Postul nu e post destul

Cum vorbesc popoarele la mobil

Radu Pircă

Fiecare popor vorbeşte în felul său la mobil. Cu banii pe care i-ar fi putut cheltui plătindu-i pe cei care scriu aici, Daily Cotcodac a plătit nişte cercetători americani să studieze aceste diferenţe şi iată ce a descoperit:

Italienii şi românii au doar două tipuri de conversaţii la mobil: unele în care se ceartă şi apoi se împacă cu iubitul sau iubita şi care în general sunt suficient de detaliate ca să poţi scrie un roman-fluviu pe baza lor; şi a doua categorie, şi mai frecventă, cea a conversaţiilor în care încheie afaceri de milioane.

Un român poate să vândă vreo cinci pachete de acţiuni, să schimbe consiliul de conducere al unei companii multinaţionale şi să facă şi nişte tranzacţii Forex între două staţii ale tramvaiului 34 (după care se dă jos, că au urcat controlorii şi n-are bilet). Dacă în acelaşi mijloc de trasport în comun se găsesşte şi un italian, acesta va încerca să-l acopere pe român, sunându-şi agenţii de la Bursa din New York ca să-l contracareze pe colegul de tramvai vânzând şi mai multe acţiuni, apoi îi va ordona la telefon majordomului să-i ducă Maserati-ul la spălat şi să cheme vreo trei supermodele la cină diseară (italienilor le place şi viaţa bună, nu doar afacerile profitabile, ca românilor).

Scandinavii vorbesc foarte lent şi sever la mobil, făcând în acest timp gesturi calculate. Orice conversaţie telefonică între ei pare să fi fost scrisă de Ibsen sau Strindberg, deşi e mai probabil că de fapt el a sunat-o pe ea să o întrebe dacă mai e pâine acasă şi să-i povestească ce banc bun a auzit la muncă.

Nemţii discută la mobil foarte eficient şi dau veşnic senzaţia că transmit ordine proaspăt primite de la Führer, chiar dacă de fapt tocmai îşi cer iubita în căsătorie. |n general conversaţiile lor durează între 5 şi 30 de secunde – asta dacă vorbesc cu o persoană pe care nu au mai văzut-o de vreo două decenii şi au mult de recuperat.

Francezii au telefoane mobile, dar nu vorbesc la ele, fiindcă e scump şi chiar dacă ai 50.000 de minute incluse lunar, niciodată nu ştii când se termină. Dacă vedeţi un francez cu mobilul în mână, înseamnă că tocmai apelează “Cost Control”.

Belgienii vorbesc la mobil ca să nu pară zgârciobi, ca francezii. Pe de altă parte, fiindcă nu vor ca nemţii să-i considere mână spartă, vorbesc la mobil doar de acasă.

Spaniolii urlă constant în mobil, putând acoperi fără probleme zgomotul unui pickhamer. În general, ibericii îşi aleg pentru conversaţiile lor telefonice, care durează minimum jumătate de oră, locuri precum biblioteci, mănăstiri sau spitale. Sunt foarte supăraţi când cineva îi roagă să vorbească mai încet, deoarece bolnavii din spital deja au început să-şi smulgă perfuziile şi să sară pe geam. Dacă cel care i-a deranjat e francez, de obicei se sperie şi fuge; dacă e neamţ, pleacă să sune la poliţie; dacă e român, stă să asculte conversaţia în continuare, în speranţa că poate îi află spaniolului numele, adresa şi PIN-ul de la card.

Basarabenii discută extrem de nervos la telefon, ascunşi într-un gang sau în alt loc ferit. Dacă ai curaj să te apropii de ei, vei constatata că toţi folosesc cuvinte conţinând în exces sunetele “j”, “k” şi “h” şi care pot desemna la fel de bine guma de mestecat sau un model recent de aruncător de grenade.

Americanii au mobile incredibil de vechi, la care poartă conversaţii monosilabice, limitate la “yeah”, “nope” şi “whatever”. Majoritatea acestor conversaţii de oligofreni duc în final fie la o criză economică, fie la invadarea încă unei ţări.

