Postul nu e post destul

10 motive ca sa-ti bagi cardul undeva

Radu Pircă

Ai card. E primul din viata ta. Esti cel mai tare si te uiti cu dispret la trogloditii care inca mai folosesc instrumente primitive de plata, cum ar fi cash-ul. Ti se pare ca nu-s cu nimic mai presus decat aborigenii care dau doi porci pe un topor de cremene. Bucura-te cat mai poti, pentru ca in curand vei incepe sa folosesti efectiv cardul, si nu te vei mai distra la fel de tare. Iata zece motive pentru care vei realiza minunat ca acest minunat produs al tehnologiei e tocmai bun ca sa ti-l bagi in fund:

10. Expira
Fiind o tehnologie atat de avansata, cardul expira dupa vreo doi ani si trebuie schimbat. De altfel, chiar daca n-ar expira, tot ar trebui schimbat, fiindca dupa 2 ani e zgariat si arata vai de mama lui. Daca nu te duci exact la sucursala unde ti l-ai facut ca sa-l inlocuiasca, banii tai stau frumusel in cont fara sa te poti atinge de ei. Pe de alta parte, daca ai bani lichizi mai vechi de doi ani, nimeni nu-ti cere sa te duci cu portofelul exact la banca de unde i-ai luat si sa ii schimbi, pentru ca altfel nu ii mai poti folosi.

9. Te ajuta sa intarzii la serviciu
Ai incercat sa ajungi la munca platind cu cardul? Normal ca nu, pentru ca nu se poate. Afara de cazul in care iti place sa traiesti periculos si alegi sa iesi cu masina ta in trafic, vei descoperi ca nu poti sa cumperi nici bilet de tramvai, nici cartela de metrou si nici sa platesti taxiul folosind cardul. Asa ca vei privi cu o invidie nedisimulata la pensionarii care se scobesc de maruntis.

8. Te face de ras la bodega
Dar la crasma, cum te simti, dupa ce ai baut 5 beri si descoperi ca nu accepta plati cu cardul? Din fericire, chelnerii si sefii de sala sunt de acord cu mijloace mai moderne de plata, cum ar fi gajarea cu geaca sau telefonul mobil.

7. Te face cel mai nepopular tip de la coada
Ai observat la coada in hypermarket cat de repede termina de platit primitivii care folosesc bani lichizi sau bonuri de masa? In schimb tu, cu cardul, daca ai un pic de noroc, poti sta si zece minute asteptand sa vina confirmarea. Iar in cazul in care chiar esti un adevarat norocos, dupa ce stai la rand vreo ora, cand ajungi la casa vanzatoarea iti spune “Imi pare rau, dar nu imi merge cititorul de card. Mergeti, va rog, la randul de la casa de alaturi”.

6. E cel mai sigur mod de a-ti pierde banii
Deoarece sunt produsul unei tehnologii atat de avansate cardurile, spre deosebire de banii normali, sunt foarte usor de copiat. Ca sa copiezi cat de cat decent o amarata de bancnota, ai nevoie cel putin de o masina de tiparit extrem de costisitoare. Ca sa copiezi perfect un card, ai nevoie de un aparat de clonat carduri care poate fi cumparat pentru cateva mii de euro de la baietii din Spania sau pentru cateva sute, de pe net. Nu ca te-am facut sa simti ca banii tai de pe card sunt in perfecta siguranta?

5. Strica mancarea
Esti la restaurant si primul lucru pe care il faci este sa-l intrebi pe chelner “Pot plati cu cardul?” “Bineinteles”, spune el cu o fata acra, pentru ca stie clar ca nu mai are cum sa primeasca bacsis. Asa ca poti fi sigur ca chestia alba pe care ai gasit-o in supa nu e o fidea ratacita, mozzarella nu e intamplator mai cremoasa decat de obicei iar la desert sa zicem doar ca ar fi bine sa eviti ciocolata si, in general, orice poate contine ceva de culoare maro.

4. Usor de folosit. Daca ai noroc
Daca nu merge ATM-ul de la banca unde ai card, esti un invingator. Fie mergi la un ATM de la o alta banca si platesti comision pentru privilegiul de a-ti ridica banii, fie cauti un alt ATM. Unde in general este coada, pentru ca nu esti singurul care a avut ideea fericita de a-si scoate banii de pe card. Pe de alta parte, la coada ai putea cunoaste oameni noi, interesanti, cum ar fi baietii cu lanturi groase de aur la gat care stau fix in spatele tau la rand si te sorb din priviri cand bagi PIN-ul.

3. Nu-ti plateste facturile
Cardul e de mare ajutor cand vrei sa platesti taxe, impozite, intretinere, facturi de cablu sau sa pui o scrisoare la posta pentru matusa din Lehliu, care are net, dar nu-si poate citi mailurile pentru ca i s-a busit serverul de POP 3. E de mare ajutor in sensul ca e tare si daca pui facturile sau scrisorile langa el in portofel, n-or sa se mototoleasca. Cam la asta se limiteaza utilitatea lui in aceasta situatie.

