Postul nu e post destul

Partea goală a paharului: astăzi, vodca

Dr Ionuţ Şendroiu

Ca la orice băutură cu peste 33% alcool, efectele negative ale vodcii sunt numeroase şi redutabile. Excepţie fac băuturile făcute cu lanţul prin pivniţa sau garajul vreunui întreprinzător cu pile unde trebuie, care pot face rău mai mult şi mai repede. Uneori, definitiv.
În mod normal, vodca este o băutură ce conţine 40% alcool, teoretic obţinut din cereale. Băută zilnic, în cantităţi care depăşesc 200 ml, sculptează în asemenea manieră ficatul încât, în 15-20 de ani, îl face extrem de decorativ. Uneori, doar decorativ. Efectul său asupra hepatocitului (celula hepatică) este distrugător, abuzul de vodcă ducând spre hepatită etanolică şi ciroză. Cetăţeanul cu ciroză (decompensată vascular) se remarcă printr-o burtă mare, plină cu lichid de ascită, pe care o cară obosit pe două picioare subţiri. De obicei, domnul respectiv are şi varice esofagiene.
La niveul creierului, vodca sculptează în aceeaşi manieră avangardistă, încât în 15-20 de ani, acesta devine la fel de decorativ ca şi ficatul. Provoacă demielinizarea celulelor nervoase, ducând la polineuropatie alcoolică. În acest stadiu, băutorul de vodcă are un tremor specific al mâinilor, accentuat în caz de sevraj, dureri şi furnicături la membrele inferioare şi dificultăţi în controlul sfincterelor (ceea ce îl face pe respectiv să miroasă a urină aproape tot timpul, amănunt care îl ajută să se remarce încă de la intrarea în cârciumă). Şi, bineînţeles, tulburări de comportament care îl fac pe tip cunoscut în tot blocul, 24 de ore pe zi.
În plus vodca nu lasă în pace nici rinichiul şi nici inima. Pe primul îl atacă exact unde-l doare mai tare (la nefron), în cazul inimii determinând cardiomegalie, chestie care se lasă cu tulburări de ritm.

În concluzie, un gând spre viitor este foarte util înainte să vă comandaţi vodcă. Altfel, riscaţi să vă petreceţi viitorul în Partidul Imperial…

Share:

27 comments

  1. 4mall 13 April, 2009 at 20:08

    A intrat cineva in coma alcoolica, sau articolul asta a aparut ptr ca esti un cetatean model?

  2. DrLyana 13 April, 2009 at 20:32

    Eu as spune ca nu numai votca face asta. Dupa cum am invatat la scoala, orice tip de alcool consumat in cantitati mari are aceleasi efecte.
    Si nici nu face miracole. Nu rezolva probleme, nu ajuta la nimic.

  3. 4mall 13 April, 2009 at 20:40

    @drLyana: Nu vreau sa par nesimtit(desi probabil ca sunt), dar parca prea le iei pe toate in serios…

  4. gonen 13 April, 2009 at 21:04

    nu mai cumparati votca ruseasca. treceti pe vin romanesc

  5. Doua scurte » visurat.ro 13 April, 2009 at 21:16

    […] Daca va place vodca, dati un ochi pe la Julius, poate va trece. Articolul, aici. 2. Saptamana asta il astept pe Julius cu ceva exclusiv pentru visurat.ro. Pana nu primesc textul, […]

  6. paisie 13 April, 2009 at 21:36

    deci daca bei 200 ml /zi chiar ca esti retard tare. Daca bei odata de doua ori pe luna cate 400 nu ai nici pe dracu. Ca ori ce exces si vodca dauneaza. Sa vad articolul cu 2 litri de vin/zi ca e cam acelasi lucru, sa vedem ce efecte are ala 😛

  7. JULIUS 13 April, 2009 at 21:38

    @DrLyana: azi am avut vodca, le luam pe rand 🙂
    @paisie: stai pe aproape, ca abia si-a intrat doctorul in mana 🙂

  8. Andrei 13 April, 2009 at 21:47

    de ce doctorii au intotdeauna tendinta sa exagereze, ceea ce le scade din credibilitate cand dau sfaturi din astea? da, vodca are efecte foarte nocive daca e consumata des, insa nu-mi face aproape deloc rau daca beau un pahar de 100g o data pe luna, sa zicem.

