Aventurile bravului soldat Julică

Sensibilitatea vînzătorului de fructe şi legume

Julius Constantinescu

Dacă mă pricep cu adevărat la ceva, ăla e făcutul pieţei. Nimeni nu alege ca mine roşiile cele mai gustoase, cartofii fără de cusur, ridichile care nu sînt seci sau salata cu cel mai bogat conţinut de fier şi vitamina B9. Ştiu pe dinafară preţurile celor mai importante legume şi fructe şi pot simula cumpărături simultane în mai multe pieţe bucureştene, făcînd o analiză comparativă complexă în timp real. Sînt idolul pensionarilor şi spaima zarzavagiilor.
Sîmbătă, în timp ce plimbam cu mîinile la spate printre tarabe, ca un adevărat profesor Baltazar al legumelor şi fructelor, mă opresc în dreptul unei grămezi uriaşe de roşii care, dacă ar fi să dăm crezare unui carton mîzgălit cu pixul, ar trebui să fie “f. f. gustoase”. Am ridicat o roşie cu două degete şi am examinat-o cu atenţie: pentru început, am mirosit-o, apoi am apăsat-o uşor, încercîndu-i elasticitatea; în fine, mi-am trecut uşor podul palmei peste ea, încercînd să o simt, să las roşia să-mi vorbească liber despre ea (nu, n-am scos şi lupa, că nu-s începător). În mijlocul acestei expertize de înalt profesionalism, am fost întrerupt cu brutalitate de micul intermediar: “Ce te uiţi aşa, bă? Parcă ai cumpăra un apartament!”. “Păi”, zic, “costă cît un apartament”.
După cum se poate bănui, această mică remarcă de natură financiară nu ne-a apropiat prea mult. Dimpotrivă, ştiu din experienţă cît de sensibili pot fi vînzătorii din pieţe în cazul în care faci imprudenţa să le jigneşti marfa. Îmi amintesc cum, mai demult, stăteam ca prostul în faţa unei tarabe de la Big Berceni, zgîindu-mă la două ţigănci care se certau pentru mine. “Da’ vinde-i, fă, cartofi lu’ domnu’”, zicea aia care ţinea cu mine. Iar cealaltă, ofensată că mă hotărîsem greu, se ţinea tare: “Nu-i vînd, fă, că nu e buni cartofii mei”. În piaţă la Sălăjan, am jignit un ţigan cît malul pentru că nu l-am crezut pe cuvînt că are cele mai bune mere din piaţă; după ce-am făcut un tur şi m-am convins cu ochii mei, m-am întors, dar ţiganul m-a repezit scurt: “Hai, dă-i drumul de-aci, am închis”. În principiu, reuşesc să scap întreg din pieţe pentru că vînzătorii sînt prea zgîrciobi ca să arunce după mine cu roşii de şaptej’ de mii kilul, şi nici nu pot fugi după mine să mă bată, să nu le fure careva marfa între timp.
“Da’ ce-are, mă, roşiile mele?”, urla micul intermediar după mine prin toată piaţa, acompaniat de colegi. “Are coaja groasă şi nu e bune”, ziceam şi eu, în timp ce mă îndepărtam prudent printre tarabe. “Al dracu’, ziceai că cumpăra apartament”, ţipau în cor vînzătorii de roşii şi castraveţi, în timp ce eu mormăiam în barbă, că nu ştiam cînd îşi lasă ăla colegii să-i păzească marfa şi se ia după mine: “Să dai faliment, cretinule!”.
Vă daţi seama cam cum era să mă trimită pe mine Spînul după salăţi din grădina Ursului – trezeam Ursul şi-i dădeam cu salata-n cap: “Bă speculantule, varza asta ofilită zici tu că-i salată? S-o mănînci cu mă-ta, sta-ţi-ar în gît!”.

Share:

25 comments

  1. Sensibilitatea vînzătorului de fructe şi legume » visurat.ro 7 April, 2009 at 00:04

    […] cum se poate bănui, această mică remarcă de natură (more…) De la Julius citire X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : ‘visurat’, […]

  2. Julia- JD 7 April, 2009 at 02:27

    Na! Astepta si tu sa iasa rosiile de la tarani, adevaratii producatori!
    Astia care vand rosii acum cumpara si vand la randul lor.
    Mai bine baga salata, ceapa, usturoi!
    Ai si viteza mai mare daca te joci de-a alergata! 😉

  3. Che Guevara 7 April, 2009 at 03:40

    Daca locuiesti in Bucuresti asa patesti. Muta-te la Craiova si vei fi respectat. 😉

    Este o regula in Occident: cine plateste are intotdeauna dreptate. Nu stiu cum se face ca in Bucuresti nu se aplica. Poate ca e prea aproape de Istanbul? Culmea e ca la Istanbul oamenii se pricep la comert.

  4. Lirca 7 April, 2009 at 10:03

    cele mai bune rosii is alea care se fac in gradina la bunica-mea…

  5. writeman 7 April, 2009 at 11:03

    parca ii vad pe pietari: bai, sase, pregatiti rosiile alea misto, vine Julius!

