Câtă cultură!

Fantoma şi copiii orbi (II)

Jerome K. Jerome
Traducerea: Radu Pircă

UNDE SUNT UMORIŞTII MORŢI?

O persoană veselă are motive serioase să se teamă de moarte. Ce-o să facă în lumea de dincolo? Cu siguranţă n-o să se poată integra acolo. Imaginaţi-vă un individ care a dus o viaţă frumoasă ajungând pe tărâmul umbrelor. Intră acolo nervos, timid, parcă ar fi iar în prima zi de şcoală. Fantomele bătrâne se adună în jurul său.

„Cum ai ajuns aici? Crimă?”

„Nu… adică nu cred.”

„Sinucidere?”

„Nu. Sincer, nu-mi aduc aminte în clipa asta cum se cheamă, dar a început cu o durere de ficat.”

Fantomele sunt vizibil dezamăgite. Una dintre ele are totuşi o idee salvatoare. Poate că a fost chiar el ucigaşul; ar fi mult mai interesant decât dacă ar fi fost victima. Îl roagă să se gândească bine: îşi aminteşte să fi comis vreodată o crimă? Din nefericire, oricât şi-ar frământa creierul, nici cea mai mică crimă nu-i vine în cap. N-a falsificat niciun testament. Nici măcar nu are vreo comoară ascunsă pe undeva. E clar că nu e de niciun folos pe tărâmul umbrelor. Ni-l imaginăm petrecând veşnicia în marea masă de mediocrităţi neinteresante, regretând mereu că şi-au irosit viaţa, în loc să omoare şi ei pe cineva. Doar fantomele celor care au fost implicaţi în vreo faptă sângeroasă contează în lumea de dincolo.

FANTOMELE NU STRĂLUCESC ÎN CONVERSAŢIE

Sunt destul de dezamăgit şi de cei dispăruţi care se presupune că s-ar întoarce între noi pentru a comunica prin intermediul mesei de spiritism. Nu neg existenţa spiritelor celor decedaţi. Sunt dispus să accept chiar că pot vorbi cu ajutorul măsuţelor cu trei picioare, deşi e regretabil că de-a lungul veacurilor nu au descoperit o metodă mai civilizată de comunicare. Am senzaţia că nu foarte e uşor să transmiţi un mesaj în felul ăsta. Îmi imaginez că un defunct mai nerăbdător se va plictisi destul de repede să spună literă cu literă povestea vieţii sale pe o masă de spiritism. Dar, aşa cum am mai spus, sunt dispus să accept că, dintr-un motiv de neînţeles pentru mintea omenească, o măsuţă cu trei picioare e absolut indispensabilă comunicării între morţi şi vii. Sunt, de asemenea, dispus să accept şi existenţa mediumurilor. De obicei, această poziţie e ocupată de o doamnă neatractivă, cu o oarecare înclinaţie spre obezitate. Dacă e un domn, atunci aproape sigur are unghiile murdare şi emană o oarecare aromă de bere stătută. Personal, cred că ar fi mai simplu dacă spiritul ar vorbi direct cu mine; ne-am înţelege mult mai repede. Se spune însă că mediumul are ceva care atrage spiritele. Bun, asta e treaba spiritelor, nu a mea, şi prefer să nu le comentez gusturile. Problema mea e spiritul însuşi – mai precis, genul de conversaţie pe care îl poartă, atunci când e dispus să comunice. Sincer, mă face să mă gândesc că lucrurile pe care le are de spus nu prea merită tot arsenalul pus la bătaie. Simt că şi eu m-aş descurca mai bine în locul lui.

Regretatul profesor Huxley, care s-a ocupat şi de problema comunicării cu lumea de dincolo, a participat la vreo cinci-şase şedinţe de spiritism şi a decis că îi e de ajuns. “Am fost condamnat”, a spus el, “să suport compania plicticoşilor în viaţă. Refuz însă să mai petrec şi o seară pe întuneric în compania plicticoşilor decedaţi”.

Spiritiştii înşişi admit că spectrele care bat în mese sunt de obicei spiritele unor tăntălăi; ar fi şi destul de greu să o nege, dat fiind nivelul mesajelor din lumea de dincolo. Scuza lor e că nu au reuşit încă să comunice cu inteligenţele superioare din acea lume. Se pare că spiritele mai înţelepte, din motive pe care spiritiştii nu reuşesc să le înţeleagă, nu vor să vorbească cu ei, invocând tot timpul scuza că au ceva mai important de făcut. În prezent – aşa mi s-a spus, şi am toate motivele să cred că aşa este – doar inteligenţele inferioare pot fi convinse să comunice. Spiritiştii consideră însă că, dacă insistă, până la urmă tot vor capta atenţia unui spirit superior. Recunosc că nu le înţeleg raţionamentul. Am mai degrabă senzaţia că în felul ăsta pun pe fugă spiritele superioare. Oricum, până în momentul când vor reuşi să ia legătura cu ele, eu mă ţin deoparte.

