Postul nu e post destul

A fost Noe primul şpăgar din istorie?

Julius şi Pircă

Săptămâna asta, cercetătorii au descoperit din nou Arca lui Noe. Spunem “din nou” pentru că am mai văzut-o de cel puţin două ori până acum pe Discovery (arheologii ăştia sunt ca Julius, când n-au chef să descopere ceva nou mai sapă puţin într-un sit vechi şi apoi cheamă presa – “Tocmai am făcut o nouă descoperire epocală”). Daily Cotcodac fiind însă o revistă ştiinţifică serioasă, ne vom opri mai puţin asupra acestei descoperiri îndoielnice a cercetătorilor chinezi şi vom încerca să elucidăm încă un mister al istoriei: a fost Noe primul şpăgar al umanităţii?

În primul rând, în ciuda a ceea ce spune Biblia, e sigur că Noe nu a luat chiar toate animalele pe Arcă – probabil a ieşit trântind uşa din biroul lui Dumnezeu şi s-a plâns colegilor: “E nebun şefu’, unde plm să bag toate animalele astea? Băi frate, dacă n-aveam nevoie de serviciul ăsta, îmi băgam de mult picioarele şi mă căram”.

Criteriile după care Noe a ales animalele pe care să le salveze sunt cel puţin dubioase. Să spunem că grifonul sau centaurii nu meritau – dar cu ce erau mai buni decât ei ornitorincul şi ursul panda? Vărului Costel din Neanderthal e clar că nici nu i-a spus că pleacă. Dinozaurii s-au chinuit ca disperaţii să fie primii – trezit la 4 dimineaţa, să nu prindă trafic, n-au mai făcut nici duş, nici gustarea n-au mai luat-o, şi-au zis că găsesc ei un sandviş cu mamifere mici, ceva, pe vas – şi când au ajuns acolo, le luase deja faţa iepurele, n-a mai fost loc şi de ei. La unele animale probabil că a avut un scandal monstru cu nevastă-sa: “Noe, de ce n-ai luat şi inorogul?” „Nu-mi place, se baligă peste tot, plus că am luat deja calul. Dacă vrei inorog, îi lipeşti un corn în frunte, e acelaşi lucru” „Nu e deloc acelaşi lucru, tu şi cu cârpelile tale, de-aia n-ai reuşit nimic în viaţă…”

Ce i-a trecut însă lui Noe prin cap când s-a hotărât să ia elefantul? De ce nu i-a luat mai degrabă pe amărâţii ăia de trilobiţi, dat fiind că acolo unde a încăput elefantul, putea salva mii de specii diferite? Probabil a gândit exact ca oamenii care îşi cumpără plasmă cu diagonala de doi metri la garsonieră: „îl luăm si vedem noi dupa aia ce facem cu el”. Pe de altă parte, nu excludem nici varianta ca vreo rudă să-l fi rugat pe Noe, dacă tot are drum, să-i ducă elefantul ăsta până la Paşcani, la socri, că nu mai are loc de el pe balcon.

De asemenea, foarte dubios e faptul că printre animalele de pe Arcă se afla şi tigrul tasmanian – la ce trebuia să-l mai salveze pe ăsta, dacă tot ştia că nu e capabil să supravieţuiască singur mai mult de câteva mii de ani? Pisica persană cum a prins loc, dat fiind că ea sigur a cerut o cabină numai a ei şi mâncare de mâţe uscată, altfel nici nu se suie pe arcă? Sau ce a avut Noe în cap când a luat pe arcă lei şi tigri? La cum trebuie că arătau cuştile alea de lemn, e sigur că micuţii Sem, Ham şi Iafet au pierdut vreo 4-5 mânuţe şi picioruşe în timpul Potopului – ceea ce nu i-a împiedicat să-i zică tatălui lor „nu eu am băgat mânuţele” „Da’ cine?” „Nu ştiu, nişte copii, da’ au fugit”. Singura explicaţie plauzibilă ni se pare a fi aceea că unele animale pur şi simplu i- au dat şpagă patriarhului biblic: “Uitaţi, domnu’ Noe, pentru mine şi nevastă-mea”.

Pe de altă parte, chiar şi aşa, şpăgar, tot e bine că Noe n-a fost un iubitor de animale ca Steve Irwin. Vă daţi seama că dacă alegea omul ăla animalele de pe arcă, nu mai vedeam acum picior de oaie sau vacă şi pământul era populat numai de monştri cu colţi de 30 de centimetri?

Share:

26 comments

  1. Moroi 28 April, 2010 at 22:33

    Eu încă am dubii de ce a luat femeile … Şi aici mă refer la fiecare specie…

    Şi mai am nelămuriri cu limaxul…Cine dracu, s-a încumetat să pună mâna pe el?

  2. mifty 28 April, 2010 at 22:57

    moroi: nevastă-sa!!! 😛

  3. Gia 28 April, 2010 at 23:15

    Probabil ultimii dinozauri erau poponari.

  4. toader 28 April, 2010 at 23:17

    ma, articol nou, scris cu ceva verva (se vede ca pirca vrea sa se puna bine cu julius lasand patronul sa isi puna semnatura langa a lui) dar eu ma asteptam sa bagati un breaking news cu fetele alea de liceu. ce rusine domnule, sa faca ele striptease pe catedra ca nerusinatele. minore dom’le. asa se strica tara asta. nu mai e ca pe vremuri. pai se filma cineva pe vremea aia? vai de curu’ lor ca era o liniste si pace si parca lumea era altfel. dar cum e posibil sa se filmeze fetele alea pe internetele astea? si cum de daylicotcodac nu ia atitudine impotriva unor astfel de manifestari imorale si, am putea zice, chiar atemporale? dar julius e de acord cu asa ceva? sa isi arate chilotii fete de 17 ani fara nici o celulita, fara nici o rusine asa. si sa isi dea sutienele. ia, domnu’ divinu’ julica va rog respectuos imperios sa ne dati filmu’ cu explicatii despre cum nu trebuie ca fetele sa faca asa ceva!
    si dupa aia, cu noe, mai vedem noi. moralitatea in primul rand!

