Câtă cultură!

Jerome K. Jerome – Fantoma şi copiii orbi (III)

Traducerea: Radu Pircă
Prima parte – aici, iar partea a doua, aici.

ACUM CREDE

O prietenă de-a mea insistă că aceste spirite ştiu uluitor de multe lucruri. La prima ei şedinţă de spiritism, fantoma, prin vocea mediumului – un domn în vârstă care locuia într-o magherniţă din Clerkenwell – i-a comunicat că are o rudă numită George (nu inventez nimic). Iniţial, această informaţie a făcut-o să considere că spiritismul e o păcăleală. Nu avea nicio rudă numită George – cel puţin, aşa credea ea. Dar a doua zi dimineaţă soţul ei a primit o scrisoare din Australia. “Nu-mi vine să cred”, a strigat, uimit, în vreme ce o citea. “Uitasem complet de cerşetorul ăsta bătrân.”

“De la cine e scrisoarea?”, a întrebat ea.

“A, nu-l cunoşti, nici eu nu l-am mai văzut de douăzeci de ani. Un văr de-al meu de gradul trei sau patru, George. Mereu cerea bani, văd că nu şi-a schimbat obiceiurile”.

A fost uimită, dat fiind că nu mai auzise niciodată de această rudă. Spiritul avusese dreptate: avea o rudă pe nume George. Acum, credinţa ei în spiritism e tare ca o stâncă.

Există mii de oameni care cred în Almanahul Astrologic. Eu mă întreb cum poţi să nu crezi în el. De pildă, în ianuarie anul trecut a prezis că guvernul va fi în conflict cu opoziţia. Ne-a avertizat, de asemenea, că foarte multă lume se va îmbolnăvi şi că suferinzii de reumatism vor avea dureri mari. De unde poate să ştie toate astea? Oare a citit în stele sau a simţit în oase, cum se zice în popor?

În februarie, conform aceluiaşi almanah, vremea o să fie urâtă şi schimbătoare. În materie de politică, “taxele vor fi cuvântul cheie, atât pentru Guvern, cât şi pentru contribuabili”.

E tulburător cum de a ştiut toate astea. În martie, “teatrele nu o vor duce bine”.

N-ai cum să ţii nimic ascuns de Almanahul Astrologic. În aprilie “se vor manifesta nemulţumiri în rândul poştaşilor “. Pare destul de plauzibil, dat fiind că atunci pică Paştile; pe poştaşul de la mine din cartier, cel puţin, ştiu că pot conta.

În mai, “un bogătaş se va stinge din viaţă”. În iunie va avea loc un incendiu. În iulie, “ne temem că vor fi probleme”. Sper sincer că greşeşte, dar mă tem că nu e cazul. Oricum, mă bucur măcar că problemele au fost amânate până în iulie.

În august “un demnitar va fi ameninţat cu demiterea”. În septembrie, “unele persoane vor face exces de zel”. În octombrie, almanahul se teme din nou. De data aceasta, temerea e că “unii vor suferi de pe urma unor fraude”.

În noiembrie, “ziarele vor fi pline de ştiri importante”. Vremea va fi “potrivnică” şi va avea loc un deces “în lumea bună”. Dat fiind că ar fi al doilea pe anul ăsta, încep să mă bucur că nu fac parte din elita societăţii.

CUM REUŞEŞTE SĂ PREZICĂ AŞA DE BINE?

În decembrie, tocmai când speram că am scăpat de probleme, almanahul are din nou temeri. “Unele fraude vor fi dezvăluite şi moartea va lovi fără milă”.

Şi gândiţi-vă că toate aceste informaţii nepreţuite costă doar câţiva bănuţi.

Ghicitoarea îţi citeşte în palmă. “O să pleci într-o călătorie”, îţi spune. Extraordinar! Cum de a ştiut asta exact în ziua în carea aveai de gând să discuţi cu nevasta dacă n-ar bine să luaţi şi copiii la mare anul ăsta. “Vei avea probleme”, îţi ghiceşte ea în continuare, “dar vei reuşi să le depăşeşti”. E clar că viitorul nu are niciun secret pentru femeia asta.

Atunci când oameni la care ţinem urcă pe un munte periculos sau se plimbă cu balonul, “presimţim” că ar fi în pericol.

Sora unui prieten al meu care s-a înrolat ca voluntar în Războiul Anglo-Bur a avut nu mai puţin de trei presimţiri legate de moartea lui. Omul s-a întors acasă viu şi nevătămat, dar a recunoscut că a fost în pericol de vreo trei ori. Surorii i s-a părut cea mai bună dovadă că presimţirile sunt reale.

