Postul nu e post destul

Ca in filme

Radu Pircă

Una dintre cele mai îndrăgite expresii din presa românească este “ca-n filme”. A spart cineva o bancă? “Jaf ca în filme”. A fugit de maşina poliţiei? “Urmărire ca în filme”. Şi-a căutat gagica din profesională, pe care n-o mai văzuse de 20 de ani, pentru că se săturase de uitat la pornache şi nu era atât de creativ încât să stea pe site-uri de agăţat? “Iubire ca-n filme”. Încăierările din mediul rural au devenit de mult “bătăi ca în filme”, cu toate că eu personal nu am văzut niciodată un film unde, de pildă, Bruce Willis şi Vandamme să bea răchie pe datorie din borcane de muştar, după care Vandamme să spună că ţiitoarea lui Bruce a fost văzută tăvălindu-se pe islaz cu Arnold, iar Bruce, pe fondul consumului de alcool, să-i crape capul cu un dispozitiv de tăiat coceni. După ce o să se difuzeze şi la noi Basic Instinct II, sunt convins că şi violurile de babe din Vaslui vor deveni “sex ca în filme”.

Serios acum, la ce se gândesc oamenii care dau asemenea titluri? De ce m-aş uita la o ştire cu o urmărire ca-n filme preluată de pe YouTube şi care se vede ca OTV-ul în vremurile lui bune, în loc să mă uit direct la un film cu urmăriri? Nu mai spun că pentru a fi urmărirea chiar ca-n filme ar trebui ca, de fiecare dată când o maşină se loveşte un pic cu janta de bordură sau zgârie altă maşină, să ia foc şi să explodeze instantaneu într-o mare de flăcări. Asta înseamnă că, în mod normal, după o ştire cu titlul “Urmărire ca în filme în Petroşani” ar trebui să urmeze ştirea “Zeci de morţi, sute de imobile şi autoturisme distruse de explozii în centrul Petroşaniului, comandantul poliţiei spune că îi va suspenda pe cei doi agenţi implicaţi în urmărire – un alb foarte curajos, dar cam nebun, şi un poliţist de culoare inimos, familist şi plin de umor -, dar cu inima îndoită, fiindcă-s cei mai buni oameni ai lui şi, în adâncul sufletului, ţine la ei ca la copiii săi”. Dacă ziariştii ar fi văzut vreodată o urmărire ca-n filme, ar şti că asta înseamnă, şi nu o Dacie cu număr de Teleorman plină cu beţivani ieşiţi de la o cumetrie care după ce e urmărită zece minute de poliţie se opreşte fiindcă i s-a spart baia de ulei într-o groapă în carosabil. Dacă zice la ştiri “Urmărire ca în filme prin centrul Braşovului”, păi ar trebui să puneţi imediat mâna pe telefon ca să-l sunaţi pe Eftimie: “Bă, eşti bine, nu ţi-au rechiziţionat poliţiştii maşina ca să urmărească ceva mafioţi periculoşi şi au căzut cu ea într-o prăpastie, sigur nu ţi-a explodat casa din cauză că s-a izbit un Tico de ea?”.

De fapt, dacă ne uităm mai bine, urmăririle, jafurile, violurile şi bătăile ca în filme sunt nişte urmăriri, jafuri, violuri şi bătăi absolut normale (mă rog, pe cât de normale pot fi asemenea evenimente în afara judeţului Vaslui) despre care autorul ştirii nu a găsit nimic mai bun de spus. De aceea, cred sincer că, de dragul eticii jurnalistice (habar nu am ce e asta, dar vorbeşte des despre ea Tatulici, deci sigur e ceva lăcrimos şi important), ar fi mai bine ca ziariştii să renunţe la expresia “ca în filme”. Acum sincer: “urmărire prin centrul Braşovului” nu sună oricum destul de spectaculos? Vă daţi seama că infractorii ăia trebuie să ştie sensurile unice ca pe poezie?

Share:

23 comments

  1. Petra 29 March, 2010 at 09:22

    Ar trebui sa lucreze la primarie sa stie sensurile alea unice pe de rost, si cu toti stim ca la primariei la Brasov sunt angajati fratii nostri de la Vaslui care nu cred ca stiu ce e ala un sens unic.

  2. eftimie 29 March, 2010 at 09:55

    De-aia urmăririle din Braşov sunt făcute numai de localnici, cu minim trei rude de origine braşoveană şi aprobare de la primărie şi comisia de circulaţie a consiliului judeţean.

    Plus ca trebuie sa cunosti la perfectie trei poezii de Andrei Muresianu.

  3. warlock 29 March, 2010 at 10:22

    Am ramas eu blocat odata intr-un parc in brasov, si am vazut o romanta ca’n filme:
    http://blog.warlock.ro/2010/01/10/romantismul-de-sarbatori/

  4. Adrian Teacă 29 March, 2010 at 10:30

    Îţi sugerez pentru următorul post altă căcănărie de presă: ca la mama acasă. Mama, săraca, băga în mine ghiveciuri de legume, că n-avea din ce găti chestii mai faine. Şi acum mi se apleacă de la ghiveci.Aşa că, nu mai vreau “ca la mama acasă”, vreau mîncare chinezească, mediteraneeană, libaneză …E doar o idee. Sau aşa: o urmărire ca-n filme, pentru o mîncare ca la mama acasă. Ei?

