Evenimentul zilei de ieri

2 noiembrie 1439: Se naşte armata franceză

Radu Pircă

Regele Carol al VII-lea a rămas în istoria Franţei pentru mai multe lucruri. În primul rând, pentru lipsa de originalitate a părinţilor săi (“băi nevastă, acu’ mi-am dat seama că suntem la botez şi încă n-avem un nume pentru ăsta micu’” “zi-i Carol, că au mai fost vreo şase înainte, e clar că e un nume la modă” ); însă, şi mai important, Carol al VII-lea a creat, într-o singură zi, armata franceză şi impozitul. Şi adevărul e că atunci când anunţi oamenii că ai creat primul impozit, chiar e o idee bună ca în acelaşi timp să-i anunţi şi că ai înfiinţat armata.

JupuitoriÎn momentul în care se petreceau aceste evenimente, Franţa era de mai bine de 100 de ani în război cu englezii (deunde şi numele respectivului război – aţi ghicit, “Războiul de 100 de ani“, deşi, dat fiind că oricum a ţinut mai mult, putea să se numească, din raţiuni de PR, “Războiul de 30 de ani” sau chiar “Războiul de 7 ani” ). Cu toate acestea, ţara nu avea încă o armată permanentă, ci doar mercenari, de obicei plătiţi când dădea Dumnezeu. Nu-i de mirare că bieţii oameni încercau, în aceste condiţii, să se întreţină din jaf (foto)şi adeseori îşi dădeau demisia din slujba unui rege care nu-i plătea la timp pentru a forma armate private, care prădau ţara în lung şi în lat, fiind cunoscute drept “jupuitori” (presupun că la fel vor face în curând şi bugetarii, mai ales cei din Ministerul de Finanţe, care şi au experienţă în aceste sens).

Pe de altă parte, regele Franţei nu-şi putea plăti mercenarii pentru că, neexistând impozite, nu avea o sursă constantă de bani. Nu că ideea de impozit ar fi fost prea revoluţionară pentru oamenii din secolul XV; pur şi simplu, nobilii nu vroiau să plătească niciun fel de taxă şi, dat fiind că aveau la dispoziţie mici armate personale, nu puteau fi nici siliţi iar oamenii de rând nu vedeau niciun motiv pentru care ar mai plăti şi taxe, pe lângă că sunt jefuiţi constant de către mercenari. Era clar deci că idee de impozit trebuia să meargă mână în mână cu înfiinţarea unei armate permanente, fie ea şi armata franceză.

În toamna anului 1439, Stările Generale – un fel de Parlament al Franţei – s-au reunit în oraşul Orléans pentru a vota propunerea regelui de introducere a unui impozit regulat destinat plăţii soldei armatei permanente.  Pe 2 noiembrie, propunerea a fost adoptată – n-aş putea să vă dau detalii despre dezbaterile din adunare, dar sunt convins că regele a avut argumente solide, cum ar fi vreo duzină de oameni înarmaţi până în dinţi care să se plimbe printre membrii  Stărilor Generale ca să numere voturile.

PraguerieIniţial, partea cu armata nu a fost un succes (bine, e oarecum aberant să spunem că armata franceză a fost vreodată un succes). Nobilii şi jupuitorii s-au revoltat împotriva ordonanţei din 2 noiembrie (foto) şi regelui i-au trebuit câţiva ani pentru a înăbuşi revolta – în general, prin coruperea conducătorilor ei. Abia în 1445 Carol a putut pune pe picioare primele unităţi ale armatei franceze, numite “Companiile de ordonanţă” şi numărând în total circa 7.500 de soldaţi călare (asta ca să le fie mai uşor să fugă, în caz că dau ochii cu inamicul) Impozitul, în schimb, a fost încasat destul de eficient încă din primul an, mai ales că regele a avut ideea înţeleaptă ca nobilii în general excluşi din rândul contribuabililor. Spre sfârşitul domniei lui Carol al VII-lea, impozitul îi aducea anual regelui mai mult de 1.000.000 de livre, calculate ca reprezentând echivalentul a 10-15 milioane de euro din zilele noastre. Ca să vă faceţi o idee mai clară, o zi de muncă era plătită pe atunci cam cu o zecime de livră, 12 ouă costau 0,02 livre, o cămaşă de bună calitate – 0,40 livre iar un săpun, 0,13 livre. Cu banii pe care îi dădeai pe un amărât de săpun puteai, în schimb, să-ţi iei 8 litri de vin – ceea ce explică multe dintre obiceiurile poporului francez…

Dacă vreţi să ştiţi mai mult: volumul IV, partea a doua din Istoria Franţei a lui Lavisse, deşi sincer nu cred că vreţi să citiţi aşa ceva

Share:

27 comments

  1. 4mall 2 November, 2010 at 13:32

    E clar, ma fac jupuitor!

