Cetatea care n-a fost cucerită niciodată

Ina Gabriela Funețan
Julius Constantinescu

 

Cei mai mulți dintre voi ați vizitat cel puțin o cetate. Măcar una mică, o cetățuie, un zid emoționant din cinci bolovani. Poate ați avut ghid sau poate ați întâlnit printre ruine un cioban care v-a zis umflându-și pieptul: “Asta o fost cândva o cetate mândră! N-o fost cucerită niciodată!” Dacă obișnuiți să vizitați ruine, ați întâlnit o grămadă de asemenea glorioase pietre.

 

În cele ce urmează o să vedem însă o cetate care chiar nu a fost cucerită niciodată – Cetatea Finiș sau Belovard. O găsiți în Finiș, Bihor, cum ieșiți din Beiuș pe stânga, străbateți Finișul până-n capăt, apoi țineți drumul până-ntr-o poiană unde vă desfaceți o bere și admirați peisajul. Cetatea e acum deasupra capetelor voastre, pe vârful unui deal accesibil doar vizitatorilor fără burtă.

 

 

Cetatea asta a fost cândva, cum altfel, măreață și strălucitoare. Prin sec. XIII, când a fost ea construită, ceva a fost greșit în planul de urbanism, că au așezat cetatea la distanță mare de orice drum important – drumul Finișului se-nfundă în dealul cetății. Teoretic, n-au gândit-o rău: dacă pui cetatea afară din calea dușmanilor, ei pot jefui ținutul fără să te deranjeze.

 

Totuși, în primăvara lui 1294 cineva tot a tulburat liniștea locului: voievodul Roland Borșa a trimis o oaste să-l extragă din cetate pe Ioan, fratele episcopului de Oradea, care se afla aici la all inclusive; voievodul promitea celor aflați în cetate că-i lasă să plece teferi dacă-i predau fără împotrivire inventarul. Pe vremea aia, așa procedau investitorii în turism când puneau ochii pe o stațiune mai drăguță.

 

Fiind un tip suspicios din fire, voievodul a avut grijă să precizeze că oamenii cetății trebuie să plece neatinși de oricine, “fie de ai noștri, fie de valahi”.Lipsa de încredere a voievodului i-a jignit teribil pe oștenii săi, care și-au manifestat nemulțumirea pregătindu-se să-i belească pe apărătorii cetății și să jefuiască tot ce se putea jefui de pe-acolo.
Ioan și ai lui, nehotărâți, încă numărau prosoapele când gașca de ciomăgari ai voievodului Borșa a primit ordin să se retragă înainte să fi spart vreo tărtăcuță. Istoria nu a elucidat motivele acestei răzgândeli bruște; cel mai probabil, doamna Borșa a aflat că soțul plănuiește concediul la Finiș și s-a enervat: “La Finiș?? Hai, pe bune, eu îs femeie de dus în concediu la Finiș?! O cetate grecească n-ai cuceri, porcule!”

 

A fost singura bătălie înregistrată vreodată aici și, după cum vedeți, s-a tranșat în favoarea eroicului castelan și a vitejilor săi supuși.

 

Ulterior, toate celelalte primiri-predări s-au făcut pașnic, prin abandon cu incendiere: în 1661 au preluat-o turcii, iar în 1686 au venit austriecii. În scurt timp, austriecii au înțeles că nu are rost să aperi o cetate pe care n-o atacă nimeni, așa că au operat reduceri de personal și au lăsat cetatea Finișului de izbeliște. La începutul sec. XVIII, în timpul răscoalei curuților, câțiva rebeli s-au instalat aici la fereală, aer curat și peisaj, până ce răscoala a fost înfrântă. În 1711, austriecii dărâmă cetatea și pleacă din calcul pur imobiliar: nu merită, pur și simplu, să investești într-un resort mucegăit, mai bine îl demolezi și-ți faci concediile la Balåaton.

 

Vă invităm să mergeți și să vizitați Finișul, e un sat frumos locuit de oameni buni. Ca să vă impresionați prietenii cu forma sportivă în care vă aflați, puteți pretinde că ați urcat la cetate; pentru un selfie în photoshop e plin netul de poze cu donjonul. Cu ocazia asta, o să vă convingeți cu ochii voștri că nu există și nu a existat niciodată la Finiș un stadion în pantă – o altă legendă a acestor plaiuri pitorești.

 

Asta a fost povestea glorioasei cetăți a Finișului, învingătoare în fața invadatorilor cu 1-0 – practic, a fost singura cetate românească cu o apărare italiană. Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri cetățile care fac obiectul poveștilor noastre de apărare românească, descărcați din Google Play sau iTunes aplicația Drumul Cetăților de la Bitdefender – cu ajutorul ei puteți găsi peste 300 de fortificații. Check-in-urile de acolo vă aduc premii – de pildă, la trei check-in-uri din aplicație primești pachetul Bitfedender Total Security 2017, dar urmează și alte premii surpriză.

6 Comentarii »

 1. CID 30/06/2017 @ 12:34

  Dragut !
  Sunt sigur ca Ina a scris textul si Julius a pus virgulele.
  Sunt primul la comentarii !! Ooooo !!!

 2. Tiberiu 30/06/2017 @ 13:00

  Insinuezi ca doamna Ina nu le are cu virgulele, ori ca Julius-Mogulius semneaza textele CA COpyPonta?!?

 3. sebra 30/06/2017 @ 23:03

  Eu sunt sigura ca Ina a scris textul iar Julius a bagat promo.

 4. CID 01/07/2017 @ 10:54

  Ca de obicei,Sebra are dreptate !
  De fapt,doamnele au intotdeauna dreptate !!
  Barbati din toate tarile,uniti-va !!!

 5. Dan1 04/07/2017 @ 14:51

  @sebra: Auzi sebruţo, da ‘ pe Rozica, Cms, Ruşen, Ciprian, NA sau Tzica i-ai mai văzut? 🙂

 6. sebra 16/07/2017 @ 09:45

  @Dan1,
  Tzica cred ca e in vreo biblioteca, restul sunt pe facebook.:-)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Comentează