Câtă cultură!

Haruki Murakami: “Romanele mele sunt programate să se autodistrugă în memorie la 2.5 secunde după încheierea lecturii, lăsând în urmă o aromă plăcută și o dorință subconștientă de a cumpăra și următorul roman”

Nadia Barbu

-interviu cu un scriitor în viață și foarte popular, care tocmai nu a câștigat premiul Nobel-

Haruki Murakami: Încă un reporter care vrea să mă întrebe dacă sunt supărat că n-am câștigat Premiul Nobel.

Nadia Barbu: A, nu, domnu’ Murakami, stați liniștit. Nu m-am gândit nici o secundă că o să luați Premiul Nobel. Cum să ia Premiul un scriitor pe care chiar îl citește lumea? Destul că i-au dat lui Llosa acum doi ani. Altceva voiam să vă întreb. Eu am citit câteva cărți de-ale dumneavoastră, și-mi amintesc că mi s-au părut plăcute în timp ce le citeam, dar imediat ce le-am terminat, le-am uitat. Cu desăvârșire, ca și cum n-ar fi fost, în așa hal încât greu mi-ar fi acum să povestesc cuiva fie și 2 vorbe despre Kafka pe malul mării, de pildă. Și voiam să știu dacă aveți dumneavoastră vreo explicație sau pur și simplu m-a lovit pe mine scleroza la o vârstă care încă începe cu 2. Că, știți, cu alte cărți nu prea mi se întâmplă.

Murakami: Ah, asta? Nu e nimic grav. Romanele mele sunt programate să se autodistrugă în memorie la 2.5 secunde după încheierea lecturii, lăsând în urmă o aromă plăcută și o dorință subconștientă de a cumpăra și următorul roman.

Nadia: Programate? Cum adică programate?

(Murakami trage de o manivelă și, într-o secundă, masa lui de scris se transformă într-un robot.)

Murakami: Îți prezint Harukigeneratorul 500, cu ajutorul căruia îmi scriu toate cărțile.

(Nadia, de mirare, deschide și închide gura de câteva ori fără zgomot, ca un pește)

Murakami: Hai, nu mai fi așa mirată, doar suntem în Japonia, aici totul se transformă la un moment dat într-un robot. Vrei să-ți arăt cum funcționează?

(Nadia dă din cap că vrea. Murakami zâmbește amabil și începe să apese pe butoane)

Murakami: Scriem un roman nou. Ești gata? Ingrediente: un protagonist mascul tânăr, placid și lipsit de personalitate, care nu trăiește cât dormitează prin viață, și care e chinuit de nostalgie pentru lucrurile pe care le-a ratat în timp ce dormita. Să-i spunem…Toru Mamoru.

Nadia: Păi de ce să-l facem pe protagonist așa de pămpălău?

Murakami: Să spunem că e ca la transfuzie: dacă tu ai grupa zero negativ, poți să dai sânge și unora cu zero pozitiv, dar invers nu merge. De-aia e important ca protagonistul nostru să fie mai mult un spațiu negativ decât un personaj, să nu alienăm cititorii lipsiți de personalitate.

Nadia: …Aha.

Murakami: Adăugăm o femeie atrăgătoare în mod absolut convențional, adică tânără, slabă, delicată și cu pielea fină, pe care o vom descrie ca fiind atrăgătoare în mod neconvențional, pentru că cititorilor mei le place să creadă că sunt atrași de femei neconvenționale. Să-i spunem… Ayuki Suzuki. Cui nu-i plac femeile atrăgătoare? Foarte important: mult sex, descris în cuvinte corecte științific, penis, ejaculare, etcetera. Cititorilor mei nu le place să admită că citesc scene de sex ca să se excite, așa că în nici un caz nu trebuie să folosim înflorituri sau cuvinte vulgare. Totuși, cui nu-i place sexul? Apoi: pisici.

Nadia: Pisici?

Murakami: Neapărat. Cui nu-i plac pisicile? Apoi, coloana vertebrală a romanului: un MISTER MAGIC.

Nadia: Un mister magic?

Murakami : Tuturor le plac misterele! Uite, te las pe tine să găsești misterul. Nu te gândi prea mult, altfel nu mai iese misterios și nici magic.

Nadia: Ăăă…Toru Mamoru își dă seama că oglinda lui din baie e o fereastră spre dormitorul lui Ayuki Suzuki. Și se gândește că…ăă…și pe el îl vede altcineva printr-o fereastră din baia lor.

Murakami: (cugetă nițel) Îmi place! Îl luăm.

Nadia: Dar nu m-am gândit cum se rezolvă misterul!

