Postul nu e post destul

Persoane cu dizabilităţi: profesorii

Julius Constantinescu

Cristina H. e profesoară la un liceu din oraş şi merge, de obicei, cu autobuzul (spre deosebire de elevi, profesorilor nu le dau părinţii bani să se-ntoarcă seara acasă cu taxiul de la bibliotecă). Fiind vacanţă, nu şi-a reînnoit încă abonamentul pe RATB, care-i expirase la sfârşitul lunii. Dar, cum profesorii mai trec pe la şcoală şi în vacanţă, femeia s-a suit zilele trecute în autobuz fără bilet, pentru că în staţie nu e nici un chioşc de bilete.

Conform legii lui Murphy privitoare la transportul în comun, nici nu s-a urcat bine în autobuz, că a venit controlul. Degeaba a încercat să le explice că în staţia de unde a luat autobuzul nu există nici un chioşc de bilete – la prima staţie, controlorii au dat-o jos, împreună cu alţi patru călători prinşi fără bilet.

Când a auzit cât e amenda, i s-au tăiat picioarele. “Păi nu am atâţia bani, n-am cum să plătesc”, a roşit femeia, mai rău ca un elev prins cu temele nefăcute (cititorii mai tineri s-ar putea să găsească această comparaţie uşor forţată şi să se întrebe, pe bună dreptate: “Da’ de ce nu i-a zis, mă, că i-a mâncat pisica biletul?”). “Da’ să mergeţi fără bilet puteţi!”, i-au tăiat-o scurt controlorii. “Căutaţi-vă, că trebuie să aveţi”. Femeia mai avea puţin şi dădea în plâns: “Chiar n-am atâţia bani. Sunt profesoară..”.

Huiduma a privit-o cu nişte ochi mari şi apoşi: “Sunteţi profesoară?”. După care i-a întins buletinul şi, cu o milă nesfârşită, ca şi cum ar fi avut în faţă ultimul handicapat, i-a zis: “Haide, mergeţi, doamnă. Lăsaţi…”.

Share:

37 comments

  1. M3bis 4 September, 2009 at 02:19

    Trăim în România, ce naiba! Sunt mai bine plătiţi controlorii RATB decât profesorii.
    @Julică, sper că nu îmi porţi pică, aşa-i?

  2. lulu 4 September, 2009 at 07:37

    Trebuie sa te fi atins serios intamplarea, daca ai strecurat-o printre pitici si babe cu mega audienta. Ma bucur(stiu ca nu-ti pasa 🙂 ) ca poti fi si serios(in scris, ca de viata de zi cu zi nu-mi pasa 🙂 ) Bravo!

  3. vasilissa 4 September, 2009 at 07:48

    printul mostenitor al unui stat african isi facea studiile in Romania si ii dadea raport saptaminal regelui-tata: Tata, Romania e o tara frumoasa, invat in fiecare zi lucruri noi. Dar exista o problema care ma pune intr-o situatie destul de jenanta. in timp ce eu cobor din rolls royce, profesorul meu coboara din tramvai… al tau… Vine, desigur si sfatul regal: Fiule, nu ne putem face tara de ris. De miine iti cumperi si tu un tramvai.

  4. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 07:54

    @ M3bis
    Nu-ţi poartă, trădătorule! Nici nu te-a luat în seamă, sâc.
    El mai mult cu profesoarele contravenţionale…
    Bravo controlorilor RATB! Persoane sensibile şi empatice. Nu ştiu cât de înţelegătoare cu suferinţa lui ar fi fost respectiva profă de l-ar fi prins cu temele nefăcute. Apropo, unde-i facultatea aia de controlori bine plătiţi, că m-aş reprofila şi eu!
    😀

  5. Carmen 4 September, 2009 at 08:09

    Julius, ma deprimi! Chiar vrei sa nu ma mai intorc niciodata acasa?

  6. yeonsang 4 September, 2009 at 08:46

    slvc
    cum se face ca stii asa bine tabieturile lu julius?eee :>

    @f
    hai sa vad cum ai sa-mi mai stalcesti numele

  7. Ciprian 4 September, 2009 at 08:48

    @vasilissa
    De la cine ai net? Spunele sa-ti creasca viteza. Eu am aflat bancul acum 2 saptamani. Dar e bun bancul :)) Deci ma pot rade in voie.
    @M3bis
    Unii studenti sau liceeni au bani de buzunar in fiecare zi cat salariul profesorului pe 6 luni.
    Un fiu al unui administrator de piete dintr-un targ din Moldova cheltuia zilnic, pe taxi, mancare la Oscar, bauturica pentru el si pentru toti cei 14 prieteni ai lui 30 si ceva un pic de milioane. Asta a tinut cam o luna. Tatal lui l-a acuzat de zgarcenie fata de prieteni.”Cum ma sa ii duci in restaurant cu atatia oameni de fata? Data viitoare il rezervi pe tot si sa nu mai aud ca apar poze la radio cu Seful de locatie care se plange ca in ziua de azi clientii nici bacsis nu mai lasa”

    @Julius
    De apreciat articolul. Bravo. Ai revenit.