Un alt amic a fost trezit în mijlocul nopţii de către soţia sa, care l-a pus să se îmbrace şi să meargă vreo cinci kilometri prin pădure până la o prietenă a ei pentru că visase că aceasta va păţi ceva îngrozitor. Prietena şi soţul ei au fost mai degrabă furioşi că au fost treziţi la două noaptea; dar supărarea lor a fost nesemnificativă în comparaţie cu cea a doamnei care visase atunci când a aflat că nu se întâmplase nimic. De atunci, între cele două familii s-a instalat răceala.

Mi-ar plăcea foarte mult să cred în fantome. Viaţa ar fi de o sută de ori mai interesantă dacă am putea comunica cu miile de defuncţi care ne privesc din lumea umbrelor. Israel Zangwill, într-o poezie cel puţin memorabilă, a zugrăvit trista imagine a unor copii orbi ce se joacă într-o grădină încântătoare, râzând, alergând. Toată viaţa lor au stat în întuneric şi sunt fericiţi, pentru că nu cunosc altceva. Dar cât de încântaţi ar fi dacă printr-o minune li s-ar deschide ochii!

COPII ORBI CARE SE JOACĂ ÎN LUMEA ÎNTUNERICULUI

Poate că asta suntem, copii orbi, cum sugerează poetul, în lumea noastră de tenebre – râzând, plângând, iubind, murind – fără nicio idee despre minunea ce ne înconjoară?

Fantomele acestea familiare, cu chipurile lor înspăimântătoare, sunt bune poate să le priveşti. Dar ar fi trist dacă am crede cu adevărat că aceste biete spectre palide şi fără minte care bat darabana pe mese sunt chiar imaginea împărăţiei morţilor.

Share:

27 comments

  1. warlock 27 September, 2010 at 14:52

    wow … m-am deprimat 🙁

  2. sebra 27 September, 2010 at 14:53

    Şi mie mi-a prezis una o dată că mă voi mărita după o apă. Mi-a fost frică să nu care cumva să mă mărit la sat, dat fiind faptul că, trecea un pârâu pe acolo. Dar nu, am ajuns o doamnă, m-am mărit la oraş :))

  3. Ina 27 September, 2010 at 14:59

    Mie mi-a prezis un papagal (pe bune un papagal, de-ala cu biletele) ca “o sa ma marit cu baiatul Vasile si o sa traiesc 83 de ani”. Nu m-am maritat cu baiatul Vasile, ci cu un alt baiat, iar biletelul nu indica si vreun divort- oare ce sa cred? Sa ma duc la o sedinta de spiritism, sa chem spiritul papagalului si sa ii cer precizari?

  4. Dan1 27 September, 2010 at 15:06

    @sebra
    “după o apă”? Dupa o ploaie, nu? Sau dupa un lac de acumulare?

  5. sebra 27 September, 2010 at 15:14

    @Dan1,
    A precizat o “apă care curge”. Mai multe nu, pentru că nu i-am dat decât 2 ouă :))

  6. Dan1 27 September, 2010 at 15:19

    @sebra
    Vorba lu’ JKJ: “E clar că viitorul nu are niciun secret pentru femeia asta” =)) Putea fi si un robinet care nu inchide cum trebuie! =))

  7. sebra 27 September, 2010 at 15:47

    @Dan1,
    Aşa o fi, numai că pe mine mă interesa trecutul! Vroiam să aflu cine mi-a furat păpuşa cu păr!

  8. sebra 27 September, 2010 at 15:49

    sebra Says: Your comment is awaiting moderation.
    :-/

  9. Dan1 27 September, 2010 at 15:54

    Ce-aveti frate cu sebra? Ce-a mai facut? Când a zis sa-mi retineti 25% din felicitari nu ati mai bagat-o la moderare, da? Desi atunci merita =))

  10. sebra 27 September, 2010 at 16:16

    O să merg să consult un medium să văd ce se întâmplă! Şi am să aflu şi regulamentul inexistent, pe baza căruia se împart felicitări unora 😀

  11. Ina 27 September, 2010 at 16:51

    @sebra,
    daca tot te duci la mediumul ala, te rog sa il intrebi si care e treaba cu “circumstantele de felicitari”. O fi de bine? O fi de rau? Ar trebui sa imi fie frica?

  12. sebra 27 September, 2010 at 16:56

    @Ina,
    Pui şi tu la bătăie 2 ouă ca să-ntreb? :))
    (Şi mie mi se par suspecte circumstanţele alea de felicitări!)

  13. Ina 27 September, 2010 at 17:19

    @sebra,
    Eu nu ii dau oua sau alte alimente pirlitului aluia de medium; ii dau ceva mult mai valoros, dupa cum am invatat pe DC: sincere felicitari!