Murakami: Sfinte Sisoe, doar nu crezi că o să rezolvăm misterul? Misterul trebuie să rămână nerezolvat, altfel cum o să-și dea seama cititorul că a citit o carte inteligentă, care nu-și propune să-l satisfacă întru totul? Nu, nu, satisfacția totală ar fi întru totul nesatisfăcătoare. Ce ne mai trebuie? Referințe culturale cu reputație bună. (Murakami trage de o manetă a robotului) John Steinbeck…și…Ceaikovski. Merge, nu? Putem lucra cu ăștia. Hai, contribuie și tu, zi-mi un titlu de cântec, dar să nu fie ceva superpopular, modern sau frivol, cititorilor mei nu le place să recunoască că ascultă muzică modernă și frivolă.

Nadia: Ăăă…”The Sound of Silence”. (Murakami țăcăne la tastele Harukigeneratorului.)

Murakami: Citește-ne ce avem până acum.

Harukigeneratorul, cu o voce metalică: „Toru Mamoru, un tânăr placid și lipsit de personalitate, dar cu o pasiune pentru John Steinbeck și Ceaikovski, dormitează prin viață. Într-o zi, își dă seama că oglinda lui din baie e o fereastră spre dormitorul lui Ayuki Suzuki, o femeie ne-atrăgătoare în mod convențional, tânără, suplă și cu pielea fină. De asemenea, din oglindă iese din când în când o pisică, de fiecare dată de altă culoare. Toru Mamoru se masturbează de multe ori cu gândul la Ayuki și pielea ei fină. În acest timp Ayuki face sex cu 3 bărbați bătrâni, 4 bărbați tineri și 2 femei de vârstă incertă. Toru își dă seama că și el este observat de cineva printr-o fereastră care dă într-o baie și încearcă să rezolve misterul pisicilor și ferestrelor din băi și să se întâlnească cu Ayuki, dar nu reușește niciodată. Titlul romanului: The Sound of Silence”.

Nadia: E cam puțin ca să pornim un întreg roman de la atât, totuși…

Murakami: Nu-ți face griji, umplem cu descrieri. M-am și gândit ce haine ar trebui să aibă în garderobă Ayuki și de la ce firme le cumpără. Mi-ar fi plăcut să alegi un cântec cu un titlu mai enigmatic, da’ asta e. Acum îl trimitem la imprimerie. Îți mulțumesc pentru vizită!

(Nadia, năucă, îi mulțumește și ea lui Murakami pentru amabilitate și pleacă, uitând imediat conversația cu celebrul scriitor, dar simțind, cumva, o nevoie intensă de a cumpăra noul lui roman)

Citeşte şi interviul acordat site-ului nostru de Herta Müller!
Herta Müller, comunismul şi furculiţa

Share:

66 comments

  1. Dan1 23 October, 2012 at 11:09

    Aleluia, s-a-ntors si Nadia! :))

  2. JULIUS 23 October, 2012 at 11:14

    ai dracu’, nu vă place cultura…

  3. Dan1 23 October, 2012 at 11:15

    Torele, ne mai tii mult mah? =))

  4. Dan1 23 October, 2012 at 11:19

    Ayuki mi se pare un nume cam greoi. De ce n-o cheama Suzuki Liana? Ar suna mai normal. :))

  5. Ina_adevarata 23 October, 2012 at 11:24

    Io aș dori, dacă se poate, și un interviu al Nadiei Barbu cu autori contemporani mai cunoscuți decît japonezul ăsta. De exemplu, un interviu cu Dan-Camionagiul.

  6. Ana 23 October, 2012 at 11:24

    GE-NI-AL!

  7. RoseN 23 October, 2012 at 11:26

    Uau, chiar am citit articolul, dar nu mai tin minte despre ce era vorba, totusi cumva mi-a lasat asaaaa o impresie de toamna aurie cu aroma de lemn de santal si iasomie si frunze fosnind in padurea intunecata!
    era ceva cu secsulet, am ghicit??? 😀

  8. N.A. 23 October, 2012 at 11:31

    Mda. Deci mai bine ca ma apucasem de Viata lui Pi…

  9. Dan1 23 October, 2012 at 11:33

    @RoseN: Esti sigura ca nu era o toamna zmeuroza? =))

  10. RoseN 23 October, 2012 at 11:37

    @Dan1: mdeaaa, nici urma de zmeura p’acisilea, niste rai japonezii astia, macar o aroma mica sa fi lasat :))

  11. Nero 23 October, 2012 at 11:37

    Eu am impresia ca robotul ala exista cu adevarat….

    In any case: cata cult.ura dom’le….

