Postul nu e post destul

Băuturi de sezon; astăzi, antigelul

Dr. Ionuţ Şendroiu

Odată cu venirea frigului apare şi antigelu’ prin benzinării. Proaspăt, ieftin şi bun (deşi cam dulce pentru cei care preferă unul sec). Şi al dracului de eficient din punct de vedere al raportului preţ calitate, adică de cît te costă să obţii o pileală bună, cu tot ce trebuie (cu flegma de rigoare pe oglinda liftului, bătutul nevestei şi duzina de şuturi în uşa administratorului). Din păcate, pişatul în scara blocului, moment de mare efect în economia spectacolului, nu mai reuşeşte ca altădată, întrucît etilenglicolul – alcoolul conţinut de antigel – produce cristalurie oxalică şi provoacă insuficienţă renală.

În rest e cam la fel ca la alcool. Sau ca la metanol, pentru specialişti, mai puţin problemele cu vederea, ceea ce reprezintă o bilă albă. Evident, mai sînt şi alte diferenţe între beţia clasică şi cea de sezon, cu antigel, dar ele nu mai pot fi remarcate de eroul principal, din cauza filmului rupt. Martorii oculari treji vor avea însă parte de un show destul de captivant, la al cărui final ar putea interveni dacă le dă prin cap să sune la salvare. De obicei, domnu’ Gelu începe după cîteva ore să gîfîie, să respire precipitat, apoi trage cîteva convulsii de control şi intră în comă.

Acest comportament ciudat apare nu atît din cauza etilenglicolului, care la urma urmei e şi el tot un alcool (ca toţi alcoolii, deh!), cît din cauza unor substanţe produse – culmea! – de însuşi organismul domnului Gelu (da’ ce mai ştie el săracul, fiind beat). Substanţele rezultă din încercările disperate ale ficatului domnului Gelu de a metaboliza antigel. În momentul în care la ficat ajunge primul val de sînge încărcat cu antigel (venind dinspre stomac), ficatul işi zice ca de obicei ca “iar s-a îmbătat ăsta ca porcu’!” şi se apucă de treabă, aşa cum ştie el. Numai că, după cum a remarcat şi Băsescu, “iarna nu-i ca vara”, ficatul nu e motor şi nici antigelu’ nu-i alcool (adică beutură). Sărmanul ficat descompune molecula de etilenglicol aşa cum crede el că e bine, numai că, să vezi belea, molecula asta e parsiva, se transformă în acid oxalic şi acid glicolic.

Nu trebuie să fi avut zece la chimie în liceu ca să intuiţi că aceste două molecule nu sînt deloc sănătoase pentru un organism fără pretenţii, cum e cel al domnului Gelu, vai mama lui … Dacă ţineţi la el e bine ca pînă la sosirea ambulanţei să-l ajutaţi să vomite şi (poate aveţi prin casă) să-i daţi să înghită nişte cărbune medicinal.

P.S. Dacă ajunge viu la spital, pe domnul Gelu îl aşteaptă clipe frumoase. Nu va fi ajutat să se trezească, aşa cum poate vă închipuiţi, ci din contră. I se va face – printre altele – o perfuzie cu alcool, dar din ăla adevărat. Vodca pe vena e utilizata in majoritatea spitalelor din patria noastra, ca antidot la intoxicatia acuta cu etilenglicol, mai putin in Zalau, unde se foloseshte turţ.

Share:

31 comments

  1. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Băuturi de sezon; astăzi, antigelul -- Topsy.com 7 January, 2010 at 14:25

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Cougar. Cougar said: RT @JuliusDC: Bauturi de sezon: antigelul http://www.dailycotcodac.ro/2010/01/antigelu-si-menumorut/ […]

  2. boga 7 January, 2010 at 14:32

    si intrebarea e: de ce a baut domnu’ Gelu antigelu’?
    ca e clar ca e anti-Gelu’! poate mai loase ceva lichid de parbriz inainte…

  3. mifty 7 January, 2010 at 14:33

    dom’ doctor, deci sticlele alea erau de decor, ha?? 🙂

  4. zaqk 7 January, 2010 at 14:51

    hmmm… antigelul se gaseste si vara. prefera gigel antigelul iarna si spirtul vara? se gandeste oare ca, daca adoarme prin sant, antigelul o sa ii prinda bine iarna, nu?

