Postul nu e post destul

Mic ghid de suferit alături de nevastă-ta

Julius Constantinescu

Vii de la serviciu. Sau de la magazinul din colţ. Sau, pur şi simplu, de la baie. Nevastă-ta/amică-ta e întinsă pe pat şi plînge de se zguduie pereţii.
Rămîi perplex. “Ce s-a întîmplat?”. Răspunde printre sughiţuri: “Nu s-a întîmplat nimic”. “Dar ce ai?”. “N-am nimic”. “Atunci, de ce plîngi?”.“Nu plîng”.
Iată o situaţie banală, din viaţă. Cum procedăm?
În primul rînd, nu se părăseşte sub nici un motiv încăperea. Dacă te scapă la baie, rabzi. Dacă sună telefonul, îl laşi să sune. Dacă e cutremur, măcar o să ai şi tu un motiv să plîngi. Dar nu părăseşti încăperea. Dacă o faci, o să aibă extrem de des ocazia să-ţi amintească faptul că ai lăsat-o singură şi că nu ţi-a păsat deloc de suferinţa ei.
Nu-ţi faci de lucru prin cameră. Ştii că n-o ajuţi niciodată la curăţenie. Ce, acuma te-a apucat hărnicia?
Nu bei, nu fumezi. Ar însemna că te plictiseşti şi că abia aştepţi să termine cu bocitul. N-o respecţi deloc. Nici să nu te gîndeşti să deschizi vreo carte. Ar fi cea mai clară dovadă a nesimţirii tale să-i întorci spatele şi să citeşti.
Nu deschizi televizorul. Dacă ai şansa să fie deja deschis, nu schimbi canalul. Te uiţi discret, că dacă se prinde s-ar putea să-l stingă.
Stai întins pe spate, cu privirea în tavan, ca un găndac. Nu te poţi întoarce. N-ai voie să adormi. După ce nevastă-ta/amică-ta a terminat cu bocitul şi, în fine, se ridică, mai rămîi cel puţin zece minute în aceeaşi poziţie. Ai grijă să se vadă pe faţa ta că suferi.
În următoarele ore, vorbeşti doar dacă trebuie. Şi, oricum, cu voce scăzută. Nu uita că în casa aia s-a suferit recent.

Share:

41 comments

  1. 4mall 7 April, 2009 at 21:21

    Frate, dar tu ai fost traumatizat rau!! Nu ca sunt fan Freud, dar tu ce fel de copilarie ai avut?

  2. Julia- JD 7 April, 2009 at 21:22

    Mare adevar graiesti! 😀

  3. katmai 7 April, 2009 at 21:40

    ce vorbe intelepte ai grait azi

  4. sfx 7 April, 2009 at 21:45

    E veche…

  5. emi 7 April, 2009 at 21:47

    ma bine iti iei jucariile si pleci ,o lasi acolo!… isi revine ea!

  6. aiureantramvai 7 April, 2009 at 22:22

    Hai mah Julius ca e mai simplu de atit. Te duci linga ea, ii iei capul in palme si’i spui ca are ochii frumosi cind sint plini de lacrimi. Apoi o iei in brate, o stringi tare si o tii asa pina combinatia nas infundat+aer putin isi face efectul si se desprinde ea spunind ca acum se simte mai bine.

    Garantez maxim 10 minute. S’ar putea sa se lase si cu putin sex de consolare da’ nu bag mina in foc.

  7. liviu amza(nadie) 7 April, 2009 at 22:53

    aiureantramvai cita dreptate ai.nici nu pot sa mai zic nimic.sint sfaturi de nota zece.daca se face si dragoste e si mai bine.de ce?pai orgasmul este un anestezic foarte bun pentru durerile de cap.nu-i gluma.parca ia cu mina migrenele.sa speram ca nu avem parte de asemenea iepisoade.afectiunea dragostea mingiierile fac minuni atit in cazul fetei cit si al baiatului.:))

  8. iulia 7 April, 2009 at 23:18

    liviu amza, aiureantramvai…you actually get laid with that attitude? :))) serios vorbind, in afara de ceea ce cititi in cool-girl cand va arunca prietena toate Playboy-urile, stiti ceva despre femei si despre cat de determinate sunt cand fac cate o criza din asta? amateurs..:))

  9. aiureantramvai 7 April, 2009 at 23:22

    Iulia, dat fiind faptul ca sintem casatoriti de vreo 4 ani si impreuna de vreo 7, ca am fost alaturi de ea in acele momente, cred ca stiu cite ceva. Si unul dintre lucrurile pe care le stiu bine este ca nu conteaza totdeauna motivul lacrimilor cit faptul de a’i lua capul in palme si a’i spune ca ae ochii frumosi cind plinge.