2. Te taxeaza
De fiecare data cand te uiti cati bani mai ai pe card, banca te taxeaza un pic. Daca ti se pare OK, imagineaza-ti cum ar fi ca, de fiecare data cand vrei te uiti in portofel cati bani mai ai, sa fie nevoie sa bagi o fisa de 50 de bani pentru ca altfel portofelul nu se deschide.

1. Te lasa-n fundu’ gol
Cand cineva iti fura o hartie de 50 RON, o poate folosi ca sa cumpere de maxim 50 RON. Daca cineva iti fura cardul si ai si ghinionul sa fie de credit, poate scoate de pe el bani cat plafonul zilnic stabilit de banca, iar de cumparat, daca nu-i cere nimeni buletinul (nu ca l-ar cere cineva de obicei), poate cumPara cat cat limita de creditare. Adica, pe scurt, te baga in datorii pana in gat. Chestie pentru care chiar nu aveai nevoie de el, pentru ca deja aveai prietena sau nevasta.

Mentiune speciala: spre deosebire de oamenii inapoiati care folosesc bani de hartie, un produs la care nu se face niciodata reclama, posesorii de carduri pot avea si fericirea de a fi umiliti pentru ca banca emitenta s-a gandit sa investeasca intr-o campanie publicitara tampita. De exemplu, ce poate fi mai misto decat sa ti se spuna “A, ai card d-ala de care are si Gyuri Pascu! Al naibii batranel!”

Share:

62 comments

  1. MIRC(ea) 10 July, 2009 at 14:14

    ROFL ce m-am ras!!!!!!

  2. valyum 10 July, 2009 at 14:47

    bah e tare !

    si eu lucru in banca (ho, nu sariti cu rosiile ca si eu sunt negru!)

  3. noob 10 July, 2009 at 14:51

    @valyum
    Iti dai seama ca esti un om mort daca incapi pe mana noastra? e suficient sa ne dea Julius IP-ul tau, ca dupa aia n-o sa mai vezi pe geam de cate rosii os sa aruncam.

  4. Raluca 10 July, 2009 at 15:24

    Mi se pare mie, sau e un articol mai vechi?….Pare cunoscut…. sau o fi un deja vu…

  5. mekone 10 July, 2009 at 15:34

    Foaaaaaaarte adevărat! Da trebuie să ne dăm mari din când în când, de, ține baba la fudulie și trebuie să își arate cardul, nu conteză câți draci și dumnezei folosești ….

  6. Pirca 10 July, 2009 at 15:39

    @ Raluca
    Nu e un deja vu, a mai aparut aici: http://www.menreport.ro/tehnologie/gadgeturi/10-motive-ca-sa-ti-bagi-cardul-fund.html

  7. nebunu 10 July, 2009 at 16:16

    auzi, da cand cumperi chestia aia misto de pe ebay, pe care altfel nimeni nu o aduce in romania? cum e? o fi bun cardu atunci? 🙂

    eu zic ca nu e cardul atat de negru. 🙂
    daca nu ma insel poti face cerere la banca sa iti trimita cardul reinnoit la o anumita filiala. dar probabil cu vreo 2-3 luni inainte. ce sa mai zic ca unele carduri facute de firme pe numele angajatilor vin frumos la firma si ti-l aduce domnisoara de la resurse umane. 🙂 cu o luna inainte sa expire!

    la coada la supermarket eu cred ca merge mai repede cardu’ decat cucuoana care ar trebui sa numere si sa semneze un teanc de bonuri de masa si sa numere o tufa de marunti.

    cat despre comisioanele de interogare sau interbancare… tare am impresia ca au cam inceput sa dispara…

    oricum, e adevarat ca, cel putin deocamdata, in romania nu te poti descurca doar cu cardu in buzunar…

  8. valyum 10 July, 2009 at 17:02

    inclusiv taxi-urile incep sa aiba si POS….
    iar cel putin la RATB cand iti reinnoiesti abonamentul poti plati cu cardu…

    de asemenea, conteaza mult si de la cine ai cardu, ca sunt banci care au in IT bun si banci care nu au un IT bun…

    Julius, dau spaga o bere sa nu le dai IP-ul la dusmani! ma costa mai putin decat Ajax-ul de sters geamuri!!!

  9. RO-man 10 July, 2009 at 17:13

    @nebunu
    Ai dreptate cu ebay, cel mai misto e cand cumperi cu cardu altuia…

  10. Arsulici 10 July, 2009 at 20:20

    @nebunu
    Domnisoara de la resurse umane???? asta e cam contradictie in termeni…
    Plus ca, in mod legal, doar TU poti sa-ti ridici cardul de la banca, sau un imputernicit cu procura legalizata. Este complet ilegal sa ti-l ridice peronalul de la resurse umane, este si ilogic caci, impreuna cu noul card, uneori primesti si un nou PIN si….
    Iar comisioanele interbancare si cele de interogare a soldului nu dispar chiar deloc din pacate…
    Avantajul cardului e ca, daca ti se fura si observi imediat, il poti bloca si ramii cu banii in cont… daca ti se fura bani cash, poti sa-i uiti….

