Postul nu e post destul

Naturistul e şi el om

Dr. Ionuţ Şendroiu

În revista Medicina Naturistă, lîngă o poză cu o floare de tătăneasă, găsim emoţionanta scrisoare a unui naturist. Dacă pînă acum aţi crezut că naturiştii sunt doar acei indivizi plictisitori care nu ies niciodată la bere şi care vă privesc cu dispreţ atunci cînd luaţi un algocalmin, ei bine, să ştiţi că a venit timpul să vă schimbaţi părerea.

Sunt naturist, dar mă tratez
“Am suferit mult din pricina unei probleme ce se întîlneşte mai ales la femei, şi anume migrena”, îşi începe naturistul destăinuirea. “Prima criză s-a declanşat după o petrecere la care am băut mai multicel. Mă strîngea capul aşa de tare, că nu mai puteam nici să vorbesc cum trebuie: ce mai, o mahmureală ca la carte.” Nu e clar de ce crede naturistul că mahmureala este specifică femeilor, dar nu contează. Important este că omul s-a pilit corespunzător. Pînă aici, nici nu zici că este naturist, pare un cetăţean obişnuit.

De aici încolo însă, naturismul începe să-şi facă simţită influenţa. “Din păcate, durerile au revenit cu regularitate, cam la o săptămînă, cel mult 10 zile, cu şi mai mare violenţă şi nu-mi treceau cu nimic. M-am prezentat la medic, care m-a diagnosticat cu migrenă.” Probabil că diagnosticul a fost de etilism cronic,care în limbajul naturiştilor se numeşte migrenă. În fine, pe semne că recomandările medicului nu au fost pe placul naturistului nostru, care a continuat să se facă mangă cu regularitate “cam la o săptămînă, cel mult 10 zile”. De aceea, în loc să încerce cu zeamă de varză sau cu ciorbă de burtă, a apelat la – v-aţi prins! – un ceai. “Am făcut un amestec în părţi egale de mesteacăn, muşeţel, păpădie, flori de tei, sunătoare, talpa-gîştei, urzică, coada şoricelului, pătlagină, păducel, măceş (fructe zdrobite) şi pătrunjel (frunze).” Probabil că s-a dus la plafar, a cumpărat cîte o pungă din tot ce a văzut pe rafturi şi a turnat totul într-o oală. A uitat de doar de coada calului şi ţîţa vacii: n-or fi avut în ziua aia, cine ştie? “La aceste plante am adăugat rostopască, ţintaură, gălbenele şi mentă, în cantităţi înjumătăţite, însă.”. Cred că a mai găsit prin cămară nişte pungi cu ceai, de la soacră-sa, dar care nu mai erau chiar pline.

“Zilnic, după micul dejun am băut cîte o cană de infuzie. Cu ajutorul acestui tratament migrenele s-au mai rărit, iar în scurt timp s-au rărit definitiv.” În fine, eu zic că era mai puţin complicat dacă îşi lua o ciorbă de burtă…

În concluzie, naturiştii nu sunt chiar de evitat, cum par la prima vedere. Poţi să ciocneşti un păhărel cu ei, cu condiţia să nu rămîi peste noapte. În loc de aroma de cafea, rişti să te trezeşti dimineaţa în damf de ţintaur şi talpa gîştii, în infuzie. Ba chiar să fii invitat să şi bei aşa ceva…

Problema este însă alta. Dacă există naturişti care beau, înseamnă că există şi naturişti care au alte vicii. Şi în cazul ăsta, am putea găsi, de exemplu, un naturist bolnav de sifilis. Sau de gonoree. Cum trebuie să ne purtăm cu el, că fiind naturist, nu va accepta să-şi trateze spirochetele cu penicilină. Iar cu pătlagină nu cred ca merge…

Share:

35 comments

 1. cimajes 31 July, 2009 at 02:27

  Ma gandesc c-or fi si naturisti care-si trateaza diferitele boli cu infuzie de canabis, canabis prajit, fiert, copt…
  De asta ar trebui facut canabisul legal…de dragul naturistilor.

