Postul nu e post destul

Aduceţi tabelul lui Mendeleev în secolul XXI, sclifosiţilor!

Julius Constantinescu şi Radu Pircă

De cîte ori descoperă un element chimic nou, oamenii de ştiinţă îi dau, din motive de neînţeles, un nume absolut imposibil de reţinut. Pentru noi rămîne un mare mister de ce savanţii încetează să mai fie nişte tipi inteligenţi imediat ce fac o descoperire, mai încolo părînd a gîndi doar ceva de genul: “Hmm, tocmai am izolat un element chimic necunoscut, oare ce nume să-i dăm astfel încît să nu-l poată ţine minte nimeni şi să nu audă nici dracu’ de descoperirea noastră?”.

Cel mai recent exemplu: cel de-al 112-lea element al tabelului lui Mendeleev, căruia oamenii de ştiinţă i-au găsit frumosul nume de Coperniciu. Cîtă lume a auzit de Copernic şi cîţi ştiu cu ce se ocupa acesta? Mai normal, zicem noi, ar fi fost să fie numit după Steven Seagal. În primul rînd, toată lumea a auzit de Steven Seagal, chiar şi un copil ar putea reţine cu uşurinţă un astfel de element chimic (şi aşa sigur ar învăţa cu plăcere şi la chimie, nu doar la sport). Apoi, gîndiţi-vă la cît de popularizată ar fi descoperirea respectivă – televiziunile s-ar întrece în a prezenta ştirea: “De astăzi, cunoscutul actor american Steven Seagal are un element chimic ce îi poartă numele”.

Un alt exemplu: cunoaşteţi cumva pe cineva care poate deosebi Hafniul de Hassiu? Noi nu sîntem foarte siguri că există cineva care să fi auzit de aceste două elemente chimice, darmite să le mai şi deosebească. Nu era mai simplu dacă ele s-ar fi numit, de pildă, Ţociu şi Paladiu? (de fapt, Paladiu chiar există, doar că nimeni nu-l poate ţine minte fără un element alăturat care să se cheme Ţociu).
cotcodac-mendeleev

Cît de uşor ar fi totul dacă elementele chimice ar avea nume plăcute, pe care să le poată memora oricine, gen “Vandammiu” sau “Pornaciu” (aici s-ar putea să obiectaţi că ăla micu’ al dumneavoastră, de pildă, nu ştie ce înseamnă “porno”; înainte să ridicaţi astfel de obiecţii, deschideţi-i puţin calculatorul şi căutaţi în history). Sîntem convinşi că, în doar cîţiva ani, chimia ar face progrese remarcabile şi ar deveni cea mai populară ştiinţă dacă elementele chimice ar primi nişte nume mai familiare publicului larg.

Singurul element al cărui nume care era să primească un nume cît de cît inspirat era cel cu numărul 105, pe care savanţii s-au gîndit iniţial să-l numească “Joliotum” – cu siguranţă după Angelina Jolie şi nu după ceva mai puţin îndrăgitul Frederic Joliot-Curie. Pînă la urmă, însă, nici 105 n-a avut noroc: i s-a spus “Dubnium”. Nu ştim după ce, dar sîntem destul de siguri că descoperitorul a fost nevoit să renunţe la denumirea de “Joliotum” după ce nevastă-sa l-a ameninţat că doarme pe preş dacă-l botează cumva după curva aia.

Share:

110 comments

  1. Daily Cotcodac »  Vrei să fii Mendeleev? 16 August, 2009 at 23:35

    […] concursului de astăzi este simplă: trebuie să postaţi un comentariu la textul Aduceţi tabelul lui Mendeleev în secolul XXI, sclifosiţilor!, în care să ne sugeraţi un element chimic la care noi nu ne-am fi gândit niciodată. […]

  2. Aduceţi tabelul lui Mendeleev în secolul XXI, sclifosiţilor! » visurat.ro 16 August, 2009 at 23:39

    […] ştiu cu ce se ocupa acesta? Mai normal, zicem noi, ar fi fost să fie numit după Steven Seagal. (more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  3. Kraix 16 August, 2009 at 23:54

    Julium? Cotcodacium? Cotcodajulium?(asta mi se pare mai greu de tinut minte, deci e mai potrivit)

  4. Ciprian 17 August, 2009 at 00:14

    Becaliu

  5. IceDr3am 17 August, 2009 at 00:16

    crek pt romani.. cel mai nimerit ar fi becalium 🙂 toti copiii ar stii tot despre el.. ca ar fi mereu prezent la tv 🙂 alt nume potrivit ar fi nikitium..

  6. IceDr3am 17 August, 2009 at 00:17

    elodium… nu cred ca ar putea exista… ca nu l-ar gasi nimeni 🙂

  7. Ciprian 17 August, 2009 at 00:18

    As mai propune si Rafia,

  8. punKreas 17 August, 2009 at 00:53

    Pai ar fi cateva elemente, dupa cum urmeaza:

    Cocalarium – inrudit cu aurul
    Julidiu – se gaseste in stare naturala prin Dristor
    Prazot – descoperit la Universitatea Craiova
    Vitan – inrudit cu titan-ul, avand insa protoni de mall
    Tiganiu – inrudit cu indiul, dar cu un numar foarte mare de electroni (ciorditi de la celelalte elemente)
    Vasluium – decoperit de Petronel in urma experimentului “Cu picioarele cracite”, desfasurat pe tanti Gherghina de 87 de ani.

    Si nu in ultimul rand…cel mai nou element:
    Alupigus 😀

  9. Florian 17 August, 2009 at 01:07

    Numărul 113 din tabel nu poate fi ocupat decât de Arsuliciu, element cu multiple valenţe. Pe lângă reacţia de fisiune a nucleului DC, acest element, că altfel nu-i pot spune, are proprietatea de a schimba fundamental compoziţia chimică, culoarea şi mirosul apei. Marii poeţi i-au nemurit numele în operele lor, aşa cum putem vedea din următorul exemplu:
    De la Nistru pân’ la Tisa,
    Arsulici propagă MISA.
    Din Hotin şi pân’ la Mare,
    El i-a dat apei culoare.
    De la Mare la Hotin,
    A făcut din pipi vin.

  10. 4mall 17 August, 2009 at 01:50

    In calitate de formaldehida, ma vad nevoit sa ma abtin, ca sa nu fiu acuzat de frauda chimica…
    P.S.: @punkreas: Se scrie Prazniu, chiar daca se mai citeste Prazot.In rest, iti urez succesuri!