    Roaga’l pe prietenul tau sa citeasca comentariul asta si sa’l aplice cind va fi cazul. O sa vezi.

  10. Lirca 8 April, 2009 at 08:39

    mare dreptate ai. bine…in mod normal ar trebui sa insisti pana afli motivul supararii..dar no, suntem barbati si avem mandria noastra

  11. warlock 8 April, 2009 at 08:56

    Sunt de acord cu aiiurentramvai … am trecut si eu prin situatii dinastea …. nu e o idee buna sa insisti pe care e problema … romantismul rezolva problema

  12. db 8 April, 2009 at 09:17

    @aiureantramvai: fiecare cu stilul lui, dar sa-i spui ca “are ochii frumosi cind sint plini de lacrimi” inseamna sa-i dai un motiv permanent de a plange, ceea ce e cam ‘aiureantramvai’ 😀
    @iulia: “stiti ceva despre femei si despre cat de determinate sunt cand fac cate o criza din asta?”
    1. ne poti invata si tu cate ceva; cred ca depinde de ce le justifica determinarea
    2. sunt atat de determinate cat stiu ca-si pot permite 😉

  13. rux 8 April, 2009 at 09:28

    am mai citit-o undeva..

  14. Anna 8 April, 2009 at 09:53

    Povestioara asta e intr-adevar destul de veche si poate fi regasita in zeci de posturi. Esential este sa fie vazuta tocmai ca o generalizare amuzanta, buna de starnit spiritele misoginilor si feministelor.

    Daca asta ai dorit, Julius, asta ai.

  15. Andrei Rinea 8 April, 2009 at 10:45

    Toate fetele ce se dau “experte” in materie de comportamentul femeilor ar trebui sa isi revizuiasca “expertitudinea”. Nu toate sunt la fel iar copchilariile astea dispar dupa 25-30 de ani cand se mai maturizeaza, cand (sper pentru binele tuturor) si-au luat suturi in fund pentru genul asta de reactii.

    Pentru Julius : O relatie (cam de orice fel : sentimentala/fata-baiat, profesionala/sef-subaltern etc.etc.) e ca un copil : cum o cresti asa o ai. Daca ajungi sa o obisnuiesti cu rahaturi d’astea greu/deloc o mai dezveti. Daca e prea incapatanata, sincer iti recomand sa iti gasesti alta.

  16. kuanta 8 April, 2009 at 11:02

    true. trebuie sa intelegem si sa fim constienti de diferentele dintre barbati si femei. si ea si el trebuie sa’si explice trairile/comportamentul/reactiile celorlalti si nu e suficient sa te bazezi numai pe instincte mai ales cand acestea nu sunt “educate”.chiar daca simti ca ai numai bune intentii, celalalt s’ar putea sa vada exact opusul prin comportamentul tau.
    Eu am fost destul de surprins cand am citit o carte ca: “Marte si Venus la locul de munca. – John Gray” sa vad cum anumite abordari “inofensive” ale barbatilor le fac pe femei sa inteleaga cu totul altceva decat ar fi vrut barbatii si vice-versa.

    E mult mai usor sa intelegi pe cineva decat sa te extenuiezi in a incerca sa’l schimbi.

    Sunt niste carti foarte usoare/interesante/scurte si amuzante ale lui John Gray care mi’a facut placere sa le descopar chiar daca nu sunt un mare devorator de lectura.