Japonezii nu par să vorbească niciodată la mobile, dar e mai plauzibil că de fapt le au implantate în creier şi comunică direct prin telepatie. “Alo, iubi, mai avem pâine?”. “Nu, Sanjuro, ia vreo două franzele şi nişte pufuleţi la ăla micu’”. “Bine, iubi, hai că pierd semnalul, că a început şeful să transmită telepatic nu’ş ce contracte”.

În fine, locuitorii ţărilor din Lumea a Treia vorbesc extrem de mult şi de zgomotos la telefon. Practic, un nigerian sau un filipinez are cam trei sferturi din zi un telefon la ureche. Un alt lucru pe care îl au în comun vorbitorii la mobil din Lumea a Treia este completa absenţă a cartelei SIM şi, în multe cazuri, şi a bateriei.

Share:

77 comments

 1. cheguevara 26 March, 2010 at 15:07

  Da’ chinejii, chinejii cum vorbesc la telefon?

 2. MNX 26 March, 2010 at 15:11

  Chinejii nu vorbesc la telefon. Ei doar mimeaza.

 3. Arsulici 26 March, 2010 at 15:28

  @cheguevara, @MNX
  Chinezii vorbesc la mobil ascunși câte 2 într-o valiză Samsonite 😀

 4. zibusor 26 March, 2010 at 15:58

  Oare la paragraful cu lumea a treia trebuie inclus filmuletul care a circulat azi cu cersetor si ipod? Sau e doar un roman atipic care nu merge cu tramvaiul?

 5. silavaracald 26 March, 2010 at 16:16

  Dar femeile? Cum vorbeşte ele la telefon? 🙂

 6. M3bis 26 March, 2010 at 16:49

  @silavaracald
  Mult?

 7. Andrei.B 26 March, 2010 at 16:51

  Aoleoooo , a parasit-o bote pe blonde …aaa …blonda lui si voua va arde de cum vorbesc unii la telefon , vai vai , ce s-a ajuns de tara asta :D:D

 8. MifTy 26 March, 2010 at 17:42

  @şlvc: cam la fel ca ăia din lumea a 3-a… ;))

 9. silavaracald 26 March, 2010 at 17:53

  @M3bis & mifty
  Daţi la gioale, ‘ai?! No, lasă numa’ lasă! 🙁

 10. MifTy 26 March, 2010 at 17:55

  @şlvc> ai zis “femei”. dacă zicei “mâţe”, era alta treaba!!! ;))
  partea proastă e că acum ar fi făcut spume şi Arsulici!!! :))

 11. silavaracald 26 March, 2010 at 17:58

  @mifty
  =)) =)) =))
  Şi Miorlaupufos! Pe ea ai uitat-o?

 12. MifTy 26 March, 2010 at 18:00

  @şlvc: păi hotărăşte-te: ori “femei”, ori “mâţe”…
  (e clar, de-acuma când mă vede, face arsulici ca motanul ăla din intro-ul de la “gala desenelor animate”!!! singura problemă e că eu nu sunt aşa fatalist ca şoarecele ăla!!! 😛 )

 13. Ciprian 26 March, 2010 at 18:21

  Basarabenii sunt c.carea rasului cand vorbesc la telefon. Incep cuvantul in romaneste si il termina in rusa cu accent tiraspolean si in loc de virgula folosesc “blea” in exces, isi stranguleaza vocea din capatul intestinului gros si iti vreo doua-trei calificative de-ti vine sa crezi ca ei au descoperit grenada cu gsm.

 14. MNX 26 March, 2010 at 18:23

  Coreea de Nord este singura tara din lume unde risti sa primesti un glonte in cap, daca incerci sa dai sau sa primesti un apel de pe telefonul mobil.

  Un astfel de eveniment tragic a avut loc in Coreea de Nord, unde autoritatile au prins, torturat si, apoi, executat un barbat care a incalcat legea nationala ce interzice posesia si folosirea telefoanelor mobile. Omul a fost prins de militie in propriul apartament si ridicat pe loc, fara nicio explicatie, scrie Descopera. In timpul interogatoriului, barbatul a marturisit ca a vorbit cu un prieten din China despre teribilele conditii de trai din tara condusa de dictatorul Kim Jong Il. A doua zi, a fost executat prin impuscare.
  Potrivit Weird Asia News, telefoanele mobile sunt interzise cu desavarsire in Coreea de Nord, autoritatile permitandu-le locuitorilor sa foloseasca doar reteaua locala de telefonie fixa. Chiar si in aceste conditii, legea s-a inasprit in ultimii ani, coreenii avand dreptul sa vorbeasca la telefon doar in capitala Phenian. Serviciile de securitate nord-coreene organizeaza, frecvent, pande de-a lungul granitei cu China, unde exista semnal pentru mobil.

