Postul nu e post destul

Un cutremur care ne-a dezamagit

Radu Pircă

Azi-dimineata a fost cutremur (ma rog, de fapt era 11, dar n-as vrea sa se simta Julius prost, dat fiind ca el dormea la ora aia). In sine, cutremurul a fost un mare fas, ca sa zic asa, dar in schimb mi-a placut ce-am vazut la TV. Iata:

– pe un popular canal de stiri am vazut filmate timp de peste 20 minute locuinte din nordul Capitalei. Era clar ca tot asteptau sa le vada prabusindu-se peste locuitori si au fost tare dezamagiti ca nu s-a intamplat nimic. Ma mir ca n-au trimis niste baieti mai solizi din redactie sa zgaltaie macar un copac, ceva, ca sa arate imagini cutremuratoare (stiu, e un joc de cuvinte lamentabil, dar faceti pariu cu mine ca o sa-l vedeti diseara la stiri la cel un putin un post de televiziune?).

– de la o crainica am aflat ca a fost “un cutremur deloc de neglijat”, expresie care imi place in mod special deoarece in general se foloseste in legatura cu adversarele Romaniei la fotbal, gen Lituania sau Feroe, echipe deloc de neglijat. Presupun ca mai pe seara o sa aflu si ca acest cutremur nu si-a dorit mai mult dezastrul.

– pe alt canal, un specialist contactat telefonic a raspus: “Nu stiu, nu e cutremur din Vrancea, nu e de-al nostru”. Probabil dupa o anumita perioada, seismologii incep sa se ataseze de cutremurele lor si zic “Uite, vine ala mare, dragutu’ de el, iti vine sa-l pupi”.

– de la acelasi specialist, dar pe alt canal am aflat ca exista o “actiune seismica asupra corpului uman”, care consta in frica. Eu credeam ca ar consta in bucati mari de beton care-ti cad in cap, dar ma rog, nu-s specialist.

– conform unui alt specialist, Capul Caliacra din Bulgaria este “locatia preferata a cutremurelor”. Cica e mai ieftin si serviciile sunt mai bune de la noi.

– am mai vazut niste oameni din comisia parlamentara de audiere a lui Ridzi filmati in timpul cutremurului – pareau placut impresionati. Dat fiind ca tocmai vorbea Daniel Daianu, probabil ca isi faceau sperante ca e cutremurul ala mare, care o sa-i salveze.

– La domnul Dan era teleshopping, asa ca nu am putut afla adevarul despre cutremur, dar am vazut un mop tare dragut, care “invioreaza covorul” (probabil ii spune niste glume cazone).

– cel mai aproape de imaginea unui adevarat dezastru era N24. Nu, ei nu aveau imagini de la cutremur, ca nu iesise nimeni pana la colt sa-si ia o eugenie, dar in schimb la ei pe post vorbeau Anca Turcasiu si Daniel Iordachioaie. Nu conteaza despre ce, ideea e ca, in momentul in care suni asemenea personalitati la TV, e clar ca e ceva major.

Share:

44 comments

  1. Oly 5 August, 2009 at 11:45

    Pfoaaaaaaaaaiii sa crap de ciuda, nu alta! Al 4-lea cutremur pe care il pierd cu nesimtire! N-am simtit nici o vibratie macar, nimic. Cacat! o sa incep sa umblu cu seismograful dupa mine, sa nu ma ia prin surprindere urmatorul.

  2. delly 5 August, 2009 at 11:55

    nici becu nu s-a miscat la Cluj! Pai asta e cutremur?!

  3. Florian 5 August, 2009 at 12:01

    Ce n-au fost în stare rudele, prietenii, cunoştinţele atâta amar de vreme, a reuşit un cutremur în câteva secunde. Anume, să mă convingă în mod irefutabil (sună mai mişto decât irevocabil, nu-i aşa?) că sunt cel mai mare nesimţit cu putinţă, tatăl nesimţiţilor.
    La primul telefon pe care l-am primit mi-a fost ruşine să recunosc, dar după al şaptesprezecelea deja mi-era indiferentă reacţia de stupoare a celui/celei care, întrebându-mă cu vocea gâtuită despre cutremur, afla că EU N-AM SIMTIT NICIUN CUTREMUR.
    E clar, visul meu de a deveni reporter TV s-a năruit, n-am stofă.

