Postul nu e post destul

Vrei să fii reporter sportiv?

Ovidiu Eftimie

Nu există meserie mai mişto decât cea de reporter sportiv român. Unii ar zice că e mai bine să fii o putoare ordinară sau pila şefului, dar nu ştiu despre ce vorbesc. Să fii puturos presupune concentrare, consecvenţă, memorie, imaginaţie pentru găsit scuze. Să fii pila şefului presupune ceva aplecări spre linguşeală, mese duminica la el la grădină în care zâmbeşti ca un bivol şi te gândeşti cum să-i bulăneşti nevasta.

Să fii reporter sportiv presupune să cunoşti doar trei, maximum patru fraze: „A fost un meci greu?, „Care este secretul tău?, „Cum vei sărbători?” şi „Ce urmează?”.

Aceste întrebări pot fi – şi sunt – puse la orice competiţie sportivă. Merg şi la badminton şi la şah. Iese Nisipeanu după ce a dat un mat din 45 de mutări, iei microfonu, ţii cu partea bombată în sus şi începi să întrebi: „A fost o partidă grea?”, „Care e secretul tău?”, etc, etc. Valabil şi pentru Dan Petrescu dacă trece în optimile Champions League. Practic, nu există sport unde să nu poţi pune aceste întrebări; merg şi la sărituri cu schiurile, şi la haltere, ba chiar şi la table.

Odată ce stăpâneşti aceste întrebări, nici nu mai trebuie să mai foloseşti vreodată alte construcţii frazeologice.

Te întâlneşti cu Luţu când a ieşit din cârciumă? „A fost greu?”, „Care este secretul tău?”, „Ce urmează?”. Vine copilul cu o notă bună de la şcoală? „Cum vei sărbători?”, „A fost o lecţie grea?”. Faci sex cu nevasta, ştiţi cum sunt ele, vor să mai şi vorbeşti dup-aia, nu să dormi ca porcul. Bagi imediat un „A fost o partidă grea?”, „Care este secretul tău” sau „Ce urmează”. De fapt sunt suficiente două întrebări, are ea ce povesti dup-aia.

A doua în topul meseriilor uşoare este cea de moderator de emisiune sportivă. Poţi să pui exact aceleaşi întrebări, dar mai trebuie să ştii şi expresia: „Staţi puţin, că-l avem pe X-lescu la telefon”. Nici nu trebuie să ai un timing sau ceva de genul ăsta, întrerupi invitatul oricând cu un telefon. Ba chiar poţi să-l întrerupi şi pe cel de la telefon cu un alt invitat prin telefon.

Acum înţelegeţi de ce sunt vreo 50 de televiziuni sportive în România? Că nu-ţi trebuie decât un microfon, o cameră şi manualul ăla cu patru întrebări.

Share:

17 comments

  1. writeman 30 November, 2009 at 14:50

    foarte tare asta! a fost un articol greu? care e secretul tau? nu-mi mai amintesc celelalte intrebari… 😛

  2. Andrei Vasile 30 November, 2009 at 14:52

    Genial. A fost greu? 😉

  3. unmihai 30 November, 2009 at 15:00

    Se pare că trăirile de “putoare ordinară sau pila şefului” îţi sunt cam prea intim cunoscute 😀
    De fapt “cum să-i bulăneşti nevasta şefului” ţine mai mult de “eternul masculin”

  4. Ciprian 30 November, 2009 at 16:26

    Cred ca nu se supara nimeni daca spuneai ca Dumitru Dragomir e de fapt X-ulescu. Voi ati vazut emisiune sportiva in care sa nu fie el la telefon? Chiar si cand e invitat in platou tot se pune o inregistrare audio a unei convorbire telefonice cu el.

  5. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Vrei să fii reporter sportiv? -- Topsy.com 30 November, 2009 at 16:29

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Oana Portase, Ciprian. Ciprian said: RT @JuliusDC Daily Cotcodac» Vrei să fii reporter sportiv? http://ow.ly/1mIEke […]

  6. Gabriela Badina 30 November, 2009 at 16:29

    :))))))))))))))))))

  7. DragosI 30 November, 2009 at 16:30

    Cam asa este. Nu uita ca daca vrei sa fi prezentator trebuie sa fi femeie. Sincer mie mi se pare greu, cu exceptia faptului de a fi femeie, trebuie sa stii numele tuturor sporturilor, “Partida de rugbi”, si din spate se aude “ruibi”, iar prezentataorea da “da… ruibi, s-a decis la un toucdaun”…

  8. petronia 30 November, 2009 at 16:46

    Asta e alternativa la VSFT? Ca e tentant sa schimb cariera.

  9. Florian 30 November, 2009 at 17:14

    Ovidiu Eftimie a fost o vreme reporter sportiv. Până într-o zi, când după o partidă de box l-a acostat din greşeală pe boxerul învins. A reuşit să ajungă numai până la „cum vei sărbători?”. La întrebarea „ce urmează?”, a primit răspunsul înainte de a o mai pune. De atunci s-a lăsat de meserie şi scrie la Daily Cotcodac cu degetul mic de la mâna stângă, care printr-o minune i-a rămas teafăr.

  10. DeMaio 30 November, 2009 at 17:30

    De acord cu tine, mai ales că am trăit fenomenul din interior. Cu cât eşti mai cretin, cu atât eşti mai bun de reporter sportiv. Să ne trăiască.

  11. N.A. 1 December, 2009 at 01:44

    @Florian – Nu-i adevarat. Eu cred ca a renuntat pentru ca n-a gasit si el nici un fotbalist sa-l ia de nevasta sau macar sa-i dea un cico in oras..

  12. Bear Grylls 1 December, 2009 at 10:54

    Bravo,Ovidiu…Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus.Iote-asa mananca unii o paine si se mai vad si la TV.

  13. Glumetzu 1 December, 2009 at 15:07

    Mai e o intrebare. Cum te simti? intreaba reporterul.

    Raspunsuri posibile:

    – Simt ca-mi put ciorapii. Vrei sa simti si tu?
    – Simt ca dupa asa efort ar merge o tura cu nevasta-ta. Te bagi?
    – Simt miros de fraier. De la tine vine?

  14. florin 2 December, 2009 at 07:51

    De cate facultati ai nevoie ca sa ajungi reporter sportiv ?

  15. Mihai 6 December, 2009 at 20:56

    Pai nu! de cate facultati in minus ai nevoie!

  16. betivul 22 December, 2009 at 11:49

    Sunt bulversat!

  17. Daily Cotcodac »  E fain să fii suporter al Craiovei 17 September, 2010 at 08:05

    […] La fel cum povestesc de Satana că nu vorbeşte cu presa, refuzul său de a răspunde la cele trei întrebări clasice din presa sportivă românească fiind considerat maximă blasfemie. Altfel, e ultimul antrenor […]

Leave a reply