  Auch …

 15. Adi 26 March, 2010 at 18:53

  Am facut si eu niste cercetari pe tema asta :
  – ungurii vorbesc la telefon doar ca sa-l enerveze pe Vadim
  – ucrainenii vorbesc doar la telefonul altuia
  – scotienii nu vorbesc la telefon , ei folosesc tacerile semnificative
  – englezii vorbesc la telefon incontinuu , ca sa-i umileasca pe scotieni

  Sper ca v-a fost de folos si acest studiu (orice , in numele stiintei!) .

 16. M3bis 26 March, 2010 at 19:32

  Click to watch RoBlogFest 2010

 17. Marius 26 March, 2010 at 21:08

  @cheguevara: chinejii le fabrica, nu vorbesc la ele.

 18. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Cum vorbesc popoarele la mobil -- Topsy.com 26 March, 2010 at 21:09

  […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Valerica Dragomir. Valerica Dragomir said: meserie =)) Daily Cotcodac» Cum vorbesc popoarele la mobil http://bit.ly/9U7PZv […]

 19. cami_g 26 March, 2010 at 21:45

  Yeeeeeeeeeeeeeeeesss!!!!!!!!!!!!

  Daily Cotcodac! 🙂

 20. cami_g 26 March, 2010 at 21:46

  FELICITARI!!!!!!!!!!

 21. cami_g 26 March, 2010 at 22:00

  yeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

  Si la cel mai popular!!!!!!!

  Bravoooooo!!!!!! :D:D:D

 22. Adi 26 March, 2010 at 22:02

  Mda! Parca vad cum li se urca la cap acum . Va trebui sa fim foarte vigilenti cu premiantii astia de azi incolo . C-asa fac toti : uita de unde au plecat si cine i-a ajutat in cariera . Grea sarcina pe umerii sindicatului . Of , of !

 23. Arsulici 26 March, 2010 at 22:02

  Felicităăăăăăăăăăăăăăăăăări, Julius, Felicitări DC!

 24. silavaracald 26 March, 2010 at 22:08

  Victorieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!
  Bravo, băieţi!
  Bravo şi nouă, că ne-am tocit deştele votându-vă!
  No, acum să vă văd ce daţi din voi!
  😀

 25. CID 26 March, 2010 at 22:29

  Cred ca toti cititorii/votantii meritam cate o carte,o imprimanta wireless si sincere felicitari…le primim macar pe ultimele ?
  Sincere felicitari lui Jul si echipei !

 26. Miorlaupufos 26 March, 2010 at 22:42

  Sa curga sampania! Bravo echipa DC si sincere felicitari lui July! 🙂

 27. MifTy 26 March, 2010 at 22:51

  julius, aşteptăm un post festiv!!!
  altfel, la anu’ pe vremea asta, te paşte o colivă festivă!!! >:)

 28. sebra 26 March, 2010 at 22:57

  Acum să-l aşteptăm pe Julius să coboare în mijlocul alegătorilor şi să ne mulţumească frumos 😀

 29. silavaracald 26 March, 2010 at 23:04

  Parcă-l aud: “Un fleac; i-am ciuruit, hăhăhă!” 🙁

 30. delice 26 March, 2010 at 23:04

  Julica, berea si discursu’ 😛

 31. MifTy 26 March, 2010 at 23:16

  @şlvc: poate se bâlbâie de emoţie, şi-o să zică: un fleac, i-am ciufulit, hăhăhă!!!…

 32. Laura 26 March, 2010 at 23:28

  Sefa, ar trebui sa fie cel putin in doua versuri 😀

 33. silavaracald 26 March, 2010 at 23:33

  Hai că la versuri nu mă pricep. Tu le ai cu astea, aşa că ar trebui să-i tragi repede o Odă, că aşa le place tiranilor! 😉

 34. Laura 26 March, 2010 at 23:37

  Asa, pe uscat nu mere. Imi trebe o motivatie 😀
  La ultima asteptam confirmarea sa votez… :))

 35. Florian 26 March, 2010 at 23:41

  Castigatori la doua categorii!!! Cum ar veni, dublu orb! Ba nu, ca asta-i alta gasca-n alta traista.
  Felicitari mogulilor DC, felicitari palmasilor care s-au spetit sa voteze. Masa si dansul? Cantsch!

