Postul nu e post destul

Despre modă şi alte lucruri la care nu ne pricepem

Radu Pircă

La cererea publicului, am decis sa nu scriem azi despre fotbal sau masini, ci despre moda (care public a putut cere asa ceva? Exact publicul ala la cererea caruia, in anii ’90, la TVR nu se mai difuza in direct AC Milan-Juventus, de pilda, pentru ca publicul solicitase redifuzarea unor selectiuni din programul de Revelion sau a unei indragite emisiuni a lui Tudor Vornicu).
Era o vreme (vremea romanilor alora de care scrie Julius si care – nu pricep de ce – aveau toti nume de ardeleni) cand moda masculina era o chestie foarte simpla: purtai toga daca erai roman sau pantaloni daca erai barbar. Asta era tot. Existau chiar si legi care sa te pedepseasca daca cumva erai roman, dar purtai pantaloni (daca erai barbar si purtai toga era OK, afara ca riscai sa ai surprize mai putin placute daca te intalneai cu alti barbari care statusera mai mult timp in campanie si nu prinsesera niciun viol).

In schimb, in zilele noastre lucrurile au devenit mult mai complicate, si asta pentru ca moda masculina contemporana este de 3 feluri: haine gay, haine de cocalar si, cel mai putin intalnit tip – haine normale. Sa le luam pe rand.

Hainele gay nu-s alea pe care le poarta Mircea Solcanu. Nuuuu, baiatul ala se imbraca normal, ar putea linistit agata femei, in schimb sunt convins ca la barbati n-ar avea succes nici macar pe platforma petroliera (Sendroiu ne poate confirma). Hainele gay sunt exact ca hainele pe care le poarta fetitele de 18 ani (nu, nu alea la care va ganditi voi, alea de la “barely legal” nu se pun), doar ca mult mai roz. Designerii acestor haine par ca gandesc ceva de genul “Cum as putea face un barbat de 100 de kile, care a servit 6 ani in Legiunea Straina si are 3 divorturi la activ sa-si arate latura vulnerabila, fragilitatea si sensibilitatea interioara? Am o idee: as putea face un tricou cu o pisicuta, niste paiete si pe care sa si scrie ‘Kiss me, I’m beautiful!’ Ce superidee! O sa se vanda ca painea calda, mai ales varianta fuchsia” (n.a.: daca nu stiti ce culoare e fuchsia, e OK, inseamna ca sunteti 100% heterosexuali). Cam jumatate din hainele barbatesti din magazine par ca au in spate un rationament de acest tip. Sincer, cred ca Noua Dreapta ar trebui sa manifesteze mai degraba in fata la Benetton, ca e o amenintare mult mai mare pentru sexualitatea masculina decat Gay Parade.

Hainele de cocalar sunt la fel ca hainele gay, doar ca in loc de nuante de roz sunt colorate in argintiu, magenta (n.a.: daca nu stiti ce culoare e magenta, e OK, inseamna ca nu sunteti DTP-ist) sau albastru electric. In loc de pisicuta au o coroana sau un vultur (practic, vulturul este echivalentul hetero al lui Hello Kitty), iar in loc de ‘Kiss me, I’m beautiful!’ scrie ceva gresit in engleza, gen “Nautical Colege Harward Sportts” sau “Knig of the Road”. Ideea este ca hainele de cocalar sunt atat de urate, incat posesorul simte nevoia sa le acopere cu ceva (de pilda, un BMW sau o blonda) sau sa distraga atentia de la ele vorbind foarte zgomotos la telefon, scuipand pe jos sau jucandu-se cu ghiulurile groase de pe degete. Sunt convins ca majoritatea celor pe care ii consideram cocalari sunt niste oameni bine educati, care isi sufla mucii pe strada, claxoneaza la fiecare 5 secunde sau isi dezvolta unghia de la degetul mic doar pentru a distrage atentia de la hidosenia hainelor pe care le poarta.

In fine, mai exista si hainele normale. Ele reprezinta maximum 1% din hainele din magazine si au preturi mult mai mari decat celelalte, deci e foarte plauzibil ca multi dintre cei ce poarta haine de cocalar sau gay sa faca asta doar pentru ca nu au gasit haine barbatesti normale sau si-au permis mai degraba un BMW cu care sa mascheze blugii de cocalar decat niste pantaloni normali de la Camel Active.