  12. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 11:39

    ah, si eram convinsa ca iar e reclama la ceva, si, cind colo, CUL.TURA!!

    scandalos! X_X

  13. LP 23 October, 2012 at 11:43

    Deci inorogul era pe bază de pisică!

  14. Felize 23 October, 2012 at 12:01

    Suuuuuperb!

  15. boemul 23 October, 2012 at 12:23

    @Ana:
    genial nu ştiu dacă e, da’ GE-NI-TAL sigur :))
    Edit: poate o să citesc şi io o carte d-a ăstuia vreodată, că am memoria bunicică. sau oi fi citit deja şi am uitat? hmmm…

  16. Ana 23 October, 2012 at 12:42

    @boemul: N-am avut d-un NICE!

  17. gigi22 23 October, 2012 at 12:53

    Citesc blogul asta doar de vreo 2 ani si nu-mi dau seama daca comentatorii sunt extrem de cultivati si nu vor sa se coboare la chestii vulgare (cum ar fi sa precizam la ce opera se refera textul) sau sunt niste lepre care nu au mai deschis o carte de la Neamul Soimarestilor si o ard la shto fara sa stie despre ce e vorba. Deci o sa zic eu: textul face un misto finut de 1Q84. Poate si de alte carti ale lui Murakami, dar eu doar p-asta l-am citit.

  18. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 12:56

    ce ne-a prins gigel asta =))

  19. M3bis 23 October, 2012 at 12:56

    @gigi22 Şi-l mai ţii minte? Sau doar titlul?

  20. dongabone 23 October, 2012 at 13:01

    Sa inteleg ca asta e o reclama mascata la Suzuki, nu? De ce-o mai fi pus mogulu` butonul ala de donate, chiar nu pricep…

  21. Dan1 23 October, 2012 at 13:04

    @gigi22: Neamul Soimarestilor? :-/

  22. JULIUS 23 October, 2012 at 13:05

    @dongabone: plm, ca să-l folosiţi! :))

  23. Alina C. 23 October, 2012 at 13:14

    Sunt o lepra, mi-a placut Neamul Soimarestilor si de atunci n-am mai citit decat Orson Scott Card.

    Haruki asta a luat reteta cu misterele de pe Discovery, mai ales History, unde fiecare documentar despre misterele antice se incheie cu “Dar, desigur, nu vom sti niciodata.”

  24. Cristiana 23 October, 2012 at 13:43

    Neamul Soimarestilor e carte ? 🙁 Io credeam ca e vre-un arbore genealogic 🙁

  25. LP 23 October, 2012 at 13:48

    @gigi22: Nu e operă, e carte. 😀 Și ce-are cultivarea extremă cu Haruki Murakami?!

  26. Belle d”Imagination 23 October, 2012 at 14:00

    @Alina C: BIIIIIG LIKE fatăăăăă! I love sci fi too!
    PS: Încearcă-l şi ep David Weber şi pe Eric Flint.

    @Admin: Io-s defectă sau ce? Nu simt nicio nevoie să cumpăr sau să citesc romanele lu” nenea ăla

  27. Iony 23 October, 2012 at 14:14

    @gigi22: Neeah, categoria “câtă cultură!” o mai folosește Jul din când in când pentru a scoate din sărite cititorii :))

  28. Alina C. 23 October, 2012 at 14:32

    @Belle d”Imagination: Weber e nenea ala cu Furnicile?

  29. N.A. 23 October, 2012 at 14:34

    @Cristina Ș.: Da. :)) Ca suntem extrem de cultivate si nu ne coboram la chestii vulgare cum ar fi ghiceala (ca de-aia nu castigam niciodata la concursul de mima de pisici). Si extrem de lepre ca nu citim carti la moda. Ca daca mai zic ca nu l-am citit nici pe Carta (in afara de sectiuni din celebra osana dedicata noua) ma stucheste lumea pe strada…

  30. Alina C. 23 October, 2012 at 14:34

    Nah, era Bernard Weber.

  31. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 14:41

    Alina C. & @Alina C.: :))

    Cristiana: hai, recunoaste si tu!!

  32. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 14:46

    @Cristina Ș.: am vrut sa zic: Alina C. & N.A. :))

  33. Stephanie 23 October, 2012 at 14:49

    Dupa parerea mea, e unul dintre cele mai bune post-uri de pe DC din ultima vreme! Serios!

  34. ELENA 23 October, 2012 at 14:52

    si eu care credeam ca-s toanta…

  35. Dan1 23 October, 2012 at 15:10

    @Stephanie: Deaaa, faptul ca mai are de strâns doar 1000 de laicuri pâna sa te ajunga e pura formalitate! :))

  36. Dan1 23 October, 2012 at 15:12

    Si cred ca daca eroul s-ar fi numit Toru Octavian Tumitru, umfla si Haruki Nobelul!