    @radu pirca
    Mi-a placut analiza. Te-ai ciocnit de toate aceste inconveniente? 🙂

  11. Somebody 10 July, 2009 at 20:31

    @ Raluca
    sau e posibil sa ti se para cunoscut pentru ca uneori te-ai gandit si tu la asta :)) recunoasteti ca macar 51% are dreptate autorul 😀

  12. Florian 10 July, 2009 at 20:46

    Dacă nu ai card şi te opresc doi fumători să le dai ţigări şi tu le spui că n-ai ţigări şi atunci ei îţi cer banii ca să-şi ia tigări tu le dai banii si ei te lasă în pace dar dacă te opresc doi fumtori să le dai ţigări şi tu le spui că n-ai ţigări si atunci ei îţi cer banii ca să-si ia ţigări şi tu le spui că n-ai nici bani pentru că ai card te cardesc de-ţi sună apa-n cap.

  13. mukawaka 10 July, 2009 at 21:02

    asa e la voi in Romania? brrrr…

  14. punKreas 10 July, 2009 at 22:23

    Eu platesc cu cardul cand am mai putin de 10 lei pe el, pe care nu pot sa-i scot de la ATM 😀

  15. Radu C 11 July, 2009 at 23:38

    Eu nu prea tin bani cash, pentru ca ma enervez cand se goleste portofelu’ si tre’ sa ma duc la ATM sa mai scot cativa. Pana si datoriile prietenilor le platesc prin Home Bank, ca sa nu scot bani de la bancomat pt. ca apoi sa si-i bage ei in cont la banca lor. Chiar daca n-au cont la banca mea, parca ies mai ieftin platind 2 lei pe transfer ca sa le dau banii inapoi 🙂

    Cardul e misto si cand te duci intr-o tara straina, unde bancnotele si modele is facute de australieni (UK adica) si nu-s dimensionate dupa valoare, ci dupa un principiu filozofic care-mi scapa. Dar macar nu-mi accepta cardul decat cu chip&pin. Poti sa tragi tu cardu’ la xerox pana te doara laba, ca daca chipu’ nu confirma, aia care folosesc banda magnetica o halesc.

    Ah, si englezii spun ca romanii au bani de Monopoly 😀

  16. starchim01 12 July, 2009 at 20:44

    Deocamdată îl folosec cu folos,ce va fi în viitor voi vedea.

  17. liviu amza(nadie) 13 July, 2009 at 00:04

    mai bani de hirtie nu mai sint.ai uitat ca sint de plastec. :)) daca stau bine si ma gindesc cred ca mai buna inventie decit cardul nu exista te scapa de dureri de cap si de povara de a vedea bani in mina.esti mai linistit.ii dai cardul si pinul sotiei(daca-i capabila sa aibe grija de ei) si ai pace in casa.e calar ca nu te duci la femei.ce tu esti unul din ala de-ti lace sa ai buzunarele umflate sa te admire lumea?sa nu uiti ca-ci cu un card poti sa platesti si chiar daca nu ai bani in cont.este un fel de credit pe care-l acorda banca.si iti este greu sa ti minte cit ai scos de pe el?poti sa te duci cu buletinul la banca si-ti spune o domnisoara doamna sau domn cit ai pe card.incearca la Banca Transilvania si o sa vezi ca am dreptate.cu cardul poti sa platesti multe.ai pe el optiuni.nu stiu ce va place sa umblati cu zornaitoare in buzunare.eu sint multumit de inventia asta.ai si desfasurator sa vezi cind s-a extras si cit.poate sa-ti spuna si de la ce bancomat.ocupa si loc putin in buzunar cardul.ai multe AVANTAJE.cel mai mare este ca ai liniste in casa.daca este dusa cu pluta sotia atunci………..

  18. starchim01 13 July, 2009 at 07:55

    Și dacă e soțul dus cu pluta?Alcoolic,etc….eu am internet banking,poți vedea tot ce ai făcut,și poți gândi tot ce vei face privind la ce ai în cont.Ce mă enervează pe mine este că de multe ori merg la bancomat și acesta este oprit,merg la al doilea la fel,al treilea la fel,și mă enervez.Asta se întâmplă în special sâmbăta și duminica,Ferească Sf. să nu ai bani de plastic,hârtie,și din orice altceva ori fi făcuți

  19. Lucifer 14 July, 2009 at 09:21

    cica unui tip i s-a furat cardul.
    Nu a declarat furtul la politie ca hotul cheltuia mai putin ca nevasta-sa. 🙂

  20. PC Soft 16 July, 2009 at 15:49

    Nice Radu, insa… Iata cateva motive contra de la mine

    1. Hotii de buzunar arunca cardul la gunoi. Daca sunt “specializati” pana ajung ei la PC sau la unu care stie deja l-ai blocat prin telefon

    2. Ai bani la tine cat vrei (sau cat te tine). Poti sa iti satisfaci aproape orice moft

    3. Preferi sa stai cu buzunaru’ umflat ? Eu nu…

    4. Cardul expira din motive de securitate. Daca ar fi un “smecher” care ti-ar extrage periodic bani ca ti-ai lasat cardul pe masa/birou nu ti-ar conveni sa faca asta pe viata… Corect ?