  2. dc 2 November, 2010 at 13:40

    Tinand cont si de articolul dat in Adevarul de Admin (acest The Stig al celor de la Daily Cotcodac), cred ca Pirca are doua secrete pe care ar vrea sa le pazeasca cu strasnicie:
    – primul ar fi faptul ca Admin si Pirca sunt una si aceeasi persoana (apropo, nu e cazul sa faci ca precedentul Stig, cand a fost demascat, ca esti inca aproape simpatic)
    – Pirca sufera de un fel de sindrom Stockholm, face bancuri pe seama frantujilor, dar citeste pe limba lor);
    Da-te prins, Pirca, si nu-ti vom face nici un rau!

  3. Tweets that mention Daily Cotcodac »  2 noiembrie 1439: Se naşte armata franceză -- Topsy.com 2 November, 2010 at 13:44

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, abulafia89. abulafia89 said: RT @JuliusDC: Daily Cotcodac» 2 noiembrie 1439: Se naşte armata franceză http://bit.ly/ckyO34 Pe 3 noiembrie 1439 armata franceza se preda. […]

  4. Ramses3 2 November, 2010 at 13:45

    ceva nu e calculat corect, daca citez “În toamna anului 1439, Stările Generale – un fel de Parlament al Franţei – s-au reunit în oraşul Orléans pentru a vota propunerea regelui de introducere a unui impozit regulat destinat plăţii soldei armatei permanente” nu are logica, ca pentru ca sa se nasca ii trebuiau 9 luni dinainte programate, pe cand aici s-a nascut de cum s-a hotarat.hai mah fii serios

  5. Radu 2 November, 2010 at 13:47

    Mda, norocu’ lor ca in 1831 au infiintat legiunea straina. Asa a mai castigat si Franta in deplasare…

  6. Didinutza 2 November, 2010 at 14:06

    si muschetarii??? cine i-a inventat??? eu vreau povesti cu muschetari!! (in versiunea Pirca)

  7. Dan1 2 November, 2010 at 14:07

    @Radu
    Si mai zise Pirca in alt rând, norocu’ lor ca se infiinta si U.S. Army… =))

  8. Historix 2 November, 2010 at 14:25

    Mon cher Monsieur De Pirque,

    Vos faites un confuzion, frate, afirmând că “e oarecum aberant să spunem că armata franceză a fost vreodată un succes”, parscă aţi uitat de musiu Napoleon, bine, francez de adopţie, dar milles tonneres, FRANCEZ, Ma Fois!
    Donc, Napoleon, cunoscut mai puţin pentru performantele sale la orizontală şi mai mult pentru apucăturile sale războinice, a reprezentat biensur că da excepţia de la regulă. Mormăitorii săi pre mulţi au vindecat de răceli şi alte nelinişti, evident, până au dat de englezu’ ăla lipsit de imaginaţie, care n-a vrut de-al dreq să renunţe la dealu’ ăla din Belgia… Watergate sau Loo… enfin (Reagane, confirmă te rog)
    Deci, avant d’ecrire des betises sans bien se documenter, m’sieur De Pirque, souvennez vous que Napoleon a bien existe.

    Ş-acuşi se scoală din mormentu’ lui ăla de la monumentul invalizilor şi vine de-ţi face bau!

  9. Dan1 2 November, 2010 at 14:34

    À Historix
    Poate Nixon! =))
    Vous faites confusion aussi! =))

  10. mifty 2 November, 2010 at 14:42

    dan şi historix: era pixon, frate!!! 😀
    dc: cu acceptul lui pircă, iată răspunsul lui:
    – mă dau maicăl gecsăn!!! 😛

  11. Radu 2 November, 2010 at 14:55

    @mifty: poate michelle jaqueson 😀

  12. Dan1 2 November, 2010 at 14:56

    @mifty
    Cred ca dc voia sa zica: Da-te Radule legat/Ca sa scapi nevatamat! =))

  13. Marius 2 November, 2010 at 16:21

    Chiar imi era dor de un articol despre viteaza armata franceza. Apropo, Google nu gaseste nici un rezultat pentru cautarea cu butonul I’m feeling lucky la “french military victories”. Zice “Did you mean: french military defeats”?

