Postul nu e post destul

Unde sunt criminalii de altădată?

Julius Constantinescu

Pe vremuri, când meseria de ucigaş mai însemna ceva, criminalii erau nişte tipi a căror înfăţişare nu lăsa loc de interpretări. Relatările istorice şi literatura universală ni-i prezintă drept nişte oameni cu privirea vicleană, locuind în cartiere rău famate şi cu care n-ai fi vrut în ruptul capului să ai de-a face.

Cetăţenii criminali din ziua de azi arată cu totul altfel. Din declaraţiile smulse de reporteri vecinilor reiese, invariabil, că ucigaşul era un individ liniştit şi politicos, genul de locatar cu întreţinerea la zi, care nu dă chefuri şi nu vine cu femei acasă. Absolut nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că e capabil să comită o crimă atât de odioasă.

Este regretabil că asasinii moderni nu mai au nici un respect pentru valorile tradiţionale ale omorului. Gândiţi-va numai cum ar fi arătat lumea dacă ucigaşii ar fi fost dintotdeauna nişte oameni amabili, manieraţi şi liniştiţi, care ar fi preferat de o mie de ori să-şi ia un serviciu decât să dea în cap la oameni. |n primul rând, Suetonius şi Tacit ar fi fost nevoiţi ei înşişi să dea în cap la oameni ca să aibă ce mânca, întrucât nici dracu’ n-ar fi citit istorii despre oameni drăguţi şi îndatoritori, gen Caligula sau Nero, cărora le luase într-o zi Jupiter minţile şi omorâseră un om. Timur Lenk ar fi fost un tip paşnic, iar vecinii săi ar fi declarat că era pâinea lui Allah, nu alta, şi că încă nu le vine să creadă că a căsăpit câteva milioane de oameni. Iar Robespierre ar fi fost un bunicuţ de treabă, care nu-şi putea omorî decât cel mult nevasta, şi, prin urmare, de Revoluţia Franceză se cam alegea praful (asta, dacă nu instaura cumva Teroarea bătând în calorifer şi sunând noaptea la secţia de poliţie să reclame că de la Hebert şi Danton se aude muzică).

Pe această cale, aş vrea să fac un apel către cetăţenii cu apucături criminale, rugându-i să adopte un comportament adecvat, pentru că nu e normal să vii peste om şi să-i dai una-n cap fără ca, în prealabil, să-l ameninţi cu moartea, să-i tragi o mamă de bătaie sau măcar să-l înjuri ca la uşa cortului. Nu mai rezist să trăiesc în stres, încercând să ghicesc dacă bătrânica amabilă care-mi plăteşte curentul nu pândeşte cumva momentul potrivit să-mi vină de hac şi să mă înghesuie în congelator, alături de tipii care au stat în chirie pe palier cu ea înainte de mine.

Share:

45 comments

  1. N.A. 28 August, 2009 at 16:33

    Da, chiar, observasem si eu pe la stiri ca toti asasinii aproape erau niste tipi de nota 10 in timpul liber.. Se perverteste lumea asta, dom’le, nu stii in cine sa mai ai incredere!

  2. Ciprian 28 August, 2009 at 16:33

    Filmele ne dezvaluie criminalul in serie ca un foarte bun arhivar, taind cu migala articole din tot felul de publicatii gen Obiectivul de Vaslui, 7 Plus si au si un talent deosebit in de a decora peretii locuintei proprii cu astfel de suveniruri sau a locuintei victimei cu diverse opere de arta abstracta pe baza de sange, schitate cu migala din maiestre manuiri de lame de brici, bricege, satire sau lovituri antice de ciocan.

  3. AA 28 August, 2009 at 17:17

    Eu nu sunt criminal, va zic ca am niste datorii la intretinere de va pica fatza. Poti avea incredere in mine Julius.

  4. http://www.tahemet.blogspot.com/ 28 August, 2009 at 17:28

    Nu mai e nimic cum a fost pe lumea asta! se duce dracului de suflet tot!