  9. seaqxx 13 April, 2009 at 21:53

    Mi se pare mie sau descrierea i se potriveste ca o manusa solistului de la Iris? 😀

  10. Stefan 13 April, 2009 at 21:55

    Nenea Julius, e rau. Incepem sa facem documentare ? adica, zic eu ca efectele nocive ale vodcii/alcoolului nu isi au rost pe blogul asta. Am asteptat poanta pana la sfarsit, ghici ce … n-a venit. Parca ziceai ca sunt destepti cititorii, chiar asa sa-i avertizam asupra cirozei ? Ma simt jignit, sunt cititor de-al tau din secunda 1 (poate 2). Nu mai e satira asta, e un documentar, daca ar fi rostit de vocea lui tanti Zaharescu, totul era perfect si ma uitam cu placere.
    Spune-mi te rog ca e serial, ca asta e ultima speranta.
    Daca nu ai scriitori, ca in ultimul timp mai rar Vis si Flori, cauta altii, roaga-i frumos, ofera-le o bere de articol, nu stiu…. descurca-te, nu e blogul meu.
    Semnat: Patrascu Mircea-Stefan si sunt alcoolic anonim.

  11. parintele 13 April, 2009 at 21:56

    berea e magica

  12. parintele 13 April, 2009 at 21:57

    berea este semnul ca Dumnezeu ne iubeste si ne vrea fericiti. (Benjamin Franklin )

    cugetari despre bere:
    Fara nici o indoiala una din cele mai mari descoperiri ale omenirii a fost berea.
    Bineinteles si roata a fost o descoperire mare, dar roata nu se potriveste asa de bine cu o pizza.

    Principala problema in lume este ca toti au ramas in urma cu cateva beri. (Humphrey Bogart)

    Celor carora le place berea fara alcool nu le place gustul berii, lor le place sa se pise.

  13. lau 13 April, 2009 at 22:37

    @seaqxx:dak ai o lipsa sau un deficit de informatie mai bine taci dracului in banca ta.cristi minculescu sufera de o boala ereditara la ficat si nu,nu toti rockerii sunt alcoolici.in alta ordine de idei,articolu suna kiar nasol si din pacate cunosc persoane care de ani buni de zile consuma zilnic chiar si mai mult de 200 de ml vodca/alcool/whatever.e bine insa ca au reusit sa se lase de fumat,ca de-acolo avea sa li se traga:))

  14. Gore 13 April, 2009 at 22:44

    stii ce nu inteleg eu? de ce doctorii se considera intodeauna cu trei pereki de coame de ajung sa se semneze cu dr. si cand publica pe net articole cacacioase. tare mult tineti voi la statutul ala de D-zeu! tineti titulatura aia pentru cand semnati retete, nu la publicat glumite pe net. sau credeti ca obtineti o aura de credibilitate cand iti pui titlul? ar trebui sa va stanteze cu titlul pe frunte sa stim si noi muritorii de rand cu cine stam de vorba. in rest totul e bine! hai behhhheeecali!

  15. 4mall 13 April, 2009 at 23:05

    @Gore: Sincer, zi-mi si mie, cu ce te deranjeaza daca semneaza cu Dr.? Daca era doar Ionut Sendroiu, ai fi considerat articolul mai bun?

  16. anatati 13 April, 2009 at 23:05

    Julius, observ clar că Dr. Ionuţ Şendroiu nu are prea mulţi fani pe cotcodac acilea. Şi a răscolit nişte orgolii … bine ascunse. În vodcă.

  17. eugen 13 April, 2009 at 23:16

    Mai mult de 200 ml consumati zilnic te duc in 15-20 de ani la ciroza si buba la cap… Indiferent de greutatea persoanei? Indiferent de alimentatie? Indiferent de calitatea vodcii baute? Doar intreb, nu consum vodca decat maxim o data pe luna; mai des beau bere sau vin.

  18. JULIUS 13 April, 2009 at 23:20

    @Gore: eu l-am semnat cu “doc”, de la mine putere 🙂
    @anatati: am ales eu rau primul articol, data viitoare nu ne mai luam de bautura 😀

  19. Gore 13 April, 2009 at 23:44

    pai atunci daca e titlu onorific mai merge. mai sar si eu calul ca am prieteni care isi folosesc adresa de gmail gen parasica_salbatica@gmail.com
    sa imi trimita articolase si se semneaza cu Dr. X-lusescu. pai eu daca is star de filme porno sa imi trec titlul asta in emailuri, mai ales cand skimbi corespondenta cu amici? mie se pare putin jenant si cu reminiscente de genul academician doctor inginer specialist in scule si matrite.
    Julius, te felicit pentru talentul de care dai dovada. Ti-a dat Domnul mai mult decat ai nevoie. sper ca nu a luat din alte parti.

