Postul nu e post destul

Profesorul Hossu Basarab şi marele Will

Julius Constantinescu

 

Profesorul Hossu Basarab avea un trup încă viguros, vagi cunoştinţe de limba engleză şi o sete cu adevărat remarcabilă, calităţi între care exista o interdependenţă strânsă. Vagile sale cunoştinţe despre limba lui Shakespeare, pe care în cursul dimineţii le transmitea unor elevi prostălăi de gimnaziu, îi aduceau un venit modest, suficient totuşi să-şi ostoiască setea; în fine, trupul viguros îi permitea să înghită cantităţi zdravene de alcool şi să reziste bine la umezeală atunci cînd nevoia îl împingea să înnopteze în vreun şanţ sau în vreun rondou jilav de flori.

 

Setea lui neobosită îl purta în multe locuri. Într-o singură zi, profesorul putea fi văzut la “Mexicul în flăcări” dezvăluindu-le studenţilor de la Facultatea de instalaţii proporţiile ideale de bere şi rom într-un trotil de calitate, la barul “Opera” dregându-se alături de grefierii de la Tribunalul Cluj sau certându-se la “Bardezi”-ul de pe Napoca cu Şuşcă, un profesor de franceză departe totuşi de anvergura sa. De asemenea, putea fi zărit la “Ema”, în cârciuma “Trei păduchi” şi, în general, în orice local de alimentaţie publică în care se servea alcool.

 

Profesorul Hossu Basarab consuma alcool şi la domiciliu, însă lipsa unui interlocutor îl împiedica să-şi egaleze performanţele outdoor şi îl silea să se limiteze la cantităţi oarecum moderate, accesibile chiar şi unui modest băutor ocazional. Mai în largul său se simţea la vecinul de deasupra, de care îl lega strâns pasiunea comună pentru băuturică. În bucătăria apartamentului de deasupra, profesorul a petrecut alături de vecinul său cumsecade multe nopţi, dezbătând o problematică diversă şi îngurgitând în paralel conţinutul a numeroase sticle, damigene şi alte recepiente.

 

Această perioadă dulce a luat sfârşit într-o seară călduţă de mai, cînd profesorul a comis o impoliteţe impardonabilă faţă de amabila sa gazdă: în timp ce aceasta se afla la toaletă, a ras cu egoism ultima jumătate de sticlă de ţuiculiţă, pretinzând ulterior cu neruşinare că pe fundul sticlei abia dacă mai fuseseră câţiva stropi. În urma acestei neînţelegeri, distinsul oaspete a fost azvârlit fără menajamente pe scări şi informat prin uşă că nu mai are ce să caute acolo, întrucât gazda nu suportă compania degradantă a beţivilor ordinari.

 

O vreme, profesorul Hossu Basarab a suportat situaţia cu demnitate, deşi zgomotul de voci ridicate şi zăngănit de sticle care se auzea din apartamentul de deasupra îi provoca suferinţe sufleteşti dintre cele mai mari. Când n-a mai putut răbda, şi-a făcut curaj, a dat pe gât o vodcă şi, înviorat de licoare, a sunat la uşa fostului său prieten. Dindărătul pragului, vecinul l-a privit cu răceală.

 

– Hossule, nu ţi-am zis că nu mai ai ce să cauţi aici?

 

– Bă, a strigat profesorul, mimând voioşia, stai aşa, că de altceva am venit. Mi-am scăpat cartea la tine pe balcon!

 

– Cum, că tu stai dedesubt?, l-a întrebat vecinul, cu luciditatea aia enervantă pe care ţi-o dă starea de trezie.

 

Profesorul Hossu Basarab prevăzuse însă posibilitatea de a fi chestionat în legătură cu modalitatea prin care îţi poţi scăpa cartea în balconul de deasupra.

 

– Bă, eram pe balcon şi citeam Shakespeare. În original! Şi, la un moment dat, marele Will e atât de fabulos, încât am strigat: “Iuhuuuu!” şi am aruncat cartea în sus.

 

Şi i-a arătat gestul său de extaz în faţa geniului marelui Will, gest care făcuse ca volumul pe care îl citea să aterizeze în balconul de deasupra.