 2. SingurEu 31 July, 2009 at 02:29

  Titlul trebuia să fie: ,,Şi naturistii beau câteodată. Câteodată beau!!!”

 3. Kraix 31 July, 2009 at 02:52

  @cimajes : Cred ca am deveni una dintre cele mai “naturale” tari din lume :))

 4. teo 31 July, 2009 at 04:30

  @cimanjes : PRO NATURA frate.. totul verde:D

 5. Carmen 31 July, 2009 at 06:52

  Jos palaria in fata domnului doctor, ca m-a facut textul sa rad asa de tare, ca deja incepuse sa se uite seful suspicios la mine :))) Si poate n-ar trebui sa scriu asta aici, unde ne adunam toti ca sa radem, dar o prietena foarte draga a murit din cauza medicinei naturiste, tratandu-se ea de cancer la san cu diverse comprese si ceaiuri si ducandu-se la doctor cand cancerul era deja in ultima faza.
  Imi cer scuze potentialilor candidati la haremul meu daca i-am intristat cu comentariul de mai sus.

 6. Florian 31 July, 2009 at 09:01

  Măi să fie, ce surpriză să aflu că şi eu sunt naturist. E drept că dimineaţa mă tratez cu ice tea din butoiul cu varză, dar şi asta ar trebui omologată ca metodă naturistă, că nu o spurc cu niciun antinevralgic.

 7. Pufuletz 31 July, 2009 at 09:46

  Ma declar fanul vostru convins! Citesc si rad, rad si citesc. Am observat ca nevasta`mea se uita pe furis la mine si vorbeste in soapta cu soacra`sa aratand spre mine. O fi de rau?

 8. Florian 31 July, 2009 at 10:07

  @Pufuletz
  Aşa fac ele când ne admiră, am observat şi eu chestia asta. De obicei îşi mai fac si cruce sau bat în lemn.

 9. Carmen 31 July, 2009 at 10:25

  @Pufuletz: bine ai venit! In calitate de sotie, iti confirm ce a spus Florian: asa ne comportam noi cand suntem pur si simplu siderate de inefabilul in care plutesc sotii nostri. Urmatorul pas e o matura peste cap: catharsis!

 10. Adriana 31 July, 2009 at 12:58

  să le luăm în ordine:
  -mesteacăn – rezultă o căcăraie ca la carte
  -muşeţel – rezultă o căcăraie mai mică
  -tei – transpiri ca porcu’
  -păpădie – tonic amar, scoate bila, rezultă tot căcăraie
  -sunătoare – că tot n-avea nimic scârbos şi amar
  -talpa gâştei – bun, calmant
  -urzică – te pişi toată ziua
  -coada şoricelului – mai atenuează din căcăraie
  -pătlagină – expectorant, îţi tuşeşti plămânii ca un moş tabagist
  -păducel – scade tensiunea, stai ca mortu’ în pat
  -măceş – în loc de vitamine, ca să nu stai ca mortu’ în pat
  -rostopască – vezi păpădia
  -pătrunjel – tot de pişare
  -ţintaură – asta-i în ciuda lu’ talpa gâştii
  -gălbenele – ca să nu borască chiar toată ţintaura, sunătoarea, talpa gâştii, păpădia şi mesteacănul
  -mentă – ca să nu tragă vânturi de să mute patul.

  luând astea în considerare, reţeta e excelentă, fraţilor. Păi, dacă stai numai pe budă şi scoţi secreţii pe toate găurile, nu te duci la crâşmă, nu bei, nu te doare capul. Sincer, mă mir doar că migrenele “s-au rărit definitiv” aşa greu. Se vede că omu’o fi ardelean: pricepe greu, şi dacă-i musai, e musai.
  Ar mai fi varianta că l-a părăsit nevsta, sătulă de miros, deci nu l-a mai bătut nimeni la cap, să-l doară. Probail că şi nevasta o fi ardeleancă, parcă tot mult a durat.

