Postul nu e post destul

Curentul si romanii

Radu Pircă

Un cunoscut doctor (al carui nume nu-l dau, ca pe urma o sa lasati numai commenturi din alea cu “Auzi, il poti intreba si tu de ce ma doare de 2 zile degetul mijlociu de la piciorul stang?”) spunea odata ca poporul roman are 3 dusmani traditionali: rusii, turcii si curentul.

Curentul este un fenomen specific exclusiv spatiului carpato-danubiano-pontic (in Ardeal am observat ca nu prea exista) si care apare atunci cand numarul de ferestre deschise intr-o locuinta e mai mare sau egal cu doua. Automat in momentul in care se atinge acest prag critic de geamuri deschise, cineva (poate fi o ruda batrana, dar poate foarte bine sa fie si o adolescenta din Bacau ce se intreaba daca Irinel n-o avea frati) va face o observatie foarte pertinenta asupra faptului ca in acea casa si-a facut o nedorita aparitie curentul – si deci trebuie dat afara cat mai repede, prin reducerea numarului de geamuri deschise la maximum 1.

Stinta nu a stabilit inca precis care ar fi consecintele negative ale curentului asupra poporului nostru (consecinte indeobste exprimate plastic in sintagma “ma trage la spate”), dar e foarte probabil ca ele merg de la pierderea caracterului latin al limbii romane pana la cancer.

Eu unul gasesc extraordinar faptul ca un popor care, prin traditie, poate sta cateva zile bune cu mortul in casa (ca sa nu mai spun ca poate calatori cu tramvaiul 34 de la un cap la altul cand ies muncitorii din schimb) nu suporta insa un pic de vanticel racoros.

De altfel, cuvantul “curent” cu siguranta exista doar in limba romana, la fel ca si “dor” – stiu, aia care vorbiti nemteste o sa-mi spuneti ca de fapt “dor” se cam traduce prin “sehnsucht”, dar asta doar pentru ca sunteti niste magari; “curent”, in schimb, chiar nu se poate traduce in nicio limba. De aceea, consider ca intelegerea curentului ar trebui sa fie proba eliminatorie pentru cei care doresc sa obtina cetatenia romana. Astfel, fericitul aplicant la statutul de compatriot al lui Eminescu si al elevului porno va fi dus intr-o camera unde se afla cativa muncitori asudati si 2-3 geamuri deschise. Daca se plange de duhoare, autoritatile il pot deporta imediat in tara mizerabila de unde a venit. Daca, in schimb, intreaba, “nu va suparati, as putea sa inchid un geam, ca trage curentul?”, sa i se dea pe loc cetatenia: e de-al nostru!

Share:

26 comments

  1. 4mall 27 July, 2009 at 13:28

    Nu e vorba de Sendroiu???

  2. Adrian Calarasu 27 July, 2009 at 13:37

    Am avut un patron arab care ajunsese la disperare, “Ce e asta curent la voi, asta la aer ziceti?!?!”
    Intr-un final isi pusese hr-ul sa puna ca intrebare eliminatorie la interviurile de anajare “va deranjeaza daca un coleg deschide fereastra?”

  3. yoanna 27 July, 2009 at 13:38

    ma trage rau de tot corentu,dom’doctor :-s

  4. Arsulici 27 July, 2009 at 13:43

    deunazi veneam de la plaja spre casa cu maxi taxi 301… In mod normal, are vreo 15 locuri. In seara de simbata, in masina se „inghesuiau lejer” vreo 30. O caldura si o duhoare de nu puteai sta 😀 . Trapa de pe microbus nu facea fata… Cind am urcat, masina era aproape goala, iar geamul din dreptul banchetei din spatele meu era deschis… Au urcat niste persoane, intre care si o fatuca tinara, care imediat a inchis geamul… Incet incet masina s-a umplut virf, iar aerul a devenit irespirabil… cind sotul ei a avut curajul sa o roage sa deschida geamul sa intre aer, vaca a spus pe o voce afectata: nu pot, ca e curent, ca e deschisa si trapa…

    Amicul 4Mall poate confirma caracterul de „preaplin” al masinilor 301, 303, 305 si 310 seara in weekend…

  5. Anna 27 July, 2009 at 13:48

    Nu deschideti mai multe geamuri, ca vine Curentul si zburataceste pasarelele.