  8. M3bis 4 September, 2009 at 08:53

    @slvc
    Taci fata din gura, ca despre alta pata era vorba. Esti mica, n-ai tu de unde sa stii.

  9. Daniel Chiriţă 4 September, 2009 at 08:57

    Trist, dar adevărat. Scursurile vin cu beemveul la şcoală, iar bieţii profesori îşi cumpără haine la mâna a doua…

  10. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 09:30

    @ yeonsang
    Din reacţia lui, dragă. Pe mine m-a moderat la sânge, da-i dreptul lui la urma urmei. Dar pe acest M3bis pur şi simplu l-a ignorat… cu dispreţ princiar! 😀 Vivat Julis! Tot mai bun eşti tu decât Florian, care a adormit cu coroana pe cap, de ni s-a fâsâit toată insurgenţa! Şi ce bine o începusem! Ca profesoara aia, ziua!

  11. Lau 4 September, 2009 at 12:02

    outch

  12. N.A. 4 September, 2009 at 12:24

    Fostele mele colege de facultate care au intrat in invatamant isi petrec vacanta de vara muncind ori ca vanzatoare in Mamaia ori ca promoterite/hostesse (alea care arata bine). Pe mine mama nu m-a iertat nici acum ca lasasem o catedra de franceza pentru un salariu de 3-4 ori mai mare (la vremea aia)..

  13. M3bis 4 September, 2009 at 12:31

    @si-la-vara-cald Asa-i ca te simti bine? Ti-am zis eu, pastilele alea fac minuni. 😀

  14. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 12:57

    @ M3bis
    Care, alea pe care le iei tu? Ai grijă cu ele! Vezi ce-a păţit bietul Maicăl?!

  15. M3bis 4 September, 2009 at 13:06

    @slvc
    Cum? Nu mi le-ai furat tu? Hai recunoaste, ca eu de vreo trei zile, de cand nu le mai gasesc, s-a schimbat si atitudinea ta. Vezi sa nu iei mai mult de 3 pe zi ca devii paranoica. Primele semne deja le-am observat. Si daca nu e de la pastile atunci e si mai nasol.

  16. Ovidiu 4 September, 2009 at 13:13

    A mai fost articolul asta mai de mult… probabil ca nu aici… dar totusi… reluare? Sau e tot timpul de actualitate? In orice caz e jalnic/penibil ce se intampla cu profesorii in ziua de azi. Si cand ma gandesc ca si mie mi-ar fi placut sa predau, sa invat copiii, dar cu un salariu de … nici chiria nu pot sa o platesti.

  17. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 13:40

    @M3-in-plus
    N-am timp de tine acum. EU AM O MISIUNE ISTORICĂ!

  18. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 13:47

    @ Ovidiu
    Las’ că nici medicii începători n-o duc mai bne. Abia le ajunge salariul să-şi cumpere tomurile alea gigantice care li se cer la examene. N-am nimic cu profesorii, dar dacă unul greşeşte vreo ecuaţie sau le arată, la hartă, elevilor Vasluiul (Bună, Cip!) în loc de Bucureşti, nu moare nimeni, decât poate de râs. Hai mai bine să recunoaştem că bugetarii sunt plătiţi prost în general şi să ne bucurăm că doamna profesoară a găsit înţelegere la RATB-ist. Încă mai există speranţă!
    😀

  19. şi-la-vară-cald 4 September, 2009 at 13:48

    Erata: “bine”, nu “bne”. Moderaţi-o şi pe asta! 😀

  20. Florian 4 September, 2009 at 14:47

    Doamne, fă să fiu controlor şi să-mi cadă pe mână un popă blatist. Sau, şi mai bine, Julius.

  21. ceapa.nova 4 September, 2009 at 14:51

    Dupa una din grevele profesorilor – aia cea mai lunga – un ziar local le lua apararea, spunand ca trebuie intelesi, ca sunt si ei oameni ! E deja un pas inainte, o recunoastere, ce mai. In rest, o lume intreaga e asmutita impotriva lor, dar imi vine sa cred ca doar cea ramasa fare scoala, “pura” din punct de vedere intelectual…

  22. Florian 4 September, 2009 at 14:52

    @y
    De ce să îţi stâlcesc numele, mă simt mult mai bine când te stâlcesc pe tine.