 11. delly 31 July, 2009 at 13:10

  alta melteanca desteapta pe care o doare in “cacaraie” ( te citez doar ) de ardeleni…

 12. 4mall 31 July, 2009 at 13:58

  @Carmen: Salutari de la nevasta-mea!

 13. sendroiu 31 July, 2009 at 14:03

  @Adriana: wow!!! foarte mishto prezentarea efectelor ierburilor de leac din ceaiul magic ;-)))

  privind retrospectiv, cred ca problema “naturistului” era o de fapt o constipatzie cronica, pe fond de ceafa de porc cu palinca si branza de burduf, atit la prinz cit si la cina …

 14. Florian 31 July, 2009 at 15:15

  Amica delly se oftică dacă faci mişto de ardeleni. E bine de reţinut, pentru când n-o mai fi amică.

 15. delly 31 July, 2009 at 15:46

  nu ma oftic chiar deloc, da unele fiinte nu se abtin de la asa comentarii…macar daca avea haz, asa e doar o mostra de prostie!

 16. cimajes 31 July, 2009 at 16:02

  @Adriana… Uh, eu nici macar nu prea stiu cum arata o parte din plantele alea:)) Totusi, canabisu’ la ce-i bun?:))

 17. cosanzeana 31 July, 2009 at 16:05

  Hai, măi Delly, nu te enerva, recunoaşte că bancurile cu ardeleni sunt cele mai faine. Io mi-s ardeleancă, şi cred că şi tu. Noi să fim sănătoşi şi să întindem pateul în 12 ore. :))

 18. curly 31 July, 2009 at 16:15

  @Adriana: eu nu vreau sa stiu cum ai dobandit expertiza asta 🙂

 19. Adriana 31 July, 2009 at 16:28

  @delly – nu cunosc cuvântul “melteancă”, pot să presupun că-i urât? S-ar putea să fie nevoie să-mi explici de trei ori, că-s şi blondă, şi ardeleancă.
  @sendreanu – mulţam, dom’ doctor, îţi stau la dispoziţie şi cu alte explicaţii. Presupun că vei fi susprins să afli că tuberculoza trece cu unsoare de bursuc macerată în lapte de capră (chiar am auzit reţeta, n-am aşa multă imaginaţie) şi herniile de disc cu rădăcina de şapte metri a unei buruieni pe care n-am învăţat-o la şcoală.
  @cimajes – la greţurile provocate de chimioterapice. Da’ nu te-aş sfătui să faci un cancer ca s-o poţi încerca legal.
  @Florian – nu-i bai, mie-mi place să fiu băgată în samă. Nu la fel de mult ca lui Julius, că-mi făceam io daily cotcodacu’, da’ orşcât…

 20. cosanzeana 31 July, 2009 at 16:55

  Julius!!! Văd că la 4:28 a apărut un comentariu, dar nu şi al meu de la 4:05. Am râie şi mă ţii în carantină? Promit că mă tratez pe cale naturistă, dacă asta era. Dacă nu-mi dai drumul la comentariu, îţi trimit şi ţie într-un plic (râie, adică).

 21. delly 31 July, 2009 at 17:50

  Adriana, daca esti ardeleanca, iertam 😛 Concluzia e ca numai ardeleni citesc blogu, deci ardelenii e oamenile cultivatili ^^ ( as adauga de la atatea carti citite de la Julius, se aude ? )

 22. cimajes 31 July, 2009 at 19:11

  @delly
  Huu, minciuna, discriminare! Huuu, unde ai gasit ca numai ardelenii citesc blogu’? Eu-s moldovean. 😛

 23. Adriana 31 July, 2009 at 19:38

  @curly – la şcoală, maică, la şcoală… dacă nu mi-a plăcut cartea să mă fac popă…
  @delly – că se iartă nu-i important, da’ măcar încep să am haz?