    5. Platile online cu card intermediate de paypal sunt cele mai facile si sigure. Sunt sigur ca cashul bagat prin floppy disk nu o sa fie de prea mare folos

    6. “Imi pare rau! Nu aveti marunt”… Ehhh.. Ne-am saturat de asta.. Cu card nu mai am probleme:) .. Iar la restaurant chelnerul nu stie ca nu o sa platesti cash asa ca nu iti scuipa in mancare.

    PS: Acum ar trebui sa fi putin corect si sa prezinti si avantajele intr-un alt post 🙂 Motive pro-card sunt gramada. Pana de benzina ? Urgenta medicala? Libertate ?

  21. Robert 17 July, 2009 at 12:25

    thoamne ma , ce cap de guma ai!! spui o gramada de porcarii! pai nu te gandesti, unu care are un salar de peste 20 mil ce face? isi baga toti banii in portofel? sau ii pune la saltea acasa, sory bro dar mai bine pe card! faza cu biletul de tranvai sa n ai bani de bilet =)):)) pai ba baiatule daca ai minte sti sa gestionezi banii, iti scoti cat iti trebuie sa ai acolo in buzunar 😉 si vei avea bani si de bilet ;;), oriqm asta e parerea mea , fiekre q parerea lui!! 😀

  22. Bulina Neserioasa 18 July, 2009 at 00:38

    Ba…eu gandesc ca e mai bine CU CArdu.
    Macar nu mai vezi banii in mana inainte sa ii dai.Nu ai dupa ce sa iti para rau.

    @Robert..tu ce cauti mama pe blogu asta?In romana nu stii sa scrii?Ia mai lasa tu messengeru si Internetu si fa-ti temele.A.am uitat.E vacanta.Atunci pune mana pe o carte de colorat,ceva.(vezi: thoamne,cap de guma,bro,tranvai,salar,fiekre)

    Off topic: cap de guma,ai?..hihi

  23. curs 24 July, 2009 at 10:22

    in state poti plati cu cardul si bacsisul, iti vine chitanta, undeva jos scrie tips, acolo completezi cu pixul suma, calculezi totalul si gata, iti ia banii de pe card cu bacsis cu tot

  24. alexandra 7 September, 2009 at 11:39

    sigur ca ar mai si problema cu inlocuirea lui cand il pierzi sau cand uiti pin-ul. suni la banca si reusesc sa te duca cu zaharelu’ si 2 saptamani. in timpul asta ridica de la casieri unde achiti si comisionul de retragere numerar care te arde la buzunar, ca sa nu mai pomenim si de cozile interminabile, ca nu oi fi singurul in prefericita situatie. plus ca se blocheaza cand e lumea mai draga in vreun atm si sa vezi ce misto stai cu morcovu de frica sa nu ti se fure bani de vreun coate-goale care stie cate ceva despre tehnologiile astea extrem de moderne:)) hai cu cardu!!!

  25. ceapa.nova 12 September, 2009 at 10:43

    O să râdeţi, dar io chiar m-am dus, deghizată şi toate alea, la un show de chipendei autohtoni, şi când am vazut toate fătucile alea isterizate băgând lovele in porhabul băieţilor,m-am scotocit şi io. Ce să vezi ?!? N-aveam marunt ! M-am decis subit să folosesc cartea de credit, doar că nu ştiam unde s-o bag…

  26. Porcusorul Radioactiv 18 September, 2009 at 21:09

    Imagineaza-ti ca esti intr-o tara straina si bancomatul de acolo nu-ti da banii, dar esti debitat totusi din cont. Imagineaza-ti ca pe chestia asta iti apare mesajul “fonduri insuficiente”. Banca de acolo te trimite sa-ti rezolvi problema la banca din tara. banca din tara (BCR futu-i in gura ) iti spune sa vii sa pui o cerere PERSONAL ( altcineva nu poate ) si se va rezolva intr-o luna-doua.Intre timp tu belesti pula in tara straina.
    Traiasca_cardurile.

  27. ChipCardul 20 September, 2009 at 01:24

    Stimati posesori de carduri care le folositi o data sau de doua ori pe luna pentru a va scoate salariul de la ateme, trebuie sa stiti ca cei care au inventat acest obiect pe care doriti sa vi-l bagati in kur nu sunt chiar niste idioti, si chiar isi storc creerii sa va faca sa nu mai aberati asa.
    Informati-va mai bine care sunt avantajele unui card (sau ale unor anume carduri, ca doar nu sunt toate la fel), si intrebati-va de ce unii chiar le folosesc de ani de zile, si chiar nu au nicio problema.

