Postul nu e post destul

Atenţie, să nu fii supracalificat pentru ANL!

Julius Constantinescu

Cetăţeanul X tare ar fi vrut să obţină şi el o casă prin ANL, ca să nu mai fie nevoit să se mute dintr-o chirie într-alta, împreună cu prietena sa. Aşa că, într-o bună zi, s-a dus frumos la primăria de sector şi s-a interesat de condiţiile de înscriere.
– Domnule, i-a zis funcţionarul de la primărie, privindu-l pe sub ochelari, dumneata nu eşti căsătorit, degeaba te pun pe listă: n-ai punctaj.

Cetăţeanul X s-a dus repejor acasă şi şi-a convocat prietena la o discuţie serioasă:
– Dragă, trebuie să ne căsătorim, altfel nu pupăm casă de la ANL.

Cu certificatul de căsătorie în braţe, cetăţeanul nostru s-a prezentat din nou la biroul primăriei.
– Domnule, i-a zis funcţionarul, eşti căsătorit, dar n-ai copii. Prin urmare, tot n-ai suficient punctaj; eu te pun pe listă, dar degeaba, să ştii.

Cetăţeanul X şi-a convocat nevasta la o nouă discuţie serioasă:
– Dragă, musai să facem un copil. Ba, chiar doi, am face un punctaj bun, sigur am ajunge în capul listei.

Soţia cetăţeanului X a simţit că e un moment decisiv şi, depăşind toate aşteptările, a născut gemeni. Cu cele două certificate de naştere în braţe, cetăţeanul X a intrat triumfător în clădirea primăriei de sector.
– Unde staţi acum?, l-a întrebat funcţionarul.
– Cu chirie.
– Câte camere?
– Trei.
– Nu e bine. Faceţi punctaj mic, pentru că staţi într-un spaţiu mare.

Cetăţeanul X a renunţat la apartamentul cu 3 camere şi a închiriat o garsonieră în Titan, unde s-a mutat cu familia. Cu contractul de închiriere în mână, s-a prezentat la birou.
– E, vedeţi?, a surâs, pentru prima dată de când îl cunoştea, funcţionarul de la primărie. Acum, aveţi punctaj maxim. Ia să vedem unde vă încadraţi… O-ho-hooo, sunteţi pe locul 10 din 654, luaţi sigur. Felicitări!

Când blocurile ANL au fost finalizate, adică la trei luni după ce obţinuse locul 10 pe listă şi la capătul a patru ani de alergătură, cetăţeanul X, tată a doi copii înghesuiţi într-o garsonieră din cartierul Titan, s-a prezentat plin de încredere la primărie, să semneze contractul. Funcţionarul l-a privit pe sub ochelari şi i-a spus:
– Îmi pare rău, dar nu puteţi primi locuinţă.
– De ce?, a întrebat cetăţeanul nostru, simţind că-i vine sângele în cap.
– Sunteţi patru persoane.
– Aşa, şi??
– Şi nu avem decât garsoniere şi apartamente de 2 camere, iar dumneavoastră vă încadraţi la mai mult. La 3 camere, dar apartamente cu 3 camere nu avem. Iar cu două nu puteţi primi, legea nu vă permite. Încercaţi la anul, poate se construiesc şi cu 3 camere.

Publicat in 7 plus

Share:

30 comments

  1. jumbogold 24 September, 2009 at 01:02

    Sa mai zica vre- unul ca nea Julica, pardon TIRANUL, nu le stie pe toate ca un om mare! E trecut prin viata, nu gluma. In continuarea Epopeii despre cum au primit familia X locuinta ANL pentru nepoti, una cu 7 camere, ca pentru mai multe nu exista punctaj pe tabela!

  2. toader 24 September, 2009 at 01:08

    cum scrie maestrul julica … nici dan voiculescu nu il egaleaza.

  3. toader 24 September, 2009 at 01:09

    din fericire.

  4. sebra 24 September, 2009 at 01:12

    si cand a incercat anul viitor depasise varsta maxima

  5. Atenţie, să nu fii supracalificat pentru ANL! » visurat.ro 24 September, 2009 at 03:15

    […] la o discuţie serioasă: – Dragă, trebuie să ne căsătorim, altfel nu pupăm casă de la ANL.more De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  6. lichu 24 September, 2009 at 07:27

    Uite asa se scriu tragediile…

  7. Andrei Pietrosu 24 September, 2009 at 08:20

    Si uite asa ajunge omu’ la inchisoare… sau intr-un sac menajer pe fundul lacului Morii(ghinionisti functionarii astia publici) 🙂

  8. Florian 24 September, 2009 at 09:07

    @jumbogold
    Nu le ştie el Tiranul chiar pe toate, dar ăla de la primărie e frati-su şi i-a zis cum l-a mânărit p’ăla de vroia casă. La schimb, Julius îi povesteşte mânărelile pe care ni le face el cu vesefeteurile.