 36. Florian 26 March, 2010 at 23:42

  @Laura
  Ce motivatie, fata? Mai vrei o imprimanta?

 37. silavaracald 26 March, 2010 at 23:42

  Bine, hai că încerc eu, dar ţi-am zis că nu mă pricep. Deci….

  Juliu-al nostru-i cel mai bun!
  Ceilalţi, carne de tun!

  No, cam asta-i tot ce pot. Mai lucrează şi tu pe ele! 🙂

 38. silavaracald 26 March, 2010 at 23:48

  Ce păţişi, Flo, de eşti peltic de diacritice? De la gripă? 😉

 39. ana 26 March, 2010 at 23:55

  Da aia care vorbeste fara sa stie bine romaneste,mancati-as, si care nu stie scrie-citeste… aia oare cum vorbeste. Rom-aneste?

 40. Laura 26 March, 2010 at 23:56

  Juliu-al nostru-i cel mai bun!
  Ceilalţi, carne de tun!

  Si are un Sindicat
  Care trece si prin foc
  Numa’ s-ajunga el in top!

 41. Florian 26 March, 2010 at 23:56

  Am venit târziu si am intrat în viteze când am văzut minunea, iguano. La mine cu diacriticile e mai complicat, că le pun cu carioca 😀

 42. Laura 27 March, 2010 at 00:00

  Maga, doua belete de avion cu destinatia Capitala e de ajuns 😀

 43. silavaracald 27 March, 2010 at 00:01

  @Ana
  De unde sufletul meu să ştiu?! 🙂
  @Laura
  Cred că lipseşte un vers în strofa a doua. Sindicat rimează cu… bun, cu cotcodac, dar parcă mai bine cu… hai, nu ziceţi cuvântul ăla care începe cu c şi se termină cu t…
  Deci, mai trebuie un vers, că altfel nu o putem pune pe muzică. Ar ieşi ca una din melodiile alea de la cântă Puya…

 44. Florian 27 March, 2010 at 00:02

  @Laura
  Berlin, Washington, Moscova? :))

 45. Florian 27 March, 2010 at 00:04

  @Laura
  Moscova, Beijing, Phenian, care capitala? 😀

 46. Laura 27 March, 2010 at 00:04

  Asa-asa sefa, hai ca tot iese pana la urma ceva :))
  Da’ rau mai e tiranu’ asta… nici macar un pahar cu apa :((

 47. Florian 27 March, 2010 at 00:08

  Hotărât şi dedicat (versul lipsă).

 48. silavaracald 27 March, 2010 at 00:09

  Da’ ce, vrei să te speli pe dinţi deja?! =))
  La ce-ţi trebuie apă, fată?!

 49. Florian 27 March, 2010 at 00:09

  @Laura
  A pus Tiranul un pahar la streaşină, dar dacă n-a plouat de unde apă?

 50. silavaracald 27 March, 2010 at 00:18

  Staţi calmi, că ne face el cinste până la urmă. Aşa cum îşi plăteşte şi colaboratorii! Aşa că io mă duc până la non-stopul ăla de la colţ,
  să-mi iau o bere fără alcool. Mai vrea careva, ceva, că sunt în finanţe azi…

 51. Laura 27 March, 2010 at 00:24

  Sefa, pentru mine un cognac! Ca ma duc la nani si poate visez ca face Tiranu’ cinste 😀

 52. Florian 27 March, 2010 at 00:25

  @silavara cald & @Laura
  Eu îmi storc creierii să vă completez poezia cu versul lipsă, şi voi vă faceţi că plouă (în paharul strigoiţei).