  28. Dragos 13 October, 2009 at 20:48

    Avantajele sunt maxime daca traiesti in Norvegia, Suedia, Danemarca…etc. Tari care au traditie in utilizarea cardului. Daca mergi spre estul Europei iti trbuie maxim de 4 ori pe luna sa iti retragi de le ateme banii necesari pentru saptamana urmatoare…

    Ceers!!!

  29. Dragos 13 October, 2009 at 20:48

    Avantajele sunt maxime daca traiesti in Norvegia, Suedia, Danemarca…etc. Tari care au traditie in utilizarea cardului. Daca mergi spre estul Europei iti trbuie maxim de 4 ori pe luna sa iti retragi de le ateme banii necesari pentru saptamana urmatoare…

    Cirs!!!

  30. Ce mica e lumea! 16 October, 2009 at 02:14

    Cine a zis ca e mai bine in Vest ca si posesor de card nu stie ce am patit eu. http://cemicaelumea.blogspot.com/2009/10/sunt-o-emigranta-mafioata.html

    Nu stiu daca am voie sa-mi fac singura reclama, dar sunt incepatoare. Daca e ilegal, ma iertati?

  31. declique 28 October, 2009 at 19:09

    incep amintind de bancul ala cu omul caruia i s-a furat cardul de credit dar era mai multumit decat inainte cand era la nevasta-sa
    singurul criteriu obiectiv contra folosirii cardurilor ar fi comisioanele, restul sunt mai mult sau mai putin subiective (fie-ti plac cardurile, fie nu)
    in plus, julius mai si exagereaza putin:
    – la restaurant de obicei platesti cu cardul abia la sfarsit, dar asta nu inseamna ca nu ii poti lasa bacsis cand iti da chitanta
    – la magazine iti ia doar cateva secunde in plus sa platesti cu cardul (in cazul meu, cel mai mult a durat sub 2 minute)
    – daca ai putina minte, cardul tau va fi in deplina siguranta
    si eu sunt un fan al cash-ului, dar fiecare lucru are sensul sau

  32. iulia 8 November, 2009 at 02:23

    sunteti prostutzi rau,
    dupa ce sunteti dezinformati si spalati la creier de “mass-media”, si spre deosebite de tineretul altor neamuri, nici nu stiti sa folositi internetul sa va desteptati, va trimiteti atasamente xcel cu bancuri proaste, si va dati divulgati informatii personale pe tot felul de site-uri dubioasa

    nu-i nimic, in curand veti scapa si de grija asta,

    deci: de fiecare data cand folositi cardul sa va dati rotunzi, imbogatiti si banca emitenta si brandul de card, si cativa dashtepti stau cu xula la soare si se mira ce tampiti sunteti ca folositi cardurile intr-o tara bananiera in care nu exista un sistem omogen de plati electronice (la fel ca Jaguarul si volvo pe drumurile de tara), mai si platiti sa vedeti cati bani v-au ramas in cont, lucru care nu se intampla nicaieri in lumea civilizata
    v-au jumulit toti ciorditorii ageamii infractori minori din W in cardasie cu alesii vostri, de v-au sarit fulgii, cu tunurile date in “real estate”, bancile, cardurile toate margelutze pentru papuasi care au iluzia ca sunt civilizati pt ca au “moluri” cu marfa contrafacuta, la preturi de 10 ori mai mare decat in lumea civilizata

  33. Cristian 30 November, 2009 at 09:39

    @iulia: ce ai fumat? 🙂 Orice serviciu se plateste, iar taxele aferente utilizarii unui card nu mi se par asa de mari intrucat le pot acoperi cu dobanda. Doar alea pentru magazine si comertul electronic sunt intr-adevar criminale.

  34. Samsonite 9 December, 2009 at 12:56

    Trebuia sa specificati ca aceste lucruri sunt valabile poate in Romania. Locuiesc in Belgia unde am card maestro si visa de 3 ani. Sunt sigur ca nu stiti bine diferentele dar nu asta vreau sa va demonstrez.
    In orice caz, prin cardul maestro platesc tot. Pot verifica contul si retrage bani de la orice Atm (orice banca) fara sa platesc comision. Pot plati toate facturile si pot face viramente prin pc banking, e foarte comod si dureaza putin. La magazin dureaza mai putin sa platesti cu ajutorul cardului, la magazinele mari mai ales confirmarea vine imediat dupa introducerea pinului. Biletele de metrou si tren le iau de multa vreme doar platind cu acest card pe care voi il injurati. Comisionul lunar pe care banca mi-r retrage este 2,69 euro.