Când o să apară în fine un spirit care să poată purta o conversaţie decentă şi să-mi spună lucruri pe care nu le ştiu deja, voi fi încântat să-l întâlnesc. Din păcate, genul de spirit cu care omenirea întreţine relaţii în prezent nu mă atrage deloc. Doar gândul că, după ce voi muri, voi petrece eternitatea în compania lui mă nelinişteşte profund.

– va urma –

Share:

30 comments

  1. sebra 26 September, 2010 at 13:38

    Trebuie să ştii pe cine chemi. L-am chemat pe bunicu’ şi s-a întins iar la vorbă, ca atunci când statea sub părul din grădină, da’ eu îi ştiam poveştile iar pe colegele de spiritism nu le interesa. După ce s-a dat dus, l-am chemat pe Eminescu, ăsta a făcut mişto de noi şi n-a mai vrut să plece până la 5 dimineaţa.
    O recomand pe Iulia Haşdeu. Cam ofticată şi cam amesteca franceza cu germana printre cuvinte româneşti, dar întrun final am scos un rezumat frumos.

  2. Ina 26 September, 2010 at 14:10

    Autorul gresea, inchipuindu-si ca spiritele sint chemate pentru conversatie. Da’ de unde! Sint chemate pentru impresionarea asistentei. Nu are rost sa chemi spirite ale geniilor decedate, ci doar spirite amuzante, capabile sa genereze urlete a caror sursa nu poate fi identificata, pilpiirea becurilor de pe strada sau pornirea fara atingere a radioului. Dupa care orice participant la sedinta de spiritism va povesti la revelionul urmator “am vazut cu ochii mei cum a inceput masa sa pluteasca”, iar ascultatorii vor gindi respectuos “daca si atunci bausesi tot cit ai baut acum…”

  3. N.A. 26 September, 2010 at 14:23

    @sebra – Io am auzit ca pe Eminescu nu e indicat deloc sa-l chemi, cica-i rau si nu mai scapi de el, nu-ti mai iese din casa. Si cica face rele si stricaciuni. Mai era si Caragiale pe lista, de asta nu mai tin minte cum se comporta…

  4. Toto 26 September, 2010 at 14:50

    Sa scrie numai Jerome K. Jerome,asta,ca le are.Restul sunt de umplutura.

  5. adriang 26 September, 2010 at 16:10

    @domnul P: Atentie, “nervous” nu inseamna nervos, ci emotionat (adica are emotii). E o greseala frecventa, pacat de traducere.

  6. Dan1 26 September, 2010 at 16:24

    Nu-nteleg ce e cu “copiii orbi”… Poate era “politicienii orbi” in textul original. Ca astia nu s-au schimbat de secole.

  7. jeu 26 September, 2010 at 16:27

    eu o chem pe bunica e plecata in canada de 16 ani mai vb mai intreb de rudele din canada

  8. jeu 26 September, 2010 at 16:28

    :))

  9. Dan1 26 September, 2010 at 16:59

    @jeu

  10. sebra 26 September, 2010 at 17:00

    @N.A.
    Uite că pe Caragiale nu ne-a dat prin minte să-l chemăm :))
    E mai cumsecade?

  11. Dan1 26 September, 2010 at 17:01

    Continui, ca mi-a facut o figura serverul: jeu, si pe tine de ce te-au lasat in Romania? Ai fost rau cand erai mic?
    @M3m3: vezi ca se comporta ciudat serveru’ asta… N-a curs cumva visinata in el?

  12. jeu 26 September, 2010 at 17:07

    eu cred ca mai bine il chemam pe Ceausescu sa faca economia iar sa duduie ce spuneti ne bagam?

  13. Pirca 26 September, 2010 at 18:07

    @adriang
    Da, doar ca “nervos” poate insemna exact acelasi lucru (emotiv, surescitat, cuprins de anxietate) si in romana. Nu am folosit “emotionat” pentru ca poate avea o conotatie pozitiva, “anxios” si “surescitat” pentru ca sunt un pic prea cautate si nici “agitat” pentru ca are un sens un pic diferit. De asemenea, domnul P. este un personaj, pe mine ma cheama Radu Pirca. Pacat insa de comentariu si de timpul pierdut comparand originalul cu traducerea, cand puteai face orice altceva mai util, de exemplu sa te uiti la un meci al Nationalei sperand ca o sa vezi fotbal(regret, nu am gasit niciun exemplu de activitate mai inutila).

