Postul nu e post destul

Tineretul din ziua de azi şi pericolul hainelor unisex

Radu Pircă

Am constatat o chestie îngrijorătoare pe când mă holbam prin mall după blugi ieftini (ăştia-s pentru mine cum sunt roşiile pentru domnul P.) Pe vremuri, în magazine era o separare clară între raionul de femei şi cel de bărbaţi – cred că nici la toaletă nu erau atât de net despărţite cele două sexe ca la haine, de unde presupun că pe atunci oamenii de ştiinţă credea că dacă fustele se vor atinge de blugi se va produce o implozie enormă, care va distruge tot magazinul Cocor, Moldova sau cum s-o fi chemat. Existau chiar centre comerciale complet separate pe sexe, de pildă magazinul Adam şi magazinul Eva (e fascinant că autorităţile comuniste nu au reuşit să găsească nişte nume niţel mai ateiste – n-ar fi fost mai logic să se cheme, de pildă, Ilici şi, respectiv, Krupskaia?)

Ei, în zilele noastre nu mai e aşa; în majoritatea magazinelor, între hainele de femei şi cele de bărbaţi există o zonă neutră, cu haine pe care nu există nicio indicaţie privind sexul pe care ar trebui să-l aibă purtătorul. Din zona asta gri am văzut cumpărând şi fete, şi băieţi, lucru de aşteptat dat fiind că eu unul nu am putut determina sexualitatea respectivelor haine. Doar aici se pot găsi nişte pălăriuţe în stil vânătoresc pe care niciun vânător respectabil nu le-ar purta ca să nu râdă ursul de el, pantaloni de la inundaţie în carouri (am impresia că asta purtau oamenii şi pe vremea lui Noe, de-aia s-a hotărât Dumnezeu să-i stârpească de pe faţa Pământului), eşarfe exact cum avea şi răposatul Arafat sau genţi care pretind că-s făcute din saci de cafea – mă depăşeşte, sincer, de ce ai vrea ca lumea să creadă că porţi ceva făcut practic din gunoi, dar, pentru orice eventualitate, am şi eu în curte nişte foşti saci de adeziv şi glet cu care presupun că voi face furori când mă voi lansa, în fine, în lumea accesoriilor vestimentare.

Problema mea e că oricum tinerii din ziua de azi sunt cam urâţi – toţi, indiferent de sex, arată ca nişte viitori editori ai Realităţii. Dacă nici după haine nu se mai pot deosebi, atunci să nu ne mirăm că homosexualitatea devine ceva absolut banal. Păi puneţi-vă în pielea unui tânăr din ziua de azi: agăţi şi tu o fată într-un bar, mai urâţică, na, că, acum, şi tu arăţi cam ca Tatulici sau Cristina Şincai (eu nu-i pot deosebi pe ăştia doi, unul are mai mult păr, dar nu mai ştiu care). O duci acasă şi când vă daţi amândoi jos pălăriuţele şi eşarfele luate de la raionul unisex realizezi că nu e deloc fată. Acum ce să-i faci, să-l trimiţi acasă în miez de noapte?

Între timp, am dezlegat misterul: e una şi aceea şi persoană, ca Superman şi Clark Kent. Când vine vremea să fie Tatulici, îşi strânge părul în coc sub şapcă

Share:

17 comments

  1. konskriptor 9 December, 2010 at 08:39

    Nenea,uitasi sa spui ca atunci cand vine vremea sa fie Tatulici, da pe gat si un tzoi de coneac, ca sa i se ingroase vocea. Asa ne sfatuia pe noi profu’ de canto inainte de spectacole (e drept ca nu rare au fost ocaziile cand am confundat tzoiul cu sticloiul, dar asta e o chestiune care tine punctul de vedere al fiecarui consumator).