 53. silavaracald 27 March, 2010 at 00:26

  Hai, linişte, că creează Flo!
  Deci, maestre?…

 54. Florian 27 March, 2010 at 00:26

  @silavaracald
  Ce vreau eu nu te costa nimic, iguano 😀

 55. Florian 27 March, 2010 at 00:28

  @silavara cald
  Păi am scremut deja mărgica, iguano, asta ziceam. Vezi la 12:08 am

 56. silavaracald 27 March, 2010 at 00:30

  @Flo
  Uai de capul meu, că tot m-am droşit… ăăă, sroşit… adică înroşit, bre!
  Sau, vorbeai cumva de aer? Că tot stăm amândouă pe capul tău, când tu, de fapt, ar trebui să creezi… 🙁

 57. silavaracald 27 March, 2010 at 00:34

  Deci, avem forma finală!
  Laura, fii antenă aici, că nu zic de două ori! Lasă urechiuşele măgarului în pace şi ascultă:

  Juliu-al nostru-i cel mai bun!
  Ceilalţi, carne de tun!

  Si are un Sindicat
  Hotărât şi dedicat
  Care trece si prin foc
  Numa’ s-ajunga el in top!

  Bun! Acuma să dăm de mifty, să le pună pe muzică.
  Rămâneţi pe-aproape şi faceţi vocalize, că n-avem timp de pierdut. Parcă văd că pică Tiranul pe capul nostru şi ne găseşte răsfiraţi şi ameţiţi…

 58. serbanm 27 March, 2010 at 00:35

  Adica ati castigat si inca n-ati spus nimic?Rsine,tovarasi!

 59. Florian 27 March, 2010 at 00:37

  @silavaracald
  Laura îi da zor cu apa, ţie ţi-e gândul la aer, şi eu de fapt vreau foc. Dar nu orice fel de foc, dacă mă-nţelegi :))

 60. silavaracald 27 March, 2010 at 00:43

  Parcă te lăsaseşi de fumat, Flo! 😉
  Te-o fi apucat iar episodul ăla piromaniac! Ziceai că te-ai vindecat definitiv! Nţţ, nţţ.
  @serbanm
  Acuma, şi tu! Sacii is în căruţă; crezi că se mai încurcă el cu nişte umili comentatori ca noi?! De-acuma ne selectează, ne banează şi ne cenzurează la sânge. Ba, am auzit că trebuie să dăm concurs de reconfirmare pe posturi. Vai, vai… 🙁

 61. silavaracald 27 March, 2010 at 00:55

  Erată: is i-s. Scuze! 🙂

 62. Florian 27 March, 2010 at 00:58

  @silavaracald
  S-o creadă el tiranul că-i merge cu cenzură şi cu alte fiţe d’astea de doi lei. Păi noi ce suntem, Sindicat sau glugă de coceni? Mai bine să pună mâna şi să numeroteze comentariile, cum a zis Arsulici. RoBlogFest mai este şi la anul, iar Sindicatul nu uită şi nu iartă.

 63. silavaracald 27 March, 2010 at 01:37

  Mult stimate şi iubite tovarăşe Julius Constantinescu,
  Noi, colectivul de comentatori de pe Dailycotcodac, în frunte cu sindicaliştii cotcodăcitori, am luat la cunoştiinţă cu mândrie patriotică de magistrala dumneavoastră izbândă blogosferică, şi anume premiul cel mare. Această nouă victorie nu ar fi fost posibilă fără efortul dumneavoastră neprecupeţit, fără preocuparea dumneavoastră neţărmurită şi constantă pentru binele poporului pe care, cu înţelepciune, îl conduceţi pe drumul glorios spre (Vai de mine, Doamne, da’ greu îi să-i ridici osanale unui tiran! 🙁 )… spre mai bine (noa, că m-am scos până la urmă).
  În cinstea acestei măreţe realizări, v-am compus un imn de slavă, pe care vi-l vom prezenta atunci când timpul vă va permite să vă aplecaţi urechea la umilele noastre încercări. Din păcate, florile pe care vi le pregătisem s-au cam ofilit, că n-am găsit pe aici niciun strop de apă, şi berea aia răsuflată de-o uită Tov. Eftimie pitită în spatele monitorului nu pare să le fi priit, aşa că ne retragem, cu sufletul vibrând de mândria izbândei dumneavoastră, spre căşile noastre, urmând ca mâine să ne prezentăm în faţa Comitetului Central de cotco-blogări (Salutări tovorăşeşti camarazilor Pircă, Eftimie, 4mall, Călăraşu, Visurât etc.) pentru evaluarea şi eşalonarea comentatorilor DC pe criterii de sex, nivel de instruire, dăruire în câmpul blogosferic, inspiraţie şi corectitudine gramaticală.
  Stima noastră şi Mândria,/ Constantinescu bălăria pălăria blogoreea monotonia Eteria (Că altă rima n-am găsit la ora asta! V-am zis io să nu mă puneţi la versuri, că nu mă pricep, ‘v-ar ideile ale nabii să vă fie! 🙁 )

