Postul nu e post destul

Câteva lucruri pe care ar fi mişto să le ştii despre THAILANDA

Julius

 

Bineînţeles că nu am pretenţia ca, după doar opt zile petrecute în Thailanda, să fi priceput prea multe despre această ţară. Ce voi povesti însă mai jos am văzut cu ochii mei – iar unde n-am priceput, am rugat-o pe ghida noastră thailandeză să mă lămurească. Como se dice la voi?… lectură plăcută!

 

1

 

1. Thailanda e mult înaintea noastră
Poziţionarea geografică într-una dintre cele mai sărace regiuni de glob, Indochina, poate induce ideea că, exceptând poate capitala Bangkok şi zonele turistice din sud, Thailanda e o ţară înapoiată. Nimic mai fals. Eu am călătorit în nord şi zonele rurale de-acolo seamănă mult mai mult cu Europa decât, de pildă, Prundu Bârgăului din Europa.

 

Prosperitatea de astăzi a Thailandei are probabil ca punct de plecare faptul că este singura ţară din regiune care nu a fost niciodată colonie occidentală. De asemenea, thailandezii n-au avut nici un apetit pentru comunism şi au refuzat să experimenteze orice fel de salturi înainte, revoluţii culturale sau câmpuri de orez îngrăşate cu exploatatori ai poporului, mulţumindu-se să prospere în linişte. Astăzi, guvernul Thailandei are suficienţi bani să finanţeze programe de dezvoltare a comunităţilor locale – bani pe care, de pildă, guvernul României îi aşteaptă de la Uniunea Europeană.

 

2. Cu toate astea, e o ţară mai ieftină decât Europa
Nu cu mult mai ieftină – legendele de tipul „eram zece inşi, am mâncat şi-am băut toată seara şi la sfârşit am plătit 20 de dolari cu totul” datează din anii ’90, au fost contemporane cu „un joc de-ăsta gen Caritas funcţionează de 30 de ani în Germania” -, dar preţurile sunt totuşi ceva mai mici ca la noi. Mă rog, eu locuiesc în Bucureşti, dacă sunteţi din Botoşani sau Baia Mare e posibil ca preţurile din Thailanda să vi se pară cam ca cele din oraşul vostru.

 

3. Şi nu are preţuri pentru albi
Spre deosebire de Africa, unde preţurile pentru mzungi sunt de câteva ori mai mari decât preţurile pentru localnici, în Thailanda nu sunt preţuri speciale pentru farangi. Acolo unde se poate negocia, marja de negociere e destul de mică – asta pentru că preţul de pornire nu e de zece ori mai mare decât cel real, ca la turci sau magrebieni.

 

4. Thailandezii sunt foarte prietenoşi
Până acum, cei mai prietenoşi oameni pe care-i văzusem vreodată erau irlandezii (exceptându-i, desigur, pe oamenii cărora le-am dat bani împrumut). Ei bine, thailandezii sunt şi mai prietenoşi. Din câte am înţeles de la Toy, ghida noastră thailandeză, simplul fapt că te afli acolo, că ai ales să îţi faci vacanţa la ei, este deja foarte flatant pentru ei. Dacă le şi zâmbeşti, i-ai câştigat definitiv, poţi să le ceri şi bani împrumut.

 

5. Nu se fură
Thailandezii sunt buddhişti, principala lor preocupare în viaţa asta e să nu-şi strice karma. Or, dacă furi în viaţa asta, data viitoare o să te reîncarnezi prost – cel mai probabil într-un gândac, şobolan scârbos sau contabil. În plus, dacă eşti prins furând, te-ai acoperit de ruşine pentru următoarele cinci vieţi – ei nu obişnuiesc să-şi aduleze hoţii, cum se întâmplă la noi, la ortodocşi.

 

În concluzie, dacă mergi într-o vacanţă în Thailanda, riscul cel mai mare să rămâi fără portofel e pe Otopeni.

 

Share:

23 comments

  1. Adrian 8 September, 2014 at 07:17

    În sfârșit, niște informații esențiale despre Thailanda: cel mai periculos loc este Otopeni, iar Prundu Bârgăului este un etalon de necivilizație.

  2. Dan1 8 September, 2014 at 08:40

    Da’ saloanele de masaj cum sunt sefu’? Sau n-ati vizitat? :))

  3. Liviu 8 September, 2014 at 09:36

    Si..esti fan WP?

  4. Cristina Ș. 8 September, 2014 at 09:43

    Acum sint curioasa in ce s-o reincarna capetenia dracilor din romania … ah, aia, BOR, si pentru cite vieti rusinoase de acum inainte …

  5. RoseN 8 September, 2014 at 09:47

    Ntz-ntz nu va mai ajunge Vama, daaaaa da, indochine va trebuie acu 😀
    si ca de obicei, e o placere sa aflam ca suntem fruntasii planetei… sau invers, n-am retinut precis :))

  6. geo 8 September, 2014 at 09:49

    repet întrebarea lu’ Dan1, ce e cu saloanele alea … e mai eftin decât pe Văcărești ?