  14. mifty 27 September, 2010 at 18:06

    “Un alt amic a fost trezit în mijlocul nopţii de către soţia sa, care l-a pus să se îmbrace şi să meargă vreo cinci kilometri prin pădure până la o prietenă a ei pentru că visase că aceasta va păţi ceva îngrozitor. Prietena şi soţul ei au fost mai degrabă furioşi că au fost treziţi la două noaptea; dar supărarea lor a fost nesemnificativă în comparaţie cu cea a doamnei care visase atunci când a aflat că nu se întâmplase nimic. De atunci, între cele două familii s-a instalat răceala.”

    parcă (nu pircă, parcă!!! io am diacritice!!!) mai ştiu eu vre-o 2 familii care au “răcorit” relaţiile din motive asemănătoare… 😀

    am căutat poezia aia “memorabilă”, am găsit-o, şi-am citit-o (pe net).
    tot ce pot spune e că dacă aia e “memorabilă”, j.k.j. are nişte gusturi în materie de poezie cel puţin comparabile cu ale lui vanghelie!!! 😐

  15. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Jerome K. Jerome – Fantoma şi copiii orbi 27 September, 2010 at 19:08

    […] Un nou text de Jerome K. Jerome, tradus pentru prima oară în limba română, găsiţi astăzi pe Daily Cotcodac. De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  16. Dan1 27 September, 2010 at 20:06

    @Ina
    Maaaai, nu ti-am dat jumate din felicitarile alea ca sa le dai la vrajitoare! =))

  17. N.A. 27 September, 2010 at 20:42

    @Ina – Ce coincidenta! Si eu, tot dupa spusele/ghicitele unui papagal, trebuia sa ma marit cu Vasile, cu viata o duceam nitel mai bine – pana la 96 de ani si as fi avut 6 copii…
    Bietul Vasile.. ce de ratari…

  18. delia 27 September, 2010 at 21:03

    si mie mi-a ghicit un papagal ca ma marit cu tanaru vasile si traiesc 80 si nu stiu cati de ani. vasile al meu avea si poza. brunet cu par cret. da probabil ca s-a spanzurat de tanar la ideea ca trebuie sa se insoare de atatea ori. sa ne spuna mediumul unde e vasile si ce-a facut in ultimii 20 de ani.

  19. Dan1 27 September, 2010 at 21:29

    Pai, faceti si voi o sedinta de spiritism si vedeti ce e cu Vasile!… Poate e Vasile Blaga!? LOL =)) (ca nu m-am putut abtine :)) )

  20. Să râdem şi să plângem un pic | Jurnal roz de cazarma si nu numai 27 September, 2010 at 21:47

    […] că am plâns, să râdem puţin cu Jerome K. Jerome, tradus de Radu Pirca pentru Daily […]

  21. sebra 27 September, 2010 at 22:33

    După ce l-aţi refuzat cu toatele, Vasile s-a călugărit.
    p.s. Îmi datoraţi nişte ouă!

  22. Tanti Jeni 27 September, 2010 at 23:23

    Bună seara, mă scuzaț că vă-ntreb: o să publicați și soldatu Svejk? Știu că nu e de domnu Jerome dar poate faceți o excepție. Mulțumesc.

  23. JULIUS 27 September, 2010 at 23:47

    @tanti jeni: noi nu publicam decat texte in premiera in limba romana, nu dublam traduceri facute deja. multumim.

  24. Tanti Jeni 27 September, 2010 at 23:58

    Domnu Julius, mulțumesc pentru răspunsu prompt. Adică, prompter, cum ar veni. Păi în cazul ăsta aveți de lucru, maică. Eu știu o grămadă de texte românești ce trebuiesc traduse. În română, desigur. Vă băgați și la alea?

  25. cato 28 September, 2010 at 12:36

    mie toate ghicitoarele si toate horoscoapele mi—-au prezis ca o sa am bani de—-i intorc cu lopata. asa ca stau cuminte si astept! am deja 45, nu poate sa mai dureze mult

  26. Dan1 28 September, 2010 at 13:22

    @cato
    Cred ca asta s-a intimplat deja, inainte de stabilizare denominare :))
    Milioane ca atunci, sa le intorci cu lopata, nu mai vedem noi! :))

  27. Daily Cotcodac »  The Silverfanged Boar 30 October, 2010 at 10:32

    […] vremuri când în week-end Pircă traducea scriitori de-ăia buni, cu drepturile de autor libere: Jerome K. Jerome – Fantoma şi copiii orbi Alphonse Allais – Hârtia folositoare window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", […]

Leave a reply