  11. Florian 17 August, 2009 at 06:51

    La respectuoasele rugăminţi ale asistenţei din amfiteatrul DC, pline de trimiteri la cele sfinte şi însoţite de daruri în ouă şi roşii, mi-am revizuit fundamental viziunea ştiinţifică asupra chimiei.
    Existând precedentul Galilei, sper că Mendeleev mă va înţelege.

  12. Florian 17 August, 2009 at 06:53

    Completare la postul anterior: postul anterior va continua.

  13. Florian 17 August, 2009 at 06:54

    Adică urmează o urmare.

  14. Florian 17 August, 2009 at 06:57

    Sunt sigur că toată lumea e cu sufletul la gură. Aveţi puţintică răbdare, să-mi beau cafeaua.

  15. Florian 17 August, 2009 at 06:58

    Măcar pentru traficul matinal şi tot merit o porţie de sincere felicitări.
    Rămâneţi pe recepţie.

  16. Ciprianiu 17 August, 2009 at 07:14

    Asa dis-de-rasarit nu pot sa propun ca noi elemente decat: Matinaliu, Sandvişum, Pateum und Margarinum oder (sau)Zorlenium, Moldavium, Oţil, Crudium und Vanghelium.

  17. Ciprianiu 17 August, 2009 at 07:18

    @Floriu
    Felicitari! Sa incepi saptamana cu bine.
    Mai cred ca tu stai la curte ca prea matinal esti. Tie ori iti cotcodaceste Cucurigum prin curte si iti strica somnul ori ai de dus vreo vaca la cireada, ca la munca nu cred ca ai unde sa te mai duci in vremurile astea.

  18. Florian 17 August, 2009 at 08:16

    In lumea virtuală, tabelul lui Mendeleev a fost înlocuit cu cel de la poarta ospiciului Bălăceanca. Principalele elemente sunt Juliul, Pircaniul, Adiul şi Viviul, acesta din urmă fiind un atom atipic format doar din nucleu, fără obişnuitul înveliş de electroni.
    Substanţa rezultată din combinarea acestor elemente, cunoscutul Dezaxat de Cotcodaciu, este un mediu catalitic în care se produc reacţii necontrolate între celelalte elemente din tabel. Dintre acestea, cele mai instabile sunt Dyleliul, Yoanniul, Tahemetanul, Buliniul, Luliul, Sor’sanul, Arsuliciul, For_molanul, Cipriniul şi Floriniul. Datorită nucleului său gigantic, elementul şilavarăcaldiu nu a putut fi înghesuit în tabel, cu toate sforţările savanţilor.
    Lanţul fenomenelor antagonice fuziune – fisiune – fuziune, care se produc cu o frecvenţă bezmetică între diferiţi atomi magnetizaţi, vor face în scurt timp ca balamucul să sară în aer.

  19. Florian 17 August, 2009 at 08:34

    @Ciprianiu
    Sunt forjor în schimbul I la turnătoria SRI şi încep programul devreme, că piesele trebuie torsionate şi bătute la cald, imediat ce sunt aduse. Altfel se răcesc în timpul prelucrării şi ajung rebuturi.

  20. XaeL 17 August, 2009 at 08:41

    E prea Diminetium ca sa scriu ceva insipirat. Si, oricum, asta e doar o scuza, stie toata lumea care a citit vreodata commenturile mele ca nu scriu chestii inspirate nici daca ma pici cu Cerium (elementul exista deja, dar dupa cum spuneam, e dimineata).
    Oricum, un element la care sigur nu s-a gandit absolut nimeni de pe daily cotcodac, si nici nu se va gandi vreodata, este Mihneţium-ul. Denumit asa dupa un vajnic coleg de facultate, si cunoscut doar de catre o mana de studenti la medicina din Craiova, Mihneţium-ul este un Chuck Norris al elementelor chimice. Are orice masa atomica vrea el, iar electronii lui nu respecta teoria orbitalilor decat atunci cand are chef. Stabileste legaturi atat covalente cat si ionice, ca sa nu mai vorbim de fortele van der Waals fara numar. Quarcii si alte particule mai mici au infiintat o organizatie de tineret care sa il sustina. Iar daca intr-o buna zi universul nostru ar fi invadat de niscaiva particule de antimaterie, un singur atom de Mihneţiu (de fapt, Unicul Atom cunoscut) va fi mai mult decat suficient pentru a neutraliza – fara sa se consume in reactie – orice numar, finit sau infinit, de anti-atomi.
    Inchei acest post aici pentru ca Unicul Atom se va trezi cu o violenta criza de sughit si risc sa fiu banuit…

  21. Alin 17 August, 2009 at 08:41

    …am o propunere de element chimic, eu zic ca exista si nu l-a descoperit nimeni sau poate a fost descoperit intamplator dar oamenii n-au stat prea mult sa se gandeasca la el…Olteniu…elementul asta e un pic mai ciudat si se manifesta in general la microbistii care tin cu Universitatea Craiova, dar si persoane care considera cumva ca oltenii au 3 c…apete si sunt superiori celorlalti oamenilor cumva, dar si la alte persoane cum cunosc si eu de altfel care desi n-au treaba cu regiunea, cica “il resimt” si ei, chiar daca sunt din zone indepartate geografic precum Maramures, Sibiu, Arad, Sighisoara..etc. Cum iti dai seama de prezenta lui…simplu…dupa ce te uiti la cateva meciuri ale Stiintei simti cum ti se urca la creier si mai mai ca-ti vine sa juri ca n-o sa te mai uiti la urmatorul meci…dupa care, la o saptamana distanta, cand urmeaza etapa stai ca pe ghimpi si nu mai poti de nerabdare, citesti toate stirile despre ce-a zis Dorel(chit ca el repeta aceleasi lucruri de cand am promovat incoace…alea cu 3 pct, adevarata valoare…etc…) si incepi sa fierbi inca de dimineata in asteptarea meciului…sper sa existe vreo clinica de dezintoxicare ca altfel sunt condamnat pe viata…..

    p.s. Dorele, vreau sa-mi cer scuze public pentru toate injuraturile pe care recunosc ca ti le-am adresat cand am vazut ca tot tu ai de gand sa bati lovitura libera din care ai dat gol, mai ales ca parea pozitia ideala pentru Costea…insa intr-un fel cred ca e de inteles reactia mea dupa ce ti-am urmarit cu interes toate chiflele (adica executiile) din lovituri libere din viata ta…

  22. SickA 17 August, 2009 at 08:58

    Dupa Chuck Noris nu se denumeste nici un element? Sau mai bine sa se numeasca “Tabelul lu’ Chuck Noris”

  23. valyum 17 August, 2009 at 09:03

    fratilor da chuck-norris-ul l-ati uitat?

    sau ar trebui “tabelul lui Chuck Norris”?