  5. http://www.tahemet.blogspot.com/ 28 August, 2009 at 17:32

    PS ANUNŢ UMANITAR

    doamnelor şi domnilor, eu sunt un cupil amărât, am numa 15 specii de nuferi în îngrijire acasă, vă rog io frumos frumos, care sunteţi din oradea sau din baia mare, daţi şi mie un semnuleţ de viaţă că de la tg jiu şi bucureşti e cale luuuuungă până la domniile voastre şi am şi eu 2 curiozităţi la viaţa mea legate de plantele de apă de acolo

  6. vasiliisa 28 August, 2009 at 18:35

    adevărul e că e limpede că profilul criminalului induce în eroare în ultima vreme. dar, să mă ierte ăl de sus, poţi recunoaşte cu uşurinţă victima. întotdeauna cel ucis ducea o viaţă de destrăbălare, arunca de la balcon cu chiştoace în capul liotelor de mămăici ieşite pe prispa blocului, aduce fete de-alea, de mi-e şi ruşine să le zic pe nume. pe scurt, să fie limpede, nu e de mirare că a sfîrşit-o prost. cu aşa o viaţă, aşa un final. dixit.

  7. Florian 28 August, 2009 at 19:40

    Cugetările astea mi-au adus aminte ce figură blândă de intelectual fin, de vecin îndatoritor, de taica Terezu în persoană am văzut acum vreo două săptămâni pe un timbru aniversar. In timp ce eram cufundat în reverie, am avut un flash cu oribila crimă de la şaormărie.

  8. Ciprian 28 August, 2009 at 20:22

    E criminal de greu sa devii un asasin respectat de victime si de magistrati. Din cand in cand reinvii cu nostalgie primele acte necugetate: primul tantar pocnit cu pliciul, primul carabus stirvit cu tocul bocancului, prima musca aruncata in focul vetrei, primul soricel sugrumat si aruncat la botul pisoiului, prima gainii careia i-ai crapat capul cu o piatra necioplita, prima pisica pe care ai tapitat-o de botul Daciei si primul popandau zdrobit in viteza de bicicleta primita in dar de la un bunic generos, primul caine otravit, primul porc injunghiat si prima jugulara ciopartita cu un ciob de sticla stralucitor, primul gugustiuc doborat cu prastia si primul sarpe decapitat cu harletul, primul curcan ghilotinat sub taisul securii si primul porumbel caruia i-ai rasucit gatul, prima noapte de betie cu prima vecina indoliata.

  9. petronia 28 August, 2009 at 20:27

    Nu mai E maica nici criminalii ce-A fost… Tineretul din ziua de azi. Azi iti zice vecinul pe palier “saru-mana”, maine conversezi in frigider la el cu baba de la patru, care a disparut cu doua luni in urma.

  10. Florian 28 August, 2009 at 20:43

    Julius, Radu Pircă, Adrian Călăraşu, Groparu, toţi s-au năpustit în aceeaşi zi pe bieţii noştri neuroni, ba tartorul mânărelilor a făcut-o de trei ori. Ceva nu e în regulă în povestea asta, simt că ni se pregăteşte ceva.
    Cred că gaşca de mafioţi ne-a dat de lucru pentru tot weekend-ul şi că până luni nu mai calcă unul pe aici. Si mai am o presimţire, că zilele astea o să aflăm despre falimentul Editurii Trei şi despre spargerea unei librării de către un grup de infractori, îmbrăcaţi în tricouri negre cu inscripţia DC.

  11. petronia 28 August, 2009 at 21:04

    Si cu borsete, ca sa compenseze pentru episodul traumatizant suferit de unul dintre ei. Sa dai spargeri dotat cu o borseta face dreptate pentru situatia de a fi fost deposedat de una, intr-un fel.

  12. Arsulici 28 August, 2009 at 21:05

    Daca nici in criminali nu mai poti avea incredere, atunci in cine? in guvern? Ptiu!
    Unde sint Bonnie si Clyde, Terente si Didina, Butch Cassidy si the Sundance Kid?
    Vai de curu’ nostru!
    Criminalii devin mai greu de prins, in timp ce IQ-ul politistilor ramine constant in ciuda maririi organigramei 😀

    Singurul pe care ne putem baza tot Julius ramine!

  13. M3bis 28 August, 2009 at 22:15

    Eu am o problema. Nu mai exista comentarii pe DC in care talmesbalmes.blogspot.ce-o mai fi sa nu ne zapaceasca cu nuferii ei/lui. Julica, inainte de a pleca in uichend, baga un filtru cu cuvantul nufar. Ca mi-am tocit tacipedu de atata scrol. Am zis.