  37. lulu 23 October, 2012 at 15:28

    Acum ca gigi22 ne imparte in culti si lepre, mi-e jena sa spun ca primul lucru care mi-a venit in minte e ca domnul autor necastigator de nobel foloseste aceeasi retea care da dependenta pe care o folosesc si mecurile. Obezitatea e urmatorul pas.

    PS Sa nu intelegeti cumva ca l-am citit. :d

  38. Nadia 23 October, 2012 at 15:28

    Uitându-mă io acuma în urmă la discuția pe care am avut-o cu dl Murakami, îmi dau seama că mai bine dădeam titlu la roman El Condor Pasa, sună mai misterios. Da’asta e, nu mi-a venit în minte Simon și Garfunkelul care trebuie.

  39. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 15:33

    @lulu: pe cine n-ai citit, sa fim clari daca esti cu “leprele”, sau de-aia, cum ii zice, .. cul.ta! :))

  40. Cristiana 23 October, 2012 at 15:34

    @Cristina S. Da…. sunt o lepra….da’ am vrut sa par si eu mai intelectuala,nah…:( sa zica lumea c-am citit carti de autori d-aia exotici… Bey Kamasutra se pune? are nume exotic 😀

  41. Cristina Ș. 23 October, 2012 at 15:36

    @Cristiana: aham! hai, incet-incet ne stringem citeva lepre pe-aci, ne-a demascat gigel fara mila 🙂

  42. Cui nu-i plac pisicile? « Nadia bate câmpii 23 October, 2012 at 15:38

    […] vreme sunt numai d-ăștia vii”, găzduită, astăzi, de Daily Cotcodac, apăsând pe linkul ĂSTA. Rate this:Like this:LikeBe the first to like this. Posted by Nadia Filed in book reviews […]

  43. l@ura 23 October, 2012 at 15:50

    Superb textul!!!! Mie imi place reteta, ca foloseste pisici; si magie;secsuletzul desigur e complet irelevant. Dupa ce termin de citit Douglas Adams (si de ras de una singura prin diverse mijloace de trensport in comun) o sa-l caut pe acest domn, sa ies din categoria leprelor…

  44. l@ura 23 October, 2012 at 15:54

    “Romanele mele sunt programate să se autodistrugă în memorie la 2.5 secunde după încheierea lecturii, lăsând în urmă o aromă plăcută și o dorință subconștientă de a cumpăra și următorul roman”
    Chestia asta seamana foarte bine cu ce se intampla in mintea mea dupa ce dadeam un examen. Desigur ca fiind vorba de chimie, fizica atomica sau pedagogie, nu ramaneam cu nici o aroma placuta si nici cu vreun impuls subconstient de a ma apuca de invatat pentru urmatorul…

  45. lulu 23 October, 2012 at 15:55

    @Cristina Ș.: Cu leprele, cred. Spun cred pentru ca n-am citit nici Neamul Soimarestilor, deci nu sunt foate sigura cum stau 🙂

  46. Gigi22 23 October, 2012 at 17:45

    @Cristina Sh. Pentru tine sunt Domnul 22, ca nu suntem intimi.
    @M3bis Da, l-am citit recent.
    @LP Am zis sa nu se repete de doo ori “carte” in fraza. Intreaba-l pe Julius, el stie cu de-astea.
    @lulu Da, ne face din vorbe. Daca ceva e interesant si oarecum placut de citit sigur e prostie.
    @All Bre, da ci v-atz suparat! O adevarata comunitate, mai ramane sa si donati cate ceva si gata.

  47. LP 23 October, 2012 at 18:21

    E bine să aibă toată lumea fani, că este de unde.

    Am recitit interviul cu Herta Mueller și-am văzut că acolo a comentat și Constantin. Mi-a adus aminte de tinereți.

  48. antispam 23 October, 2012 at 18:34

    ce bine scrie, domne fata!
    acu’, ce fac eu, ca aveam de gand sa citesc 1Q84? :))

  49. LP 23 October, 2012 at 18:40

    @antispam: Păi, citești pentru “descrieri. M-am și gândit ce haine ar trebui să aibă în garderobă Ayuki și de la ce firme le cumpără”.