  14. Dan1 2 November, 2010 at 16:30

    @Marius
    Bah ma lasi!? =))

    Later edit: Hai ca esti de-a dreptul malitios! Am verificat si nu zice asa! =))

    Si mai later edit: Asa zice! Daca te duci pe primul rezultat, http://www.albinoblacksheep.com =))

  15. dc 2 November, 2010 at 16:33

    @mifty: sincer, exact la replica aia ma gandeam, dar mi-a fost frica de copyright (ca doar n-o sa spun ca nu mi-o aminteam exact) 😀

    @Radu: Daca te refereai la un barbat, atunci e “Michel” (fara “e” la urma), nu “Michelle”. Corecteaza repejor pana nu observa obergefreiterul Pirca 😉

  16. dc 2 November, 2010 at 16:35

    Erata: partea cu “@mifty” se va citi “@Dan1”. Pana corecteaza Radu postul lui, ma duc sa aduc cenusa din portbagaj si sa-mi pudrez freza.

  17. sebra 2 November, 2010 at 16:52

    Idei din astea înţelepte ca nobilii să fie excluşi din rândul contribuabililor se poartă şi la noi.Ca şi preferinţa pentru vin în defavoarea săpunului.
    N-am găsit şi noi alt popor mai acatării, cu care să ne înfrăţim??

  18. Dan1 2 November, 2010 at 16:55

    @sebra
    Da bre, da’ noi suntem viteji, daaaa? =))

  19. ErRon 2 November, 2010 at 17:01

    Si vorbim si limbi straine!
    http://www.ad-astra.ro

  20. ErRon 2 November, 2010 at 17:04

    http://www.youtube.com/watch?v=GFrIZR8arRg
    Sunt curioasa daca am reusit sa trimit link-ul, ca tare bine m-am distrat!

  21. sebra 2 November, 2010 at 17:17

    @Dan1,
    Mi-e frică să nu înceapă Pircă vreo istorie a faptelor noastre de vitejie, ultima fiind cea cu aruncatul caschetelor pe sloganu’ devenit imn naţional =))

  22. Historix 2 November, 2010 at 17:28

    Degolas! iar i-am încurcat pe ăştia din coloniile Perfidului Albion!

    Am greşit fundamental, sper sa nu ajung la guillotine numai pentru un aşa fleac…

  23. Pirca 2 November, 2010 at 17:46

    @Historix
    de acord, dar ma tem ca nu atat soldatii francezi erau viteji pe vremea lui Napoleon (soldati viteji aveau si cei pe care i-a invins), cat comandantii francezi erau foarte competenti. Cred ca multi din oamenii aia, desi erau semialfabetizati, ar putea conduce fara probleme si o armata moderna; in plus, mai si stiau in general ce sa le ceara oamenilor lor (cand n-au mai stiut – de prin 1809 incolo – au inceput si victoriile dificile, apoi infrangerile). Oricum, armata franceza si-a iesit rapid din pasa asta proasta – dupa ce s-a dus generatia lui Napoleon, si-au scos parleala cu o serie de infrangeri care de care mai faimoase, datorate combinatiei de vitejie si competenta extrema a generalilor.

  24. N.A. 2 November, 2010 at 17:57

    Ultima propozitie a fost de milioane! =))

  25. Lepka 2 November, 2010 at 20:17

    cu armata franceza ati rezolvat-o..astept cu nerabdare ariticolul “se naste judetul Vaslui”… si apropo, astea ar trebui sa fie zile de sarbatoare in calendarul DC, ca v-au dat o paine alba sa mancati 🙂

  26. Dan1 2 November, 2010 at 20:43

    @Pirca
    Hai bre, ca-l infierasi mai deunazi pe Murat, daaaa? Ca mai tinem si noi minte (desi, cum ziceam ieri – ma paste Alzheimeru’) =))

  27. Béranger 3 November, 2010 at 12:26

    Pircă, uitaşi în ce stare de delabrământ ierea Franţa pre când Şarlă Şapte făcu armata regulată. Din cartea de-o citaţi tălică: «A Pari, la mizer e lemigrasion depeuplă peo a peo la vil. Le loaie on bese de deu tier. Mem a seo pri, on neo truv că difisilman de locater solvablă: ceo a chi le luaj on ete fe san von şacun jur, san rian peie, e met le cle desu lui, san dir adio a leur host. De milie de mezon son tabandone par leur proprieter, chi ne peuv pliu peie le rent ipotecher don tel son greve. Ment edifis relijieu tomb an ruin. Leo şapitr dă Notră Dam, don le domen ne report pliu rian, doa vandră, moro par morso, le pies dorfevrări de son trezor, e ne truv că a gran pen de zachereur. A Ruan, dan la banlio, dan tut la diosez, dan tută la Normandi, on nantan parle că degliz efondre u ansandie, de cuvan abandone par le moan, dopito e dă maladrări u lon neo peo pliu continuie le zeovră dă şarite. Leo pai dă Cau e incult e anfeste par le lu.» Etc. etc.

Leave a reply