  35. Adi 22 December, 2009 at 16:32

    Aberatii facute de cineva care se vede bine ca nu cunoaste tehnologia din spatele acestor instrumente. Nesiguranta pe care o aduce utilizarea unui card tine strict de oamenii de prin departamentele tehnice din bani si nu de posibilitatea de a copia un card. Majoritatea cardurilor noi serioase sunt acum echipate cu un chip criptografic – stiu despre ce vorbesc pentru ca sunt si eu un negru mic din echipele care fac implementari pe sisteme bazate pe PKI. Copie tu un card cu de felul asta sa vedem daca poti…. si ce poti obtine cu el. Tehnologie care sa lupte cu naravurile oamenilor ca specie exista, dar trebuie aplicat de aceeasi oameni… de ce ar face-o…. (vezi votul electronic care nu se implementeaza pentru ca nu mai poti sa furi la fel de usor)…

  36. Russian Mafia 5 January, 2010 at 03:01

    @Arsulici, eu am acelas pin de 6 ani, la BRD odata ce ai primit un card, pin-ul ramane acelas la toate celelalte, se modifica doar daca il schimbi tu, sau ceri emiterea unui card nou, in cazul asta, tipa de la resurse umane iti da cardul, dar pin-ul il vei lua de la agentia BRD apropiata firmei respective.

  37. Sebi 8 January, 2010 at 12:07

    @Samsonite: Poate poti sa-mi spui si mie care sunt diferentele ca noi “e” mai prosti :). Daca tu le sti le poti impartasi si cu altii. Apropo, folosirea cardului Maestro in Europa(inafara de tara de origine evident) este o mare prostie, dar tu stiai deja asta, nu?

    @Adi: Cardurile cu chip sunt foarte rare la noi in tara, dar sunt, cum spui si tu, destul de sigure la copiere. Din pacate, nici astea nu au elemente de securitate anti-prost 🙂 cum ar fi sa-ti dai datele personale pe un site care are terminatia .ru 🙂

    @Russian Mafia: Si ai putea sa imparti si cu noi cele 4 cifre? 😀

  38. Sinzi 13 January, 2010 at 15:15

    …sau cand vii mor de foame de la serviciu seara si n-ai nimic de mancare in frigider . Apelezi butonul magic …sunt la restaurant/pizzerie/shaormerie si dai comanda…oamenii vin sa-ti aduca mancarea fara POS si-o sa te injure un pic pana o sa ajungi la o banca sa le scoti bani.
    Pana una alta …e clar ca nu poti sa folosesti doar card, dar are momente inc are este foarte util.

  39. Che Guevara 7 February, 2010 at 20:37

    Toti aveti dreptate. Si cei care platiti cu cash si cei care platiti cu card. Dar spuneti-mi si mie daca puteti sa faceti liniute de coca cu o moneda de 50 de bani sau cu o hartie de 100 de lei. De-aia s-au infiintat cardurile. :))

  40. DragosCT 11 February, 2010 at 09:48

    Ceva de citit pentru cei care sunt interesat serios de problema cu cardurile

    http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/Papers/fc10vbvsecurecode.pdf

    Cheers,
    Dragos

  41. acotiga 15 February, 2010 at 14:36

    Dupa ce ING nu mai aveau bani in card m-am certat cu ei la telefonul negru, am scos de la BCR si i-am pus sa-mi returneze diferenta intre comisionul BCR si cel ING. In 3 ore aveam banii in cont, nu ca era vorba de 2 lei, dar ma enerva ideea. Deci nu ezitati, certati-va cu ei.

  42. Remus 1 March, 2010 at 12:28

    1. Cardul de credit un adevarata ajutor pana il golesti
    2. Un adevarat dusman cand ii gol parac te ameninta si iti sopteste sa pui bani inapoi.

  43. Remus 1 March, 2010 at 12:32

    Ma scuzati a fost un error

    3.Am trei carduri 1 de salariu unul de la firma mea si unul de credit si o problema is toate goale.

    4. I cea mai tare metoda sa te bagi in gaurica

    5. Sa zicem ca este de ajutor dar dupa cum spun batrani tine bani la ciorap ca aia ii ai.

    6. Spor la carduri la toata lumea ca doar avem nevoie de ele ca de aer * bani*

  44. arakelian 23 March, 2010 at 14:42

    la astea 10, as mai adauga una funny dar reala.
    Deci cumpar de la Albi’-mega-care este, platesc cu card fix 72.03 roni. Pastrez chitantza, ca doar m-a educat mamaia. Peste 1 sapt.- din acelasi simtz educatzional zgarciob, numar banii de la ciorap pe home bannking si vaz ca Albi-mega-care este mi-a retras in data de acu 1 sapt suma de 72.03 roni de 2 ori, la diferenta de cateva secunde. Innebunita de amintirile ancestrale ale foametei, ma caut de chitanta de la POS- o am, si ma duc la banca + supermrket sa imi recuperez banii. De la banca, o domnisoara machiata si relaxata ma pune sa completez un formular – de oprire a tranzactiei. Formular… tipizat…care imi arata relaxat ca se intampla des. DESSSS!!?!!?!

    intre timp, sun sa ma plang la o ruda ce lucreaza in mare banca romaneasca. Tanti ruda, imi zice si mai relaxata: “pai sa vezi aici, ca sunt cazuri ca le-a retras de 2, de 3, ba chiar de 10 ori aceeasi suma ”

    HAC.