  4. joalex 5 August, 2009 at 12:02

    La sibiu n-am simtit nica. Chiar s-a facut de ras cutremurul asta.

  5. Florian 5 August, 2009 at 12:03

    @delly
    O să ajungă şi la voi în Ardeal, aşa cam peste vreo săptămână.

  6. ictin 5 August, 2009 at 12:10

    Prima parte, ceea despre stiristi, imi aminteste de un comentariu mai vechi de-al lui Mandruta parca (oricum sigur era la ProTV) depsre un accident: “Un grav accident a avut loc. Din nefericire accidentul nu s-a soldat cu victime”

  7. 4mall 5 August, 2009 at 12:10

    In Constanta s-a simtit, dar doar daca nu erai deja mahmur…

  8. punKreas 5 August, 2009 at 12:20

    Ma mir cum n-a venit cu tsunami :))

  9. Bulina Neserioasa 5 August, 2009 at 12:24

    La Vaslui nu s-a simtit nimic.
    Oricum,eu care-s singura care nu-s ametita niciodata,nu l-am simtit.
    Restu,si asa erau beti.

    Deci la Vaslui nu a fost cutremur.

  10. joalex 5 August, 2009 at 12:31

    Cica se lasa cu replici si valuri. Acu, chiar tsunami, nush daca va fi.

  11. delly 5 August, 2009 at 12:31

    Florian, puteai , maica, sa ne intrebi pe noi! 😀 Ti se spulberau repede dubiile ^^
    Sper sa nu ma prinda unda de cutremur, planuiesc sa fiu pe nisip cald pe atunci 😛

    Tsunami doar in cada, si si asta, daca e plina!

  12. Somebody 5 August, 2009 at 12:42

    Exista fiinte superioare.

    The Smarter1: Kaliakra nu Caliacra
    Me: thx
    The Smarter1: np
    astept erata si cu sincere felicitari ca am descoperit o noua specie. 😀

  13. pepe 5 August, 2009 at 12:42

    Eu acu’ aflai de cutremur. Cre’ ca la Craiova nu ajunsa.

  14. Florian 5 August, 2009 at 12:51

    @delly
    Când ai adus vorba de cadă te-ai cam bâlbâit de emoţie. Nu e treaba noastră cu cine faci baie, numai ai grijă să nu ajungă tsunami la vecinul de dedesubt.

  15. Florian 5 August, 2009 at 12:56

    Bre Somebody, pe tine te-a afectat cutremurul sau ţi-a tăiat tahemet niscai deşte?

  16. Alex 5 August, 2009 at 13:02

    eu sunt in buricul targului la Bucuresti si nu am simtit nimic

  17. Seagull 5 August, 2009 at 13:30

    Ai ratat Condurăţeanu la Antena 3. A lăsat Etno Tv ca să-mi bage în slow motionu’ ăla cu clăbuci lecţii despre cum să nu stai lângă dulapuri şi ziduri.

    Aştept din suflet ceva major, să vă duceţi dracului toţi şi să rămână doar găinile. Cotcodac desigur.

  18. Somebody 5 August, 2009 at 13:40

    @Florian: Pe la mine pe la Iesi nu s-a simtit cutremuru’. Si degetele le am intregi. Dar las’ Floriane, ca stiu eu ce vrei sa faci. Vrei sa schilodesti concurenta ca sa iei tu sincerele felicitari. MUHAHA! I shall not let you.

  19. Ciprian 5 August, 2009 at 13:43

    Ma fratilor, eu am aflat de el la tv, si incepu una sa citeasca mailuri de la constanteni, una zicea ca a prins-o cutremurul cand statea cu laptopul in brate, alta ca citea ziarul, a treia cica a simtit patul cum i se misca, probabil sforaia si ea ca si mine, alta zicea ca o durea capul de tipatul papagalului si urletul cainelui iar ultima ca a vazut gresia cum se misca :)) Deci, eu ce sa inteleg, ca la cutremur constantenii ori se apuca de citit ori casca gura ca de obicei la mozaic.
    Si nici la barlad nu s-a simtit, dar oricum cred ca a fost unul neserios, astea de la noi din moldova sunt cele mai bune, cutremurele si placintele poale in brau.