    Ceva titluri:
    “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”
    “Marte si Venus in dormitor”

    Daca cititi si nu va simtiti “altfel” mai cititi odata:)

    “succesuri!”:)

  17. DrLyana 8 April, 2009 at 11:35

    Nu inteleg ceva: de ce sa spuna cineva ca nu are nimic cand, de fapt, are? Daca ai ceva, cred ca cel mai bine e sa spui. Daca plang si ma intreaba iubitul ce am, ii spun daca are legatura cu el. Sau, daca pur si simplu, sunt nervi sau ceva toana. Macar sa stie omul ce e cu mine. Si sa stea pe langa mine sa sufere si el… Sa fim seriosi. Mai bine povestim. Oricum, nu pot fi trista mai mult de 10 minute cu el. Ma face sa rad si sa ma simt bine instantaneu.

  18. Moroi 8 April, 2009 at 12:09

    As vrea sa-mi daţi un mail domnule Julius să vă trimit ceva idei. Mailul meu îl las mereu la comentarii.

  19. JULIUS 8 April, 2009 at 12:26

    @rux, anna: da, e mai veche, a circulat foarte mult nesemnata si e scrisa, evident, de mine. era timpul sa se intoarca acasa 🙂

  20. parintele 8 April, 2009 at 13:11

    mare grija cu femeile!
    o varianta a ghidului, mai jos:
    http://parintele.blue-fx.org/2008/03/30/cum-te-comporti-daca-sotia-incepe-brusc-sa-planga/

  21. zaqk 8 April, 2009 at 17:01

    originalul al cui este totusi? sa credem ca julius a inventat roata? sau ca a preluat de la unii mai vechi. sincer nu cred ca in lumea asta misogina nu s-a gandit unul INAINTE de julius la textul asta.

  22. JULIUS 8 April, 2009 at 17:03

    @zaqk: e al meu textul, ma, aici nu facem preluari cu mana 😀

  23. cipoc 8 April, 2009 at 19:48

    oricum ai da`o julica, tot barbatu` este responsabil:D

  24. mihaela 8 April, 2009 at 20:19

    CCertific că e a lui Julius. Cred că am citit-o prima oară când era încă la ziarul Ziarul… adică acum 1000 de ani.

    Pe de altă parte, în calitate de fomeie, (aşezată la casa mea, recunosc cinstit că aiureaintramvai are 100000% dreptate. un umăr udat calmează mai repede decât o batistă.

    La boceli şi istericale feminine puţine!

  25. Burnty 8 April, 2009 at 21:18

    hmm, pana sa citesc asta nu realizam ca de fapt prietenul meu avea chef sa schimbe canalul. iar acum plang din cauza asta. 🙂

  26. Miha 8 April, 2009 at 22:06

    Asta-i SPM de vaza. Uneori, inevitabil si irevocabil. Si.. mintile verzi, pot inmuguri muuuult mai multe ipostaze ale dobitocului insensibil de langa. :))

  27. Adriana 9 April, 2009 at 09:55

    o femeie care plange din senin de se zgaltaie patul cu ea are un motiv tare serios (cel putin in mintea ei)si miscarea inteligenta ar fi sa incerci sa afli care e problema. daca nu are motiv You are fucked! inseamna ca domnisoara in cauza are o miiica problema cu capul.
    oricum, dupa ce ai aflat motivul, trebuie sa o sustii (chiar daca nu esti sincer trebuie sa pari): da! are dreptate! colega aia urata si grasa e o nesimtita! da! tocul de la pantofii preferati este reparabil… da! o sa o iubesti etern cu tot cu vergeturile de pe fund…

  28. carmen 9 April, 2009 at 14:06

    Ba, eu chestia asta am mai citit-o undeva…cuvant cu cuvant chiar…

  29. Anna 9 April, 2009 at 14:45

    No, Julius, daca-i al tau sa-ti traiasca! Bine scris! Cam tinde el sa devina bun comun cand nu e semnat, dar aste-as riscurile meseriei.
    Mai grav e ca nu pricep unii ce-i aia o generalizare. Ca sa nu vorbesc cumva de lucruri sfinte precum logica, sofisme si alte cele, Doamne fereste!