  14. delly 28 August, 2009 at 22:50

    Florian, trebuie sa ne faca rost de carti, tu ce crezi ? Ca Julica sta acasa pe teanc?

    M3bes, de ce esti rau, maica? Ia scoate nufaru din gradina, nu te ma codi!

  15. M3bis 28 August, 2009 at 23:03

    @delly
    La mine cresc doar scaieti in fundul gradinii….

  16. Florian 29 August, 2009 at 00:00

    @delly
    Să ne facă rost, nu zic ba, numai să aibă grijă şi să nu le stropească de sânge când i-o lua gâtul vânzătoarei.

  17. Florian 29 August, 2009 at 00:04

    @M3bis
    Las-o bre, o fi avut şi ea vreo decepţie în dragoste şi de acolo i s-o trage. Intr-o situaţie ca a ei, pe alţii îi apucă furiile şi ajung să omoare babe pe la şaormării.

  18. Ensi 29 August, 2009 at 00:20

    Da, da’ macar nu mai ai nevoie de Colombo. Criminalul e intotdeauna contabilul cu cea mai mare vechime, sau dupa caz, baba de la resurse. Respectiv acasa, poti sa te duci direct la usa aluia cu 2 copii care de 20 de ani pleaca dimineata la 7 si vine la 5, are Dacia aia verde din ’79 si nu si-a schimbat niciodata geanta sau pantofii; daca e femeie, e mai greu ca daca nu aduce barbati, nu fumeaza si nu sta la barfa cu vecinele pe palier, nici nu stii ca exista. “Cum, apartamentul asta nu era gol? Vai mama, dar cine si-ar fi inchipuit! Noi toti stiam ca aici nu locuieste nimeni, sunt plecati in Germania din ’85”. Ai dreacu nuferii astia! sucesc omului mintile si maine-poimaine aflam ca s-au gasit 30 de cadavre pe fundul baltii, in pungi de plastic negre si etichetate dupa specia de deasupra

  19. delly 29 August, 2009 at 18:13

    Clar, ati inchis serveru si v-ati dus la mici si bere :-w

  20. M3bis 29 August, 2009 at 18:43

    @delly
    până şi apaşu’ s-a săturat de nuferi.

  21. petronia 29 August, 2009 at 18:56

    @delly: Deci nu numai la mine se crucea netul cand vedea unde vreau sa intru si dadea inainte cu eroarea. Good to know. 😀

  22. 4mall 29 August, 2009 at 19:04

    Si io care injuram provideru’…Julica tata, ne dadusi palpitatii!

  23. Lurker 29 August, 2009 at 19:21

    Doamne ce intrebari existentiale imi puneam cand am vazut ca nu merge serverul. :\
    Dadeam refresh la pagina mai des decat la livescore.com

  24. Florian 29 August, 2009 at 19:34

    @Toţi care au avut probleme cu DC
    Nu înţeleg de ce v-aţi stresat în halul ăsta. Eu am luat-o-n bot la 7 dimineaţa, dar am făcut o analiză lucidă şi am comutat pe un site porno.

  25. petronia 29 August, 2009 at 19:55

    @ Florian: Cred ca noi am primit raspunsul ostil de mai multe ori decat tine. Asa ne trebuie, daca nu am avut intelepciunea ta.

  26. Ciprian 29 August, 2009 at 20:21

    Al naibii server, credeam ca a crapat.
    Sau poate o crapat si o reinviat sub forma de moroi, brrrr..

  27. Ciprian 29 August, 2009 at 20:25

    Sau poate o fi fost vreun avertisment sa nu ne mai apropiem de DC caci letala ne va fi viitoarea lovitura, nu degeaba au citit baietii astia zilele astea cartile Agathei Christiei si au urmarit toate sezoanele din CSI si Dexter.. brrr
    Hmm si toate problemele au inceput odata ce si-a amintit Groparu ca poate posta si pe aici cate ceva, stim toti ca site-ul lui colcaie de virusi si tot felul de dracovenii care imi fac antivirusul sa tiuie ca nebunul.

  28. cosanzeana 29 August, 2009 at 21:37

    Cum adică, unde sunt criminalii de altă dată? La muncă, nu se vede? Toţi mafioţii au atacat azi DC, că dacă erau amatori sigur îi oprea Julius.

