Postul nu e post destul

Mic dejun cu ardei umpluţi

Ionuţ Şendroiu

Pe o navă de foraj, undeva în Atlantic, 150 de oameni din 20 de ţări trebuie să mănânce timp de o lună la aceeaşi cantină. Ca sa evite un război gastronomic, compania de catering trimite la bord bucătari din diferite ţări, pe care îi schimbă periodic.

Francofonie şi tutun
Titu era din Năvodari şi lucra ca bucătar de noapte. Pe atunci, foram în apele nigeriene ale Golfului Benin pentru o companie americană, iar platforma era plină cu texani şi băieţi fălcoşi din Alabama, care zdrăngăneau la banjo după ce ieşeau din schimb.

– Diseară o să le gătesc ceva “ca la mama acasă”, mă anunţă Titu lingându-şi de pe buze spuma unui ness pe care îl frecase până l-a făcut să arate ca berea Guiness. Ardei umpluţi. Vreau să-i trec pe meniu “Romanian style stuffed green peppers”. Cum ţi se pare ca sună?

– Sună într-un mare fel, îl încurajez.

– În franceză ar fi sunat şi mai mişto, da’ n-ai cu cine … Nişte habarnişti, toţi americanii ăştia! Titu, comparând cele două versiuni, engleză şi franceză, notate cu pixul pe pachetul de ţigări, mă priveşte cu coada ochiului. Ce faci, te trezeşti să manânci cu schimbul de noapte? O să-ţi lase gura apă, garantez!

– Maestre, nu cred că îmi intră ardei umpluţi la miezul nopţii, îmi pare rău …

– Las’că-ţi păstrez o porţie la frigider!

Titu a intrat în tură, iar eu m-am dus să mă culc.

Colebilul bun se cunoaşte de dimineaţă
A doua zi, am coborât în sala de mese, la micul dejun. De obicei, stomacul meu continuă să doarmă după ce mă trezesc, chiar dacă, în timpul ăsta, mă spăl pe faţă, mă bărbieresc, sau fac duş. Îşi revine la viaţă cam după a doua cafea… În dimineaţa aia, însă, mirosul violent de ardei umpluţi din cantină mi-a făcut stomacul acordeon.

Oala, mare cât o roată de camion, trona pe mijlocul liniei de servire. Titu, cu cearcanele de rigoare, încerca să facă faţă farfuriilor întinse spre el de către americanii care-şi aşteptau rândul. În afară de un geolog italian, care ronţaia timid un croissant, toate mesele erau ocupate de texani şi nigerieni care înfulecau ardei umpluţi, cu sosul prelingându-se pe la colţurile gurii. În Nigeria, smântâna e o raritate, dar asta nu părea să fie un impediment. Flăcăii din Sudul Statelor Unite pun oricum tabasco peste orice. Câţiva îşi înecaseră ardeii în muştar şi maioneză.

– Doctore, a fost nebunie az’noapte! M-au rugat sa le mai fac ardei umpluţi şi la masa de dimineaţă, să aibă la ieşirea din schimb! Ia zi, câţi să-ţi pun?

– Titu, ia-mă uşor, abia m-am trezit!

I-am promis că după ce-mi beau cafeaua, o să încerc să gust un ardei. Mi-am luat ceaşca cu espresso şi am ieşit să fumez o ţigară. Fumoarul era plin de texani ghiftuiţi, care turnau în ei cola, râgâind şi povestind porcăriile obişnuite. Păreau gata să chiuie de fericire. Unii mai aveau încă fragmente de pieliţe de ardei şi carne tocată pe bărbie.

M-am întors în sala de mese. Stomacul mi se făcuse mic de tot. L-am rugat pe Titu să mă lase să încep cu o cană de lapte cu cereale, poate mi se deschide apetitul.

– Hey, Doc, tu nu eşti român?!? Un sondor gras din Alabama, cu o scobitoare între dinţi, s-a apropiat de masa unde îmi pusesem castronaşul cu cereale. Arăta de ca şi cum înfulecase cel puţin cinci ardei, pe nerăsuflate.

– Da, sunt român, confirm crispat.

– Atunci, cum poţi să mănânci porcăria aia !?!? Încearcă nişte ardei româneşti, umpluţi cu “năvodari”!

Înfigeţi o scobitoare între colţii unui dulău, de preferat un Rotweiler, şi puneţi-l să zică “NĂVODARI”. Ca să vă faceţi o idee despre pronunţia americanului.

– What the fuck is “Nha-woo-dhari”?

Titu, după succesul absolut de la miezul nopţii, adăugase pe meniu, cu pixul: Romanian style stuffed green peppers a la Navodari

Share:

27 comments

  1. Mia 24 April, 2013 at 03:41

    Data viitoare zi-i sa te avertizeze din timp cand mai face…sa fie destul colebil pentru toata lumea.

  2. Maria 24 April, 2013 at 03:54

    Doc, la ora asta nu poftesc nici ardei umpluți, nici cereale. Dar mă bucur să te citesc :).