    @ Adrian: s-ar putea reduce la intrebarea: “Va deranjeaza un coleg?”

  6. Cristina 27 July, 2009 at 13:53

    draft = curent

  7. hera 27 July, 2009 at 13:54

    Este adevarat ca acest fenomen este probabil originar din Romania si atinge pe aceste meleaguri proportii infioratoare, mai ales in mijloacele de transport in comun, trenuri si alte locuri unde se aduna mai mult de doua persoane, dar nici alte natii nu sunt straine de concept. De exemplu englezii i-au dat numele de “draught”, si desi el apare mai ales in castelele medievale din Scotia, englezii sunt foarte grijulii oriunde s-ar duce si se apara prin ignorarea desavarsita a conceptului – conex, zic eu – de “aerisire”…

  8. Lurker 27 July, 2009 at 14:05

    Aceasi parere dintr-o alta perspectiva (articol din 2005 😐 ):

    http://www.telegraph.co.uk/expat/4197177/Where-draughts-are-truly-dangerous.html

  9. adriang 27 July, 2009 at 14:31

    Pai daca muncitorii put inseamna ca au muncit. Deci se si munceste la noi, tovarasi!

  10. Pink Panther 27 July, 2009 at 15:29

    Intr-adevar – e ceva pur romanesc. Nu am stiut cum sa traduc nici eu chestia asta … Oare cum s-o zice? uite ca scrie in telegraph.. draught. asta e . air draught… hmmm…
    Trebuie sa ne mandrim cu asta ! :-))
    baaaa – si inchide odata geamu’ ala, nu vezi ca-i curent??? Ntz-tz-tz !!! parca vezi ca iar ma ia maseaua aia …

  11. Adrian Calarasu 27 July, 2009 at 15:54

    curentul nu face rau numai la masele
    curentul este dusmanul natural nr 1 al romanului
    curentul te indoaie de spate, iti umfla capul, iti trezeste reuma, te baloneaza, iti goleste frigiderul, iti invata copiii la prostii
    aveam o colega care de fiecare data cand venea cu un ochi vanat la munca zicea ca a tras-o curentul

  12. Vlad S. 27 July, 2009 at 15:57

    Asa e! Un prieten din Canada a incercat sa-l traduca prin simplul “breeze” – auzi la el! Breeze nu are nici 5% din implicatiile emotionale si culturale ale cuvantului “curent”!

    S-a multumit sa ii spuna simplu “curent” (cu accent pe “r”). Partea mai nasoala e ca a inceput sa il si simta, desi nu stia sa exprime in cuvinte ce e – prea simpla engleza asta- dar inchidea geamul extra. Asadar, el e un potential viitor cetatean Roman.

    Felicitari pentru articol.

  13. anatati 27 July, 2009 at 15:57

    Ăia care vorbesc nemţeşte vor mai spune că există şi curent în germană (Lufzug) şi au chiar şi expresia: “Es zieht”. Şi acuma mă duc că mă trage la spate…

  14. SingurEu 27 July, 2009 at 22:22

    NOI FURAM CURENT, SO YOU DON’T HAVE TO!
    (Currently stealing…)

  15. petronia 28 July, 2009 at 00:31

    In mod interesant, ai nostri compatrioti par sa fie alergici la doua din elementele naturale pe care restul omenirii le considera vitale: aerul si apa. Fara geamuri deschise ca murim cu totii in chinuri (maica, ma doare maseaua de la curent, inchide geamul! Da, bineinteles ca il inchid, doar nu ti-ar trece prin cap sa te duci la dentist, caria aia cat China e nimic in comparatie cu geamul deschis). Si cand ploua catusi de putin nu e nici naiba pe strada (si naiba e roman. In plus, toata lumea stie ca poti sa te ineci in 2 cm de apa cand stai in picioare).