  24. savy 17 August, 2009 at 09:10

    Ceea ce ai uitat tu sa precizezi telespectatorilor este faptul ca de fapt tabelul lui mendeleev a fost descoperit de chuck norris. mendeleev si chuck erau foarte buni prieteni, iar intr-o zi, cand chuck norris era in vizita a observat niste integrame pe perete pe care s-a apucat sa le completeze. insemnarile lui au fost:
    1. LiNa Cara Roaba Ca s-o Fure
    2. Behaie Magarul care sare BaRa
    3. Buna Alinare Gasesti In Tahlia
    4. Cosmin Si Gelu sunt Puberi (2 prieteni de-ai lui Chuck norris din vaslui)
    5. NaPoleon Ascunde Sabia Bine
    6. O Suave Seniorita Te Pocnesc
    7. Florian, Calator Brav In Atmosfera

    Dupa opera de arta creata de chuck norris, lui mendeleev i-a fost foarte usor sa completeze spatiile libere ramase.
    Stiu, o sa spuneti ca mendeleev a fost bulangiu ca nu a creat Norissium in loc de Nichel, insa mendeleev a considerat ca il jigneste pe pe chuck norris daca ii atribuie doar un element. “Chuck Norris este toate elementele”

    (nacipa ca nu am putut bolda elementele pentru a fi observate mai bine, insa telespectatorii daily cotcodac, exceptandu-i pe cei din vaslui sunt fini cunoscatori ai tabelului, asa ca nu vor avea probleme in a le deslusi)
    (unele dintre aceste poezii sunt chiar inventate de chuck norris, insa circuland pe cale orala, la fel ca miorita, unele dintre ele s-au pierdut)

  25. John 17 August, 2009 at 09:57

    Mai copchii, e simplu sa sugerezi un “Gutziu”, “Salamium” et caetera, da’ uamenii astia au cerut un element la care nu s-ar fi gandit niciodata.. Gen..

    Din pacate, in Romania nu se gasesc aceste elemente chimice extrem de valoroase, si se pare ca nici nu putem importa.. vorbesc, desigur, de bunsimtzeu si civilizatzinum, de onestiae si educatzium..

    \m/

  26. marius vl 17 August, 2009 at 10:26

    un element care se gaseste greu este “leul greu”

  27. delly 17 August, 2009 at 10:47

    Ma simteam jignita daca elementul meu dylel era stabil 😀
    Sa nu uitam de materia neagra, cea care nu a fost analiza inca, dar putem usor banui ca e vb de substanta infiltranta numita Floriniatita, deoarece ataca in mod constrant celelalte elemente ce intra in contcat cu ea si exist chiar pericolul de a fi asimilate!

  28. Carmen 17 August, 2009 at 10:53

    Auzi, Julius, concursul asta e de fapt prima faza a interviului pentru mult ravnitul statut de scriitor la DC?

  29. Cougar, care ştie latura avocăţească a vieţii, 17 August, 2009 at 11:05

    deci, avem aşea.

    Udriu [Ud]
    .. şi deocamdată nu mai ştiu, pentru că mi se pare prea mişto Udriu [Ud].

  30. Florian 17 August, 2009 at 11:06

    @delly
    Aia neagră nu e materie, cum zici tu, ci gaură. Si nu se învaţă se ea la chimie, ci la ….. nu, nu la anatomie, cum te-ai gândit tu, ci la astronomie.

  31. Cougar, care a băut la parastas, 17 August, 2009 at 11:08

    o fi şi greu să citeşti atâta amar de zi comentarii.

  32. logaritm 17 August, 2009 at 11:09

    eu propun sa i se dea o carte lu’ Florian. vad ca incet si sigur o cam ia pe aratura. deja vorbeste singur p’acilea. opriti-l pana nu e prea tarziu.
    … sau semnati-va toti Florian sa ia cartea aia.

    cu mandrie semnez Florian.

  33. bogho 17 August, 2009 at 11:17

    dddium si otvium

  34. Florian 17 August, 2009 at 11:21

    Erată: de ea, nu se ea.
    De la gaura neagră mi se trage, când am scris de ea m-am emoţionat pe mine.

  35. Cougar, logically, 17 August, 2009 at 11:23

    Rromalesiu [Rr] – intră în compuşi organici, foarte organici şi exclusiv organici cu He, Ho, H, Mî, Nc, Aţ, I şi Aş. (Rr2Ho3, acidul rromalic.)
    Bulangiu [Bg] (cu accent pă “a”) – BgS – suflatul de bulangiu.
    Gazeţiu [Gz] – intră tot în compuşi, de obicei cu Limbiul [Lb]: Gz2Lb4SOV3.
    Limbiu [Lb] – vezi mai sus.
    Votciu [Vk] – de obicei şi de preferat, se găseşte în stare pură. compuşii cu alte substanţe sunt instabili, volatili, mercantili, debili, cili, dendrofili.

  36. Florian 17 August, 2009 at 11:24

    @logaritm
    Ce mă, te oftici că nu te-am trecut în tabel? Las’că tu pe alt tabel eşti, cu premianţii.

  37. logaritm 17 August, 2009 at 11:26

    nu ma oftic. doar incercam sa scap comentariile omului de spam.
    ai vrea sa fii un studiu de caz pentru blog-spam?

  38. Florian 17 August, 2009 at 11:28

    @punKreas
    Ăla de-l scriseşi la urmă nu-i cel mai nou element, cum zici tu, ci cel mai vechi, de la Adam şi Eva.

  39. Florian 17 August, 2009 at 11:37

    @logaritm
    Cu fraza a doua m-ai dat pe spate, e atât de adâncă încât mi-e teamă să nu cad în ea şi să mă înec.
    Dar nu de asta te-am deranjat, ci pentru oferta pe care mi-o faci. In studiul ăla de caz, înţeleg că vrei ca tu să fii blogul, iar eu spamul. Nu mi-ai dat însă suficiente detalii – pe unde trebuie să pătrund, de câte ori, cu ce frecvenţă, chestii d’astea tehnice.