    Da, probabil in Norvegia/Suedia e fol. de multi ani. Dar poa’ nu le da rateuri POS-urile …

  45. taxi marfa 7 April, 2010 at 17:36

    Nice site.I like the design and how all fits toghether.I am at the beggining in the web world.You can check my site at taxi marfa

  46. taxi marfa bucuresti 7 April, 2010 at 17:36

    Nice site.I like the design and how all fits toghether.I am at the beggining in the web world.You can check my site at taxi marfa

  47. Mirica Dana 7 April, 2010 at 19:59

    Am avut atatea probleme cu carduri, incat mi-am bagat ceva in ele.Si nu e deloc usor sa-ti inchizi conturile, te pune sa completezi o gramada de acte ca s ainchizi contul sa nu mai spunem ca te mai cheama inca o data dupa cateva zile, asa ca ai prea mult timp. Sa nu uitam si de dragi nostri prieteni Hackeri care te pot lasa oricand cu nici un leu in buzunar.

  48. Ion de la tara 10 April, 2010 at 13:56

    Sa va spun ce am patit cu plata telefonului prin internet. Platresc cu ajutorul cardului, de pe site-ul firmei de telefonie trei telefoane inregistrate pe aceiasi factura. Dupa ce se termina perioada de gratie a platii, baiatul meu primeste mesaj sa plateasca telefonul. Eu ii spun ca l-am platit. Dupa 14 zile sunt suspendate telefoanele. Dau telefon la firma de telefonie, mi se spune ca nu sunt platite, ii explic duduitei de la capatul firului cum sta situatia, ea intreaba la tehnic si imi spune ca nu s-a procesat comanda din motive tehnice si ca trebuia sa verific dupa trei ore de la comanda (dar nu scrie nicaieri asa ceva) daca s-a procesat, daca nu sa o anulez si sa introduc din nou comanda. Si asta pana cand comanda se proceseaza. Asa ca am anulat comanda – care era in procesare de 3 saptamani – mi-am luat cardul, am mers la bancomat unde am stat 15 minute la rand, ca era zi de salariu, am scos 100 lei pentru care mi s-a retinut 2 lei comision (card pentru cumparaturi), apoi la cassa firmei de telefonie unde am mai stat 20 de minute la rand si am platit. Iar pentru ridicarea suspendarii am platit pentru fiecare telefon 3 euro. Asa ca pentru faptul ca am vrut sa ma dau si eu modern, am platit fudulia cu 39 de lei, adica painea familiei mele de 4 persoane pentru 12 zile. Am desfiintat cardurile, primesc banii in mana si fac si miscare, alergand de la un ghiseu la altul sa platesc. Unde mai pui ca mi-am si facut o multime de cunostinte, asteptand la randul de la ghisee.

  49. soopermouse 3 May, 2010 at 16:49

    Si io ce sa fac atuncea cand oi veni la Romanica? ma taxeaza astia daca folosesc cardul emis in UK (debit) sau e mai bina sa scot de pe cardul de credit? Ca io bani lichizi nu car, ca m-ma ars la ei de fiecare data cand a dat boala-n mine si am venit in Romania.

  50. DeFolos 6 June, 2010 at 13:59

    Referitor la punctul 3, te anunt ca poti plati facturi de utilitati direct la ATM (deci fara sa stai la cozi interminile) cu cardurile multor banci.

  51. 10 motive ca sa-ti bagi cardul undeva | Șmen.ro 14 July, 2010 at 12:12

    […] 10 motive ca sa-ti bagi cardul undeva […]

  52. Marius Moga 14 July, 2010 at 13:21

    Poti plati cartela de metrou cu cardul.

  53. Pirca 14 July, 2010 at 14:02

    @ Marius Moga
    Ia uita-te la data textului. Asa, peste 10 ani, o sa poti probabil sa-i platesti cu cardul si pe extraterestri ca sa nu te rapeasca si sa nu faca experimente pe tine.

    @ DeFolos
    De exemplu, internetul de la RDS nu-l poti plati cu cardul – si dupa aia cu ce-ti mai umpli ziua daca n-ai unde lasa comentarii?

  54. Andrei_MGS 14 July, 2010 at 22:53

    Tocmai am fost anuntat ca trebuie sa ma prezint la sucursala bancii unde mi-am facut cardul, adica in alt oras. Motivele nu pot fi explicate la telefon. Urasc cardurile !

