Evenimentul zilei de ieri

Evenimentul zilei de ieri

Radu Pircă şi Julius Constantinescu

1 august
1291 Ziua naţională a Elveţiei, sărbătoare care celebrează momentul când reprezentanţii a trei cantoane au jurat să se unească în lupta împotriva nemiloşilor exploatatori feudali ce refuzau să-şi depună banii în băncile lor.

2 august
1934 În urma morţii preşedintelui Germaniei, Hindenburg, Hitler se proclamă Fuhrer, instituind practic dictatura, iar ca să se pună bine cu opinia publică face promisiuni extrem de ispititoare, cum ar fi că în 4-5 ani germanii or să se poată bucura de un nou război mondial.

3 august
1924 Moare Joseph Conrad, scriitor englez de origine poloneză care-şi luase acest pseudonim fiindcă nevesti-sii îi era cam greu să strige toată ziua din bucătărie: “Josef Teodor Nalecz Konrad Korzeniowski, du-te să duci gunoiul”.

4 august
1922 Pentru a marca moartea lui Graham Bell, survenită cu două zile mai devreme, companiile de telefonie din SUA opresc, vreme de o zi, toate telecomunicaţiile prin telefon, ca să vadă lumea cât de rău ar fi fost fără invenţia lui Bell. Conform aceleiaşi logici, la moartea lui Bill Gates toate calculatoarele din lume ar trebui să meargă foarte bine o zi întreagă.

5 august
1930 Se naşte Neil Armstrong. Se pare că a fost primul om care a călcat pe Lună pentru că lui nu-i făcea doamna Armstrong că iese toată ziua cu băieţii în spaţiu.

6 august
1284 Bătălia de la Meloria: flota genoveză o învinge pe cea pisană, genovezii devenind astfel cea mai mare putere comercială din Mediterana. Ca urmare a acestei victorii, genovezii ajung să facă comerţ şi în Moldova, acolo unde se termina celebrul drum comercial ce venea tocmai din China: Drumul Tenişilor.

7 august
1940 Churchill şi De Gaule semnează acordul privind organizarea Forţelor Franceze Libere. Unitatea era formată exclusiv din soldaţi francezi de elită, adică cei care nu se predaseră nemţilor, ci dimpotrivă, înfruntând cu bărbăţie pericolul, fugiseră de pe câmpul de luptă.

Share:

7 comments

  1. Evenimentul zilei de ieri » visurat.ro 30 July, 2009 at 17:52

    […] ispititoare, cum ar fi că în 4-5 ani germanii or să se poată bucura de un nou război mondial.(more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. Florian 30 July, 2009 at 19:45

    1 – 7 august 2009: Prima săptămână dintr-un august care va zgudui blogosfera, pe care urmaşii îl vor pomeni sub numele de Marea Mânăreală a lui Julius.

  3. theMask 30 July, 2009 at 21:21

    5 august – ce nu-i facea doamna Armstrong? scandal?

  4. http://www.tahemet.blogspot.com/ 30 July, 2009 at 22:25

    Regret să fac acelaşi comentariu cu theMask, dar de ce păcat capital se face vinovată doamna Armstrong?

  5. Arsulici 31 July, 2009 at 00:22

    Nu-i facea sex oral 😀

    Primul om pe luna nu a fost Chuck Noris? Parca asa se stabilise saptamina trecuta!
    Iar Elvetienii si-au declarat independenta pentru ca feudalii refuzau sa-si pasca vacile pe cimpiile lor…

  6. b.m 31 July, 2009 at 15:49

    Chuck Norris era, dar Neil asta a facut fata lui de copil, si lui Chuck i s-a facut mila si l-a lasat sa se traga cu cartul, sa se joace cu ciocanul si pana aia pe luna, si sa-si infinga steguletul in nisip. Au jucat si ceilalti astronauti un pic de prinsa si dupa aia Neil s-a suit in modulul stelar si Chuck i-a dat un pumn in naveta sa-l trimita din nou pe pamant, sa nu mai umble fleandura, ca-l chema maica-sa acasa.

    Si se mira astia cu teoria conspiratiei lor de ce nu mai gasesc nimic din modul… amatori.

  7. Newsted 1 August, 2009 at 00:05

    Ca de obicei replica data francezilor e taioasa si savuroasa :))

Leave a reply