  5. Miorlaupufos 7 January, 2010 at 14:52

    In primul si-n primul rind, La multi ani! – e doar ziua de nume.

    Domnule, dar spirtul trecut prin piine nu mai e cool? Sau nu se gaseste la benzinarie?

    Ma rog, eu cu antigelul am alte amintiri – anul trecut nu am putut rata ocazia de a ma duce la reprezentanta auto sa-i intreb daca trebuie sa torn antigel in masina. Aia s-au uitat suspect la mine si mi-au zis ca nu. Deh, reflexe ramase de la Dacie.

  6. Arsulici 7 January, 2010 at 15:02

    Antigelul se bea cumva „on the rocks”? Cu lămâie? =))

    Auzi, doctore, cum adică să-l ajutăm să vomite???? Pe covorul nostru???? Tu ai habar cât costă curățarea????? E mai ieftină o înmormântare, așa că nu ajut pe nimeni să vomite pe covor… 😀

  7. Russian Mafia 7 January, 2010 at 16:06

    oO , e mai ieftina inmormantarea? Eu nu prea cred, mai degraba tot curatarea e mai ieftina, asadar, e musai, dar esti complice ca nu ti-ai facut datoria de cetatean si sa chemi ambulanta.
    Arsulici vrei sa nu te mai vedem pe aici dupa o faza d-asta?

  8. Lacomul 7 January, 2010 at 16:08

    Da .. Trist dar adevarat …. Eu am cunoscut pe cineva ( D-zeu sa-l ierte ) …. care i s-a tras de la 200 de grame de antigel baute din greseala.

  9. acp 7 January, 2010 at 16:22

    “Antigelul se bea cumva „on the rocks”? Cu lămâie?”

    Nu, dar se poate bea cu tamaie ulterior, la parastas! 🙂

  10. bogho 7 January, 2010 at 16:26

    Antigelul e o solutie ieftina pentru a bea vodca

  11. chotronella 7 January, 2010 at 16:36

    am o dilema. Ce sa aleg intre antigel si votca a la russe, adicatelea injectata in fund, ca sa intre mai repede in sistem..

  12. Bear Grylls 7 January, 2010 at 17:28

    La multi ani,domnu’doctor!
    Tocmai eram pe cale de a ma declara scapata de o enteroviroza care mi-a stricat sarbatorile.Sugubatul dumneavoastra articol a readus in memoria aparatului meu digestiv delicioasa senzatie de voma.

  13. Jademan 7 January, 2010 at 17:55

    Finuţ… 😀

  14. Cata 7 January, 2010 at 18:44

    @boga – cu lichid de parbriz se stinge dusca de antigel (of, tineretul asta, NIMICA nu stie):D
    Dom’ doftor, da’ nu e mai putin riscant sa simulezi o coma din asta de antigel si sa te alaptezi direct din perfuzia cu trascau, la caldurica la UPU?! Fie vorba intre noi, ma indoiesc de faptul ca dom’ Gelu craniaza chiar atat de mult cand organizeaza o partida buna de pileala.

  15. N.A. 7 January, 2010 at 18:50

    Iete de-aia imi plac mie articolele matale, dom’ doftor! Ca-s educative! Deci, de-aici, eu am invatat azi, ca nu e bine sa bei anti-gel!
    Despre after-shave ceva ponturi? Bause o colega prin liceu, ca sa castige un pariu.. N-a patit nimic..

  16. lichu 7 January, 2010 at 18:53

    In oceanul Pacific
    Înota un peste mic
    Iar pe coada lui scria
    Ca astăzi… e scris numele tău în cărindar… (n-am găsit alta rima)
    La Mulți Ani dom’ doctor!
    Sa ne trăiești și la multe postări vesele! Hâc… am fost și eu la union…

  17. kekee 7 January, 2010 at 18:59

    oau doctoreee !!!
    mi-am adus aminte de liceuuuu, de chimie, si de cat eram de bota .
    PS. vezi ca turt, se face mai sus, la Zalau insa, palinca-i baza !!!
    nu stiu chimie, dar capitolul alcooli, l-am studiat !