  16. bbcversus 28 July, 2009 at 12:41

    Hahaha foarte tare, nici nu m-am gandit la asa ceva, si se pare ca ai dreptate :)))

  17. Gigi 28 July, 2009 at 18:18

    A fost un episod în MASH cînd îl durea ceva pe Klinger (nu mai ştiu ce), şi el a spus ceva gen “I must have slept in the draught”.

  18. ana 28 July, 2009 at 22:58

    eh e bine ca nu-i trage curentul atunci cand stau langa o priza:)

  19. Florian 29 July, 2009 at 10:43

    Forma corectă a sintagmei amintite de Pircă şi de @anatati nu este „mă trage la spate”, ci „mă trage pe la spate”. De aceea, nici nu poate fi vorba de pierderea caracterului latin al limbii române, ştiută fiind provenienţa latinã a cuvântului capră.

  20. o 29 July, 2009 at 18:53

    ahahahhah excelent articol felicitari!!!

  21. alecs 29 July, 2009 at 19:04

    Dragilor,
    in scoala am fost intr-o tabara si am petrecut ore bune in curentul geamului de la trenul. De atunci am o sinuzita care-si arata coltii cand si cand, in ciuda numerosilor doctori ORL care m-au tratat (inclusiv dr Sarafoleanu).
    Iacata caci (,) curentul nu-i neaparat bun in cantitati mari, altfel cetatenii tarilor dezvoltate ar sta vara cu toate ferestrele deschise.

  22. alecs 29 July, 2009 at 19:23

    Completare:
    contrar comentariului meu anterior, care este contrar la randul lui “curentului” majoritar din articol si comentarii. Am observat un fenomen interesant: atunci cand sunt mai multe ferestre deschise si aerul nu trece printr-un singur loc ingust (gen o usa) curentul este mai mic decat atunci cand sunt doar doua ferestre. “Revelatia” am avut-o mergand cu doua geamuri (fix) deschise in masina si avand senzatia de “e curent” – Mi-am zis “da’ aia cu decapotabilele cum face, or avea programare in fiece zi la OReList?” – de atunci merg cu toate geamurile de la masina deschise la maxim si nu mai am senzatia de curent, si nici nu-i neaparat ideea ca merg cu o decapotabila.

  23. cheguevara 29 July, 2009 at 19:43

    Ha! V-am prins! Incercati sa induceti lumea cititoare de bloguri in eroare! Termenul popular de “curent” inseamna (bineinteles, in afara de cel cu valori numerice, recte 220, 380 etc) Nevralgia a frigore, afectiune unanim acceptata de scotieni, romani precum si alte vajnice popoare cae fac economie la curent cu curent.

  24. N.A. 30 July, 2009 at 23:03

    Hm, si eu auzisem (chiar din guri doftoricesti) ca e o inventie romaneasca si ca nu se regaseste in nici o carte de specialitate. Dar tot familionul “sufera” de asa ceva, inclusiv sotu’… si ma tot certam cu ei pe tema asta; eu stau numai in curent, dintotdeauna, si n-am patit niciodata nimic, deci cred ca ii afecteaza numai pe unii.. 😉

  25. Florian 31 July, 2009 at 09:48

    N.A.
    Am auzit şi eu de cazuri d’astea de naşteri care au loc în maternităţi confort 3, cu geamurile sparte, când fătul (sau, mă rog, fata) capătă imunitate la curent. Ai de la mine toată invidia de care sunt în stare.

  26. Cougar, care ştie latura avocăţească a vieţii, a 16 August, 2009 at 15:01

    cum ar veni, degeaba au zis englezii de draft şi draught, că se referă la bere.

Leave a reply