  40. oake 17 August, 2009 at 11:38

    Hafniu nu vine de la Hugh Heffner ?
    Penthousiu – element cu ionii nuzi

  41. 4mall 17 August, 2009 at 11:52

    Mai, avand in vedere ce trafic e aici, de ce nu s-a gandit nimeni la “comentariu”?

  42. Vasile 17 August, 2009 at 12:03

    Vangheliu, Vadimiu, Ilici, Nastasiu, Basescui, personajele noastre pitoresti.

  43. cronos 17 August, 2009 at 12:24

    tabelul lui medvedev cu elementul PUTIN

  44. Andrei 17 August, 2009 at 12:24

    Daca tot s-a apucat Abramburica sa schimbe pe cat de mult posibil, si nu neaparat in bine, sistemul educational, cred ca cea mai buna solutie este sa ii adresezi ei doleantele tale. Este in stare sa schimbe denumirea unor elemente chimice mai greu de retinut in altele mult mai usor de memorat (ex. PeSeDiu, Asfalt). Iar daca nu are idei este de ajuns sa ii citeasca elementele lu’ dom primar Marean si sa il puna sa repete. Asta ar fi chiar tare!

  45. cronos 17 August, 2009 at 12:26

    DailiuCotcodaciu – element folosit de alchimisti pentru a face rost de carti

  46. Zen d’acvariu – Moartea lui JR 17 August, 2009 at 12:33

    […] PS: Daily Cotocodac vă recomandă vandammiul şi pornaciul, în Tabelul lui Mendeleev cu elemente uşor de memorat. […]

  47. Raluca 17 August, 2009 at 12:35

    Cand eram in liceu si imi toceam coatele pe tabelul cu pricina, ma distra deosebit de mult ca un anumit element se numeste Curiu. O fi dupa Marie Curie, nu stiu, insa eu, ca vajnica eleva din Romania, am inteles altfel conotatiile. Oricum, ca sa propun si eu o denumire, sugerez Raluciu. Stiu ca nu sunt originala, dar de ce nu as merita si eu sa am un element denumit dupa numele meu? D-apai daca curva aia de Angelina a fost la un pas de a atinge aceasta performanta, eu de ce nu? 😛

  48. Raluca 17 August, 2009 at 12:39

    P.S. Daca se adopta Raluciu, si Nicoleta va fi multumita, nu numai eu.

  49. http://www.tahemet.blogspot.com/ 17 August, 2009 at 12:40

    @florian: şi pe mine m-ai uitat maestro?

  50. http://www.tahemet.blogspot.com/ 17 August, 2009 at 12:41

    Eu propun tahemeţiu.

    Sursa: mama şi tata;

    Compoziţie: complexă şi schimbătoare ca marea

    Izotopi: prezintă mai mulţi izotopi:
    – izotopul de serviciu: înţepată
    – izotopul de zbânţ: trebuie să fie dansat, altminteri pleacă singur
    – izotopul de bucătărie: a nu se sta în calea cuţitului, fiind recunoscută pasiunea acestui izotop pentru plăcinta de degete
    – izotopul DC: a nu se deranja în cazul în care citeşte DC, altminteri virează instantaneu în izotop de bucătărie cu chef de plăcintă de degete

    simbol de periculozitate: F, T, E, X (încă nu s-a descoperit dacă şi carcinogen, cercetătorii români studiază de zor subiectul)
    frază de securitate: nu există

    Identificarea pericolelor:
    aspect: ok, neşte kile în plus de la stress
    poate cauza dispariţia degetelor, capete mari, suprasolicitare a ficatului, nervi puşi pe moaţe. Atenţie, în cazul în care e adus la punctul de fierbere poate cauza fatal multiple organs failure.
    efecte asupra: pielii: poate să cauzeze zgârieturi adânci sau jupuire verbală
    ochilor: poate cauza vânătăi superbe şi extragerea ochilor pe viu
    ingerare: dacă victima ingerează bucăţi din partea dorsală, trebuie administrat imediat tratamentul heimlich, altminteri existând posibilitatea să rămână permanent în gât
    inhalare: nu se aplică

    în caz de intoxicaţie cronică, poate cauza îmbătrânire prematură, (mulţi peri albi), dureri groaznice de cap, posibile tumori
    Notă către medic: se tratează simptomatic.

    Măsuri anti incendiu: păstraţi ambalajul la o temperatură apropiată de cea a corpului, nu expuneţi la curenţi de aer rece, nu expuneţi la şocuri sau enervare
    temperatură de autoaprindere: nu există
    rezistenţă la şocuri: f redusă
    rezistenţă la enervare: fffffffffffffffffff redusă
    limita inferioară de explozie: fffffffffffffffff scăzută
    limita superioară de explozie: încă nu s-a detectat
    rating NFPA: sănătate: 3, inflamabilitate: 5, instabilitate: 3

    Informaţii în caz de scurgeri accidentale: nu sunt disponibile

    Manipulare şi depozitare:
    manipulare cu mănuşi şi multă grijă
    depozitare în zone călduţe, comode, lipsite de muchii tăietoare sau denivelări

    Metode de control la expunere, EIP
    se recomandă expunerea cât mai scăzută în cazul izotopilor nervoşi
    se recomandă purtarea permanentă de mănuşi

    Proprietăţi fizico- chimice:
    stare fizică: solidă, oarecum mai rubensiană momentan
    aspect: plăcut
    miros: pure poison / dune
    afinitate crescută pentru cărţi şi cuţite ascuţite
    afinitate pentru zdrăngănele: scăzută
    afinităţi speciale: DC şi cemaifac.eu
    pasiuni: fotografiatul, făcutul de nefăcute, plăcinta de degete

    Stabilitate şi reactivitate:
    stabilă dacă e ţinută în condiţii optime. în alte condiţii, înalt explozivă
    reacţionează uşor la stimuli externi catalogaţi drept neplăcuţi prin tranziţia la izotopul de bucătărie

    Informaţii toxicologice:
    studiul încă nu s-a finalizat.

    Informaţii ecologice:
    nu suportă persoanele care poluează mediul înconjurător

    Informaţii legate de transport:
    în condiţii de lux de preferat

    Informaţii suplimentare:
    informaţiile de mai sus se crede a fi acurate şi reprezintă datele disponibile până la momentul de faţă.

