Câtă cultură!

Shakespeare, agent de propagandă al Tudorilor

Julius Constantinescu

 

Încep prin a-mi cere scuze pentru titlul perfect cretin – probabil aţi verificat deja dacă n-aţi intrat cumva din greşeală pe site-ul prestigioasei reviste Historia. Pe de altă parte, n-am prea avut de ales: sincer, câţi dintre voi aţi citi un text cu titlul „Războiul celor Două Roze, consecinţă firească a schimbărilor profunde din societatea medievală engleză de la sfârşitul secolului XV”?

 

Am glumit, mă, nu plecaţi!

 

ShakespeareEste îndeobşte cunoscut apetitul marelui Will pentru drama istorică (remarcaţi, vă rog, cât de elegant am evitat formularea „Cu toţii am văzut sau am citit piesele lui Shakeaspeare…”), apetit rămas neegalat până astăzi, deşi Sergiu Nicolaescu a depus eforturi considerabile în acest sens. Ca orice scriitor care depăşise prejudecata că marile genii trebuie să moară în mizerie, Shakespeare a răspuns cu abilitate în piesele sale istorice atât aşteptărilor publicului plătitor de bilete, cât şi aşteptărilor reginei Elisabeta I, patroană şi prietenă generoasă a artiştilor. Mişcare salutară, întrucât şi ceilalţi confraţi şi concurenţi ai marelui Will făceau practic acelaşi lucru – se ştie că intelectualii au avut mereu o capacitate uluitoare de a se orienta politic.

 

Ce i se poate reproşa marelui Will

 

Pe lângă denumirea poetică „Războiul celor Două Roze”, care îi aparţine, Shakespeare a lăsat posterităţii, prin piesele sale, o imagine deformată a conflictului ce a opus casele de York şi Lancaster între anii 1450 şi 1485. Mai bine de două secole, viziunea lui Shakespeare despre acest război a influenţat modul în care englezii au perceput a doua jumătate a secolului XV: violentă, anarhică, o perioadă întunecată din istoria Angliei, în perfectă contradicţie cu pacea, stabilitatea şi prosperitatea care domneau sub dinastia Tudorilor – perioadă de aur în care atât marele Will, cât şi distinşii spectatori aveau marele noroc să îşi ducă fericiţi zilele.

 

Că Shakespeare nu putea cuprinde într-o piesă de teatru 35 de ani de războaie, răscoale şi uzurpări, este de înţeles; că a trebuit să simplifice la maximum conflictul în sine şi caracterul personajelor, este din nou de înţeles. Însă imaginea de ansamblu pe care Shakespeare a transmis-o contemporanilor şi posterităţii era profund viciată de propaganda activă a Tudorilor. Iată, de pildă, cum explică Shakespeare, în drama care deschide ciclul pieselor istorice, întreaga desfăşurare ulterioară a evenimentelor:

 

„Ştiu că domnul meu, Dumnezeul atotştiutor,
Veghează din ceruri şi trimite asupra voastră
Pedeapsă cruntă, care vă va lovi urmaşii, încă nenăscuţi,
Pentru că voi, supuşii mei, aţi cutezat a vă ridica
Ameninţându-mi astfel gloria şi coroana”
(Richard II, Actul 3)

 

Ei, hai c-aţi citit şi Shakespeare astăzi!

 

Pare greu de crezut, dar evenimentul la care se face referire aici este uzurparea tronului din 1399, când regele Richard II a fost răsturnat de Lancasteri şi înlocuit cu Henric IV – adică în urmă cu un secol. Iată, deci, o explicaţie simplă, ce putea fi înţeleasă de englezii din Evul Mediu cu aceeaşi uşurinţă cu care ar înghiţi-o astăzi şi românii ortodocşi: uzurpi tronul, te bate Dumnezeu!

 

Peste aproape 100 de ani, Dumnezeu se mai înmoaie niţel, iar marele Will ne prezintă finalul conflictului, în piesa Richard III:

 

Henric VII si Elisabeth de York
„Azi Richmond şi Elisabeta,
Moştenitorii celor două ramuri,
Prin voia cerului vor stinge ura.
Urmaşii lor să poată-mbogăţi
Prin binefacerile păcii viitorul,
Prin zile fericite şi prospere”.
(Richard III, Actul 5)

 

Emoţionant, nu-i aşa? Ce drăguţ: cele două roze rămân împreună…

(sursă foto: Britannica.com)

 

Propaganda Tudorilor: o duceţi ca pe roze!

 

Războiul celor Două Roze se sfârşeşte formal prin bătălia de la Bosworth, unde viitorul rege Henric VII îl învinge şi ucide pe Richard III. Rămas fără un concurent la tron, Henric încearcă să stingă definitiv conflictul şi se căsătoreşte cu Elisabeta de York. Acest moment, glorificat de propaganda Tudorilor, marchează oficial ruperea de trecutul violent şi angajarea Angliei, sub Tudori, pe drumul consolidării societăţii medievale multilateral dezvoltate.