  20. Julia- JD 14 April, 2009 at 03:23

    Partidul Imperial da bonuri de masa?:D

  21. dracu 14 April, 2009 at 10:51

    dumnezeule, ce lucruri cumplite se spun despre un lichid binefacator ca vodca 😀
    zicea cinava mai sus sa nu beti vodaca ruseasca. persoana cu pricina cre ca n-a baut prea multa d-aia. io va zic altceva:

    daca sunteti bautori de alcoale, BETI vodca ruseasca, ucrainiana, poloneza si finladeza. si cam atat. nu beti porcariile facute de romani sau alte neamuri care habar n-au ce-i vodca.

    comparativ cu alte prostii ieftine si alcoolice (lichior, whisky de ciorapi, vermut, coniac de pastile, vin de prafuri), vodca e mult mai sanatoasa.
    in primul rand, pentru ca nu contine (sau contine o cantitate minima) de prafuri, coloranti sintetici, diverse E-uri si chimicale. e alcool etilic in cea mai mare parte. e una dintre cele mai naturale bauturi alcoolice produse industrial.

    deci, ca in orice alta situatie, evitati excesele.
    50ml/zi – ok
    200 ml – nasol
    o betie la 3 luni – ok
    beat muci zilnic – wrong

    folositi-va bunul simt. care-l are. care nu, asta e.

  22. Pentru cei care o mai pilesc câteodată | Blogul lui Madalin 14 April, 2009 at 10:58

    […] Ionuţ Şendroiu, scrie pe Daily Cotcodac care sunt efectele negative ale vodcii. Să vă aduc aminte de câteva boli pe […]

  23. Adriana 14 April, 2009 at 15:31

    intotdeauna e binevenit un post ceva mai serios. poate se mai prinde si lumea ca in afara de a fi un tip amuzant, mai esti si cu capul pe umeri. niciun exces nu e bun, iar votca (mi se pare mie) a fost pur si simplu un exemplu (la fel putea sa fie si tuiculita sau palinca). ma uimesc cei care s-au atacat si s-au luat de titulatura de doctor si au spus ca mereu exagereaza. ei bine cred ca toti dintre noi stim macar un presonaj asemanator sau macar l-am vazut pe strada. e vecinul ala pe care-l injura toata lumea. ca isi bate nevasta si copii la 3 dimineata, ca urineaza in lift sau ca impute tot spatiul cu miasma proprie…
    ei bine da! alcoolul in exces face ravagii. mai nasol e ca nu-l afecteaza doar pe cel care s-a decis ca sticla de bautura e cel mai bun prieten.

  24. b.m 14 April, 2009 at 17:32

    Super articol.

  25. FB Ronnie 15 April, 2009 at 09:30

    Vad ca se aduna “aspiristii”…din cate imi amintesc si dr sendroiu ne servea aspirina saracului cu ani in urma. nu?

  26. sendroiu 19 April, 2009 at 19:46

    @eugen: dupa intrebarile pertinente pe care le pui, intzeleg ca citesti des articole medicale. In cazul asta, e bine sa stii ca toate dozele si schemele terapeutice se refera la un tip de 170 cm, care are fix 70 de chile si 5.6 litri de singe. Tipu’ asta are 30 de ani si apare disecat pe coperta tuturor tratatelor de anatomie si fiziologie. E adevarat, el nu mai traieste momentan decit in Filipine, civilizatzia fast food a cam modificat aceste date, dar pe vremea cind a inceput omeniriea sa studieze corpul uman, asa arata cetatzeanu’ mediu.

    Deci, la un barbat de 30 ani, 70 chile si 170 cm, consumul a 200 ml de vodca de 40% pe zi, duce in 15-20 ani la belele mentzionate in articol. Acum te-ai lamurit?

  27. Blackman 1 October, 2009 at 17:36

    Tot vad pe aici comentarii legate de bere, ca ar fi cea mai cea, ca nu are efecte adverse samd. Sa va spun una tare: Un amic mai in varsta avea pietre la rinichi. Se duce la medic si ala ii spune ca, daca vrea sa scape “fara cutit”, sa bea 2 l de bere zilnic. Timp de 1 an, asta face asa, apoi, pentru ca se simtea rau, ajunge la acelasi medic. Ala ii da doua vesti, una buna si una proasta. C-asa-i in tenis. Aia buna- scapase omu’ de pietrele la rinichi. Aia proasta…de la atata bere daduse in diabet. Pai sa nu-l strangi de gat pe “macelar”, ma rog, doctor?
    Macar sa il chinui c-o SIDA, ceva, asa, de sanchi.
    Asa ca lasati-o incolo cu berea. Prefer o apa plata.
    Si legat de doctori din astia:”As f**e si o musca, depinde doar in gura cui se afla!”

Leave a reply