  5. presacaopra(v)da.blogspot 29 April, 2010 at 00:40

    Io zic c-a fost. Sau n-a fost?

  6. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » A fost Noe primul şpăgar din istorie? 29 April, 2010 at 02:05

    […] încerca să elucidăm încă un mister al istoriei: a fost Noe primul şpăgar al umanităţii? (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  7. tahemet.blogspot.com 29 April, 2010 at 02:19

    Io zic că primul şpăgar a fost adam, că lui i-a dat Dumnezeu drăguţul sarcină să numească animalele din Rai!

    Că altfel nu-mi explic cum unii au primit nişte nume apetisante (lei, tigri, olifanţi), şi alţii – care de fapt duc greul s-au ales cu nume de măgari, porci, asini…

    sau cuci. cum dracu să botezi o zburătanie cuc?

  8. kyrre 29 April, 2010 at 08:48

    @toader: da dom’le inainte nu faceau fetele striptis pe catedra. Nesimtitele dracului, care erau.

  9. 4mall 29 April, 2010 at 09:21

    @tahemet: Pai ce, Archaeopteryx ti se pare ca suna mai apetisant? Mai bine cuc, sincer…:)

  10. lulu 29 April, 2010 at 09:56

    @4mall
    Apetisant? Depinde daca il citim im enciclopedie sau in meniu. Ca nici rata nu suna bine in prima dar …..

  11. neuronulcreponat 29 April, 2010 at 10:31

    offtopic: v-am lasat un premiu pe blogul meu, va invit sa-l ridicati 🙂

  12. Tweets that mention Daily Cotcodac »  A fost Noe primul şpăgar din istorie? -- Topsy.com 29 April, 2010 at 11:19

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra. sebra said: Daily Cotcodac» A fost Noe primul şpăgar din istorie? http://bit.ly/cWHoWI […]

  13. Ovidiu 29 April, 2010 at 12:27

    De unde e sigur că Noe nu a luat chiar toate animalele pe Arcă ?

  14. tahemet.blogspot.com 29 April, 2010 at 12:31

    @formol

    eu ziceam de numele populare – alea pe care cică le-am moştenit de la taica noe. p-alelalte, date de savanţi, o să le citesc când oi avea nevoie de exerciţii pt limbă.

  15. Pirca 29 April, 2010 at 12:40

    @Ovidiu
    Geneza 7: 2-3

  16. mifty 29 April, 2010 at 12:55

    @tahemeata: mai degrabă de o scuză gen: dragă, nu pot să vorbesc, că mi-am scrântit limba încercând să zic “acid dezoxiribonucleic”, sau “sternocleidomastoidian”.
    slabe speranţe, totuşi, de tăcere… ştie tahemetul mai bine, mi-a transmis “telepathiic”… 😀

  17. Ovidiu 29 April, 2010 at 12:56

    Nu a luat toate animalele , dar a luat cel putin o pereche din fiecare, deci toate speciile de animale.

  18. mifty 29 April, 2010 at 13:08

    @ovidiu: în locul lui, uitam maneliştii afară.
    şi poliţaii, popii, politicienii, şi alte animale…

  19. Ciprian 29 April, 2010 at 13:42

    Clar, ca doar se anunta vreme de numarat bani.

  20. Ovidiu 29 April, 2010 at 13:44

    sa nu uitam soacrele 🙂

  21. anndryusha 29 April, 2010 at 14:45

    Ornitorincul l-a luat fără şpagă, că avea de gând să facă o combinaţie cu manuale alternative de biologie, nişte mii de ani mai târziu… =))

  22. 666 29 April, 2010 at 18:45

    eu ma gindesc ce lingouri de aur tre sa fi marcat tzintzarul, purecul shi paduchele !!! cum sa iei purecul pe arca, ai capiat? si tintarul… cum i-o fi dat prin cap?

  23. Dexter 30 April, 2010 at 20:26

    @666: purecul si paduchele au fost pe blat, cu nashu’ 😛

  24. Daily Cotcodac »  Cum scriu Julius şi Pircă împreună 11 May, 2010 at 13:18

    […] vom arăta astăzi, în premieră, cum scriem împreună – rezultatul îl puteţi vedea aici. Cu ocazia asta puteţi afla şi cum scrie Pircă singur, fiindcă el are mai multe personalităţi […]

  25. Radu Vasile 13 May, 2010 at 16:50

    Va dati seama ce “cacarea lumii in pactru acte” a fost la numirea animalelor, cand, dupa cum spune sfanta scriiptura, ele se perindau pe dinaintea omului si omul le numea?
    Cum o fi numit Adam, tenia, giardia, ascarizii si alte animalute dragute.

  26. Tineretul din ziua de azi şi pericolul hainelor unisex » Daily Cotcodac 9 December, 2010 at 08:42

    […] râdă ursul de el, pantaloni de la inundaţie în carouri (am impresia că asta purtau oamenii şi pe vremea lui Noe, de-aia s-a hotărât Dumnezeu să-i stârpească de pe faţa Pământului), eşarfe exact cum avea […]

Leave a reply