  51. Arsulici 17 August, 2009 at 12:46

    Boculetzium, element chimic minor care, in combinatie cu alte elemente, corodeaza economia si salariile 😀

    Ebium, element chimic cu un singur neuron, cu atomi de botox si avind o multime de electroni primiti de la luxten 😀

  52. Florian 17 August, 2009 at 12:48

    @tahemet
    Hai măi fată, eu am şi uitat că a fost weekend şi tu nici nu te-ai trezit încă din cheful de la ziua Preaslăvitului. Păi tahemetanul ăla, al treilea element din tabel, ce Dumnezeu este?

  53. Bulina Neserioasa 17 August, 2009 at 12:52

    Vasluium ?!

    Ăsta e foarte reactiv, mai ales după trei damigene de ţuică.

  54. Arsulici 17 August, 2009 at 12:53

    Pai sincer as propune formolium, element compus….
    sau Xaelium…
    pornacium a fost o propunere chiar foarte buna…
    sau chucknorrisium

    dar cred ca gel mai util element chimic ar fi googleacium (cunoscut in sectorul 5 sub forma goagalacium)

    Si, ca incheierie, propun trecerea ca element chimic de sine statator a unui alt element compus, CH3CH2OH, care sta la baza alimentatiei lui Florian. (efecte chimice observate la florian: incoerenta, incontinenta, impotenta intelectuala si scleroza…)

  55. Arsulici 17 August, 2009 at 12:55

    #Delly
    Floriniatita? suna a boala (venerica)

  56. Bulina Neserioasa 17 August, 2009 at 12:56

    Ah.. mai zisese si punkreas vasluium. Ce neatentă sunt. Vai vai.

  57. marcel 17 August, 2009 at 13:18

    veveveciu. Simbol: Www.

  58. Arsulici 17 August, 2009 at 13:27

    @Bulina
    Cum nu ai observat? Vai, ce neserioasa esti… 😀

  59. anya 17 August, 2009 at 13:33

    Descoperire!
    grupa halogenilor s-a redenumit si anume
    F de la Firtulesciu
    Cl de la jackieniCoLaieu
    Br de la BaRbu

  60. Florian 17 August, 2009 at 13:35

    @Arsulici
    Numai un alcoolic suferind de incoerenţă, incontinenţă, impotenţă intelectuală şi scleroză ar putea spune că incoerenţa, incontinenţa, impotenţa intelectuală şi scleroza sunt efecte chimice.

    Floriniatita te duce într-adevăr cu gândul la o afecţiune a organismului. Pentru că ieri m-a tras curentul la o ureche, mie mi-a mi-a adus aminte de otită. Tu, în schimb, te-ai gândit la o boală venerică. Fiecare cu ce-l doare.

  61. Newsted 17 August, 2009 at 13:51

    Stelirium. Care ar putea foarte usor sa se numeasca si Sterilium…la ce arata Steaua si la ce asteptari sunt din partea lor.

  62. Arsulici 17 August, 2009 at 13:52

    @Florian
    bineinteles ca ma „doare”, caci bolile tale venerice te fac sa aiurezi si sa poluezi atmosfera….
    Sincer sa fiu, m-am cam saturat de tine, fiindca in ultimele zile ai devenit din ce in ce mai nesimtit si insuportabil si este ultimul „dialog” pe care-l port cu tine, m-am saturat sa ma cobor la nivelul tau…
    (Crede-ma ca nu as fi facut absolut nici o referire la tine azi daca nu ma atacai in comentariul de dimineata…)

  63. Arsulici 17 August, 2009 at 13:54

    Pitzurcium sau babarosium, pentru cinstirea noului antrenor (de zaruri) al Stiintei

  64. Florian 17 August, 2009 at 13:54

    @tahemet
    Da’ complicată substanţă tahemeţiul ăsta, mai ceva ca o femeie.

  65. logaritm 17 August, 2009 at 13:58

    @Florian
    noah nu tre’ sa faci nimic. e material suficient aici pentru cateva prezentari. 😉

  66. raluca (aka nevasta) 17 August, 2009 at 14:02

    Eu propun Sadeium de la Sade cel ce scis cartea pe care o revendic eu! 😀

  67. catalin 17 August, 2009 at 14:25

    Pitiponciu sau Cocalarium

  68. Florian 17 August, 2009 at 14:48

    @Arsulici
    Am observat eu în ultima vreme că, aproape de câte ori glumesc pe seama ta, îmi răspunzi arţăgos şi uneori chiar jignitor. Am crezut însă că exagerez, pentru că a doua zi începeai tu cu glumele pe seama mea (dacă ai fi vrut să mă eviţi, nu ai mai fi deschis tu primul dialogul, asa cum ai făcut-o de multe ori). O dată ai fost chiar lipsit de bun simţ, când ai intervenit într-o discuţie ca să spui că delly nu se coboară la nivelul meu. Acum, văd că şi despre tine spui acelaşi lucru, că nu te cobori la nivelul meu. Nu ştiu ce te face să crezi că v-aş fi inferior ţie şi dellyei. Probabil că te numeri printre acei ardeleni care au concepţia că Dumnezeu a pogorât asupra Ardealului toate calităţile omeneşti, iar pentru idioţii din Bucureşti au mai rămas dor defectele.
    După o astfel de discuţie publică şi penibilă în acelaşi timp, nu cred că mi-ar mai arde de glume pe acest blog şi, în general, nu m-aş mai simţi bine în vecinătatea ta. Deoarece atunci când am venit te-am găsit aici, rămâi în continuare cu bine, tot aici.

  69. lulu 17 August, 2009 at 14:58

    Sictiriu.
    Este atat de raspandit incat am ajuns sa cred ca nu ete un rezultat al reactiei trezit dimineata+munca+sef(cum ar crede unii) ci este legat direct de prima gura de oxigen pur romanesc inspirata la nastere si moaca doctorului care te-a scos(suparat ce te-ai gasit sa te nasti tocmai in momentul in care Mircea Badea urma sa explice pe intelesul noua lege a bugetarilor)

  70. Cougar, mergând alăturea, împreună cu drumul, 17 August, 2009 at 15:14

    Concediu [Cd]. Jacksoniu [Jk]. Madonniu [Mn]. şi Klingoniu [Kn]. şi Neuroniu [Nr]. Parlamenţiu [Pl]. Vangheliu [Vg]. Palinciu [Pc]. Sarmaliu [Sm]. Lapţiu [Lp] & Corniu [Cn].