  20. Somebody 5 August, 2009 at 14:00

    @Ciprian: Si SARMALELEEEEEEE!!!

  21. 4mall 5 August, 2009 at 14:05

    Ma copii, epicentrul cutremurului a fost in apele Marii Negre! Deci e normal CA CUtremurul sa fi prins constantenii in mijlocu’ cititului! Asa CA Craiovenii sa nu se mai planga! Daca vreti cutremur, veniti bre la mare, ca doar e sezon!

  22. Arsulici 5 August, 2009 at 14:10

    @4mall
    Eu eram in apa, inotam, in fata hotelului Vega din Mamaia (nu, nu sint cazat acolo) si n-am simtit absolut nimic….
    cred ca pina si un drum in 303 te scutura mai tare decit acest pseudocutremur 😀

  23. Arsulici 5 August, 2009 at 14:17

    @4mall E sezon de cutremure? curios, sint de 2 saptamini aici si nu am simtit niciunul….

  24. delly 5 August, 2009 at 14:28

    Citeam pe Hotnews impresiile depsre cutremur…de ce 100 si ceva de oameni tin sa impartaseasca fiecare dupa acelasi tipar ce facea cand a fost “marele mare cutremur”? Cel putin 30 citeau ceva si inevitabil li s-a miscat foaia…mirobolant 😀 Nu ma satur de asa stiri :X

    @Florian Ce ai, bre, cu cada mea? Sa fim recunoscatori ca nici unul din cei 3 amanti prezenti nu si-au spart capu de la zgaltaiala! Aia era tragedie! 😀

  25. 4mall 5 August, 2009 at 15:13

    @Arsulici: Mai, tu faci misto de mine? Te caut si pe mail, si pe mess, doar doar dau de tine sa imi dai o bere, si tu te faci ca ploua, dar imi lasi comentarii aici! Macar pentru ingeniozitate meriti sincerele mele felicitari!

  26. petronia 5 August, 2009 at 16:07

    Eu ma bucur ca nu a fost serios, dar ma ingrijoreaza – am o noua dovada ca sunt complet nesimtita. Al doilea pe care il ratez (da, mai am pana la patru, dar nu simt nevoia sa recuperez; aici sunt in stare sa imi tin competitivitatea in frau). L-a simtit insa bine tata, venit in vizita la mine si ramas temporar singur acasa, la etajul 8. Zice ca ventilatorul si lustra danseaza frumos.

  27. Ciprian 5 August, 2009 at 16:11

    La acelasi post de televiziune, anunta ca or sa fie replici. Daca as fi in Constanta acum mi-as deschide o taraba cu carti. Apetitul pentru lectura a constantenilor pe durata cutremurelor e impresionant. Nici nu as mai simti ce e criza. :))

    Si apropo de cutremur, maine un jurnal local mangaliot o sa publice un studiu, facut in colaborare cu cercetatorii britanici- turisti la Costinesti,conform careia constantenii citesc cel mai mult dintre romani, intre 5 si 12 secunde pe an :))

  28. Ciprian 5 August, 2009 at 16:30

    Ceasul meu indica ora 16 si ceva si cei de pe RTV si A3 inca au breaking news legat de cutremurul de la 11. Interesant e si faptul ca din juma in juma de ora apare cate un nou specialist in geotectonica. Probabil cei de la Constanta au o Academie de Raspandaci in Seismologie ori s-au adunat la vreo scoala de vara pe litoral, cei mai buni specialisti din tara.
    Remarcabil este si promo-ul pentru stirile de la ora 17, noi amanunte despre cutremur.. :))