  50. Savantu' 23 October, 2012 at 18:42

    @Alina C.: Da, si mie mi-a placut Orson Scott Card. Se pare ca la anul va aparea si filmul dupa Jocul lui Ender.
    Iti recomand Peter Hamilton, l-am descoperit acum vreo 5 ani, e considerat best british SF writer, nu stiu daca a fost tradus in Romana, dar merita (daca ai timp, ca la el o space opera are vreo 2000 de pagini, in 2-3 volume groase).

  51. Stephanie 23 October, 2012 at 19:26

    @Dan1: Inca te oftici? 😀

  52. Cristina Ş. 23 October, 2012 at 21:54

    mai Gigel, tu, dupa doi ani de citit pe-aicisha fara sa scoti un cuvintel (sau?!), ne facusi lepre .. ahh .. “comentatori … extrem de cultivati” si care “nu vor sa se coboare la chestii vulgare

    deci se numeste ca sintem intimi

  53. Dan1 23 October, 2012 at 22:00

    @Stephanie: N-am râvnit la laicuri bre, io scriu doar ca sa-mi revars frustrarile (cum bine zise camio), sa ma… defulez! =))

  54. Dan1 23 October, 2012 at 22:02

    @Nadia: Simona! Simona nu ti-a venit în minte! =))

  55. Dan1 23 October, 2012 at 22:05

    @Cristina Ş.: Cine n-ar vrea sa fie intim cu tine? :))

  56. N.A. 23 October, 2012 at 22:21

    @Cristina Ş.: @Gigi22: =)) =))
    @Gigi22: Nu ne suparam, bre, domnu’ 22, asa usor, ne tachinam si noi, ca oamenii; ca eram mandri ca ne-a suspectat si pe noi cineva ca am fi extrem de cul.tivati..

  57. gigi22 23 October, 2012 at 22:44

    @ Cristina Ş. Deci suntem virgină?!
    (Intimitate nu inseamna cand cineva ne face lepre, ala e de obicei un apelativ cordial-admirativ acolo unde am crescut eu. Intimitate inseamna cand ne vedem, fie si accidental, OGE. Pupici.)

  58. Cms 23 October, 2012 at 23:01

    @gigi22: Nu chiar, domnu’ Gigi. “Intimitate” înseamnă mai multe lucruri, pentru referinţe verificaţi, vă rog, câteva cărţi clasice (alea din programa de liceu), veţi găsi termenul folosit într-o varietate destul de largă de sensuri.
    Observ de asemenea că evoluaţi rapid la statutul de troll matur, copt şi numai bun de cules.

  59. ady 23 October, 2012 at 23:10

    nu l-am citit pe murakami (desi de la “neamul soimarestilor” incoace am mai citit cam un camion de carti; dar nu-s culta, bre, calmati-va), iar dupa textul asta nici nu mai am de gand.
    voiam doar sa zic (as fi fost prea on topic) ca mi-au lipsit teribil discutiile nadiei cu autori celebrii. i-am mai spus-o, cred, tare mi-ar placea “sa asist” la discutie cu isabel allende, chit ca-mi place cum scrie allende (si nadia, of course). is curioasa s-o vaz cum se descurca in fata nadiei. 🙂

  60. lulu 23 October, 2012 at 23:35

    @gigi22: ‘am auzit ca aici comenteaza multi baieti draguti. Pana acum am citit doar unu…’

  61. gigi22 24 October, 2012 at 07:45

    @Cms:
    Din moment ce nu ma incadrez in limitele dragut-plictisitoare ale majoritatii comentariilor, ce puteam sa fiu?
    Daca stai sa te gandesti mai bine, pana la urma intimitate se reduce la ce am zis eu. Cartile din programa de liceu nu-ti zic marile adevaruri chiar direct, adolescentul e un animal sensibil si influentabil, trebuie hranit initial cu idealuri.

  62. N.A. 24 October, 2012 at 11:26

    @gigi22: Deci acu’ ne faci si dragut-plictisitori, nu numai lepre extrem de (ne)cultivate! =)) =))
    M3bise, daca te prind ca ne iei si jucaria asta, nu stiu ce-ti fac! Si-asa am suferit dupa Doru… 🙁

  63. l@ura 24 October, 2012 at 11:51

    @N.A.: =))

  64. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 12:32

    @N.A.: :)) eu am, totusi, ceva in plus =))

    p.s. dragut-plictisitor e chiar sweet O:-)

  65. Interviu cu Haruki Murakami | Revista Kamikaze 31 October, 2012 at 16:19

    […] Continuarea, pe DailyCotcodac […]

  66. A. 12 April, 2017 at 18:54

    Se pare că Murakami a fost vrăjit de jurnalistă, încât a uitat ingredientul esenţial: whisky-ul (întotdeauna “Cutty Sark”).

Leave a reply