    şi or mai fi.

  71. Arsulici 17 August, 2009 at 15:19

    Ciocolatium si Laptopium…
    Si, bineinteles, marele tastaturium, fara de care nimic din aceasta revista nu ar mai exista 😀

  72. Arsulici 17 August, 2009 at 15:20

    Bordurium

  73. ver_bep 17 August, 2009 at 15:36

    ar trebui sa fie pe capitole: blogrium(zosium, arhium etc.) mondenram (columbeniu, becaliu)

  74. N.A. 17 August, 2009 at 16:04

    Deci, proaspat venita dintr-un concediu foarte traumatizant cu socroseniile, eu propun Socriliu dar mai propun sa-l si interzicem/scoatem in afara legii/etc

  75. delly 17 August, 2009 at 16:29

    Preamarite Florian, nu lua in serios aceste mici impunsaturi…Cred ca ati atins menopauza deodata azi, tu si Arsulici…Va certati ca doua babe, sa nu va plangeti cand un tanar vasluian incearca sa va violeze! ^^
    De aceea va propun elementele ardelenium si bukalium care sa fie pe acelasi loc in tabelul lui Giulius, ca a lui Mendeelev nu mai e de mult :-w

  76. Ciprian 17 August, 2009 at 16:46

    @bulina neserioasa , @punkreas
    Nici nu vreau sa imi imaginez ce fisiune puternica ar rezulta la interactiunea catorva ioni de barladiu cu cativa de vasluium. :))

  77. Ciprian 17 August, 2009 at 16:47

    erata: fisiune sau fuziune? 😀 eram varza la chimie, imaginati-va voi ce o trebui sa iasa :))

  78. raul 17 August, 2009 at 16:53

    Nah .ai fost hazliu cu subiectul ales si cum l-ai tratat.
    Intamplator lucrez la institutul care a contribuit la descoperirea elementului 112 din tabelul lui Mendeleev.(nu in cadrul echippelor de cercetare). Chiar fiind total paralel cu chimia, eu am admirat oamenii astia care se screm sa descopere nushce chestii. Cred ca atribuirea numelui elementului respectiv e prerogativa cea mai de pret a cercetatorului.
    La urma urmei folosesti tu tabelul respectiv sau elementul asta zilnic?de nu stii sa il ceri la aprozar pentru ca are nume complicat?

  79. Cipriniu 17 August, 2009 at 17:10

    Si iata ca s-au mai fatat niste elemente: caloriferiu, aprozariu, parlamentarium, ridzi, spermiu, nastasiu, becksiu, beriu,biteriu, sampaniu, praziu,iaurtiu, banatium,zavoraniu,

  80. gicupisicu 17 August, 2009 at 17:19

    Juleala, julism, jula, Juilleniun…

  81. ictin 17 August, 2009 at 17:42

    Eu cred ca ar trebui gasite niste denumiri ancorate in realitatile romanesti (la fel cum a procedat si Metrorex, de macar a marcat zona de pedofilie botezand respectiva statie LaMinorului). Deci, dupa acelasi model ar trebui ca tabelul sa arate cam asa:
    Hidrogen – fraierium (numai un proton si nici un neutron, e mai mare rasul).
    Heliu – dusmanium (ca e dusmanul ala rau care daca are si el doi protoni si doi neutroni se crede smecher rau)
    Apoi sa mai avem harmanium (pentru ca oricum toti pronunta Harmani), pumium, versacium etc.
    Urmand ca pentru elementele de greutate sa fie Shefium(obligatoriu cu Sh), Smecherium, iar pentru Ununoctium, BossDeBossium (ca valoare ca a lui nu are nimenea)

  82. ictin 17 August, 2009 at 18:04

    Ptiu drace, acum mi-am dat seama ce nebunie se poate intampla daca aceste denumiri devin realitate. Cand se mai apuca un mic cocalar sa scrie versuri de genul:
    Dusmani imi poarta pica ca nu au valoarea mea
    Ma imbrac de la versace, am chilotii D&G, ma incalt numai cu puma,
    Si sunt seful tutoror
    S-ar putea traduce:
    Heliul imi poarta pica ca n-are calciul meu,
    Ma imbrac cu aluminu, am chiloti de mercur si ma incalt cu fiare,
    Si sunt din Uraniu,
    Si poate se trezeste amaratul cu politia la usa pentru trafic de substante periculoase

  83. malpraxis 17 August, 2009 at 18:13

    ce post amuzant! chiar mi-a placut =))

  84. si-la-vara-cald 17 August, 2009 at 18:20

    Delirium (De). De ce nu? Nu-i nevoie de argumentatie stiintifica. E de-ajuns sa citim comentariiile DC.
    @Florian
    Hai mey, ce te suparasi? Adica eu nu reactionez ca m-ai facut “nucleu gigantic”, si tu te fisurezi la un simplu aditiv arsulician?! Treci inapoi pe blog, bre, in casutza ta din tabel! 😀

  85. malpraxis 17 August, 2009 at 18:22

    era sa uit de concursc 😀

    DeDeDeniu, diaconescium, ciumacum sau nikitum ca si asa asta le place la romani 😀 senzational pentru ca nici nu stiti ce pierdeti =))

  86. diana 17 August, 2009 at 19:02

    piţiponcium şi bamboocium 🙂

  87. diana 17 August, 2009 at 19:05

    haicincium (hi5), emondiu (E si o lama mica langa)

  88. db 17 August, 2009 at 19:35

    In stilul acesta ar fi cate un tabel in fiecare tara ce s-ar modifica la fiecare 20 de ani dupa numele ‘vedetelor’ si politicienilor timpului (cine a fost imparat cand a trebuit a dat nume lunilor anului). Caci peste 20 de ani nimeni nu va mai sti ce-i cu “diaconescium, ciumacum sau nikitum” …
    Eu zic ca denumirile ar trebui sa fie in engleza (ca daca le punem in latina iese biologie 😛 ). Sunt cateva si mai sus (totusi hifiveum, nu haicincium 😉 ) si ar mai putea fi faceboxum, mozzarelum sau spaghettium (pt italieni), balsoium (bineinteles, cel mai mare element chimic ar trebui sa apartina rusilor) s.a.m.d.
    Si, daca ar fi sa propun romanesti, as zice eminescum, sadoveanum, rebreanum, cosbucum, puse in ordinea anului nasterii indivizilor …

  89. Somebody 17 August, 2009 at 20:41

    In concluzie… “-ium”

  90. Somebody 17 August, 2009 at 20:43

    Pardon, “-um”, ca nu vreau sa ma gandesc cati ar fi incantati de cosBUCIum. Mmm, bucium, vin.

