Postul nu e post destul

Telefonul, frate cu românul

Pircă și Julius

Puţine lucruri își dorește poporul nostru mai mult decât să comunice. Agitaţia febrilă în jurul telefonului mobil care-l cuprinde pe orice compatriot atunci când are ceva important de transmis – de pildă, că a luat el pâine, nu mai e nevoie să mai cumpere și altcineva din gospodărie – trebuie că e moștenită din moși-strămoși. Nu-i greu să ne imaginăm că madam Decebal îi trimitea din cinci în cinci minute ilustrului ei soţ câte un sclav cu o lespede mare în spate pe care scrijelise în grabă “am văzut sandale romane ieftine la mall, mergem și noi în week-end?” sau “eu mă plicti, tu ce faci, viezuraș?” (sau “brânzică” – “pui” și “mami” sunt de origine latină și au apărut mai târziu). La fel de sigur e și că, înainte de a ajunge la cetate la maică-sa, Ștefan cel Mare îi trimisese acesteia vreo trei răzeși care s-o întrebe dacă are pâine sau trebuie el să se oprească și să ia. Însă, din păcate, mesajele trebuie că au fost interceptate de niscai tătari câinoși, astfel că pe bună dreptate bătrâna nu i-a mai dat voie în castel unui fiu atât de netrebnic, care nu sună și el măcar o dată s-o întrebe dacă are nevoie de ceva.

Din fericire, introducerea telefoniei mobile a pus capăt acestei situaţii care ameninţa însăși fiinţa comunicativă a poporului nostru. Ca urmare, în prezent un adevărat român trebuie să aibă:
Un telefon mobil personal, de pe care vorbește însă doar între anumite ore (de preferinţă între 2 și 4 noaptea), fiindcă așa e abonamentul: dacă vorbești în acel interval, câștigi puncte cu care poţi trimite SMS-uri gratuite între 4 și 6 noaptea.

Un telefon de serviciu, de pe care sună constant și în cele mai diferite locuri, de la taxi până la OTV, nu pentru că i-ar trebui, ci pentru că nu-l plătește el. E telefonul pe care îl împrumută de obicei și prietenilor la terasă – “Ia, sună de pe ăsta, că e de la serviciu” – și din care operatorul de telefonie mobilă câștigă probabil cam cât scoate sultanul Bruneiului dintr-o sondă măricică.

Un telefon pe care l-a luat la ofertă pentru că e foarte mișto, cel mai nou model și face poze superbe. Atât doar că de pe el nu poate vorbi niciodată, fiindcă oferta a venit cu un abonament la care, pentru fiecare apel efectuat, trebuie să-i donezi operatorului de telefonie un organ.

Un telefon fix rămas de la bunica, la care n-a mai vorbit de vreo zece ani, dar nu se îndură să renunţe la contract, fiindcă cine știe când dau faliment hoţii ăștia cu telefonia lor mobilă.

Un alt telefon fix, de la operatorul de telefonie mobilă, pe care l-a luat acum un an fiindcă i se părea că la celălalt telefon fix – cel de pe care nu vorbește niciodată – apelurile costau exagerat de mult.

Un ultim telefon mobil, de la operatorul de telefonie fixă, pe care l-a luat gândindu-se că așa o poate suna gratis pe nevastă-sa pe fix ca să verifice cum mai stă cu pâinea, doar că aparatul e foarte mare, se descarcă imediat și nu are semnal decât în centrul geografic al orașelor, pe o rază de doi metri, astfel încât petrece majoritatea timpului într-un sertar.

Fără aceste telefoane, niciun compatriot nu poate spune că e cu adevărat un bun român. A, și o ultimă condiţie este să nu răspundă pe niciunul dintre ele la apeluri de la numere pe care nu le cunoaște, fiindcă ar putea fi cine știe ce cretin care are o grămadă de telefoane și nu mai știe ce să facă cu ele. Și nici la majoritatea numerelor pe care le cunoaște, fiindcă oricum ăia care sună sunt niște cretini care, de când s-a inventat telefonul mobil, altă treabă n-au decât să sune pe la cunoștinţe.

Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să-ți placă și:

Share:

31 comments

  1. Laura 6 September, 2010 at 08:15

    Ai uitat sa specifici ca schimbul de informatii vitale, cum ar fi cantitatea de paine de cumparat, se face cu voce tare, mergand apasat si cu degetul mic de la mana usor ridicat.

  2. Carmen 6 September, 2010 at 08:17

    :)) :))
    astept si “director’ cut”: cum scriu julius si parca impreuna, ca deja va aud discutand despre sotia lui decebal si mama lui stefan cel mare :))

  3. Laura 6 September, 2010 at 08:23

    @Carmen: or fi discutat asta la telefon? (ala de serviciu!!)