 64. Pirca 27 March, 2010 at 01:40

  Multumim pentru urari – si pentru voturi! Tiranul e inca la sarbatorit, a lasat sfetnicii cei rai sa raspunda, dupa cum se vede. Imnul va fi si el folosit atunci cand vom anexa pasnic alte bloguri (daca mai lucram la ziar, dadeam si o stire ca sunteti nu doar primul sindicat al cititorilor unui blog, ci si primul care a creat un imn, dar din pacate mogulul ala rau a inchis ziarul).

 65. sendroiu 27 March, 2010 at 01:40

  plm!
  foarte tare!!! (io credeam ca locu’ 3 e bun :)) )

 66. Ciprian 27 March, 2010 at 02:37

  Eu de trei zile v-am tot zis sa sarbatoriti, dar voi nu ca nu credeti pana nu va auziti strigati. Va mai transmit o data sincerele mele felicitari!

  Bai, dar la categoria blog cultural au castigat niste veioze :))

 67. lulu 27 March, 2010 at 08:12

  Mai, aia nu prea-i oda. Si daca nu-i oda, e mai greu de pus pe versuri si coregrafie de Cantarea Romaniei. Stati asa, ca poate isi aminteste google….

 68. lulu 27 March, 2010 at 08:33

  ok
  “………………………..
  Tu călăuz ne eşti şi carte,
  Învaţă-ne, iubit părinte,
  Şi cum să facem mai departe,
  Şi cum să mergem înainte!”

  aaaa??????

 69. silavaracald 27 March, 2010 at 09:31

  @lulu
  Bun textul, lulu, dar versul al treilea ar trebui schimbat cu:
  “Cum să mânărim mai departe! 😉

 70. Sabrina 27 March, 2010 at 15:29

  Felicitari pentru premiu!

  Americanii si canadienii vorbesc foarte putin pe mobil deoarece plateste convorbirea nu numai cel care a sunat, dar si cel care a fost sunat.
  Ca urmare este nepoliticos sa telefonezi cuiva, decit daca este ceva urgent.

 71. sendroiu 27 March, 2010 at 16:11

  da’ chiar si poporu’ ardelean vorbeste la mobil, nu inteleg de ce se nu se mentzioneaza deloc acest aspect …

 72. focinpod 27 March, 2010 at 17:13

  genial, asa ie!

 73. Cla...ieee !!! 27 March, 2010 at 21:47

  Lasa c-am mai vazut si babe care vobeau la mobil in timp ce praseau cartofi.
  Maine, poimaine sunt convins ca voi vedea aceiasi baba, da de data asta tastand la laptop rezemata de roata carutei, dand Search pe Ecumparaturi.ro dupa ultimu racnet de sape…Ahaa, ce stim noi? Noi folosim laptopu sa prindem soareci cu wallpapere cu cascaval.

 74. fsel 28 March, 2010 at 10:57

  Da’ un articol care sa nu fie plagiat nu puteti sa scrieti, mai baieti !
  E amuzant, dar e o furaciune.
  Macar de-ar indica sursa.

 75. Pirca 28 March, 2010 at 12:24

  @fsel
  OK, dar de unde l-am plagiat? Da-mi si mie sursa, vreau si eu sa cunosc un om care face poante la fel de caznite ca mine. Daca vrei sa spui pur si simplu ca e un articol plin de locuri comune – evident, despre asta si este vorba in text, despre locuri comune.

 76. Adi 28 March, 2010 at 13:34

  L-ati copiat de la Buzdugan , numai ca ati apucat sa-l scrieti inainte de a-l zice el pe post , ca sunteti mai iuti de mana .

 77. Daily Cotcodac »  Telefonul, frate cu românul 6 September, 2010 at 12:53

  […] Cum vorbesc popoarele la mobil […]

Leave a reply