  6. Monique Problematique 7 April, 2009 at 11:19

    la mega image au cod pantone pe ele, cu explicatie: rosu delicios, rosu copt, etc. mergi cu pantonarul la subrat. 🙂

  7. sor'sa 7 April, 2009 at 12:45

    Pe mine nu m-a iubit mama, că atunci când mă trimitea la piață veneam cu cea mai proastă şi cea mai scumpă marfă. “Când era frac’tu acasă, ce roşii frumoase lua! Tu de ce nu poţi să fii ca EL?!”. Nici acum nu mă iubeşte mama, că i-am dus acasă numai băieţi scumpi şi de calitate inferioară. Da’ măcar la capitolul ăsta nu mi-l mai dă de exemplu pe frate’mio!

  8. Moroi 7 April, 2009 at 13:15

    Foarte foarte tare Sor’sa. Pur şi simplu genială. “i-am adus acasă numai băieţi scumpi şi de calitate inferioară. Ce stil au dom´le să ne catalogheze şi femeile asstea. Credeam că doar noi le băgăm în categorii ,dar replica asta mă dă pe spate. Parcă am fi o bieletă fake de Mercedes. Hi hi hi… “Scumpi şi de calitate inferioară”. Cred că mai tare m-a făcut să râd comentariul surori dvs decât postarea în sine. NO OFENSE

  9. JULIUS 7 April, 2009 at 13:41

    Sor’mea sufera de complexul copilului mijlociu, de-asta are impresia ca n-o iubeste nimeni 😀

  10. 4mall 7 April, 2009 at 13:45

    @Julica: Nu vreau sa fac referire la nici o expresie, si nici nu contest calitatile circumvolutiunilor tale, dar…mai ai frati acasa? Si pana la urma, cine e mai mare, tu sau ea?

  11. katmai 7 April, 2009 at 13:49

    fir-ar el sa fie de urs cretin care vinde el salata veche, si mai are tupeul sa si doarma.

  12. sor'sa 7 April, 2009 at 13:56

    @frate’mio: Lasă, c-o să mor eu şi-o să stau pe acelaşi norişor cu Eliade! P.S. E sindrom, complexatule 😀

  13. 4mall 7 April, 2009 at 14:01

    @sor’sa: Auzi, asa bine va intelegeti si cand va vedeti?

  14. iahu 7 April, 2009 at 15:10

    @4mall: mie logica imi spune ca sor’sa e mai mica, iar intuitia ca se inteleg foarte bine si cand sunt departe unul de celalalt, se si iubesc

  15. 4mall 7 April, 2009 at 15:20

    @iahu: bine ca vii tu repede si spui ce vrea lumea sa auda…

  16. DrLyana 7 April, 2009 at 15:44

    @4mall: Asa sunt fratii. Se cearta intre ei foarte mult, desi se iubesc enorm. Cine mai are frati stie. Sau cel putin asa e in cee mai multe dintre situatii.

  17. TheBride 7 April, 2009 at 15:49

    Rosiile de la tata din gradina sunt cele mai bune. Garantat! Iar la piata nu cumpar de la tigani. Mai bine plec cu sacosa goala sau schimb piata decat sa imbogatesc speculantii.

  18. Moroi 7 April, 2009 at 17:29

    Si uite cum deodată discuţia s-a axat pe sora dvs. !!! Hai sa fiu şi eu off topic:

    Ce probe de foc trebuie sa trec sa fac parte din echipa DailyCotcodac?

    Se mai acceptă catindaţi? Sau este un domeniu exclusivist? Vă lasă inima să daţi o şansă la un neica-nimeni care se crede Caragiale? La un saltimbanc mai acid ca acidul sulfuric ?

  19. delice 7 April, 2009 at 20:02

    Julica, eu am impresia ca te duci in piata care nu trebuie. Avem o piata aproape de noi, Zen, frumos, curat, flori, rosii doar “f.gustoase”. Ce Doamne iarta-ma cauti prin pietele altora!??!?!

  20. liviu amza(nadie) 7 April, 2009 at 20:20

    Che Guevara ai drepte.clientul nostru stapinul nostru.daca vind brinza de vaca si tu-mi zici ca-i de oaie zic ca tine.nu te contrazic.asa sa faci iulius in loc sa manici un paket de tigari mai bine sa preferi sa fumezi un kil de mere,pere sau portocale. :))sanatate nene.sa traiesti o mie de ani.P.S. daca vrei sa arunce cu fructe si legume dupa tine apuca-te si cinta daca ai vocea mea.garantez succesuri.

  21. JULIUS 7 April, 2009 at 20:31

    @moroi: in primul rand, trebuie sa trimiti niste texte, sa le vad. o sa-ti trimit eu un mail maine, stiu ca am ramas dator, dar viteza nu e punctul forte al ardelenilor 😀

  22. 4mall 7 April, 2009 at 21:24

    @Julius: Acu’, daca tot s-a deschis subiectul, daca ti-as fi pus intrebarea lui Moroi,raspunsul ar fi fost valabil si ptr mine?

  23. db 8 April, 2009 at 09:04

    @sor’sa, primul post: cre’ ca ar fi birbicutat mama voastra si generalu’ sa duca si Jul acasa “numai băieţi scumpi şi de calitate inferioară” =)) 😛

  24. sor'sa 8 April, 2009 at 12:07

    @db: ideea era că el ştie să facă piaţa doar la zarzavaturi şi legume :))

  25. 4mall 8 April, 2009 at 12:17

    @sor’sa: dar in rest tu il iubesti regulamentar,asa imperfect cum e, nu-i asa? 🙂

Leave a reply