 

– Din câte încercări?, l-a întrebat vecinul cu o voce spartă, şi i-a trântit uşa în nas.

 

– Şi cartea?, a gemut profesorul.

 

– Ţi-o arunc de la balcon, o găseşti pe alee.

 

Profesorul şi vecinul nu şi-au mai vorbit niciodată, însă această poveste poate fi ascultată şi astăzi la “Mexicul în flăcări”, spre deliciul studenţilor de la Instalaţii, cărora li se pare, de departe, cea mai bună istorie despre marele Will pe care au auzit-o vreodată.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, sigur o să-ţi placă şi acesta:

Susţine Daily Cotcodac

Share:

11 comments

  1. Belle dImagination 17 June, 2015 at 08:20

    Să înţelegem că pe meleagurile distinselor cunoştinţe ale domnului profesor Hossu Basarab ţuiculiţa e moneda forte?

    Şi de aici extrapolând, să înţelegem că tocmai absenţa ţuiculiţei, berii, trotilului şi altor licori alcoolizate a dus la dispariţia Petrei şi Palmyrei?

  2. Ina_adevărata 17 June, 2015 at 08:26

    Studenții la Instalații adoră poveștile despre Marele Will!

  3. sow 17 June, 2015 at 10:01

    A bea (ultima jumatate de sticla) sau a nu bea? Asta-i intrebarea. Will asta numai necazuri i-a adus. Mai bine citea O betie cu Marx.

  4. Nedu Merit 17 June, 2015 at 11:29

    Ca sa moara de necaz, eu i-as fi povestit:
    Da, ma, am scapat cartea, dar eram la vecina ta de deasupra.

  5. Nedu Merit 17 June, 2015 at 11:41

    PS: m-am uitat dupa “Mexicul in flacari“ , “Trei paduchi“ si altele.
    Dupa umilele mele cunostinte (de bautor la domiciliu) am tras concluzia ca alea nu ie in Bucuresti.
    Aha, deci ardeleni.

  6. tizul 17 June, 2015 at 12:52

    Nedu, cum, a trebuit sa dai cautare?!?
    Rusii-ne!
    Mogulul ne-a povesti de “Mexicul în flăcări” şi “Ema” ( bine, incercand sa ne induca ideea ca el cunostea studente la Filologie), deci Julica ne-a scris despre renumitele stabilimente clujene inca din 2011:
    http://www.dailycotcodac.ro/2011/03/pompierul-porumb/

  7. Nedu Merit 18 June, 2015 at 07:14

    Ce sa fac, tizule, in 2011 ma jucam cu aia in nisip.
    Asa, daca o luam dupa vecinatate, chiar si eu cunosteam studente la IEFS, ulterior ANEFS si cum s-o mai numi acum.
    Dar ce, crezi ca se uita vreuna la mine?????

  8. Nedu Merit 18 June, 2015 at 07:21

    Aha, m-am prins. Deci studentele intrau gratis la film si erau recunoscatoare.
    Cam cum eram eu cu vinzatoarea de la chioscul de la Razoare.
    Cum adica, unde?
    Pe vremea aia nu se vorbea despre metrou in Drumul Taberii (bine, acum doar se vorbeste). La Razoare schimbam tramvaiul 25 cu troleul 84 si vice-versa. La chioscul din statie luam Eugenia de 65 de bani, deci 1,95 lei toata afacerea. Cinci bani ramaneau la vanzatoare, clar, asa imi aratam eu recunostinta.
    Deci cat era biletul la cinema?

  9. Dan1 19 June, 2015 at 20:39

    Deci voi la Cluj nu aveati carciumi cu nume normale, ca cum ar fi “Cateaua lesinata”, “Magaru’ tavalit”, “Ceasu’ rau” sau “Tampla sparta”? Halal!

  10. Dan1 25 June, 2015 at 19:43

    Ma miram eu sa tina minunea mai mult de trei z juma’ de ora! 😐

  11. ces 4 July, 2015 at 15:21

    Si domnul profesor Hossu mai avea, desigur, o biblioteca de aruncat 🙂

Leave a reply