  3. BRRC 24 April, 2013 at 03:58

    See, Doc? Cu mâncare, băutură, femei şi lăutari am putea cuceri lumea. Dar fiindcă investiţia nu rentează, mai bine le ţinem pentru noi.

  4. Marian 24 April, 2013 at 04:35

    mîncași bre, sau cum?

  5. Belle d”Imagination 24 April, 2013 at 05:56

    Io-s complet de acord cu texanii! Dacă-s făcuţi cum trăbă (mama ştie cel mai bine!) te lingi pe buze. Întrebarea e, cu ce instrument a îndesat umplutura-n arde pentru a creşte viteza de preparare

  6. ErRon 24 April, 2013 at 06:02

    Imi place de Titu!
    Patriot si consecvent. Daca a vrut franceza, a adaugat si franceza in meniu!:D
    Chiar daca a stricat-o pe texani!

  7. Cms 24 April, 2013 at 07:21

    Îmi şi închipui cum suna “Oh, Susanna” cântată la banjo după un mic dejun cu ardei umpluţi: ca unsă.

  8. Cici 24 April, 2013 at 07:33

    Prefer sarmalele. 😐

  9. Dan1 24 April, 2013 at 08:22

    @Belle d”Imagination: Cred ca avea amândoua mâinile Titu asta, nu era ca bucatarul ala din banc! Sau crezi ca l-a ajutat Babatunde? =))
    Si beee: Cred ca trebuia sa zica à la Trawlers! :))

  10. boemul 24 April, 2013 at 08:32

    Aseară am mâncat, chiar de la mama d-acasă, a la Giurgiu :))
    Diseară mănânc din nou…

  11. Andreea M. 24 April, 2013 at 08:57

    Credeam ca a scris articolul Xanax… tocmai ce a gatit ieri ardei umpluti 😀

  12. janedoe 24 April, 2013 at 09:07

    Xanax e un fel de Titu da’ mai mic, ashea… :))

  13. Mariana 24 April, 2013 at 09:23

    @Dan1: Bre, inteleg ca m-am gandit eu la Babatunde, insa tu ce scuza ai? 😛

  14. marcian 24 April, 2013 at 09:29

    Sa ne scrie si Monica despre ardei umpluti, ca sigur scrie mai bine.

  15. Gabitzmic 24 April, 2013 at 09:47

    ardeii umpluti facuti cu carne de pui,stiti cum sunt ? MI S-A FACUT FOAME,BRE !

  16. Dan1 24 April, 2013 at 09:51

    @Mariana: Io gândeam ca Belle s-a gândit! :))

  17. Xanax 24 April, 2013 at 09:52

    @Andreea M.:
    se poarta chestiile umplute. saptamana viitoare dam drumul la gratare 🙂
    @janedoe:
    “Titu” e masculinul de la “tuta”? maaaaaaaaa! 😀

  18. Alt Marian 24 April, 2013 at 10:02

    Eu stiam de mic ca “Dragostea trece prin stomac”

  19. janedoe 24 April, 2013 at 10:16

    @ Xanax: nu, fata, ce-ai? cum sa fie masculinu’ de la tuta? e masculinu’ de la Tita! =))

  20. Xanax 24 April, 2013 at 10:43

    @janedoe:
    bine ca esti tu desteapta! :))

  21. arsulici 24 April, 2013 at 11:23

    mmmmmmmmmmm
    Și când mă gândesc că aseară, la masterchef, ăia au gătit pe Bricul Mircea…. Oare cum ar fi fost dacă găteau pentru texanii tăi? 😀

  22. arsulici 24 April, 2013 at 11:36

    Nu-mi vine să cred, am intrat la moderare… Oare cu ce cuvânt am câștigat acest privilegiu?????? :))))

  23. Dan1 24 April, 2013 at 11:44

    M333biiiis! Om la apa (ca sa fim ontopic; rig, Atlantic, etc.)! :))

  24. Dan1 24 April, 2013 at 11:47

    @arsulici: E clar! Ai câstigat cu texanii, ca se stie ca sunt gràsi, nicidecum din cauza cuvântului Mírcèá! :))

  25. arsulici 24 April, 2013 at 12:46

    @Dan1: Clar, monșer, nu mai fac… 😀

  26. Ionuţ Şendroiu 24 April, 2013 at 15:56

    Teoria lui Titu era ca ardeii umpluti se comporta dubios de bine in absenta smantanii, partenera lor traditionala. In sensul ca merg fara jena si cu mustar si cu tabasco si cu hrean … Practic, sunt cam curve …

  27. caterincu' 17 June, 2013 at 16:16

    Un fel de “ardeii, dolarii si navodarienii”.. in orice caz texanii au si un punct bun: chestia cu tabasco. Cica ar ajuta la slabire. Da’ pe ei nu-i ajuta nimic pare-mi-se. Poate ca tabascoul lor e facut din ardei grasi. Imi amintesste de americanul care manca paste cu checiup. Keep going Doc!

Leave a reply