  7. geo 8 September, 2014 at 09:49

    scuze, pentru un prieten e întrebarea de mai sus

  8. Ina_adevărata 8 September, 2014 at 09:56

    “Bineînţeles că nu am pretenţia ca, după doar opt zile petrecute în Thailanda, să fi priceput prea multe despre această ţară”. Julius, nu prinzi prea repede, ha?
    Eu am văzut pe Facebook oameni care, după cîteva zile petrecute în Thailanda, știu absolut totul despre Thailanda, în toate aspectele sale. Practic, nu poate veni vorba despre Thailanda într-o conversație fără ca acești oameni să puncteze rapid cu un comentariu din gama “eu știu, că am fost acolo”.

  9. N.A. 8 September, 2014 at 10:34

    Hai, lasa prostiile, zi de masaj, daca aia agatat ceva, etc 😀

  10. Moni Bomboni 8 September, 2014 at 11:53

    În Bangkok am simțit că deasupra mea plana un lingou de aur cu aripioare pe care doar eu nu-l puteam zări, în rest, fiecare tailandez încerca să mă facă să-mi cheltui banii ascunși în lingou (nici banii nu au apărut în oglindă, deși m-am uitat din toate unghiurile). Bărbații albi erau mereu însoțiți de tailandeze mult mai tinere ca mine, probabil interprete sau asistente medicale, pentru că ei erau altfel destul de în vârstă. În Pattaya nu mi-a cerut nimeni nimic, dar acolo bărbații aveau sâni mai mari ca ai mei… 🙁
    DAR: Am întâlnit destui tailandezi faini, care m-au cucerit cu zâmbetul lor, fără să mă caute în portofel. E pe lista țărilor în care m-aș întoarce și mâine.

  11. JULIUS 8 September, 2014 at 11:59

    Moni Bomboni: de regulă, capitala şi zonele foarte turistice sunt uşor diferite de restul ţării oriunde în lume.

  12. Cristiana 8 September, 2014 at 12:46

    @ Ina_adevarata O fi omul nascut,crescut acolo si stie toate mersurile,ce stii tu? 😀

  13. Ina_adevărata 8 September, 2014 at 12:48

    @Cristiana,
    mai știi? or fi avînd și thailandezii moldovenii lor!

  14. bRUtuSS 8 September, 2014 at 13:17

    Daca tot zici de preturi, ca sunt de Baia Mare, poti sa ne dai ceva impresii de cazare, zborul pana acolo? Si cand spun impresii ma refer la cost. Si cand spun cost ma refer la o comparatie cu, sa zic celebra colonie romaneasca Grecia…

  15. ela 8 September, 2014 at 13:52

    Nu ma pronunt…. Astept comentariiles despre indigenii din Amazonia si ursii albi de la Polul Nord!
    😀

  16. ErRon 8 September, 2014 at 14:28

    Decât o întrebare am, că în rest mi-e ciudă pe tine că ai vizitat aşa locuri faine: culorile sunt de-adevăratelea aşa cum sunt în poze?

  17. Ciprian 8 September, 2014 at 14:39

    De ce nu avem buton pentru distribuit articole pe twitter? Mi-ar fi si mie mai usor.

    Thailanda pare de vis, am vazut intr-un film, The impossible, cu Naomi Watts. A fost frumos la inceput, apoi a venit un val si a stricat tot pe acolo. Bine ca a supravietuit Maria (Naomi Watts). La un moment dat era imbracata doar cu un maieut alb (alb la inceputul filmului) si i se rupsese o breteluta, iar pe maini si gat era manjita cu noroi.. Apoi s-a imbolnavit, s-a ratacit de copii si de sot. Apoi s-au regasit si s-a terminat filmul.

  18. costin 8 September, 2014 at 15:36

    Cam cât e o șaormă pe la ăștia? Au d-aia cu de-toate?

  19. JULIUS 8 September, 2014 at 17:01

    ErRon: sunt chiar mai mişto, nu mă pricep eu la poze. Vezi pe la Petreanu, el face poze mişto.

  20. geo 8 September, 2014 at 17:22

    până la urmă decât un masaj Tailandez pentru slăbit mai bine o rețetă chirilică din Ucraina

  21. Dan1 8 September, 2014 at 20:09

    @JULIUS: Ca sa-l citez pe Cristi/A>: Sunteti genial maestre! =))

  22. Dan1 8 September, 2014 at 20:10

    Bre, de ce nu mai putem sa ne editam comentariile in 5 minute? Huh?

  23. mihaifr 9 September, 2014 at 00:32

    Ar fi interesanta o astfel de experienta intr-o tara asiatica, eu unul chiar as vizita aceasta tara pentru ca mi se pare una interesanta

Leave a reply