 

 

Batalia de la Bosworth
Bătălia de la Bosworth – Parodiere a viziunii victoriene asupra istoriei.
Sursă foto: Wikipedia

 

În realitate, nici secolul al XV-lea nu a fost aşa de violent şi anarhic cum îl prezintă Shakespeare, nici secolul al XVI-lea atât de liniştit pe cât doreau Tudorii să îl prezinte contemporanilor. Folosindu-se de sperietoarea secolulul precedent, regii dinastiei Tudor încercau să mascheze că pacea era adesea menţinută prin teroare, şi nu rezultatul unui echilibru social.

 

Vă văduvesc astăzi de plăcerea de a citi despre cauzele Războiului celor Două Roze (hai că acum, pe final, încep să vă devin simpatic) şi transformarea societăţii engleze sub Tudori. Vă recomand însă două serii documentare foarte bune pe această temă pe Viasat History: „Lupoaicele” (între altele, povestea reginei Margareth de Anjou, soţia lui Henric VI – rege care a reuşit performanţa rară de a fi de două ori alungat de pe tron, dar şi poveştile nefericitei Lady Jane şi a celor două fiice ale lui Henric VIII care au urcat pe tronul Angliei, Bloody Mary şi Elisabeta I) şi „Viaţa la fermă în era Tudorilor”.

 

Revenind la marele Will, să mai spunem că este foarte puţin probabil ca el să fi cunoscut măcar cu aproximaţie cauzele multiple şi profunde ale Războiului celor Două Roze – documentarea sa pentru piesele ce tratează această perioadă s-a datorat exclusiv unor scrieri istorice redactate sub Tudori, ce se aliniau propagandei oficiale.

 

În schimb, cunoştea sufletul spectatorului ca nimeni altul: băga cel puţin două crime şi un viol în fiecare act.

Share:

40 comments

  1. geo 28 January, 2014 at 06:50

    Să publici O rețetă de pandișpan te durea’n clic-ul de la mouse 😀

  2. Belle d”Imagination 28 January, 2014 at 06:56

    @Geo
    Aia e pentru gospodine şi Hădean. Aici se dezbat chestii serioase măi omule.
    Deşi, crez eu că altul era comentariul dacă băga şi nea Willie un mic tutorial de pescuit în epoca elisavetană, nu?

  3. Dan1 28 January, 2014 at 08:15

    Superb text! Din pacate, tot ce pot sa comentez eu e ca vad, în ultima ilustratie, cum Henric VII si Richard III se bat ca chiorii iar soldatu’ din stânga trage la masea, ce sa faca si el?!

  4. sow 28 January, 2014 at 08:16

    Pai daca baga la fiecare act si cate 2 crime si-un viol, inseamna ca nu era agent de propaganda doar al Tudorilor, era si al vasluienilor. Juca la 2 capete, “to be or not to be”.

  5. George Damian 28 January, 2014 at 08:23

    @geo: Dezamăgitor, nu-i aşa?

  6. boemul 28 January, 2014 at 08:43

    @George Damian:
    George, nu te lua de partenerul meu! de pescuit, să nu fiu înţeles greşit 🙂
    şi chiar nu te deranjează că îţi fură Julius marţea ta cea istorică?

  7. costin 28 January, 2014 at 08:53

    Marele Will a fost un fel de mic TRU al Tudorilor, nu?
    Asa, daca e sa facem o paralela intre cei doi scriitori.

  8. geo 28 January, 2014 at 09:50

    @George Damian: ți-e pofta așa-i ?
    @boemul: păpușică las’ că nu-i bai, am auzit io că distinsul istoric locuiește prin Nebuloasa Drumul Taberei … ceea ce înseamnă că orice contact fizic, în acest secol, ie iezclus 😀

  9. geo 28 January, 2014 at 10:03

    @boemul: nu cred că se supară Domnu’ de la catedra de istorie că Julică a publicat în sfânta zi de marți, să-ți ezplic ipoteza mea:

    – un text cu caracter istoric se scrie după îndelungi ore, zile, luni sau chiar ani de studii

    – în funcție de inspirație(și numărul de cremsnițele) Julică poate arunca din condei un text al cărui conținut îl poate face și pe Copos să deschidă generos baierele pungii – durata: aproximativ 5 sau 10 minute(cinci am scris și chiar zece)

  10. RoseN 28 January, 2014 at 10:13

    Ei, hai c-aţi citit şi Shakespeare astăzi! ahahaha, câta incredere are in noi mogulul! bravo mah bravo, ne umflam in pene de cuuuulti ce suntem pe ziua de azi 😀

  11. NNA 28 January, 2014 at 11:55

    @RoseN: Rozi esti bine? Parca nu esti in apele tale, o fi de la ger! 😀

  12. ela 28 January, 2014 at 12:01

    n-o mai da cotita julica, spune-o pe sleau, esti in cautare de autori noi!