    @sebra
    =))
    trebuia s’apara ala de se tavaleste pe jos de ras, da’ cre’ ca-i ocupat.

  9. mugur 24 September, 2009 at 10:10

    pe ce vrei tu Julius să primească case toți fraierii? nu merită. și apoi de ce trebuie să își ia toți casă? de ce să nu stea cu chirie? pentru ei și așa este o întreagă aventură să plece de la mămicile lor de acasă.
    pe de altă parte toți băieții ‘deștepți’ merită…uite un alt exemplu – un băiat deștept, deja căsătorit și cu o casă de sute de mii de euroi, se împrietenește cu cine trebuie, nu stă de vorbă cu toți cretinii de la ghișeu și este sfătuit așa cum trebuie – să nu pomenească în declarație de dividente (că de nu sunt sigure), să treacă casa pe numele lu’ tacsu’ ba chiar să îl ia și pe el în spațiu locativ ca să se vadă cât de înghesuiți stau, să își scoată un certificat medical cum că are probleme cu sănătatea, etc – și gata, și-a luat omul casă de la ANL. Acu’ are 3 case (fără casa lu’ tacsu’) și mai multe terenuri. Pe ultima casă a dat anul ăsta peste 600.000 de euroi. dacă-i dăștept eu zic că merită…

  10. cristi 24 September, 2009 at 10:16

    oh fuck!

  11. miki 24 September, 2009 at 10:20

    articolul asta m-a deprimat…

  12. si-la-vara-cald 24 September, 2009 at 10:35

    Ei, Julica, la noi situatia nu-i chiar asha. Stiu pe cineva care, cu doi copii in dotare, a primit apartament cu o camera, de la primarie. Tot ANL. Cu spatiu cam cat unul cu 3 din blocurile obisnuite. Si fara pile. Uite ca mai sunt si “anomalii” prin Romania.

  13. Miorlaupufos 24 September, 2009 at 10:37

    Asta e pe jumatate autobiografica?

  14. Moroi 24 September, 2009 at 10:42

    Răspuns:
    “Ok, ucidem un copil”

  15. andrei 24 September, 2009 at 10:55

    hai sa-ti spun una tare:
    am vrut eu sa-mi depun dosarul la sectorul 2, pentru ca locuiesc in sectorul 2, logic.
    Stii care e o conditie obligatorie la sectorul 2? SA AI LOCUL DE MUNCA TOT IN SECTORUL 2!
    Adica, eu cum lucrez in p-ta victoriei, nu am dreptul sa-mi sepun dosarul! Asta cum ti se pare?

  16. Florian 24 September, 2009 at 11:55

    @Moroi
    P’aci nu-i nimeni zdravăn la cap, da’ pentru azi eu te votez şef de salon.

  17. http://www.tahemet.blogspot.com/ 24 September, 2009 at 12:43

    Aş copii, la titul de şef de salon pe ziua de azi catindez eu.

    mă uit pe mail, văz că mi-a trimis forumul de legislaţie feed-in-ul zilnic (nu mere tain, că nu-i la fel de ienglezit). mă uit cu un ochi adormit, şi ve văz, proiect pt stimularea întreprinzătorilor de până în 35 de ani

    îmi trece instant adormeala, clickez repede, să nu mi-o ia altul înainte, mai ales că mai am niţel niţel pân la fatidica vârstă. şi citesc cu sufletul la gură:
    ”Tinerii cu varsta pana in 35 de ani, care nu au avut o firma in trecut, si-ar putea infiinta una cu un capital de cel putin 10 lei, pentru care vor beneficia de scutiri la plata impozitului pe profit si salarii, timp de 3 ani, potrivit unei propuneri legislative promovate de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri ”

    şi strălucesc scurt ca un bec de 100 waţi, d-ăia ecologici păgânilor, să nu poluez mediul. mă gândesc s-o sun pe o amică advocată, să mă consfătuiesc cu ea, să văz cum să pun mâna pe pleaşca guvernamentală. şi vă rog, eu nu sunt pomanagie, cuvântul pleaşcă a căpătat noi valenţe, pozitive de data asta în urma intervenţiei filozofice a onor ministrului nostru al culturii. şi-ntre timp îmi frecam metaforic mâinile, mai mai să aprind un foc de paie în urma fricţiunii. şi nu necesar decât să dau de fo 3 ori cu scrollul în jos şi peste ce dau? iaca urmarea:

    ”obliaţii…
    b) sa prezinte autoritatii publice mentionate la lit. a), in termen de cel mult 30 de zile de la infiintare, un plan financiar pe termen de cel putin trei ani, intocmit de catre un expert financiar certificat si agreat de o entitate (banca, institutie financiara nebancara, fond de garantare etc.) care poate sa asigure, potrivit legii, finantarea afacerii respective. Planul financiar va permite atragerea de finantare pentru dezvoltarea afacerii, in conditiile in care garantiile proprii ale firmei sunt insuficiente;
    c) reinvestirea integrala a profitului realizat in anul fiscal precedent si totodata, capitalizarea acestuia, astfel incat, la sfarsitul primilor trei ani de activitate, capitalul social al firmei sa fie de cel putin 5.000 euro, echivalent in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei; ”

    ceea ce dă de gard ăia 10 lei investiţi iniţial. aşa că… pardon, nu mă mai fac patroană de imm starter.

  18. maddy 24 September, 2009 at 13:15

    de ce ai punctaj mai mare daca ai si copil? mi se pare o dovada de prostie sa te pui sa faci copii cand tu nu ai nici macar acoperis deasupra capului.
    povestea e trista, dar a fost scrisa comic.

  19. radu.vanillablog.ro 24 September, 2009 at 13:18

    teatru absurdistan

  20. Florian 24 September, 2009 at 13:22

    @tahemet
    Păi de ce dă de gard cu ăia 10 lei? 5000 de euroi tre’ să ai după trei ani de activitate. De fapt nu tre’ să ai euroii în jeantă, ca Jiji, ci ca capital social (lângă Jiji e musai să stea o cacofonie). Ce, te gândeşti că-n ăştia trei ani n-o să poţi reinvesti diferenţa necesară, până la acoperirea baremului de 5000 de euro? Dacă nici măcar la atât nu speri, mai bine las-o baltă de la început.
    Poate că greşesc şi investiţiile nu pot fi cuprinse în capitalul social al firmei, dar nu cred.

  21. N.A. 24 September, 2009 at 13:28

    @maddy – Ca aia au nevoie mai mare de casa?! Iar daca ar astepta toti sa-si ia casa, nu cred ca am mai avea cine stie ce populatie in cateva zeci de anisori..

  22. Moroi 24 September, 2009 at 13:30

    @ Florian.
    Venit din partea ta, chiar este un compliment. sunt flatat. Mulţumex. Adevărul este că realitatea este dureroasă ca textul, deşi Julius încearcă să o explice şugubăţ. Eu am încercat să mă bag la Anele şi crede-mă că nu îndeplineam o condiţie esenţială. Nu eram băiat de doctor/miliţian/prefect/primar.. Halal “locuinţe sociale” când doar bogaţii au acces la ele…

  23. N.A. 24 September, 2009 at 13:33

    Mda, pai in Constanta – cel putin, acum cativa ani – se imparteau intre cei care lucrau in primarie + rude, amici, amante, acoliti.. Cele de pe malul marii erau inchiriate in regim hotelier, deci mai faceau si un ban in plus “amaratii” de proprietari..

  24. Porcusorul Radioactiv 24 September, 2009 at 14:38

    As rade daca n-ar fi extraordinar de plauzibil scenariul.

  25. JULIUS 24 September, 2009 at 14:39

    @PR: e pe bune, nu m-am apucat de scris nuvele

  26. http://www.tahemet.blogspot.com/ 24 September, 2009 at 14:59

    @florian

    Ai avut vreodată de obţinut un document de la oficiali bancari? îţi spun eu că mai bine pui dracului capitalul social minim şi ai încheiat bâlciul

  27. Radu C 24 September, 2009 at 22:50

    Articolu’ asta m-a speriat. Rau. Data viitoare pune un articol dintr-ala cu babe ciopartite cu drujba si apoi violate, ca sa nu-mi mai stea inima in loc, da?

  28. Andi 24 September, 2009 at 22:58

    Eh, putea sa dea un copil la orfelinat daca isi dorea asa de mult …

  29. Victor B 25 September, 2009 at 01:25

    Dacă e adevărat articolul ăsta, atunci România e o ţară de că©at. Doamne fereşte… 😛
    Încă sper că e o nuvelă.

  30. Florian 25 September, 2009 at 07:36

    @tahemet
    Nu zic ba. Da’ tu când îţi pui ceva pe tine, nu vezi că p’aci oamenii serioşi umblă îmbrăcaţi?

Leave a reply