  29. http://www.tahemet.blogspot.com/ 29 August, 2009 at 22:31

    @m3bis

    măcar nickul meu înseamnă ceva şi e citibil spre deosebire de al tău. numai că nu m-ai văzut făcând comentari deplasate în legătură cu tine. te rog, întoarce-mi favoarea.
    şi app de un post ulterior… am citit într-o carte poliţistă despre ce recoltă fantastică de roşii au avut unii care au tranşat un amărât şi l-au plantat sub grădina de legume. să mă întreb dacă s-o pune şi pentru plantele de baltă?

  30. Ciprian 29 August, 2009 at 22:32

    @Cosanzeano
    Criminalii nu au job, e vorba mai degraba de un hobby.

  31. delly 29 August, 2009 at 23:45

    Ma speriasem pt un moment ca ne lasa fara lectura zilnica 😀 Deja eram dispera, cautam bloggeri de astia necunoscuti, gen zoso, arhi…Phui ce grozavii am vazut la ei, raman pe DC !

  32. Arsulici 29 August, 2009 at 23:55

    DC a fost atacat azi de cei care nu au primit nici carti, nici id-uri de gagici 😀

  33. N.A. 30 August, 2009 at 00:43

    Domnu’ Julius, intreba sotu’ de cartea aia…
    Fara nici o legatura.. ti-am povestit ca a facut karate?
    😀

  34. Lurker 30 August, 2009 at 00:54

    @Ciprian

    Cum adica nu au job ? Poate iti e straina sintagma intalnita la stiri: ex: “Marcel S., de profesie talhar, in noaptea de…”

  35. cosanzeana 30 August, 2009 at 01:17

    @Ciprian
    Un alt hobby al lor este şahul, am auzit că aşa se laudă prin CV-uri.

  36. M3bis 30 August, 2009 at 02:45

    @talmes balmes….
    deci sa recapitulam… nicku’ meu (nu, nu ma cheama Nicu) e mmm de doua ori. adica mmmm mmm. ceea ce e usor de tinut minte. nu ca al tau care, scuze, nici macar chestia aia cu copy paste de a inventat-o bill nu o tine minte. si e doua noaptea. si ma intorc de la o petrecere. da lasa-ma cu nuferii soro, ca ai vazut ca ai dat peste cap dc-ul. e noapte deci ma culc. noapte buna.

  37. Florian 30 August, 2009 at 09:05

    @M3bis
    Probabil că, după cheful de care zici, ţi s-a părut o glumă reuşită să stâlceşti în bătaie de joc nick-ul cuiva. Cred însă că ţie nu ţi-ar plăcea ca iniţiala M din nick-ul tău să fie asociată cu cuvântul pe care Radu Pircă zicea că-l cântă Bob Dylan.
    In afară de asta, faci parte cumva din poliţia blogurilor, care hotărăşte despre ce au voie să scrie unii şi alţii? Dacă ţie nu-ţi place un post este strict problema ta, poate altora le place. Nu le poţi impune tuturor să scrie doar ce vrei tu.

  38. M3bis 30 August, 2009 at 11:01

    @Florian
    Despre asta vorbeam si eu.

  39. Florian 30 August, 2009 at 13:21

    @M3bis
    ???

  40. M3bis 30 August, 2009 at 13:39

    @Florian
    E greu sa faci asocieri, nu?
    Deci nu mai fa… (a face, facere)

  41. db 30 August, 2009 at 14:59

    Eu cred ca si criminalii s’or umplut de E-uri si tot felul de chimicale si nu mai au limpezimea celor de odinioara. Controlul conspiratiei mondiale isi face simtita prezenta: crimele care se mai intampla sunt niste greseli de programare … 😉

  42. Florian 30 August, 2009 at 15:23

    @M3bis
    Problema nu e dificultatea de a face, facere asocieri, ci că se pot face, facere prea multe, pornind (a porni, pornire) de la ce ţi-am scris, scriere.

  43. M3bis 30 August, 2009 at 20:54

    @Florian
    Asa-i ca nu te mai intelegi nici tu?

  44. Florian 30 August, 2009 at 23:43

    @M3bis
    Păi asta-i toată frumuseţea vieţii, să ajungi să nu te mai înţelegi nici tu. Altfel n-ai mai avea motiv să-ţi pui ordine în gânduri cu o sticlă de vodcă.

  45. N.A. 31 August, 2009 at 14:44

    Mie-mi plac nuferii! Jos cu prigonitorii lor!

Leave a reply