  4. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Telefonul, frate cu românul -- Topsy.com 6 September, 2010 at 08:33

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Telefonul, frate cu românul http://ff.im/-qhs8s […]

  5. iulian rinder 6 September, 2010 at 09:27

    Telefonul ,,ultima generatie” reprezinta masina de lux a saracului. Este ,,asipratorul de femei” a celor cu bani de autobuz. Dupa cum stiti, aceste telefoane sunt etalate pe masa in toate carciumile unde sarantocu cu abonamentu taiat trage de un cola de doua ceasuri, poate-l baga vreo piti in seama. La masa alaturata sta cocalurul cu cheile de la BMV-ul lu frate-sau.
    Totusi,o intrebare. Cum telefoanele astea devin din ce in ce mai mici, ce fel de barbat poti fi laudandu-te cu ceva insignfiant, nefunctional si expus in vazul tuturor?

  6. Dan1 6 September, 2010 at 09:34

    @iulian rinder
    Cred ca, la fel ca si in cazul masinilor, zic: “eu nu incerc sa compensez ceva cu telefonul asta!” =))

  7. vizy 6 September, 2010 at 09:41

    Românul e frate cu telefonul:)))

  8. sebra 6 September, 2010 at 09:54

    Unchiu’miu i-a făcut cadou lui bunică’mea (92 de ani) un telefon mobil cu cartelă. După un timp îmi zice că s-a stricat, nu se mai încarcă, deşi îl ţine în priză, pentru că atunci când vrea să sune, o tot roagă una să reîncarce. Ea tot dă să-i spună că-l tot încarcă de vreo câteva zile, dar aia nimic, n-o ascultă, o ţine pe’a ei cu reîncârcarea.

  9. Ciprian 6 September, 2010 at 09:54

    Atat de multe incat le ratacim prin casa si apoi bipuim de pe fix pe toate celelalte. Nu, nu sunam,doar bip, pentru ca pe telefoanele mobile avem casuta vocala activata, nu pentru ca am fi importanti, ci doar pentru a nu pierde bipurile/apelurile celorlalti curiosi sa vada ce ton de asteptare ne-am setat.

  10. Radu Vasile 6 September, 2010 at 10:45

    Si uite sa Romtelecomu, pe nesimtite, bazandu-se pe aceasta impamantenire cretina ca lasa domne fixu ala vechi acolo ca nu se stie, a crescut preturile la abonamente, de platesti cat nu face pe un abonament cretin.
    Am avut aceasta problema pana acum o luna cand stateam si plateam 40 ron lunar pe o chestie de care nu ma foloseam, numai fiindca vezi doamne ala a fost primul telefon, oricine ar spune orice, aia raman baza si asa mai departe.
    L-am dat dracului scurt pe doi si am pus unu la care ma costa 10 lei abonamentul si are cam aceeasi functie sta degeaba.
    Asta asa, ca sa nu moara lumea ca nu avem telefon fix.
    Evident, de la alta firma, pentru ca romtelefonul nu are decat abonamente de la 30 lei in sus.

  11. silavaracald 6 September, 2010 at 10:47

    Nu înțeleg de ce faceți mereu mișto de mine! Cu ce v-am supărat?! :-??
    http://silavaracald.cotcodacii.ro/2010/02/21/telefonul-fara-fir/

  12. Dan1 6 September, 2010 at 11:11

    @slvc
    Din cauza ca, probabil – ce probabil, mai mult ca sigur, si ei au patit-o =))
    Eu n-am avut si nu am, pâna acum, decât cartele reincarcabile. Vreau sa renunt, renunt fara sa fac nicio cerere, fara sa decartez niciun leu!
    Dar vezi ca guvernul, in intelepciunea sa, a dat o ordonanta ca poti sa reziliezi/denunti un contract cu operatorul fara sa platesti nimic.

  13. Radu Vasile 6 September, 2010 at 11:38

    @slvc, unde or trai mai clienti asa ca tine, ca vreau si eu vreo doi.
    Apropo nu vrei un site pentru cabinetul tau medical? Il facem frumos cu magazinas virtual cu preturi cu sistemd e rezervari online…

  14. silavaracald 6 September, 2010 at 12:18

    @Dan1
    Mersi de informație. Auzisem ceva, dar nu știam că i-a dat drumul deja. :-*
    @Radu Vasile
    Vezi că ai reușit?!
    În ”cestiunea” cealaltă, vorbim pe alte căi. 🙂

  15. tahemet.blogspot.com 6 September, 2010 at 12:36

    Am avut 5 telefoane, am scăzut la 4 – şi asta înainte de criză! Fixul de la rds – care-i cel mai odios fiindcă pe el îl foloseşte maică-mea ca să mă scoale cu regularitate din somnul de frumuseţe de la 8 am şi ori de câte ori fac câte o treabă care necesită concentraţie maximă.