Suntem convinsi ca, in acest moment, multi cititori sunt usor confuzi si se intreaba “Dar cum sa distingem intre aceste 3 tipuri de haine?”( de asemenea, probabil se intreaba “Cat dracu’ mai tine textul asta?”). E foarte simplu (si cu asta incheiem): luati-va sotia/prietena/amanta cu dumneavoastra atunci cand vreti sa va cumparati ceva si cereti-i parerea despre diferitele haine barbatesti pe care le intalniti in cale. Daca spune “Uite ce culori tineresti are asta si ce vesela e!’, inseamna ca e un accesoriu vestimentar gay. Daca spune “Asta e misto pentru la vara, in vacanta. Stiu ca tie nu-ti place culoarea asta, dar uita-te si tu in jur, toata lumea se imbraca asa in ziua de azi!”, inseamna ca e de cocalar. Daca reactia ei este “Nu stiu cum poti sa te uiti la aia, e asa de batranicioasa si de trista, numai pe prietenii aia ai tai betivi i-am mai vazut purtand asa ceva, doar prin cartier poti sa porti asa ceva cand te duci la piata, e prea inchisa la culoare pentru tenul tau, parca de-abia ai venit din armata” etc., o puteti cumpara: e o haina barbateasca normala.

Share:

22 comments

  1. yogibeer 2 June, 2009 at 13:40

    “isi dezvolta unghia de la degetul mic doar pentru a distrage atentia de la hidosenia hainelor pe care le poarta.”, eu cred ca e pentru scobit mucii din nas in timp ce-si conduc bemveul.

  2. mtz_ro_2003 2 June, 2009 at 14:13


    n.a.: daca nu stiti ce culoare e fuchsia, e OK, inseamna ca sunteti 100% heterosexuali

    Tu de unde stii de “fuchsia”? 😀

  3. JULIUS 2 June, 2009 at 14:16

    @mtz: e insurat 😀

  4. mtz_ro_2003 2 June, 2009 at 14:17

    @Julius: la asta nu m-am gandit… 🙂

  5. theheartcollector 2 June, 2009 at 14:41

    Decât să mă duc cu o tipă la cumpărat haine, mai bine mă împuşc. E o moarte sigură şi rapidă 😀

    PS: Întrebare de om prost: ce naiba e ăla DTP-ist?

  6. 4mall 2 June, 2009 at 14:46

    Pe de o parte, textul asta e discriminatoriu, pentru ca trateaza doar hainele masculilor. Pe de alta parte, demoazelele n-au inteles de ce te iei tu de culoarea roz, care e cea mai cul culoare, asa ca juma din publicul-tinta e confuz. Pe de a treia parte, daca n-ar fi Julius sa te scuze, te-ar lua lumea de gay. In rest, articolul e super!

  7. unu 2 June, 2009 at 14:53

    DTP – desktop publishing

    dtp-ist – cel care lucreaza cu photoshop, illustrator, etc, face design, layout, separatie de culoare,
    artworking, grafica

  8. theheartcollector 2 June, 2009 at 14:56

    @unu: Merci de informaţii. Se vede că nu lucrez în domeniul respectiv 😛

  9. io 2 June, 2009 at 14:59

    stiti care e avantajul femeilor? nu se poate spune despre ele ca sint gay 🙂

  10. el_pollo_diablo 2 June, 2009 at 15:02

    @yogibeer: unghia aia mai e si pentru cules ceara din urechi

    Intreb si eu: ce-i ala DTP-ist? Cand am citit am crezut ca are vreo legatura cu World of Warcraft, da’ parca nu se potriveste in context.