  2. anndryusha 9 December, 2010 at 08:52

    Există o anumită asemănare, dar adevărata probă se face în prezenţa kryptonitei… =))

  3. V3nt0R 9 December, 2010 at 08:59

    Ce seamana aia doi 😐

  4. sebra 9 December, 2010 at 09:22

    Problema mea e alta. Ca mamă de băiat şi de fată, nu o dată mi s-a întâmplat să greşesc “sexul” hainelor, fiind pusă în situaţii penibile mai ales în dimineţile de Moş Nicolaie sau Crăciun. Am dat şi eu vina pe Moşu’, ce puteam să fac? 😐

  5. eftimie 9 December, 2010 at 10:11

    @sebra Maică-mea da vina şi acum pe moşu

  6. Dan1 9 December, 2010 at 10:32

    Pirca, totusi ce legatura sa fie intre Tatulici si tineret? Doar ca incep amandoua cu “t”? =))

  7. dr.Lecter 9 December, 2010 at 10:42

    Da, cazul celor doi miroase a Dr.Jekyl and Mr.Hyde
    Ce sa zic de jeansii unisex?!? Prin anii 83-85, cand eram eu adolescenta, imi aducea cineva jeansi reiati Super Rifle si Levi Strauss.Si Lee. Dar erau obligatoriu, unisex! Crezi ca ma impiedica asta? Neeeaaa ! Asa cum erau ei de unisex, aveau ale naibii taieturi care se asezau exact unde trebuia.

  8. Ciprian 9 December, 2010 at 10:48

    Nu v-au furat articolul cei de la Libertatea?

  9. Sare'n Ochi 9 December, 2010 at 11:00

    bai, daca freamata la scuipati/flegme si scoate limba sa lustruiasca/linga, clar este Tatulici. alta proba, nu se egzista!

  10. Kilroy 9 December, 2010 at 11:01

    Cum zicea si badea Ion “Tu spune-mi daca esti fata sau ficior. Ca eu de facut, tot te fac” 😀

  11. Dan1 9 December, 2010 at 11:10

    @dr.Lecter
    Da’ stii ca Rifle erau facuti la Scornicesti?

  12. Alex Marian 9 December, 2010 at 12:10

    =))
    Genial, aceeaşi problemă pe care cred că o întâmpină orice om mai din popor care ajunge la şoping în molurile turceşti ale patriei.
    Aş face o revoluţie anti-pantaloni la femei, aveam ideea asta în cap: purtaţi doamnelor fuste şi rochii, ce mama mă-sii! Dar din păcate e prea târziu, lumea s-a spurcat deja la pantaloni, sunt femei care nici nu au fuste în dotare, poartă DOAR pantaloni. Eu unu’ am avut una bucată surpriză neplăcută când am dezambalat de pantaloni o tanti, eram prin facultate…deci pantalonii ăia ascundeau mlte aspecte neplăcute. Din fericire nu ascundeau un mascul, vorba articolului, se pare că am scăpat uşor.
    Cristina Şincai nu e de fapt Dana Grecu în timpul zilei şi când ia sacoul bărbătesc se transformă?

  13. mifty 9 December, 2010 at 12:25

    dom’ pircă, două cuvinte îţi spun: jeana gheorghiu!!! 😀

  14. Tweets that mention Tineretul din ziua de azi şi pericolul hainelor unisex » Daily Cotcodac -- Topsy.com 9 December, 2010 at 12:48

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Ciprian, Gabi. Gabi said: Tineretul din ziua de azi și pericolul hainelor unisex – Daily Cotcodac – http://bit.ly/fIfl4O […]

  15. cris 9 December, 2010 at 13:23

    mai, Alex Marian, da’ ce-ar fi sa porti matale costume de clown d’acum incolo, ca poate si noi vrem sa stim mai din prima cu cine avem de-a face, eh? ia nu mai decide matale cu ce sa ma imbrac eu, ca am deja destule probleme, numa’ asta mai lipsea….

    (ie-te-te… ni s-a urat cu binele, acuma… facem revolutii peste revolutii… ca doar ne-a iesit tare bine pana acuma)

  16. dr.Lecter 9 December, 2010 at 14:28

    Rifle la Scornicesti??? adica eu ma imbracam de la Scornicesti???

  17. Dan1 9 December, 2010 at 14:30

    @dr.Lecter
    Da bre, vorbesc serios! Si acu îi fac prin Cehia, sau ceva! :))

Leave a reply