  55. Daily Cotcodac »  Domnul P. merge la bancă 14 September, 2010 at 23:07

    […] 10 motive ca să-ți bagi cardul undeva […]

  56. adix 23 October, 2010 at 09:47

    m am mai dus eu pe la 12 noaptea la Supermarché si cum nu mai aveam chef sa car geanta mi-am pus cardul in buzunar si am tulito. Mall ul care gazduieste Supermarché-ul e la 500 de casa mea, asta ca sa nu se inteleaga gresit.
    Si m-am dus dupa mere si apa… si cand am ajuns la casa,dupa o ora, aveam ditamai cosu… si faceam glume..sa vezi ca am pierdut cardu, sa vezi ca nu mai stiu pinu’…sa vezi ca “domnisoara cardul e expirat” ce maaaaaa!!! da o dreaq ! nu se poate ! IERI am pumparat cu el! tanti de la casa, NU nu nu… ia uitati ce scrie aici… da expirare al dreaq…m-am simtit ultima aurolaca de pe pamant , am rugat o sa tina cele 10000 de pungi undeva pana ma intorc cu cash.

  57. Alex Mielus 26 February, 2011 at 21:10

    @Pirca: “internetul de la RDS nu-l poti plati cu cardul”

    Il poti plati si acum, il puteai plati si la “14 Iulie 2010 la 2:02 pm” 😉 Cum? In contul lor folosind numele + ID-ul facturii. Prin home banking. La fel de altfel ca si pentru telefonie mobila, curent, rate etc.

  58. Random Lemons 30 April, 2011 at 19:23

    Ai punctat bine dezavantajele cardului, mai mult decat faptul ca expira urasc faptul ca esti taxat cand verifici cati bani mai ai pe el: se intampla sa fiu nevoit sa fac asta daca am retras niste bani de pe PayPal, spre exemplu si nu vreau sa astept 3 zile cand se intampla ca dupa 2 zile sa intre banii (da, cu rabdarea treci si marea).

    Dar cardul e bun cand trebuie sa cumperi lucruri de pe net, cum au spus si altii, de pe eBay, de exemplu. 😀

  59. Sytry 2 June, 2011 at 12:08

    Cand ai cardul expirat la inlocuit poti scoate banii din banca cu buletinul, de la casieria bancii respective…iar daca vrei sa nu mai platesti taxa pentru a-ti vedea banii din cont, exista dispozitive speciale pe care le folosesti online, fara sa mai platesti…in rest ai dreptate, cardurile sunt de kko si mai de kko e faptul ca suntem obligati sa le folosim.

  60. Alex 25 August, 2011 at 18:09

    Eh, uite inca o dovada de cat rahat (desi am folosit varianta “curata” a cuvantului, m-am referit la aia murdara si maro) e in Romania. Pentru ca ESTE 2011 si ESTE o tara europeana…si daca n-ar avea pretentii am zice, dar are! Eu sunt de vreuna n in Marea Britanie…si cand am venit aici…mi-am facut la misto un card la Barclays…ca sa nu zic si eu ca n-am! Si spre surprinderea mea am descoperit ca face praf toate cele 10 puncte despre care e vorba in post. Expira in vreo 5 ani (dar pana atunci il schimbai oricum, ca te plictisesti de fata lui si parca ai vrea si tu unul cu pisici pe el cum are Mamaia Floarea de la 4), nu intarzii la munca deoarece toate mijloacele de transport in comun pot fi platite cu cardul (inclusiv taxi-urile), la restaurant sau la pub majoritatea platesc cu cardul, iar cand vine chelnerul cu POS-ul, are o optiune sa setezi cat bacsis vrei sa lasi (ceea ce inseamna ca poti sa mananci linistit, ca el macar spera ca o sa vada…chiar daca tu bagi 0 si o tai acasa!), nu exista comisioane de extragere indiferent la ce banca te duci si de unde scoti atat timp cat este pe teriotoriul tarii, la coada la cirese nu iti arunca nimeni cu rosii in cap (cumparate anterior, bineinteles) pentru ca dureaza prea mult, deoarece e aproape instant…iti poti plati facturile si nu te taxeaza deloc daca vrei sa faci ORICE verificare la ATM. La punctul 1 nu ma refer pentru ca nu mi s-a intamplat…deci poate sa fie asa, poate nu. Tot ce vreau sa spun, nu e sa ma laud ca sunt aici, desi Ii multumesc Lu’ Doamne Doamne ca mi-a dat minte sa fug…ci ca in anul in care traim, se poate si altfel…tehnologie exista…dar nu-i vointa si dorinta. Romania se complace in ce i se intampla si o merita. Pacat de astia ca noi/voi care ne plangem dar nu ne aude nimeni. Cred ca singura solutie e sa…mai asteptam! 😀

  61. starchim01 25 August, 2011 at 20:19

    Mai așteptăm…(să se facă câte comentarii până vom citi doar laude?)

  62. mara 10 February, 2012 at 10:06

    @valyum: ce faci ma, “lucri”?!?!

Leave a reply