  5. Bear Grylls 29 March, 2010 at 11:30

    : Protestez!In filme se fac praf cu nonsalanta zeci de masini de conditie(si familie)buna.La noi se carpeste Dacia pana n-o mai primesc nici aia de la centrele de colectat fier vechi.

  6. 4mall 29 March, 2010 at 11:50

    SENZATONAL!! IN EXCLUSIVITATE PE DAILYCOTCODAC, UN ARTICOL CA-N FILME!

  7. Oana 29 March, 2010 at 12:08

    Io’s din Petrosani… Si e ca’n filme :))

  8. Ciprian 29 March, 2010 at 12:58

    @Dl Radu Pirca
    Mersi pentru text.Foarte bun.

  9. Bulina Neserioasă 29 March, 2010 at 13:29

    @Petra, avem si noi in Vaslui sensuri unice. Defapt, daca e sa ma gandesc, cam fiecare strada e cu sens unic. Tre sa ocoloesti tot orasu ca sa intorci.

    Cat despre articol, eu credeam ca glumeati cand ati spus ca nu mai puneti poante !

  10. eftimie 29 March, 2010 at 13:49

    @Bulina neserioasa: si inca n-ai vazut nimic, stai sa scriu eu un text!

  11. punKreas 29 March, 2010 at 14:14

    Corect!
    La fel se poate spune ca pe dailycotcodac se scrie ca-n desene animate.

    Julius scrie de parca ar fi Dastardly din Catch the pidgeon. La fel cum acesta din urma este ofticat ca nu prinde niciodata porumbelul, la fel de ofticat este si Julius ca nu prinde nicio victorie a Universitatii.

    De fapt, cred ca si cititorii DC sunt din desene animate. La fel cum coiotul din Road Runner incearca sa prinda pasarea, asa incercam si noi sa prindem poantele (acolo unde exista).

    As fi putut sa ma iau si de mogul, dar nu cred ca s-au facut desene animate cu moguli. Poate s-ar asemana cu Limburger din Biker Mice from Mars (motomartienii) :)))

  12. boga 29 March, 2010 at 14:27

    @punKreas: tu la ce desene te uiti, frate? Road Runner mai merge, da’ Limburger…?
    f. tare poanta cu coiotul… felicitari!

  13. 4mall 29 March, 2010 at 14:31

    @punkreas: Mah, tu nu stii ca tocmai a castigat Craiova? Si in deplasare?

  14. punKreas 29 March, 2010 at 14:35

    @boga: inseamna ca nu ai trait isteria Motomartienii. Dadeam ture cu bicicleta prin fata blocului si ma credeam Modo. Chiar ma uitam in spate la coada ce mi-o imaginam si aruncam fata catre ceilalti frati soricari =))

    @4mall: a castiga in fata Rapidului e ca si cum te-ai uda daca ai intra in apa :))

  15. Arsulici 29 March, 2010 at 14:45

    Ca-n filmele porno cu ghei octogenari?

  16. boga 29 March, 2010 at 14:59

    @punKreas: ai dreptate. io-s batran rau. eu vedeam desene doar sambata la GALA DESENULUI ANIMAT si 10 minute in fiecare seara la sarbi. astea cu motomartienii mi-au scapat. da’ am prins-o pe SANDI BEL! se pune?

    @4mall: sau mai bine zis, a castiga in fata Rapidului e ca si cand ai face sex cu nevasta.

    HAI CRAIOVA!

  17. Ciprian 29 March, 2010 at 17:52

    @Bulinuto
    Nu mai spune de sensuri unice, ca eu vreau sa ma apuc de scoala de soferi si mi-e sa nu citeasca politaii din Vaslui DailyCotcodac. Sstt!

  18. Cla...ieee !!! 29 March, 2010 at 21:39

    Genu asta de exprimari mai gasesti si prin ziare.
    Cam cum era faza aia de la istorie cu “Românii supt(sub) Mihai-Voievod Viteazul”
    Chiar de esti aneu si te incalti cu fesu ca aia din Caracal, tot faci un popas literal sa rasfoiesti un pic.

  19. 4mall 29 March, 2010 at 22:52

    @boga: mah, roaga-te sa nu citeasca Aldehida comentariul asta…

  20. iulyk24 30 March, 2010 at 08:39

    una proaspata: http://www.realitatea.net/o-adolescenta-din-sua-a-condus-politia-intr-o-urmarire-ca-in-filme_706845.html

  21. oake 30 March, 2010 at 08:41

    Cred ca aia din “7 pacate” au vazut pe viu o bataie la bodega din sat inainte sa faca filmul

  22. N.A. 30 March, 2010 at 10:53

    @4mall – Spune-i ca e vorba de alte neveste (ale altora), noi suntem din categoria de neveste bune! :))

  23. Daily Cotcodac »  Un nou sport extrem: mersul la grădiniţă 12 May, 2010 at 15:51

    […] azi editorii Realităţii nu şi-au făcut treaba şi nu mi-au oferit ştiri quality precum „Urmărire ca-n filme la singurul semafor din Paşcani!” sau „Senzaţional! Un pârş albanez de stâncă îşi apară vărul de gradul III de […]

Leave a reply