Postul nu e post destul

Mai tare ca Dottore Ponta: nici hoţomanul Mihai Morar n-a plagiat

Julius Constantinescu

După 2 ani de eforturi intelectuale epuizante, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 6 a decis că Mihai Morar n-a săvârşit nici un furt intelectual însuşindu-şi un material din Daily Cotcodac şi a dispus neînceperea urmării penale împotriva pârâtului Morar Mihai Ionuţ.

Rezoluţia Parchetului nu conţine motivarea deciziei, ci doar, în anexă, referatul întocmit de Poliţia Sectorului 6 – prin urmare, procurorul a avut încredere deplină în capacitatea poliţiei de a investiga furtul intelectual (practic, trebuie că e ca orice alt furt, doar că, în loc de găini, pârâtul şuteşte idei).

Iată ce notează, în referatul cu pricina, apărătorul ordinii publice:

„Fiind audiat Mihai Ionuţ Morar cu privire la cele de mai sus, acesta declară că în procesul de documentare a emisiunii Răi, da’ buni, din data de 27.10.2011 a primit din partea echipei redacţionale un dosar ce conţinea materiale pentru a-i folosi în timpul transmisiunii în direct şi că (… ) se regăsea un top al celor mai haioase nume fără a se preciza sursa. Acest top primit în documentele emisiunii a fost tratat asemeni unui banc care se răspândeşte fără a se mai cunoaşte autorul şi că pe toată durata emisiunii nu rezultă că acest top a fost realizat de către el”.

Şi, imediat mai jos:

„Din actele depuse la dosar de către Constantinescu Iuliu Ovidiu nu rezultă săvârşirea infracţiunii prevăzute la art 141 din Legea 8/1996 de către Mihai Ionuţ Morar”.

Morar

Două precizări foarte importante, care i-au scăpat abilului anchetator de furt intelectual:

1. Conform legii, poliţia avea obligaţia să audieze ambele părţi, deci şi pe mine. Ceea ce nu s-a întâmplat, din simplul motiv că nu am fost chemat de nimeni.

2. Din „actele depuse la dosar” rezultă foarte limpede că Mihai Morar a minţit în faţa organelor de anchetă. Este vorba de înregistrarea emisiunii, unde Mihai Morar afirmă că „am un prieten recenzor care a făcut deja două cartiere şi mi-a dat numele astea”. Prin urmare, Morar a afirmat în emisiune că le-a primit personal, „de la un prieten recenzor”, deci topul a fost întocmit de el. Plus că acolo figurează nume din toată ţara, nicidecum „din două cartiere”.

Ceea ce înseamnă că Mihai Morar a minţit fie în faţa organelor de anchetă (adică a săvârşit o faptă penală), fie în emisiune (deci şi-a însuşit public un material primit pe mail, despre care ştia că nu este al lui – adică taman fapta reclamată de mine).

Şi mai înseamnă că nici poliţia, nici procurorul nu s-au uitat la înregistrarea emisiunii, depusă de mine la dosar.

Deşi avocatul meu spune că putem desfiinţa rezoluţia Parchetului pentru că nu am fost audiat, n-am de gând să mai pierd timpul cu hoţomanul de la radioul de taximetrişti – n-a plagiat el Ponta, ce speranţe să mai am că va fi pedepsit un mărunt ciorditor de glume? Poate amicul Groparu va avea mai mult noroc, fiindcă l-a dat în judecată şi în civil, unde hotărăşte un judecător, nu un miliţian.

O singură întrebare mai am pentru poliţia română: telefonul care mi s-a furat acum un an şi jumătate e tot asemeni unui banc care se răspândeşte fără a se mai cunoaşte proprietarul?

Share:

20 comments

  1. costin 2 December, 2013 at 14:57

    În concluzie, ciorditorul Mihai Morar este rău, dar bun.

  2. Dan1 2 December, 2013 at 16:48

    Acum ai putea sa treci si la Buzdugan, sa se ia si el în gura cu organu’! :))

  3. Jerome 2 December, 2013 at 16:50

    Tot e bine ca nu te-au pus sa platesti si cheltuielile de judecata.
    Poate baga ei recurs ca sa ceara asta.

  4. Ozzy 2 December, 2013 at 17:13

    Bancuri, telefoane, portofele…toate sunt făcute ca să circule.

