Tentativa moarte n-are

Efectul curentului alternativ asupra vasluienilor

Radu Pircă

Fiindcă sunt sigur că în urma ultimului articol vă lăsa gura apă după ştiri proaspete din judeţul Vaslui, vă oferim cea mai recentă întâmplare din Zona Crepusculară.

Pe la ora 1 noaptea, Neculai, un bărbat de 38 de ani dintr-o comună vasluiană, a avut nefericita inspiraţie să-şi scoată nepoţelul la plimbare. O să vă rog să nu vă lansaţi în calcule complicate cum ar putea un om de 38 de ani să aibă nepot, fiindcă o să vă doară capul şi, dacă nu aţi înţeles, ăsta e judeţul Vaslui, unde viaţa sexuală se desfăşoară în două intervale: până la 16 ani şi după 65 de ani. De asemenea, decizia de a ieşi la plimbare cu copchilul la 1 noaptea nu e atât de discutabilă pe cât vi s-ar putea părea, fiindcă la ora aia toate crâşmele sunt închise, deci şansele de a deveni victima colaterală a unei bătăi cu pari sau a unei înjunghieri între concubini sunt mai reduse (nu vreau să-mi imaginez cum e într-o comună din Vaslui ziua, cred că e mai sigur să-ţi plimbi nepotul în Fâşia Gaza).

Bun. După ce au făcut câţiva paşi în jurul comunei (eu nu ştiu cum în Vaslui ai putea avea curaj să ieşi practic din sat, sunt ferm convins că rişti te atace mutanţii sau oamenii nisipurilor), copilul a fost izbit de o sete năpraznică şi s-a dus la o cişmea. Cum a apărut cişmeaua într-un sat din Moldova, pe mine unul mă depăşeşte, cred că i-aş fi dat mai multe şanse unei filarmonici sau pinacoteci, dar mă rog. Pe când nepoţelul se adăpa (singur – iarăşi vă rog să nu începeţi să faceţi calcule câţi ani ar fi putut să aibă, la ce vârstă l-a conceput maică-sa, etc, fiindcă nici Pierre de Fermat nu a reuşit să lămurească tainele demografiei vasluiene), Neculai s-a căţărat pe stâlpul de înaltă tensiune. Până în vârf, acolo unde de obicei sunt fire neizolate. Şocant pentru copil (mai puţin şi pentru cei care ştiu fizică), cam în acelaşi timp în vârful stâlpului a apărut o flamă mare, care producea sunete neplăcute auzului. Ei bine, acea flamă era Neculai.

(s-ar putea să întrebaţi din nou: bine, dar ce căuta ăla să se suie, la 1 noaptea, pe un stâlp de înaltă tensiune? Nici noi nu ştim, oamenii de ştiinţă mai au încă multe de aflat despre comportamentul vasluianului în sălbăticie)

Speriat, micuţul a dat fuga acasă şi a adunat rudele. Acestea au dat fuga şi au constat că plodul minţise: Neculai nu era deloc o flamă mare şi urlătoare, ci aducea mai degrabă cu un cărbune. De asemenea, dacă încercai să-l atingi, mai şi pişca, al dracului. Au decis atunci să scoată tot curentul din el, poate-poate aşa redevine Neculai pe care îl îndrăgeau cu toţii, şi nu Torţa Umană din Cei Patru Fantastici. Aşa că au pus mâna pe lopeţi.

Dacă nu înţelegeţi la ce le-ar fi putut folosi lopeţile, înseamnă că nu prea aţi fost nici voi la orele de fizică. Teoretic, familia lui Neculai a încercat să-l lege la pământ. Practic, au reuşit mai degrabă să-l îngroape. Din fericire pentru bărbat, nu s-a sufocat cu glodul pe care îl aruncau rudele peste ele – şi asta fiindcă deja se stinsese de minute bune din cauza electrocutării.

Medicii de la salvare au totuşi o altă versiune. Ei spun că familia a minţit că Neculai s-ar fi curentat stând acasă, la televizor, dar a fost dată de gol de faptul că ambulanţa i-a găsit cadavrul într-o postură uşor diferită: în câmp, sub un strat gros de pământ. Bănuiala lor e că oamenii au vrut să-l ascundă pe defunct ca să facă mai târziu economie: să-şi aprindă de la el becurile, să-l pună la maşină când îi lasă bateria – iar când o fi mai descărcat, să-l pună pe Neculai pe prispă ca să se prăjească de la el ţânţarii.

În cazul, puţin probabil, în care această întâmplare vi se pare rodul unei imaginaţii bolnave, iată şi sursele: Monitorul de Vaslui, Vremea nouă şi Obiectiv de Vaslui.

Share:

32 comments

  1. dush 29 March, 2010 at 14:15

    da,nu stiu daca ati vazut…omul e de fie 37-38, ora e 12-1. moldova, vaslui..totul e relativ. de cat era de beat reporterul oare?

