de zile, deci daca nu faci infarc in alea doua zile pe luna, cat mananci si tu “papa bun”, nu faci nici restul lunii 😀 Daca te duci si-ti iei porc din piata, cam tot ca la KFC te ajunge, chiar daca, ce-i drept, pt. mai mult timp (3 zile).

    I mean, ca roman, tre’ sa-ti ramana bani si de ratele alea de la Ferarri, nu? Nu poti manca ca porcu’ toata ziua. Si pentru ca nu poti, faci sport in fata sediului Guvernului 😀

    So… ma apuc si eu de o dieta de peste cu porc. Merge? 😀

Leave a reply