  18. prafuitu 7 January, 2010 at 21:33

    @Miorlaupufos

    :)) Vezi c-au făcut ăia de la reprezentanţă mişto de tine. S-au uitat ciudat pentru că li s-a părut ciudată întrebarea, dar nu în sensul în care crezi tu, adică: normal că trebuie să pui antigel iarna!

    Ce te face să crezi că marca maşinii ar putea influenţa temperatura la care îngheaţă apa? Apa îngheaţă la 0°C atât în Dacie cât şi în Mercedes, deci tot trebuie pus antigel în radiator şi în rezervorul de apă pentru ştergătoarele de parbriz.

  19. bogho 7 January, 2010 at 22:27

    Cand nu se bea unde anume se pune antigelul? Ca am masina (Kia Ceed) de 1 an si ceva si pana acum nu am bagat deloc antigel pe la ea

  20. thorski 7 January, 2010 at 23:12

    Doua Antigel bombs pentru mine si un Antigel lung pentru domnisoara. Pastreaza restul.

  21. cos 7 January, 2010 at 23:28

    Nu dezinforma poporu’. Carbunele medicinal nu absoarbe antigelul. Incearca daca ti-a mai ramas ceva…

  22. sebra 7 January, 2010 at 23:29

    Am băut o dată permanganat de K.N-am fumat vreo 2 zile.

  23. punKreas 7 January, 2010 at 23:44

    @sebra: o metoda sa te lasi de fumat :))

  24. sebra 7 January, 2010 at 23:46

    @punKreas,
    O fi, dar la 2-3 zile, tre să mai tragi un gât :))

  25. sendroiu 8 January, 2010 at 10:21

    @cos: lasa, ma, sa-i dea si carbune, ca nu-i strica. Mai ales ca in momentul in care incepe domnu’ Gelu sa se strimbe, poporul nu stie precis daca e intoxicatzie cu antigel sau cu alta delicatesa de sezon.
    Ca principiu, e bine ca in cazul in care dumnealui a mancat / beut ceva care-i chinuie matzele sa vomite si sa ia nishte carbuni (medicinali). Asa, pina vine ambulantza, ca poate intarzie …
    🙂

  26. oake 8 January, 2010 at 10:30

    cam morbid !

  27. acp 8 January, 2010 at 13:07

    Asta pentru ca a baut antigelu’ sec. Daca-l facea cocteil cu spirt Mona si cu frectie de carmol Diana iesea mai suportabil.

  28. Florian 8 January, 2010 at 14:57

    Normal că antigelu’ i-a făcut rău lu domnu’ Gelu, că d’acolo i se şi trage numele. Ce bine că nu mă cheamă aşa! Alo, domnu’, un litru de antigel vă rog.

  29. ceapa.nova 8 January, 2010 at 16:20

    De-asta cumpără toţi din ăla concentrat, că ăla diluat nu-i de-ajuns nici pentru un sughiţ ! Am auzit că nici…gelul de păr nu face prea bine la ficaţi, mai ales când ţi-o iei, de-ţi stă părul măciucă !

  30. cheguevara 8 January, 2010 at 20:59

    Faza marfa e ca, dupa antigel, pe poti pisa cubulete. Asta, daca mai poti. Daca nu, te pisi pe vena, pe la dializa. Senzatii unice, de la mama (antigelului) de-acasa. Si-inca un avantaj, etilenglicolul e mai bun decat alcoolul pentru ca nu da sevraj. Deci, nu ajungi la psihiatrie sa-ti mai zica prietenii, spritarii, ca esti nebun.

  31. ICS 13 February, 2013 at 10:20

    Da’ stiu ca Domnu’Doctor are o impresie foarte buna despre mediul in care se invart cititorii DC daca ne da sfaturi de prim ajutor pentru astfel de “afectiuni”.
    Dar daca tot suntem aici, poate ne sfatuiti ce sa facem si in caz de supradoza cu aurolac, poate fac un pustiu de bine vreunui visator din statia de metrou

Leave a reply