  30. l.a.(nadie) 10 April, 2009 at 13:42

    @iulia ti-a explicat destul de frumos @aiureaintramvai.m-a lasat fara replica.oricum nu raspund la provocari.ce vreau sa spun este ca nu exista femeie frigida ci doar barbat nepriceput.nu gaseste domne butoanele de comanda.poate ca-i prea intuneric in camera ori prea surd sa nu auda respiratia partenerei.mai este si pielea care…….auzi dar eu dau lectii gratuite? :))si asa este trebuie sa aiba un motiv sa plinga ca doar nu plinge asa aiurea in tramvai. :))si revistele playboy nu are cum sa le arunce e distanta cam mare 3000 de chilometriii :((.oricum mersic de vorbele frumoase. :)) nu incerc sa agat pe net.serios vorbesc.

  31. Andrei Rinea 10 April, 2009 at 15:05

    ^ Ce distrusa…

  32. OceanSoul 11 April, 2009 at 21:32

    Mda, chiar … e fumata asta! Nu mai stiu unde am citit-o, dar apartine altcuiva. Oricum e tare! 🙂

  33. amantul 13 April, 2009 at 11:02

    bai Andrei Rainea, ce pofta si placere as avea sa aflu ca nevasta-ta te inseala! Ce m-as rade, sa stii ca astia ca tine o si merita din plin!

  34. Ce faci când plânge nevasta | Jurnal roz de cazarma si nu numai 5 May, 2009 at 13:13

    […] UPDATE: Între timp, prin bunăvoința unor cititori, am aflat și sursa. […]

  35. admin 5 May, 2009 at 14:33

    @ocean soul: zi sa mori tu ca apartine altcuiva :S

  36. exilat 5 May, 2009 at 15:29

    so true.textul descrie super bine transferul de vinovatie.
    plansul ne-explicat e ca o acuza surda in fata careia nu te prea poti apara.

  37. Andreas 11 May, 2009 at 16:39

    inca un privilegiu pe care-l au femeile: au voie sa se supere iar barbatii sunt obligati sa sufere impreuna cu ele. Dar sa fim seriosi, ca si ei o fac dintr-un singur motiv. 🙂

  38. Bulina Neserioasa 18 July, 2009 at 00:29

    Nu nu nu ! Cum adica sa te intinzi pe pat si sa stai pur si simplu?Da ce? Esti prost?
    Daca faci chestia asta..ea va spune ca esti asa de dobitoc si lipsit de imaginatie..si mai ales nesimtit.pentru ca nu esti cu adevarat alaturi de ea in clipele de cumpana ale vietii ei,cand sufera dintr-un lucru care poate tie ti se pare banal..dar pentru ea cu siguranta este o drama inimaginabila.
    Deci nu stai talamb acolo pe pat.Te duci la ea..o iei in bratele tale si incepi sa ii spui cat de mult tii la ea si ca vei fi alaturi de ea indiferent ce se va intampla: bine sau rau.Ii spui in nenumarate randuri ca o iubesti,ca o idolatrizezi..ca este soarele tau,ca e o printesa si nu merita ca lacrimile ei pure precum cristalul sa se iroseasca pentru un lucru nesemnificativ,oricare ar fi acela.Ii mai spui si ca este frumoasa atunci cand este vesela precum o zeita greaca,precum o raza de soare si pura ca o picatura de roua.Stai vreun sfert de ora asa.

    Dupa toate astea,vei afla ca plange din cauza ca pisica celei mai bune prietene ale ei a fost calcata de masina,ca frizerita ei sufera dupa prietenul care tocmai a parasit-o..etc.Si o sa se linisteasca.

    Dupa aia ii spui ca are de platit factura la curent,ca iar vi-l taie boii,lua-i-ar dracu sa-i ia! Si pleci la bere.Merge garantat 😉

  39. Alexandrul 21 July, 2009 at 01:49

    ce rahat :))

  40. Ce faci când nevasta plânge | DMax - Distractie Maxima 12 August, 2009 at 09:57

    […] daily cotcodac: Vii de la serviciu. Sau de la magazinul din colţ. Sau, pur şi simplu, de la baie. […]

  41. Andrei Rinea 7 July, 2010 at 23:18

    @amantul : mi-as taia venele instant..

Leave a reply