  5. NNA 2 December, 2013 at 18:12

    …noi cand gasim un portofel sau un banc…, bravo ma :))

  6. ela 2 December, 2013 at 18:15

    Nu era mai eficient sa-l astepti la drum de seara cu un par in mina?
    In acelasi timp furnizai material didactic doctorilor de p’acilea, ti-l refaceau ca nou; poate chiar reuseau sa-i conecteze 2 neuroni si 3-4 sinapse cu un pic de bunavointa 😀

  7. Raluca 2 December, 2013 at 19:57

    Mare pacat ca nu faci recurs. Ar fi un precedent misto.

  8. RoseN 2 December, 2013 at 20:31

    Hehe, sigur ca pacat, da’ avocatii astia nu-s chiar pe gratis ei asa de felul lor, si nici taxele de timbru…
    dar na, poate apasam mai cu talent pe butonelul ala caaah pe care scrie Sustine DC cu 1 Cotco 😀

  9. Dan1 2 December, 2013 at 20:40

    @ela: Din punct de vedere matematic… strict… cre’ ca doi neuroni nu po’a sa aive dacât o sinapsa! =))
    P.S. Da’ n-are!… 2 neuroni, zic!… =))

  10. Da, avem incredere in justitia din Romania » sebastian bargau blog 3 December, 2013 at 00:01

    […] Din „actele depuse la dosar” rezultă foarte limpede că Mihai Morar a minţit în faţa organelor de anchetă. Este vorba de înregistrarea emisiunii, unde Mihai Morar afirmă că „am un prieten recenzor care a făcut deja două cartiere şi mi-a dat numele astea”. Prin urmare, Morar a afirmat în emisiune că le-a primit personal, „de la un prieten recenzor”, deci topul a fost întocmit de el. Plus că acolo figurează nume din toată ţara, nicidecum „din două cartiere”. sursa […]

  11. bogho 3 December, 2013 at 13:21

    Eu in locul tau as fi continuat. Foarte multe de astfel de furturi se bazeaza pe faptul ca “va renunta”

  12. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 14:05

    Julius a spus: “O singură întrebare mai am pentru poliţia română: telefonul care mi s-a furat acum un an şi jumătate e tot asemeni unui banc care se răspândeşte fără a se mai cunoaşte proprietarul?

    un an şi jumătate a trecut … ? :-<

  13. Mary Jane 3 December, 2013 at 15:30

    Eu una nu as renunta, mai ales ca a fost numai in prima instanta

  14. Anca 3 December, 2013 at 16:25

    Huoooooo Ionut Mita Morar!!

  15. ela 3 December, 2013 at 18:36

    @Dan1:

    Ce-ti mai place artimetica, Maître Dan!!!!!:D

  16. Cristina Ș. 3 December, 2013 at 23:37

    Ha! Ca bine zici, ela!
    Cit pe-aci sa ne pacaleasca la lectia de istorie tatara si sa credem ca e kult, dar uite ca e inginer!

  17. klaxhu 4 December, 2013 at 15:34

    ce e mai trist in toata povestea asta, e ca asta cam demonstreaza cam cum functioneaza sistemul legal romanesc. pun pariu ca aia de s-au ocupat de caz asculta/se uita la emisiunile lui gigi nelu ionutz asta si mai si cred ca e funny.
    ce si-o fi zis aia: cine o mai fi si julius asta si cine se crede sa zica ca el a fost primu! LOL

  18. Radu Vasil 4 December, 2013 at 17:28

    Ti-ai si gasit in cine sa ai incredere. Stiu eu cazuri in care am dus la politie inregistrare video cu hotul care a furat dintr-o incita (sediu de asociatie) niste telefoane mobile si nici pana in ziua de azi nu e prins. In schimb politia romana care e de c.a.c.a.t. stie sa dea amenzi daca nu ai alarma la cladire, daca nu ai sistem de supraveghere si daca nu ai contract cu o firma de paza (care evident sunt tot ale lor). La furtul intelectual nu e interesant frate, ca nu au firma de pazit bloguri ca sa scoata si ei un ban. Dar poate le dam o idee sa infiinteze firme de taxa de protectie, ups, pardon, de paza pentru bloguri.

  19. Alt Marian 4 December, 2013 at 18:07

    @Cristina Ș.: E si inginerii oameni 🙂
    Ti-o marturiste spasit unul dintre ei

  20. Delia P. 4 December, 2013 at 22:57

    Din pacate, dreptul proprietatii intelectuale nu e foarte bine cunoscut in Romania…

Leave a reply