    mobilul de la rds care zace liniştit la soacră-mea acasă, închis evident, (doar nu era să i-l dau pe mână, sunt doar îndrăgostită de bărbată-meu, n-am orbit total, ca justiţia română!), folosit arareori când sunt în deplasare la moşie.

    mobilul de la vodafone, zis şi de serviciu, cu care mă conversez – cât de evident cu Juls între 2 şi 4 am şi de pe care dau mesaje între 4 şi 6. (să dai aşa din casă divinule, zău că nu e fair play!). (anecdotic, n-am reuşit niciodată să trăncănesc peste cele 400 de min în reţea şi 50 de min în alte reţele)
    p-ăla de la cosmoteu cu care mă discut cu famelionul (cu o cartelă de 90 lei trăncănesc un an întreg, avantaj cosmote!)
    niciunul nu e state of the art, ba aş zice că sunt modele vechiuţe, fără fiţe ca dinţi albaştri şi camere foto, că pt aia am 5 aparate speciale – dar despre colecţia de ap foto digitale în altă postare.

    şi da, şi eu îmi dau beep-uri prin casă că mi le tot rătăcesc pe mobile. între timp, regret amarnic că nu se pot pune piuitori şi pe alte lucruri oarecum vitale cum ar fi cheile, ochelarii, ap foto. cine are vreo idee referitoare la biipăirea obiectelor de mai sus să mă conecteze, sunt numai urechi!

  16. sebra 6 September, 2010 at 12:55

    Mai mare ruşinea! Io acum aflu (pe surse-adică de la bărbatu’miu) că Julius scrie şi aici http://www.ziarulnational.com/stiri/Rubrica-lui-Julius/1283705973-Telefonul-frate-cu-rom-nul

  17. Radu Vasile 6 September, 2010 at 13:17

    @slvc, da am reusit. Amu, tre sa ofer scuzele mele pentru modul cum e scris acolo, sper sa nu deranjeze prea tare simtul estetic al limbii romane.
    Printre alte lucruri interesante care mi se intimpla, e ca imi scriu articolele in word si le dau cu copy paste acolo, rezultatul? Wordul autocorecteaza dupa cum crede el de cuviinta, drept pentru care ma trezesc cu textul facut bucati.
    Uneori insa, hazardul joaca feste frumoase drept pentru care nu am corectat textele, o latura umoristica a acestora fiind introdusa chiar de word-ul insusi (sa mai ziceti ca word-ul nu stie sa faca glume).
    Cat despre chestia ailalta, deja devine ezoteric, cum o sa facem, prin telepatie?
    @sebra scrie el, dar acolo nu are comentarii:)

  18. Radu Vasile 6 September, 2010 at 13:18

    @slvc, incercand in comentariul anterior sa elaborez un text complex am uitat cel mai simplu lucru:)
    Multumesc.

  19. Silavaracald 6 September, 2010 at 14:27

    Nu, uita-te acum pe blogul tau, dar repede… ca vine Miguel! (Asta daca stii bancul! 😀 )

  20. Dan1 6 September, 2010 at 15:01

    @tahemet
    Dar exista… Cel putin existau niste port-cle-uri care, când fluierai, iti raspundeau cu niste triluri… Ii luasem unul neveste-mii dar l-a pierdut si p-ala, vezi bine :))

  21. Radu Vasile 6 September, 2010 at 16:19

    @slvc cat eroism:) Dar sa stii ca pe blogul ala, chiar in ultimul post (de cand inaintau nemtii spre oituz ce-i drept) scria fix la finalul lui adresa mea de mail:)
    Desi apreciez, nu era cazul sa te expui.
    Nu am mai scris de mult pe acolo, pentru ca vara asta a venit cu cele mai frumoase nenorociri peste mine, ordonanta 58, urmata de caldura infernala si eu nu eram pregatit/dotat cu a.c., si capac peste toate o infectie cu stafilococ de m-a facut dermatologu sa dorm circa 144 zile cu tratamentul lui, mi-a furat 2 saptamini din viata:)

  22. iulian rinder 6 September, 2010 at 17:06

    Ptr.Dan1
    Eu nu cred in legea compensatiei. Mic la mic trage, maneaua la manea, prostu la prost, cocalaru cu jeep la cocalaru cu burta, basescu la udrea, si smecheru de cort la ipod. Qed.