    D-ul Shakespeare, v-ar interesa o colaborare fructuasa pe un site de mare anvergura pt redactarea unor texte cu comentarii multe si bani putini?

    PS Musai sa aveti cont bancar iban si swift si sa posedati un buton “donate”(uneori Majestatea Sa Julius the first are nevoie de money, oricit de bizara ar parea chestia asta)
    😀

  13. Dan1 28 January, 2014 at 12:25

    Julius, Ozzy, ia cititi bre acilisa: http://www.realitatea.net/fuziune-craiova_1367747.html

  14. sebra 28 January, 2014 at 13:34

    Bag de seamă că textele lungi ne lasă fără cuvinte.:D

  15. geo 28 January, 2014 at 13:47

    @sebra: un cuprins nu băga și el =))

  16. RoseN 28 January, 2014 at 14:09

    @sebra: cre’ca nu prea vrea lumea sa zica o prostie mmm ana.liza si sa se prinda mogulul ca de fapt n-a citit nici zmăul poezioarele fratelui sau Shakespeare 😀

  17. sebra 28 January, 2014 at 14:17

    Putea pune măcar un rezumat!

  18. ela 28 January, 2014 at 14:20

    @sebra:

    A pus poze, mai vrei si rezumat?
    😀

  19. Dan1 28 January, 2014 at 14:50

    @ela: Io decât la poze m-am uitat! (ca de citit textele… stiti si voi ca nu obisnuiesc! ) :))

  20. Gabitzmic 28 January, 2014 at 15:14

    un film de capă şi spadă n-aţi comenta…

  21. ela 28 January, 2014 at 15:48

    @Dan1:

    Ce-ti mai plac rozele, Dane1…. 😀

  22. Alt Marian 28 January, 2014 at 17:21

    E clar, articolele istorice apar sub pana dibace a lui Julius, în vreme ce George Damian îsi defuleaza tristetile post-maritale.

  23. unmihai 28 January, 2014 at 17:38

    Singura chestie care m-a tresărit a fost Bloody Mary. Nuj de ce îmi sună cumva familiar.

  24. N.A. 28 January, 2014 at 17:46

    Eu am tinut cu Lancasterii 🙁

  25. Snow Den 28 January, 2014 at 19:34

    Asa, pe langa subiect, ma roade o chestiune de multa vreme: Julieta a avut balcon sau balcoane?
    Un prieten m-a rugat sa intreb.

  26. Dan1 28 January, 2014 at 20:31

    @Alt Marian: E si-alea istorie dom’le! =))
    @unmihai: Mai familiar ca Margarita, Piña Colada, Manhattan? :))

  27. geo 28 January, 2014 at 22:16

    ce bine ar merge acuma un Brifcor, o avea la alimentara de la parter ?

  28. Dan1 29 January, 2014 at 00:03

    @Snow Den: A avut… bacaloriat, deci da?
    @geo: Are… decât cremsnituri! :))

  29. Razbunarea Capsunarului 29 January, 2014 at 02:00

    foarte bun articolul, foarte bun… lipsește ora de difuzare la documentariile alea de pe Viasat History, dar în rest foarte bun… are și poze, este excelent, mi-a plăcut

  30. Belle d”Imagination 29 January, 2014 at 06:33

    Iar e cod de ninsoare, iar se înzăpezeşte DC

  31. Belle d”Imagination 29 January, 2014 at 07:50

    Să se consemneze că am comentat prima pe ziua de azi dar am fost vitregită

  32. deaddy 29 January, 2014 at 09:24

    ba a 3a si a 4a ca eu stiu sa numar

  33. Alt Marian 29 January, 2014 at 12:31

    @Snow Den: Julieta a cam trecut de 18 ani, nu stiu cât de nurlie mai este azi, dupa atâta amar de vreme

  34. ela 29 January, 2014 at 13:27

    Pofta mare, Julius si scuza-ne ca te deranjam,noi tot comentam p’acilea, dar nu ne lua in seama….. Deh, naravurile vechi!
    😀

  35. geo 29 January, 2014 at 13:49

    slănină și ceapă plus pălincă 😀

  36. ela 29 January, 2014 at 14:03

    @geo:

    Il stim sensibil la intestine, nu cred ca serveste meniu proletar!
    😀

  37. Dan1 29 January, 2014 at 14:17

    @ela & @geo: A pus o poza cu mâncare pe FB sau de unde stiti? :))

  38. geo 29 January, 2014 at 14:34

    slănină și ceapă plus pălincă 😀

  39. Dan1 29 January, 2014 at 15:54

    @geo: Era un banc mai “pe vremea lu’ ceasca”: ia asa o buca’ de pita, ia asa o buca’ de slana, sparg o ceapa…

  40. elena 13 February, 2014 at 13:33

    daca n-a scris nimic de Suleiman… tot degeaba!

Leave a reply