Promo

Cum au rezistat ardelenii în fața invadatorilor de tot felul

Julius

 

Acum un an, Bitdefender lansa aplicația de mobil Drumul Cetăților, un instrument foarte util celor care călătoresc şi îşi doresc să mai vadă pe drum şi altceva decât Taverna Sârbului sau Pescăria lui Matei. Mai exact, Dumul Cetăților vă arată cât de aproape vă aflați de monumentele istorice importante din România, de la dave (aşezări dacice care aveau de regulă în denumire terminația “dava” – mai puțin Tricodava, din asta chiar n-a mai rămas nimic) şi biserici fortificate, până la cetăți medievale şi castele. În urmă cu nişte ani, mi-ar fi prins tare bine o astfel de aplicație în Irlanda – înarmat doar cu o hartă, am bâjbâit pe coclauri şi am greşit de nenumărate ori drumul. Încă şi mai utilă le-ar fi fost aplicația unor jefuitori serioşi precum vikingii sau tătarii, mari amatori să-şi dea check-in din toate cetățile aflate în drumul lor. N-a fost să fie, s-a lansat prea târziu pentru ei.

 

(aplicația e disponibilă și pe Google Play, și pe iTunes)

 

Ca să testez noile update-uri ale aplicației, făcute în primăvara asta, cei de la Bitdefender m-au invitat sâmbătă la Braşov, să rezolv un quest care te plimbă pe la obiectivele din Drumul Cetăților. Partea proastă a fost că s-a plecat de dimineață, dar asta e, mi-am spus că şi tătarii plecau dimineața în excursie: “Hai, Ogodai, dă-te jos din vârful paielor, că ne prinde amiaza! Ce crezi că mai găsim de jefuit la ora aia?”

 

 

Partea şi mai proastă era că trebuia să merg pe jos între toate aceste obiective turistice, iar Braşovul nu-i chiar atât de mic pe cât mi-ar fi plăcut. Însă partea cu adevărat proastă a fost că făceam echipă cu Vlad Petreanu şi trebuia să ne întrecem cu doi tipi mai tineri. Asta e, îi facem din experiență, ne-am spus, scăpând din vedere că eram o echipă de oldboys formată din doi Maradona grăsuți şi bătrâni şi nici un Caniggia care să alerge după pasele noastre geniale. Am reuşit totuşi să ne ținem oarecum după ei pe strada Sforii, până la bastioanele breslelor şi Poarta Ecaterina, iar când tocmai eram pe punctul să cedăm ne-au salvat, ca de atâtea ori în secole de rezistență românească, ploaia şi terenul greu. Ne-am refugiat la Sergiana, unde am testat cu mult succes secretul rezistenței ardelenilor în fața cotropitorilor de tot felul: jumările, ceapa şi pălinca.

 

Revenind puțin la update-urile din această primăvară, probabil cel mai important este opțiunea “Afişează notificări”, care te avertizează când treci pe lângă o fortăreață. Poți decide dacă vrei să te opreşti citind descrierea obiectivului din aplicație (asta i-ar fi fost utilă şi lui Sobieski, să nu mai piardă timpul asediindu-i pe toți săracii). De asemenea, acum îți poți da check-in şi pe Facebook (ți se pare puțin lucru? gândeşte-te ce senzație ar fi făcut Mehmed II pe Facebook dacă ar fi putut să-şi dea check-in din Constantinopol în 1453, se viraliza imediat).

 

Drumul Cetăților are şi premii, fiecare check-in din aplicație îți poate aduce un pachet Bitdefender Total Security Multi-Device 2017. Eu am câştigat două în mai puțin de o oră.

(pentru primul cititor care e pe fază: codul e valabil, nu l-am folosit, dacă îl activezi acum îi iei fața următorului care va citi asta)

 

Străjerul care vizitează și securizează cele mai multe fortărețe din aplicație până la 1 august 2017 este numit Voievod al anului 2017. Premiul este o vizită la Davele Dacice, pentru a descoperi noi locuri încărcate de istorie. Mă refer chiar la cetățile dacice, nu la piramidele din Egipt, unde ieși dacă intri în tunelul săpat de daci pe sub Bucegi.

Share:

6 comments

  1. Belle d”Imagination 22 May, 2017 at 23:30

    Ieee, prima!
    De multișor n-am mai fost!

  2. Belle d”Imagination 22 May, 2017 at 23:31

    Și ontopic, dar dacă eu nu rezist la așa tratament strămoșesc, ce fac?

  3. CID 23 May, 2017 at 16:14

    @Belle d’Imagination
    Se sta la baza cetatii (asa se vede si mai inalta) si se bea palinca ca sa fii in ton cu atmosfera. Daca n-ai palinca merge si un coniac fin.

  4. Dan1 24 May, 2017 at 19:28

    Julius, fă-te vlogger domne, că e la modă!

  5. Belle d”Imagination 24 May, 2017 at 22:50

    @CID, păi exact ăsta e tratamentul la care nu rezist. Nu la marșuri de până la 40 km pe zi.

  6. angel 30 May, 2017 at 23:36

Leave a reply