  11. Moroi 2 June, 2009 at 15:10

    Hmmm, aţi uitat de o categorie. Hainele de tip urban, la ce categorie le băgaţi. Hainele alea în care pe lângă tine încape şi Yogi bear şi rămâne loc şi pentru BUBU. Hainele mele, unde încap? Sunt destul de sclipicioase că au numere brodate, costă destul mult ca “hainele normale” dar roz nu sunt. Hmmm, acum mi-aţi dat motiv să mă gândesc (lucru care îl fac cam rar). 🙂

  12. PussyCat 2 June, 2009 at 16:10

    hainele cu sclipici in ce categorie se ragasesc? pt ca le urasc

  13. Anna 2 June, 2009 at 16:33

    Discriminare!!! Eu nici macar nu stiu cum arata fuchsia (serios, asta e o culoare?).

    Recomand revenirea modei romane pentru barbati mai ales vara si denigrarea in continuare a camasilor roz(noul bleu al Indiei, asa cum zice unul Karim in Design Your Self).

    La deghizarea cu blonde nu m-am gandit. E varianta masculina la “acopera-mi inima cu ceva”? 😀

  14. valyum 2 June, 2009 at 17:23

    toga pentru femei exista?

  15. Gabi 2 June, 2009 at 18:11

    Da’ diferenta dintre mov si violet puteti sa o faceti? Ca eu “e” DTP-ist si tot nu stiu. De magenta sunt plin pe deshte cand incarc cartushu’ deci cunoasc culoarea ca’n palma.

  16. Radu - nu P. :) 2 June, 2009 at 19:05

    Si eu am fost DTP-ist, dar sincer sa fiu nu cunosc toate culorile. Femeile recunosc mai multe culori decat exista in paleta Pantone 🙂

    Nu se poate asa ceva, dar ele le inventeaza oricum 🙂

  17. Rita 2 June, 2009 at 19:25

    Nu, ca ma supar ! Dom’le, pai si eu am cam aceleasi probleme !
    In mod straniu, totusi, si fara sa fiu gay, am o intelegere pentru culorile tineresti 😀 N-as mai gasi o bluzita, o gentuta, un pantofior 😛 ne-roz, ne-sclipicios, ne-imprimat ! Un tricou alb de bumbac n-ai gasi sa cumperi pe undeva…

  18. Follenvie 2 June, 2009 at 21:34

    a-haa , sa inteleg ca daca n-am haine camel activ sau nu merg cu pretena la cumparaturi sa-mi spuna ultima fraza din text sunt gay sau cocalar?

  19. Un om nesuferit 2 June, 2009 at 22:43

    He he … stiu si de fuchsia si de magenta – concluzia?? Sunt un DTP-ist insurat 🙂

  20. N.A. 6 June, 2009 at 19:31

    Hihi, eu doar ce mi-am convins sotu’ – pentru prima oara in viata lui – sa-si cumpere / poarte un tricou mov si altul roz-piersica-somon fume (hahaha – sa va vaz daca ati recunoscut nuanta!). Separat, desigur ;). Se straduie din toate puterile lui sa-i si placa.. da’io il cam suspectez ca are in portbagaj toale de schimb si cum se indeparteaza de casa isi trage unul negru pe el..
    P.S. – fuchsia e un roz mai turbat.. spre ciclamen! :)))))
    Da’ de grej/greige (gri+bej/beige) sau aqua (un turcoaz mai deschis) ati auzit? sunt culori inventate de curand de producatorii de toale..

  21. MooNy 5 July, 2009 at 23:27

    @Rita: am cautat un tricoul alb pentru barbati, dar nu dinala la baza gatului, ALB cu guler in V, larg, sa imprim ceva pe el. Am strbatut Bucurestiul in (la propriu) in vagaunele iadului (piata Domenii) ca sa iau 3 tricouri nenorocite. ALbe. Si atat.

    La faza cu DTP… Fost-am anul trecut DTP si de la un barbat am aflat de nuantele alea (ma rog, de magenta stiam din NFS 😀 )… Hm. Imi dati de gandit…

  22. 8 decembrie 1793: Moare Madame du Barry, amanta care a ruinat Franţa » Daily Cotcodac 8 December, 2010 at 12:03

    […] (pe vremea aceea nu erau toţi gay, de-aia şi aveau oamenii freze aşa urâte), apoi a unui creator de modă (nici ăştia nu erau încă gay şi cred că ştiţi în ce hal arătau hainele oamenilor în […]

Leave a reply