 24. 4mall 31 July, 2009 at 20:30

  @Adriana: Sa inteleg ca daca nu ti-a placut cartea sa te faci popa, ai devenit dama? Si valetu’???

 25. Arsulici 31 July, 2009 at 23:37

  @4Mall
  nu conteaza cine e dama sau valetul, conteaza ca noi sintem asii
  Auzi, tu facusi iar dansul ploii de-mi stricasi mie plaja???? Si cum ai fost tu la plaja la Vega cu nevasta, ca acolo nu e voie cu animale de companie? 😀
  @Adriana
  Esti femeie, esti blonda… de aici ti se trage. faptul ca esti ardeleanca nu e semnificativ 😀
  @Sendroiu
  Migrena trecea definitiv cu spinz… si ar fi facut cunostinta cu citiva litri de 4mall
  Iar spirochetele, daca nu trec cu penicilina, trec cu foarfeca, am auzit eu de un doctor, unul Ciomu, care acum are o gramada de timp…

 26. liviu amza (nadie) 1 August, 2009 at 01:53

  @cosanzeana mai urez sanatate ardelenilor dar nu inteleg ce atita graba in intins pateu.e o viteza uluitoare.inainte asteapta sa-ti spun cum se intinde.cam in trei zile termin de vorbit.sint mai lent de cit ardelenii.nu-i bai noi safim sanatosi ca belele curge.

 27. delly 1 August, 2009 at 09:31

  Pateul e un fel simplu =)) Stai sa va zic cate zile dureaza pana fac o mancare cu mai mult de 3 ingrediente…O saptamana de obicei! Traiasca supermarketurile care prepara mancare!:D

 28. delly 1 August, 2009 at 11:22

  P.S. Imi prevad un sfarsit tragic prin inanitie, tocmai descoperisi epuizarea rezervelor de nutrienti simpli ingurgitabili…Poate creste ceva in copacii aia de la strand unde planuiesc sa-mi petrec dupa-amiaza ^^

 29. Florian 1 August, 2009 at 12:32

  @delly
  Copacii i-au golit alţi ardeleni înaintea ta. Poţi să încerci însă cu câteva guri de apă din bazin, e plină de compuşi organici.

 30. delly 1 August, 2009 at 13:12

  Sa speram, totusi, ca nu! ;)) In mod ingrijorator, in curtile teraselor pe care le frecvenez , au inceput sa taie pomii fructiferi 😀 Cred ca erau prea multi amatori si nu puteau monetiza fenomenul…

 31. Florian 1 August, 2009 at 16:38

  @delly
  Pomii ăia sunt tăiaţi noaptea de o echipă de olteni condusă de Julius, care vrea să-i termine pe ardeleni prin înfometare. Scopul final este impunerea pe piaţă a supremaţiei prazului asupra pateului.

 32. delly 1 August, 2009 at 16:48

  😀 nu-mi dau seama ce e mai groaznic…sa mananc doar praz sau sa raman fara pateu?! Florian, din pacate, apa a fost curata azi…

 33. sebra 1 August, 2009 at 17:30

  Complicata treaba cu ceaurile.Exista si leacuri mai simple pt soiul asta de migrene( adica dupa o betie fara stirea nevestii mai ales) cum ar fi aghiazma! Da.Aghiazma!Stiu pe cineva caruia i-a dat nevasta’sa aghiazma sa bea cand il apucase asa o migrena.Bine,ea a crezut ca-i deochiat de l-a apucat raul asa de dimineata din senin.

 34. Florian 1 August, 2009 at 23:58

  @delly
  Ardelenii şi oltenii ar putea ajunge la un compromise benefic pentru ţară, lansarea pe piaţă a pateului cu aromă de praz.

 35. Insignifianta 16 February, 2011 at 18:28

  Sa scrie doar comentatorii lu’ dom’ doctor Şendroiu, ca ei stie! =))

  Spre exemplificare:
  @sendreanu

Leave a reply