  91. Arsulici 17 August, 2009 at 20:59

    Aibiemiu, microsoftiu, bilgatesiu si, bineinteles, idolul pitipoancelor de orice sex, haifaiviu

    @Delly
    Slabe sanse… de cind a inceput sa intre pe aici, m-a tot atacat.Mi-a gresit intentionat numele, insinua tot felul de timpenii… I-am mai raspuns cit i-am raspuns, dar am inceput sa ma satur, caci a inceput sa depaseasca niste limite, mai ales pentru ca, absolut nefondat se crede mai destept decit e. Iar la ultimul atac, atacind ardelenii, a devenit de-a dreptul penibil. Nu si-a dat seama ca nu m-am legat deloc de bucuresteni, si sigur nu stie ca mie chiar imi place Bucurestiul, asa ca atacul lui penibil a fost in van… Iar modul cum generalizeaza (toti ardelenii sint …) ii arata limitele intelectuale… Individul e disperat sa i se acorde atentie, iar eu nu sunt dispus sa-i mai fac pe plac. In concluzie, nu mai am ce discuta cu individul. Am suficienti prieteni, ma lipsesc de el (oricum nu intra in aceasta categorie 😀 )

  92. Arsulici 17 August, 2009 at 21:03

    Avind in vedere ca se apropie un eveniment foarte important, in 26 august, aniversarea bataliei de la Crecy, in care englezii au spulberat o armata de vreo 3 ori mai numeroasa (bineinteles franceza :D), propun ca, in memoria francezilor, noul element sa fie francoriu 🙂

  93. Gelu Forta 17 August, 2009 at 21:23

    cometariu serios: Dubnium vine de la Dubna – localitatea de resedinta a un laborator rusesc (foarte bun de altfel) ce a avut contributii la descoperirea elementului respectiv.

  94. http://www.tahemet.blogspot.com/ 17 August, 2009 at 22:31

    @florian – chiar sunt femeie…

    nu mai bine facem tabelul elementelor lui julius? şi să vezi ce bătaie pe electroni o să fie

  95. Florian 18 August, 2009 at 00:41

    @Arsulici
    Nu-mi face nicio plăcere să dialoghez cu tine, dar inepţiile pe care le debitezi la adresa mea mă obligă să o fac, altfel ai putea să crezi că ai dreptate şi că modul tău de a privi lucrurile este cel corect.
    Ca amănunt tangenţial, mi-ai scris că ai încheiat orice dialog cu mine, pentru ca apoi să mă ataci într-un răspuns dat dellyei. Mi s-ar părea o laşitate şi o atitudine de ţaţă să procedez în acelaşi mod, criticându-te în mesaje pe care le-aş transmite unor terţe persoane. Deşi, repet, o fac cu repulsie, prefer să fiu bărbat şi să-ţi răspund direct, nu prin interpuşi.
    Spui că, de când am venit pe DC, te-am tot atacat. Se pare că nu eşti capabil să faci distincţia între glume şi atacuri, sau că percepi înţelesul acestor termeni în mod diferit, în funcţie de situaţie. Dacă tu glumeşti pe seama mea, şi ai făcut-o din plin, nu e niciun fel de problemă. Invers însă, e vorba de atacuri. Dacă nu ştii de glumă trebuia să mi-o spui de la început, nu să te complaci într-un război al împunsăturilor amicale reciproce, pentru ca apoi să te lamentezi că ai fost în permanenţă ţinta atacurilor mele.
    Tu, în schimb, nu poţi nega că m-ai atacat în ultimul mesaj pe care mi l-ai adresat, etichetându-mă drept nesimţit şi apreciind că ţi-aş fi inferior. In răspunsul dat dellyei ai plusat, spunând că sunt penibil, limitat intelectual şi disperat să mi se acorde atenţie. Nu vei găsi, în niciun comentariu pe care ţi l-am adresat de-a lungul timpului sau în care m-am referit la tine, jigniri de acest fel.
    Culmea tupeului este că, după ce îmi spui că nu te cobori la nivelul meu, tot tu eşti cel care mă acuză că mă cred mai deştept decât sunt, deşi eu nu am afirmat vreodată, nici măcar în mod aluziv, că aş fi deştept. Intre nivelul superior la care te autoplasezi şi acuza pe care mi-o aduci, că mă cred mai deştept decât sunt, este o contradicţie logică pe care, cu inteligenţa ta devastatoare, desigur că o vei înţelege.
    Vina pe care mi-o atribui, că aş fi atacat ardelenii la modul general, este o prostie monumentală. Ceea ce am spus este că, emiţând cu superioritate aprecieri peiorative la adresa nivelului meu intelectual, mă faci să cred că eşti unul dintre acei ardeleni (a căror existenţă nu o poţi nega) care consideră că toţi ardelenii sunt a priori plini de calităţi, în timp ce toţi bucureştenii sunt de-a valma nişte idioţi plini de defecte. Cât despre explicaţia pe care o dai, că nu ai atacat bucureştenii pentru că îţi place Bucureştiul, este e-a dreptul hilară. Fără îndoială că intelectul tău briliant va reuşi să facă distincţia între locuitorii unui areal şi arealul în sine.
    Cât despre nick-ul tău, ţi-am mai explicat o dată că am crezut că forma corectă este Arşulici, dar pentru că nu foloseşti diacriticele îl scrii Arsulici. Dacă nu mă înşel, ţi-am cerut şi scuze pentru abominabila crimă de a-ţi fi pocit în mod catastrofal nick-ul, din Arsulici în Arşulici. Se pare însă că te încadrezi în acea categorie de fiinţe superioare care pricep greu şi uită repede.
    Pe viitor, sper să ai demnitatea şi să nu mai faci niciun fel de referiri la adresa mea, pentru a nu mă pune din nou în postura neplăcută de a-ţi răspunde.

  96. JULIUS 18 August, 2009 at 00:56

    @Arsulici
    @Florian:

    Domnule Arsulici! Domnule Florian! Domnilor!

