Evenimentul zilei de ieri

Evenimentul zilei de ieri

Julius Constantinescu & Radu Pircă

5 septembrie
1793 Dictatura iacobină: sub pretextul salvării Republicii, Robespierre instituie Teroarea. Cam în aceeaşi logică, 11 ani mai târziu, generalul Bonaparte salvează Republica proclamându-se împărat.

6 septembrie
1901 Preşedintele SUA William MacKinley este asasinat în timp ce vizita Expoziţia Pan-Americană din Bufallo. Dat fiind că în 1901 nu existau CIA, Mafie, KGB sau fundamentalişti arabi pe care să se dea vina pentru asasinat, până la urmă americanii au fost nevoiţi să dea vina chiar pe criminal.

7 septembrie
1939 România îşi proclamă neutralitatea în Al Doilea Război Mondial, după care, conform unui bun obicei, întoarce armele împotriva neutralităţii.

8 septembrie
1380 Ruşii îi înving pe tătari la Kulikovo, bătălie ce marchează începutul declinului Hoardei de Aur. După această dată, tătarii încetează să mai organizeze excursii cu hoarda la Moscova şi încep să-şi facă cumpărăturile prin alte părţi, locuite de oameni mai puţin pricepuţi la bătaie.

9 septembrie
1087 Moare Wilhelm Cuceritorul, duce de Normandia şi, ulterior, rege al Angliei. În 1066 îl învinsese la Hastings pe regele Harold şi se proclamase rege al Angliei, că doar nu era tâmpit să se întoarcă în Normandia, unde ploua tot timpul şi era o climă imposibilă.

11 septembrie
1683 Sătul de miştourile lui Negruzzi şi Coşbuc, regele polonez Jan III Sobiesky se simte până la urmă şi pleacă să elibereze Europa Centrală de turci. Dovedindu-şi incapacitatea, ca la cetatea Neamţului, Sobiesky abia reuşeşte să bată, la porţile Vienei, cu cei 30.000 de oameni ai săi, un pâlc amărât de vreo 200.000 turci.

Share:

8 comments

  1. Evenimentul zilei de ieri » visurat.ro 4 September, 2009 at 00:54

    […] vina pentru asasinat, până la urmă americanii au fost nevoiţi să dea vina chiar pe criminal. (more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. yeonsang 4 September, 2009 at 08:49

    da,asa e. s-au intamplat multe maine,poimaine si raspoimaine

  3. Florian 4 September, 2009 at 09:02

    Oameni buni, i se-ntâmplă ceva. De Julius e vorba, de cine altcineva. Păi nu exista „Ev. Z. de ieri” în care francezii să nu fie călcaţi în picioare, făcuţi zdrenţe, mototoliţi şi aruncaţi la ghena istoriei. Ultima dată însă, mai acum câteva zile, ce să vezi? Mucles frate, nici o vorbă despre lepădăturile din Hexagon, cuvântul „francez” dispăruse din dicţionarul Julian. Asta a fost însă doar tranziţia, că astăzi putem constata cu stupoare apariţia unor laude deşănţate depuse la picioarele normanzilor, un fel de olteni de-ai francezilor.
    Umblă vorba că, la următoarele concursuri VSFT, se vor acorda mormane de etichete de la conserve de ratatouille, ca să învăţăm cum se scriu în franceză ingredientele ghiveciului. Nu este cazul să ne mai întrebăm cine a golit conservele.

  4. yeonsang 4 September, 2009 at 10:14

    insa ai sarit peste 10 septembrie 1777, cand s-a nascut ilrustrul Cipcirip de Sigmaringen,conducător absolut si unul din cei mai cruzi dictatori din istoria cotcodaciei.Ajuns la putere în 1778,de Sigmaringen a dus o politică de pregătire şi de declanşare a DC-revolucion , precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a nesarboaicelor şi altor indezirabile şi de lichidare a adversarilor politici.

  5. Florian 4 September, 2009 at 11:20

    Pâră: de două ore şi jumătate îmi stă la moderare un comentariu despre binefacerile legumelor asupra sănătăţii fizice a lui Julius. Repet, asupra sănătăţii fizice.

  6. Ciprian 4 September, 2009 at 12:00

    @Yeonsang
    Fascinanta femeie, acela era bunicul meu, mare imparat cu legaturi de rudenie chiar si cu dinastia Cip care a ridicat Marele Zid Chinezesc, de se vede de pe Venus. La noi in familie toti barbatii de viţă nobilă se nasc pe 10 septembrie, dar o dată la 200 de ani. Fă tu un calcul să vezi câţi highlanderi ne rupem gâturile pentru omenire. Stră-stră-bunică-miu era mic copil când a intrat Mihai în Alba-Iulia, iar tatăl său a participat la cruciada de pe Câmpia Mierlei şi s-a indrăgostit acolo de o tânără priştineză, strămoaşă a actualui preşedinte kosovar Isa Mustafa.
    Deci acum sper să întelegi tu mai multe despre respectul pentru showurile sârbeşti şi de unde vina curajul pentru insurgenţă. Fata asta de mi-a succit minţile, Mijana, e sora lui Arkan, camarad cu care vorbesc în roaming şi căruia i-am promis că am grijă de sora lui ca de cea mai scumpă fiinţă din lume.

  7. Florian 4 September, 2009 at 15:15

    @Ciprian
    Ai roaming cu iadul? Sună-l şi pe Dracula să-l întrebi dacă are vreun urmaş dictator, că am o oareşce bănuială.

  8. Ciprian 4 September, 2009 at 20:43

    @Florian
    Nu imi permit sa deranjez la ora asta. O lasam pe luni dimineata ca nu vreau sa ii stric nici weekendul.

Leave a reply