  14. unmihai 26 September, 2010 at 18:13

    @adriang
    cred ca te-ai pus cu cine nu trebuie: domnul P. e ala mic si-al dracu, domnul J e ala mare si bun :))

  15. Pirca 26 September, 2010 at 18:34

    @unmihai
    Si de obicei nici nu las comentarii daca n-am nimic rau de spus, fiindca mi-ar afecta imaginea.

  16. mifty 26 September, 2010 at 18:34

    io aş prefera să-i chem pe boc, băse, iliescu, pleşu, ciutacu…
    ups, stai, ăştia sunt încă în viaţă… păcat!!! 😐

  17. silavaracald 26 September, 2010 at 18:50

    @sebra și N.A.
    Umblați și voi cu prăfuiți de-aștia de-alde Eminescu și Caragiale! Când veți reuși să-l prindeți pe Michael Jackson, să mă chemați și pe mine, că vreu să învăț pașii ăia ai lui alunecați spre spate, Marina Voica fiind mult prea rapidă pentru mine ca să-i pot deprinde de la ea. 😀

  18. mifty 26 September, 2010 at 18:55

    @şlvc: după vre-o 2 ţoiuri de pălincă virgină, n-ai să mai ai nevoie de nici un fel de lecţii!!! 😛

  19. jeu 26 September, 2010 at 19:09

    mai bine chemam pe Dem Radulescu Jan Constantin si Puiu Calinescu asa sa mai radem si noi.

  20. mifty 26 September, 2010 at 19:15

    mai bine pe jerome k. jerome!!! 😀

  21. Dan1 26 September, 2010 at 19:32

    Bai, scuze, din nou, ca ma bag si eu aiurea (si off-topic), dar, vazind comentariul lui mifty, cred ca e totusi la obiect: politistii, la miting, i-au declamat presedintelui urmatoarele versuri: “iesi a-fara/javra ordi-nara”… Voi ce credeti? S-a maturizat politia romana? A studiat poezia?

  22. jeu 26 September, 2010 at 19:59

    @dan1 cred ca asta e efectul crizei asupra politistilor ii desteapta

  23. silavaracald 26 September, 2010 at 21:00

    @jeu
    =)) =)) =))

  24. jeu 26 September, 2010 at 21:07

    cu toate cu nu asa ne dorim sa devina politisti mai destepti.dar asta e realitatea criza so bata dumnezeu are reacti ciudate asupra oamenilor si nu a oamenilor din europa ci asupra romanilor(pentru cei care nu stiu romania e o tara din africa spre polul sud) trist

  25. sebra 26 September, 2010 at 21:44

    @jeu,
    Mai uşor cu laudele , să nu şi-o ia în cap :))

  26. adriang 27 September, 2010 at 12:22

    @domnul Pirca & unmihai:
    Asa e! N-am citit originalul (ma uitam la un meci al echipei lui Luc cel mic), doar am intuit-o, asa simt eu engleza si romana. Chiar are si sensul asta in romaneste? In nemernicia mea, nu-mi dadusem seama ca suna mult mai fain “Intra acolo nervos, timid” etc.
    :))
    PS – Vezi ca e pe undeva si o stire despre invazia speciilor extraterestre in UE. De fapt, e vorba de “alien species”, adica straine de Europa, exotice.

  27. N.A. 27 September, 2010 at 13:13

    @slvc, sebra – Asa am auzit ca e oferta la spirite, astia vin la o susa, pe vremea aia M.J. era inca oarecum viu…

  28. sebra 27 September, 2010 at 13:22

    @slvc,
    Când făceam eu spiritism, M.J. era atât de viu! Viu, viu! Dar ce zic eu viu, era şi mai negru! :))

  29. Daily Cotcodac »  Jerome K. Jerome – Fantoma şi copiii orbi (III) 27 September, 2010 at 13:55

    […] Traducerea: Radu Pircă Prima parte – aici, iar partea a doua, aici. […]

  30. cato 28 September, 2010 at 12:12

    singura sedinta de spiritism la care am participat a fost un dezastru total. nici acum nu stiu de ce: fiindca am fost toti baieti, sau fiindca, dat fiind ca pe instructiunile kitului de instalare scria ca e nevoie de multe ore de invocare, am decis sa mai muiem asteptarea cu cateva lazi de bere. cert e ca eu, personal, n-am reusit sa chem pe nimeni, doar camarazii mei, ma strigau cand “bunicule!”, “unchiule!”, ba unu’ chiar “strabunico!”…

Leave a reply