  2. Ciprian 29 March, 2010 at 14:16

    Pai dar e normal sa ii fi fost sete copilului, ca a fost dezlegare la peste de Florii.
    In jud Vaslui, sau mai bine zis in vecinatatea Barladului, caci Grivita e doar la cativa km de Barlad, s-a forat si s-au amenajat foarte mult cismele de cand cu seceta.
    Dl Neculai era pe stalp sa smulga un fir, ca el era mai degraba un impatimit al programelor Discovery decat un pasionat de pescuit, si a aflat el ca prin electrocutare poate prinde mai usor pestele. Vecinii pesemne il cunosteau foarte bine si s-au dus cu lopetile sa stranga pestele.

  3. boga 29 March, 2010 at 14:20

    eu cred ca n-are legatura cu electricitatea. rudele l-au ascuns in pamant pentru ca vroiau doar sa-l foloseasca drept carbune la gratar. un gratar ca-n filme…sau ca la mama acasa, nu m-am decis inca.

  4. Bulina Neserioasă 29 March, 2010 at 14:35

    Ca de obicei, invidiosi, ca la voi la oras nu se intampla chestii de-astea smechere cu adrenalina.

    La peluza Nordului, sta brigada din Vaslui.
    Haaai Vasluuui Haaai Vasluuui !

    L.E : ce avatar dragut am acum.Pot sa il pastrez ?

  5. cos 29 March, 2010 at 14:45

    Nu mai lauda doar vasluienii. Metoda ingroparii in cazul electrocutarii sau trasnirii e arhicunosta de oamenii de stiinta din toate satele romaniei.

  6. cuibaru 29 March, 2010 at 15:03

    io cred ca tu nu stii ce inseamna nepot.ce-i asa mare mirare ca la 38 de ani are nepot?nu inteleg.o fi a lu’ fratesu’ copilu’

  7. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 29 March, 2010 at 15:04

    Deci, aici avem doua texte: cel din afara parantezelor si cel din interiorul lor. Deocamdata raportul e cam 2:1. E CA CAfeaua aia 2 in 1! 😉

  8. boga 29 March, 2010 at 15:10

    @slvc: stai sa vezi cand o scrie cu paranteze drepte si acolade… da’ mai bine sa nu-i dam idei

  9. inacu 29 March, 2010 at 15:23

    Cum ma sa ingropi omul electrocutat? dar poate ca vroiau sa fie siguri ca nu mai are nici o sansa de supravietuire, nu mai pot de atata ras.
    Asta numai la moldoveni se poate intampla.

    PS: imaginea de la avatar se potriveste 🙂

  10. dominot 29 March, 2010 at 15:25

    bre…scrie acolo…ca ii era unchi, nu bunic…deci faza cu demografia (75% din postul de mai sus)…e putin din burta lu’ matale…
    in rest…inexplicabil si trist.

  11. dc 29 March, 2010 at 15:59

    Intr-un post anterior acestui articol, dar ulterior (v-ati fi asteptat sa zic ‘posterior’) ni se facuse o promisiune postelectorala (hai ca e tot cu ‘post-‘): scaderea drastica a numarului de paranteze pe cap de post (fir-ar sa fie, mi-a scapat iar) publicat. Sunt atat de multe paranteze in asta, ca era sa uit firul principal al naratiunii.

  12. colega 29 March, 2010 at 17:02

    J te rog sa nu-l platesti pe Pirca ca vad ca numai gratis e haios. Cheers!

  13. JULIUS 29 March, 2010 at 17:21

    @colega: imi vine greu sa fac asta, dar, de dragul tau, promit ca n-o sa-l platesc. n-as vrea sa ai sot din ala care aduce multi bani acasa si face numai glume proaste de genul: “draga, s-a imputit caviarul asta, dar eu zic sa nu-l aruncam, mai bine il dam la vecini ca astia sunt sarantoci si mananca orice, si oricum nu stiu cum ar trebui sa miroasa caviarul”

  14. Ioana 29 March, 2010 at 18:28

    Vasluiul asta e taramul fagaduintei…de apoi, dupa cate vad eu :)) iar timpul desigur ca e relativ, insa relativitatea timpului paleste in fata modului in care el curge in albia sa in acel colt de lume…oh, ce poetica! :))
    Am ras eu ce-am ras la postul asta, dar cand am mai dat si cu ochii de articolele alea am lesinat! =))
    Unde naiba a stat Vasluiul ascuns pana acum si eu de ce n-am auzit de taramul ala? :))

  15. Ioana 29 March, 2010 at 18:29

    Vasluiul asta e taramul fagaduintei…de apoi, bag de sama :)) iar timpul desigur ca e relativ, insa relativitatea timpului paleste in fata modului in care el curge in albia sa in acel colt de lume…oh, ce poetica! :))
    Am ras eu ce-am ras la postul asta, dar cand am mai dat si cu ochii de articolele alea am lesinat! =))
    Unde naiba a stat Vasluiul ascuns pana acum si eu de ce n-am auzit de taramul ala? :))

  16. lulu 29 March, 2010 at 18:44

    Vasluiul are 3(trei???!!!) ziare locale??? Banuiesc ca au importat gazetari, sau isi inregistreaza articolele pe telefonul mobil, pentru a fi transcrise mai tarziu de invatatorul localitatii, dar totusi: cine naiba le citeste????!!!