  23. Florian 4 September, 2009 at 14:59

    @şi-la-vară-cald
    Nu dormeam, cugetam, dar degeaba-ţi spun că tu habar n-ai ce-i aia. Când ţi-am zis ultima dată de cugetări, m-ai întrebat dacă se mănâncă fierte sau prăjite.

  24. si-la-vara-cald 4 September, 2009 at 15:19

    “In rest, o lume intreaga e asmutita impotriva lor (a profesorilor, adica!), dar imi vine sa cred ca doar cea ramasa fare scoala, “pura” din punct de vedere intelectual…”
    Hai sa nu dramatizam! RATB-istul ala a inteles-o si fara a avea studii superioare… 😀

  25. yeonsang 4 September, 2009 at 15:35

    @f
    oooooooh sunt fascinata pana la lesin de atata originalitate

  26. si-la-vara-cald 4 September, 2009 at 15:49

    @Flo
    Inteleg ca esti inca traumatizat din cauza ei, da’ acu’ e dedicata cauzei noastre. Poarta-te cu blandete si marinimie, asa cum te stiu, inalt-prea-luminatule!

  27. Florian 4 September, 2009 at 16:26

    @Ciprian
    Cârpeşte-i degrabă nişte palme şefei, s-o trezeşti din leşin.

  28. Florian 4 September, 2009 at 16:28

    @şi-la-vară-cald
    Sunt magnetizat, nu traumatizat şi nu din cauza ei, ci a amicului Jack. Jack Daniel’s.

  29. si-la-toamna-ciuciulete 4 September, 2009 at 16:47

    @ my king
    Dupa cum observi, desi am pus mana pe putere, supusii au inceput sa se rareasca. Tare mi-i teama de-o contrarebeliune!Vezi si tu, cercetaza, trage cu pleoapa…

  30. Florian 4 September, 2009 at 17:32

    @şltc
    Stai liniştită că nu-i nicio contrarebeliune, s-au rărit pe aici dar s-au îndesit la cârciuma DC. Nu auzi chiotele lui Ciprian şi sforăitul Yoannei?

  31. Mortyse 4 September, 2009 at 17:38

    Povestea asta e veche.

  32. si-la-toamna-ciuciu 4 September, 2009 at 17:41

    @ Flo-king
    Yoanna nu sforaie! Are sinusurile infundate de la fiertul zacuscai! Dom’ general cu asta se ocupa?! Si eu care-l credeam cazut in lupta. Ii comandasem si coroana, da nu ca a ta, marite!

  33. Ciprian 4 September, 2009 at 19:18

    @slvc (Buna, am vegheat)
    @florian Sa dau in Yoanna, nici nu concep. E o doamna. Ma mir ca mai tine la tine in ciuda faptului ca ai lasat-o cu vanatai.
    @Yoanna Vezi iubi, cu mine nu ti-o iei. Credeai ca o sa se schimbe. Uite ce ma sfatuieste.

    Apropo de dat in cap, acu vreo 3 ore, in cartier, in fara unei farmacii i-au dat unuia cu o bata in cap si i-au furat bani. Nenea – om de la tara si posibil zilier pe la patronii de pe acisilea, venea de la piata si s-a trezit cu bata in cap. In cateva secunde juma de strada era cu telefoanele la ureche si ori suna la 112 ori povestea la parinti ce grozavie a vazut. I se dadeau ochii peste cap si se zvarcolea ca un sarpe. S-a ridicat si a incercat sa plece nu stiu unde, dar noroc ca a venit ambulanta sa il ingrijeasca. Nu stiu ce o fi patit pana la urma. Politia ca de obicei nu si-a facut aparitia prin zona.

  34. yeonsang 4 September, 2009 at 20:02

    @cipcirip
    vad iubi,vad. inca

  35. Ciprian 4 September, 2009 at 23:08

    @Yoanna Dormi? Eu nu pot sa dorm, ma gandesc la noi doi. 🙁 Ma gandeam ca noi ne iubim foarte mult. Suntem niste norocosi. 😀

  36. ceapa.nova 5 September, 2009 at 00:35

    @slvc
    Nu te-ai prins ? RATB-istul era si el profesor, dezertor de la catedra si controlor under-cover !

  37. şi-la-vară-cald 5 September, 2009 at 08:13

    @ ceapa.nova
    Nu cred că a dezertat. Doar s-a apucat şi el să muncească în timpul vacanţei de vară, ca studenţii. Mai face un ban cinstit, mai admiră oraşul, mai socializează. N-am văzut în viaţa mea RATB-ist care să te trateze cu milă. Musai că ăla a iertat-o pe profă din solidaritate profesională! 😀

Leave a reply