    Constat cu surprindere ca sunteti pe cale sa va incaierati ca ultimii golani, chiar pe site-ul nostru. Nu ne deranjeaza, am face orice pentru trafic – da, chiar si sa va las sa ma bagati intr-un tomberon, in direct. Totusi, pentru ca sunt ipocrit, fac inainte un apel la toleranta; in cazul in care nu are ecou, ma gandesc eu la ceva ca lumea si revin.

  97. Florian 18 August, 2009 at 00:56

    @delly
    Mulţam de mesaj, tu ardeleanco.

    @şi-la-vară-cald
    Thank you too, tu. Punct, că nu ştiu continuarea ca în cazul dellyei.
    Cu gabaritul extralarge al nucleului, tu eşti de vină. Când am zis că ai măsurile 92-60-90, mi-ai răspuns că sunt duble.

    @tahemet
    Iar eu sunt bărbat. Ne-a ratat Claude Lelouch, ghinionul lui.

  98. cosanzeana 18 August, 2009 at 01:28

    Am o idee: vorbim cu Julius sa organizeze o adunare – nu, nu de pocaiti, ci a cititorilor si comentatorilor DC. Pariez pe trei stropi de apa vie ca o sa fie atat de fain, incat o buna bucata de timp nimeni nu o sa mai interpreteze gresit nimic. Imaginati-va cat ar avea de povestit cei ce nu comenteaza, am auzi poante noi, noi interpretari ale aceluiasi text etc.
    Cel mai important: adunarea sa se faca in parc, nu la un hotel de 5 stele, ca nu stiu sa mananc cu furculita.

  99. Bulina Neserioasa 18 August, 2009 at 01:34

    Si uite asa se transforma DC intr-un mini OTV. Diferenta este doar ca domnul Florian, atat cat si domnul Arsulici folosesc un limbaj intelectual, cult, fara injurii ( foarte multe ) la adresa celuilalt.
    Slab dragilor, umilitor de slab! Daca vreti sa bateti OTV-ul, trebuie injuraturi, bataie, Romeo Fantastik si dans pe mese.Stim ca nu veti reusi performanta asta niciodata,dar totusi e bine sa speram.

    Asa ca la treaba, trântorilor !

  100. Florian 18 August, 2009 at 01:44

    @cosânzeana
    Bună ideea cu parcul, sper să fie ăla cu mulţi boscheţi în care mi-am amenajat eu duplexul.

  101. Arsulici 18 August, 2009 at 03:00

    @Julius
    Stai linistit, maestre, ca nu ne incaieram. Si, daca am face-o, ne-am incaiera ca primii golani, nu ca ultimii… Ca doar daca facem o treaba, s-o facem ca lumea 😀 . Vorba lui Becali: “el m-a facut golan, eu l-am facut hahalera, dar nu ne-am jignit” 😀
    Am vazut ca individul mi s-a adresat iar intr-un luuuuung comentariu, se vede ca are prea mult timp liber la dispozitie. Bineinteles ca nu l-am citit, nu am nici timpul, nic i curiozitatea, si nici rabdarea necesare.
    Ma bucur ca a cistigat si el o carte, poate acum isi va ocupa timpul citind, si nu va mai scrie asa comentarii de raspuns atit de lungi de parca ar incerca sa-l egaleze pe Balzac…

    @cosanzeana

    Ar fi riscanta o intilnire, caci daca se prezinta si vreo babeta de 80 de ani din Vaslui, se lasa cu viol 😀

    @bulina neserioasa
    Ti s-ar fi putut indeplini dorinta daca Julius ar fi bagat si niste streaminguri audio la articolul cu manelele 😀

  102. Mihai 18 August, 2009 at 07:46

    Daca in romania ar fi gasit un nou element chimic cum s-ar numi? ce avem noi mai cunoscut? coruptia! Hai sa-i spunem “CORUPTIU”

  103. delly 18 August, 2009 at 10:37

    Florian, de suparare ca va certati asa ca doi goani, mi-am inecat amaru azi nopate pe niste terase 😀 Dar vad ca s-a rezolvat totul! Tu ai primit cartea cu tzatze si Arsulici vesnicele felicitari 😀 Everybody is happy, nu?

    P.S. Ardeleanca over and out 😀

  104. Bulina Neserioasa 18 August, 2009 at 11:07

    @Arsulici
    Aia cu babeta nu era un apropo, nu ?
    M-ai vazut mai din Vaslui asa, si acuma ma faci baba ?
    Urat din partea ta.

    Sau era o aluzie referitoare la faptul ca TU ai vrea sa violezi o baba din Vaslui,dar nu ai bani de tren ?

  105. Arsulici 18 August, 2009 at 13:20

    @bulina
    Nu, nu era nici un apropo 😀
    Si nici n-am facut nici o aluzie…
    Iar de violat, eu sint un om modern, as vrea sa fiu EU violat de o babeta din vaslui (babeta pentru standardele mele e orice fata care a depasit 18 ani 😀 )
    Si intr-adevar, nu mai am bani de tren, mi-am facut praf miliardele in concediu 😀

  106. N.A. 18 August, 2009 at 15:15

    Deci, eu vin din concediul de cosmar insetata sa-mi reiau razbelurile cu Florian si el vad ca si-a uitat vechii oponenti, are altii noi si se injura mult mai pasionant cu ei.. Rusine! Tradatorule!
    Si mie imi place propunerea cu intalnirea (brava, Cosanzeano!). Realizati ca se va sfarsi printr-o incaierare generala cu placinte si prajituri cu frisca fleoscaite pe moace, asa ca filmele cu Stan si Bran, da?

  107. Florian 19 August, 2009 at 00:14

    @N.A.
    Bine ai revenit, de acum promit să-ţi dedic întreaga mea atenţie. In curând, vei avea plăcuta ocazie să blestemi clipa revenirii.

  108. N.A. 19 August, 2009 at 00:52

    @Fleuricel – Hihi, magulitor! :)))

  109. MifTy 28 August, 2009 at 00:12

    ontopic: miftirixin!

  110. 16 noiembrie 1880: Se naşte Aleksandr Blok » Daily Cotcodac 16 November, 2010 at 13:00

    […] părinţilor, singurul lucru cât de cât ştiinţific de care s-a lipit Blok a fost fiica lui Mendeleev, Liuba. Nemaiştiind cum să o cucerească (practic, singurele lui resurse erau o avere […]

Leave a reply