  17. mifty 29 March, 2010 at 20:05

    @lulu: ciprian!!! ;))

  18. lulu 29 March, 2010 at 20:24

    @mifty
    De unde stii? Ti-a trimis recenzia rubricii “matrimoniale 60+”?

  19. mifty 29 March, 2010 at 20:27

    @lulu: a, nu, e din zonă!!! 😀
    şi încep să înţeleg de ce mă îmbie toată ziua la 1 păhărel… ştie că peştii urăsc apa şi iubesc vinul.
    chiar şi când sunt în tavă… sau mai ales atunci!!! 😀

  20. Cla...ieee !!! 29 March, 2010 at 21:27

    I-au sters si-o lopata la ureche ca sa nu se mai chinuie. Asta in cazu in care n-o fi murit din prima.

  21. Ciprian 29 March, 2010 at 21:27

    @lulu
    :)) alea’s prea tinere pentru Mifty, de cand a auzit ca speranta de viata a pensionarelor vasluience e de la 80+

  22. unmihai 29 March, 2010 at 21:39

    @Colega & Julius
    Eu zic sa-l puneti pe dl.Pirca sa vina cu bani de-acasa cand vrea sa scrie un text pe DC. Sa vedeti ce haios o sa fie atunci! 😀

  23. N.A. 29 March, 2010 at 23:28

    Auzisem io ca nu e bine sa stai in corent, ca dauneaza…

  24. liviu 30 March, 2010 at 01:13

    Am citit toate cele 3 surse in speranta ca macar in una din ele resuscitarea sa fi avut efectul scontat…din pacate…n-a fost sa fie happy end!!!

  25. Bulina Neserioasă 30 March, 2010 at 09:29

    Defapt dragilor, acum avem chiar post de televiziune propriu.
    Primul poooost TV din judeeeeeeeeeeeeeeet : V24

    Cine e mai tare acum ? Auuuud ?

  26. M3bis 30 March, 2010 at 09:33

    @Bulina Neserioasă
    Transmite live?

  27. Bulina Neserioasă 30 March, 2010 at 09:55

    D’oh..logic.

    Citez : ” 24 din 24, 7 zile pe saptamana, echipa V24 lucreaza pentru ca, dumneavoastra, vasluienii, sa fiti informati cu privire la ce se intampla in judet. Stiri, informatii cotidiene, noutati, le puteti afla numai la V24, prima televiziune de stiri din judetul Vaslui ”

    Original, stiu. Ieri am aflat de acest mrific post, si nu pot inceta sa ma uit la el. Deocamdata, de ieri pana astazi am vazut Balul Bobocilor pe oras de vreo 5 ori.Sunt sigura ca il repeta pentru ca vasluianul sa stie exact cine a castigat si sa nu fie cumva vreo incurcatura, pentru ca noi trebuie sa fim BINE INFORMATI !

  28. sixtyniner 30 March, 2010 at 11:44

    NEPÓT, -OÁTĂ, nepoţi, -oate, s.m. și f. 1. Persoană considerată în raport cu bunicii săi ori cu unchii şi mătuşile sale. 2. (Fam.; mai ales la voc.) Cuvânt cu care o persoană mai în vârstă se adresează unui tânăr, unei tinere sau unui copil. 3. (De obicei la pl.) Descendent, urmaş. – Lat. nepos, -tis.
    sursa: http://dexonline.ro/definitie/nepot

    Teoretic, un nepot poate fi chiar şi mai în vârstă decât unchiul său/mătuşa sa.
    Practic, majoritatea dintre noi cunoaştem măcar un astfel de caz.

  29. Mihai 30 March, 2010 at 15:09

    ce-mi plac mie oamenii care le stiu pe toate cu ajutorul google,wikipedia si dexonline…Numai de bine le-as zice…zi si noapte!

  30. Durex sed Lex 2 April, 2010 at 09:35

    @Mihai: bine ca tu le stii din nastere. Bravo, esti un inzestrat, noi n-am avut norocul tau asa ca ne folosim de orisicare sursa credibila, precum DICTIONARUL. Acum hai, el magnifico, zi-ne de bine ca un zeu ce esti.

  31. Mihai 2 April, 2010 at 10:56

    @Durex sed Lex: Si mai mult imi plac oamenii care se simt cu musca pe caciula fara un motiv real. Comentariul meu nu era adresat tie dar daca te simti nu pot face nimic sa schimb asta. Cat despre spusele de bine…nu imi place sa o fac in public deoarece cred ca cititorii daily cotcodac nu au gresit cu nimic sa merite sa citeasca dejectiile noastre verbale asa ca te-as ruga sa incheiem aceasta disputa fara rost.

    Hai sa auzim numai de bine pe oriunde ne-am afla!
    Toate bune

  32. MonicaS 7 July, 2011 at 00:08

    Pirca, where are you?… Please come back…

Leave a reply