Aventurile bravului soldat Julică

Businessman de spartul târgului

Julius Constantinescu

Fiind un tip inteligent (mă bucur că am reuşit să încep textul cu o glumă atât de bună, sper că asta v-a convins să citiţi în continuare), nu m-am repezit niciodată asupra unui lucru neverificat mai întâi de alţii. Îmi place să merg la sigur. Abia după ce sute de tipi îmi confirmă că au luat ţeapă şi sunt absolut sigur că respectivul lucru e chiar păcăleala pe care o bănuisem de la bun început, abia atunci mă simt şi eu pregătit să mă las jefuit. Vă las să credeţi că sunt un idiot, dacă nu sunteţi în stare să recunoaşteţi un tip cu stil.

Când a apărut alba-neagra, am ştiut din capul locului că e o escrocherie; inteligenţa mea neobişnuită mi-a spus imediat că nimeni nu stă la colţul străzii ca să dea bani trecătorilor. Un an de zile, am auzit zeci de poveşti despre tipi care pierduseră bani la alba-neagra; clătinam cu superioritate din cap şi declaram: “Păi ce v-am zis io, fraierilor?”. În momentul în care alba-neagra îşi trăia ultimele zile şi escrocii abia reuşeau să mai păcălească vreun ţăran care nu mai fusese de doi ani la oraş, am luat 200 de lei şi m-am dus în Oser, să-mi îmbogăţesc experienţa de viaţă. Țeapa mi s-a părut atât de ordinară, încât, pe lângă cei 200 de lei, am investit pe loc încă 200, pentru a-i demasca pe escroci. Lucru care mi-a reuşit pe deplin – e imposibil ca târgoveţii să nu-şi fi dat seama că e ceva dubios la mijloc când au văzut doi tipi tuciurii alergând după un ochelarist plăpând care, în timp ce sărea peste tarabe, urla ca un apucat după poliţie.

Următoarea ţeapă pe care am evitat-o până în ultimul moment a fost Caritasul. Clujul înnebunise de tot, iar eu păream singurul tip din oraş rămas cu picioarele pe pământ. Cafenelele Clujului răsunau de analizele mele pertinente: “Unde-aţi văzut voi, mă, dobândă de 800%? Banca Angliei dă 5%!” (aveam io bani la Banca Angliei). Între timp, isteria lovise toată ţara, iar ai mei, care stau în Beiuş, m-au sunat să mă-ntrebe care-i treaba. “Mă”, i-am zis, pe un ton ameninţător, lui taică-meu, “dacă te prind că pui bani la Caritas, io nu mai sunt fii-tu” (asta l-a terminat cred, risca să nu-i mai trimit bani).

În lunile care au urmat, din Cluj plecau spre Beiuş microbuze pline de bani, însă eu rămăsesem acelaşi duşman redutabil al banilor nemunciţi, aruncam anateme şi prevesteam prăbuşirea financiară a beiuşenilor, fiind convins că cei mai mulţi aveau să fie vânduţi ca sclavi în târgul de joi. Spre sfârşitul verii lui ’93, când cozile la Caritas se subţiaseră dramatic, iar lumea se aştepta deja la falimentul jocului, am fost cuprins de remuşcări şi l-am sunat pe tata: “Mă, Caritasul cade sigur, da’ uite, să nu zici că-s al dracu’, pune şi tu o dată bani, să nu-mi reproşezi toată viaţa că din cauza mea ai rămas ultimul fraier din Ardeal”. Nici nu părăsise tata bine Clujul, cu chitanţa de depunător în buzunar, că a explodat bomba: a picat Caritasul!

Vreo două luni, m-am simţit atât de vinovat, încât nu i-am cerut lu’ tata nici un ban. M-am întreţinut singur, câştigându-mi banii prin muncă cinstită, la table, pe terasa din capătul căminelor.

Share:

13 comments

  1. Laura 14 October, 2009 at 20:41

    Julică, acum înţeleg şi eu de ce te laudă Groparu… :))

  2. ver_bep 14 October, 2009 at 20:44

    imi place ca te lauzi cu chestiile astea. esti destul de sadic. adica io mai aveam putin si plangeam cand imi povestea mama cati din familia noastra au pierdut banii la caritas. si da, ea nu avea cum sa-i piarda ca nu ii avea deloc.

  3. aNDRIIpOPA 14 October, 2009 at 22:16

    Fratele meu! Daca zici ca esti din Beius ma mir ca iei tepe. Astia-s un fel de olteni ai Ardealului! Cum pana mea?….

  4. M3bis 14 October, 2009 at 22:22

    Deci tu ai dărâmat Caritasul. Nu cumva şi la FNI ai băgat băgat bani?

  5. Ciprian 14 October, 2009 at 23:49

    Imi pare bine Constantinescule ca ai revenit din vacanta si ai publicat textul asta. 🙂

    Eu auzeam de Caritas la TV si in discutiile “la o tigare” a invatatorilor. Barladenii nu mai aveau ei bani de depus dupa ce se intepasera o data cu Daciile, dar vedeau in Cluj un fel de oras al tuturor posibilitatilor. A cazut ca un trasnet vestea ca ardelenii au fost pacaliti.

    Habar nu ai cat ma bucur cand descopar ca sunt si mai neghiobi decat mine.

  6. Ciprian 14 October, 2009 at 23:53

    Apropo, azi a fost ziua lui Morar, am vazut la A2. Cred ca merita de la tine o urare de bine exprimata public :)) sau o urare cu har de la Groparu, asa numai cum el stie.

  7. Robintel 15 October, 2009 at 01:14

    =)) Haide, bre, nu-mi spune că eşi ardelean get beget. =)) Ar fi prea tare aşa o glumă! =))

  8. SentineV 15 October, 2009 at 07:44

    Hopa, deci sa inteleg ca esti fiu al renumitei zone folclorice de la poalele fabricii fratilor carbogazosi Beius?

  9. lulu 15 October, 2009 at 07:53

    @Julius
    Textul e eproape perfect. Insa ai deviat un pic. Cel putin asa cred eu, ca dupa primul aliniat putem sa jur ca anunti ca te insori.

  10. Şi la vară cald 15 October, 2009 at 10:21

    Măi, o ţeapă luată cu atâta premeditare, e, de fapt, o experienţă spirituală şi estetică. Salut, în tine, pe filozoful de Beiuş! Semnat: confratele târgumureşean în ale trăirilor de înaltă esenţă. 🙂

  11. bogdanic 15 October, 2009 at 10:36

    Felicitari! Tocmai ai castigat 3000 de euro! Trimite-mi, te rog, contul, userul, parola, PIN-ul + numarul de card ca sa pot sa-ti virez banii.
    Si pentru ca, vaz io, ai mana buna, convinge-l si pe mogul (ala cu L!) ca a castigat si el. Poate sa-mi trimita datele de la mai multe conturi. Stie el care. Mai multe conturi – mai multe sanse, da?

  12. Daily Cotcodac »  Businessman de spartul târgului (II) 16 October, 2009 at 20:51

    […] numărul trecut: Ajutat de inteligenţa sa extraordinară, eroul dibuieşte imediat ţepele de la nceputul anilor […]

  13. virez 24 March, 2010 at 11:29

    […] 5. virez le cric, vous pouvez maintenant rajouter 2 ou 3 ©crous / boulons de fixation de …Daily Cotcodac Businessman de spartul t¢rgului1781 Astronomul englez William Herschel descoperÄ o planetÄ ®ndepÄrtatÄ pe […]

Leave a reply