  29. Arsulici 5 August, 2009 at 17:10

    @4mall
    Verifica-ti urgent mailul

  30. Arsulici 5 August, 2009 at 17:32

    @4mall
    Daca nu intri pe mail, te zic la nevasta-ta 😀
    Ti-am lasat acolo numarul meu de telefon

  31. sor'sa 5 August, 2009 at 18:38

    Mă, sunteţi oleacă mai nesimţiţi. Pe mine m-a trezit din somn, îs o delicată 😀

  32. JULIUS 5 August, 2009 at 18:40

    @sor’mea: pe mine mama m-a intrebat direct: “dormeai si nu stii nimic, nu?” 😀

  33. sor'sa 5 August, 2009 at 18:42

    @frate-mio: nu, nu te-a întrebat direct, ţi-a spus subtil că ştie ce poamă are la uşă

  34. mike_05 5 August, 2009 at 20:15

    eram perfect treaza si perfect constienta la ora cotremurului… dar am aflat dupa irealitatea ca fu… ce m-a zgaltait a fost replica d-lui de la marele institut : trebe sa inchid, ma cauta si altii…asta pe la 12 fara ceva … eh cutremurul ala de ras… o fo ceva … nu gluma….

  35. cristina 5 August, 2009 at 22:52

    io sunt putin mai clarvazatoare… se pune ca am visat azi noapte ca are loc un cutremur???:D doar ma laud si eu:D:D

  36. http://www.tahemet.blogspot.com/ 5 August, 2009 at 23:26

    @somebody, dacă citeşti harta bulgărească, da e kaliakra, dacă citeşti o carte românească de istorie/ geografie etc, vei găsi caliacra. în definitiv scriem şi londra nu london, şi moscova nu maskva şi lista poate continua până poimâine.
    @arsulici, sincerele mele felicitări, ai absorbit undele devastatoare ale cutremurului ca un adevărat erou, de nu mai ajunsă nici la craiova nici la tg jiu. – dar tot nu cedez cartea, o merit, să vă spuie bărbată-meu ce plăcintă cu deşte am făcut!

  37. Arsulici 5 August, 2009 at 23:55

    @tahemet
    cu deștele lui???

  38. Newsted 6 August, 2009 at 00:05

    Uite ce comenteaza unu’ la stirea despre cutremur intr-un ziar craiovean:

    “de MARINESCU iONEL:
    Nereguli Semnalează nereguli »
    1. SUNT NEFERICITUL LOCUITOR AL UNUI BLOC DIN 1971 SI NU VREAU SA VA DESCRIU PRIN CE AM TRECUT. CEEA CE VREAU SA VA SFATUIESC PE TOTI ESTE SA VA FACETI O ASIGURARE O ASIGURARE DE LOCUINTA CA NU SE STIE NICIODATA.AM GASIT UN SITE UNDE POTI COMPARA OFERTELE PENTRU O SUMA MODICA AM SCAPAT DE O GRIJA, poate asta e o solutie … ”

    Vorba unei prietene…”Astia stau cu textu facut si asteapta dezastrul”.

  39. artistu 6 August, 2009 at 09:37

    Ba ce ti-e si cu mass-media asta de CRIZA. Pe vremuri era simplu: E UN MORT E STIRE, NU E MORT NU E STIRE! Acu auzi si tu au inceput sa faca stiri cu cutremuyre din astea pe care abia le simti! Trist dom’le! 😀

  40. Somebody 6 August, 2009 at 18:52

    @tahemet: Cum sunt buna prietena cu geografia (si mint de sparg), trebuie sa imi fac mea culpa!

  41. JULIUS 6 August, 2009 at 20:37

    @newsted: corect

  42. ceapa.nova 9 August, 2009 at 00:02

    Nu-i de gluma, mai baieti, cu cutremurele astea, ca io-s o baba comunista si am prins cutremurele ala mare din ’77, si mi s-o spart toate borcanele de compot!

  43. MooNy 10 August, 2009 at 16:48

    eu la ora aia “gadilam” valurile din Neptun…

  44. Jaymie Joline 23 March, 2010 at 05:55

    Outsourcing site that has more than just the normal government projects listed. Looks good.

Leave a reply