  23. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Telefonul, frate cu românul 6 September, 2010 at 18:04

    […] în cinci minute ilustrului ei soţ câte un sclav cu o lespede mare în spate pe care scrijelise (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  24. Karatekaprochinez 6 September, 2010 at 19:22

    Eu de cand m-am facut smecher si mi-am luat EUtelefonez,ma incurc in el. Sunt cam debusolat. Ma rog, are si busola.harta,ceas,reportofon insa daca ma obisnuiesc cu el, am de toate. Sper sa scoata un Iphone cu masina atasata. Daca mai stie si sa faca de mancare, imi iau goodbau (da, sunt fluent in engleza)de la nevastuica. Ma scuzati, viezuras.

  25. m3bis 6 September, 2010 at 21:32

    Bă! Eu nu am frate, nu am soră. Da’ am 7 telefoane. Funcţionale. Patru mobile şi trei fixe. Vă ofticaţi ce mare-i famelia mea, aşa-i?

  26. N.A. 6 September, 2010 at 23:38

    @dan1 – Vorbesti serios cu legea aia?? acuma cand mai am doar 2 luni si scap oricum de javrele vodafoniste? mama ei de treaba!!!

  27. Dan1 7 September, 2010 at 07:51

    @N.A.
    Intrebi de legea compensatiei sau de ordonanta? =))
    Ambele sunt valabile, daaaaar, au zis la televizor ca operatorii incearca sa pacaleasca abonatii care vor sa rezilieze/denunte contractele, spunîndu-le ca mai au de achitat câte ceva, doar-doar s-or razgândi…

  28. Radu Vasile 7 September, 2010 at 09:02

    Nu stiu exqact care e legea sau ordonanta, am citit-o la un moment dat, iar ea spune cam asa:
    Orice prestator e obligat la momentul incheierii contractului sa iti ofere si variante fara obligatii, tu trebuie sa ai libertatea sa alegi.
    Daca nu iti ofera atunci se cheama ca ai fost constrans sa semnezi asa si poti oricand denunta contractul ala ca fiind null.
    Problema insa este ca vodafone si alti operatori iti ofera si contracte fara restrictii, dar atunci pa oferte, pa telefoane la preturi mai mici, pa tot, faci contractu si aia este.
    In momentul in care tu semnezi pe 2 ani sau 1 an primesti niste facilitati s-ar spune.
    Maui mult aceeasi lege spune ca daca nu faci scandal la inceputul contractului ca nu ai avut de unde sa alegi, atunci e mai greu sa dovedesti tu peste 2 ani ca nu a fost cu consintamantul tau acea clauza.
    Eu procedez altfel, eu ma duc la ei si semnez pe doi ani, dar nu pe ce imi ofera ei, ci cer sa negociez cu cei de la vanzari sau de mai departe.
    Si obtin ce vreau eu, conform cu nevoile mele, daca eu am nevoie de 300 minute nationale si nu am nevoie de ele in retea, ma duc si cer asta, putin ma intereseaza de ce vor ei.
    Asa am facut recent si cu cei de la upc.
    Si dupa ce mai trece cate o perioada de timp, sa zicem de un an, chit ca sunt in contractul ala de doi ani, sun la ei si le amintesc ca peste un an si chiar mai devreme cu unele subterfugii ar putea ramane fara mine, asa ca ar fi cazul sa imi ofere ceva ca sa nu plec.
    De cele mai multe ori obtin ce cer.
    Toata treaba e sa fi sigur pe tine, toata lumea pierde in tara asta din cauza fricii, toti se gandesc “a, nu pot sa fac asa ceva”! si automat si-au impus o limita.

  29. zsazsa 7 September, 2010 at 09:06

    sal,
    eu lucrez la o companie care vinde servicii de telefonie mobile, telefoane mobile, accesorii…etc…asta o fac din 2002 ..e dezastru…zilnic(zilnic, nu exagerez) aud cate o aberatie, de genul are bluTOT? motorala pe senile aveti? am avut un client care detinea un nokia 8800 cand acesta a aparut..nu stia nr, nu aveam credit nici macar de un 1bip..lista poate continua dar nu are rost..telefoane sa avem..comunicarea e o necesitate in 2010..si e foarte bine, eu din asta traiesc :))))

  30. Radu Vasile 7 September, 2010 at 09:28

    Nasol, cand incepi sa te identifici cu jobu, e nasol:)
    Aia cu blutot o pot intelege nu tre sa fie toata lumea experta in limba engleza si in muscatul limbi intre dinti ca sa pronunti th.
    Prin prejurul meu eu aud expresia de bluestut si imi place de mor.
    Dar aia cu motorala pe senile nu inteleg ce o fi vrut sa spuna… Poate vroia din ala slide:)

  31. Dan1 7 September, 2010 at 09:33

    @Radu Vasile
    “Motorola” se zicea mai demult la vodca aia la cutie de carton cu pai… Poate de-aia o fi vrut omu’! Si cu senile. Pa’erea mea! =))

Leave a reply