Evenimentul zilei de ieri

Tătarii: de la războinicii lui Gingis-han la paşnicii locuitori de azi ai Dobrogei

Julius Constantinescu

 

Cu toţii îi cunoaştem astăzi pe tătari ca simpaticii şi blajinii locuitori răspândiţi prin toată Dobrogea, numai buni de dat ca exemplu de convieţuire paşnică ungurilor perfizi din Harghita şi Covasna, care nu vor să-ţi dea o pâine dacă li te adresezi în româneşte. Eu însumi pot depune mărturie despre blândeţea acestor concetăţeni ai noştri, acum câţiva ani petrecând la 2 Mai un Revelion memorabil alături de vreo douăzeci de tătari contemporani; în afară că şi-au incendiat propria dubiţă şi erau cât pe ce să-mi dea foc la Peugeot, au petrecut în linişte, gazda întrebând, din când în când, mai mult din politeţe: „Metin, sigur aţi stins focul din magazie?”

 

De altfel, chiar aici, pe Daily Cotcodac, avem trei frumoase reprezentate ale comunităţii tătăreşti, Rushenne, Leyla şi Yildiz, aşa că voi începe perfid ca un tătar acest lung şi plicticos text de istorie:

Rushenne 2

 

Şi acum, că v-am captat interesul pentru istoria tătarilor, putem trece la imperiul lui Gingis-han. Să vedem, deci, cum au ajuns mongolii prin părţile noastre şi cum decurgea un chef obişnuit cu tătari la 2 Mai, cu 800 de ani înaintea Revelionul mai sus pomenit.

 

De unde vine termenul de “tătar”

 

Pentru început, să lămurim de unde vine termenul de „tătar” şi de ce vlahii care populau viitoarele ţări române îi numeau astfel pe mongoli. Tătarii erau unul dintre multele triburi din mijlocul Mongoliei. În anul 1204, Temugin, conducătorul unui alt trib mongol, reuşeşte să unifice toate triburile sub autoritatea sa, fiind proclamat han al tuturor mongolilor, cu numele de Gingis-han. Consideraţi cei mai sălbatici dintre mongoli, tătarii vor forma avangarda armatei lui Gingis (la fel cum, de pildă, secuii luptau în avangarda oştii ungare); prin urmare, atunci când sosesc hoardele mongole, tătarii vor fi primii care îi vor întreba pe locuitorii peste care năvălesc: „Bucuroşi de oaspeţi, gospodari dumneavoastră?” Un cronicar contemporan lămureşte de ce termenul de tătar a ajuns să se suprapună peste cel de mongol: de cum zăreau la orizont avangarda armatei mongole, locuitorii ţopăiau de fericire, strigând: „Vin tătarii!”

 

Incursiuni de jaf şi voie bună

 

Această armată a lui Gingis-han va deveni, în scurt timp, noua senzaţie a câmpurilor de bătălie – un fel de anti-francezi, dacă vreţi. Călăreţii mongoli mătură totul în cale: în 1209 intră în China de Nord şi se mai opresc doar la Fluviul Galben; în 1218 cuceresc Kara-Kitai; în 1219 – 1220 distrug Imperiul Horezmian; în 1221 ocupă Afganistanul, Corasanul şi Persia. La începutul lui 1222, în fruntea a doar 25.000 de călăreţi, generalul Subotai, geniul militar al mongolilor (un fel de anti-Pétain, dacă vreţi), măcelăreşte redutabila armată a Georgiei şi, având cale liberă, ajunge până în nordul munţilor Caucaz.

 

hoarda mongola

 

 

Zvonul că vizitele mongolilor se soldează cu crize demografice majore trebuie însă să fi ajuns şi la urechile alanilor, cumanilor şi circazienilor din nordul Caucazului, care, nedorind să contribuie cu propriile căpăţele la piramidele de cranii lucrate cu mare meşteşug de mongoli, îl aşteaptă pe Subotai gata de luptă. În bătălia din februarie 1222, îi înving pe mongoli şi reuşesc să îi încercuiască. În pericol de a fi masacrat împreună că tot corpul său de armată, Subotai trimite o solie la cumani, făcând apel la sentimente frăţeşti: „Noi suntem turci, ca voi, iar voi vă aliaţi cu popoare străine împotriva fraţilor voştri! Să încheiem pace!” Şi adaugă, pentru a întări şi mai mult dragostea ce-i leagă pe mongoli de aceşti veri nordici ai lor: „Vă vom da aur şi veşminte scumpe câte doriţi!” În faţa acestei oferte ispititoare, cumanii, la fel de lacomi şi ticăloşi ca mongolii, doar că mult mai proşti, nu pot rezista: încărcaţi de aurul mongolilor, părăsesc câmpul de luptă, lăsându-i pe alani şi circazieni în plata Domnului. Mongolii îi înving fără probleme pe alani şi aliaţii lor rămaşi fideli, după care, regretând momentul de slăbiciune, se reped pe urmele fraţilor cumani, îi măcelăresc şi îşi recuperează aurul.

 

Subo-gol, atacantul de aur al mongolilor
 

SubotaiDeşi având puţini oameni, Subotai îşi continuă înaintarea, ocupând toată regiunea dintre Marea Caspică şi Marea Neagră, traversează Donul, pustieşte malurile Marii Azov, Crimeii şi ajunge la gurile Niprului. O mare alianţă a cumanilor, ruşilor, brodnicilor şi românilor din Moldova inferioară încearcă să-i oprească pe mongoli în 1223 pe râul Calca, dar, să vedeţi surpriză, brodnicii şi românii trădează şi îi predau legaţi mongolilor pe Matislav de Kiev şi pe alţi doi principi ruşi. Principii ruşi au sfârşit striviţi sub nişte scânduri peste care au trecut oştile mongole; soarta brodnicilor şi a românilor care au trădat nu se cunoaşte, dar Subotai nefiind un tip prea sentimental, îmi place să cred că au avut aceeaşi soartă ca ruşii.

 

Cu armata subţiată considerabil, Subotai a trebuit să se mulţumească cu enorma pradă luată de la ruşi şi s-a oprit la Nipru, făcând apoi cale-ntoarsă spre Mongolia. Teoretic, mongolii desfiinţaseră Cumania Albă şi îşi întinseseră stăpânirea până la Nipru; practic, odată cu retragerea spre Mongolia, toate aceste cuceriri au fost pierdute. Se vor întoarce să le revendice abia în 1241, când vor ocupa şi teritoriile locuite de români.

 

Despre Marea invazie mongolă în ţările române din 1241, săptămâna viitoare. Până atunci, vă spun doar că vor fi conduşi tot de Subotai, căci îmi place să cred că n-am muncit degeaba trei ore şi l-aţi îndrăgit deja.

 

Mai multe despre imperiul mongol pe Viasat History, în serialul „Mongolia: în umbra lui Ginghis Han”.

Share:

63 comments

  1. theamelie 3 December, 2013 at 07:00

    Cled ca o sa fie tale flumos.
    Da’ acu’, pe bune, cat de grav a fost Revelionul ala?!….

  2. Yildiz 3 December, 2013 at 07:10

    Aveti 3 reprezentante… Adicatelea, eu dau like-uri degeaba???

  3. Belle d”Imagination 3 December, 2013 at 07:10

    Pff, iar am pierdut locul 1!

  4. Peter Pan 3 December, 2013 at 07:26

    Mongolia: în umbla lui… adica tătarii umblau pe urma umbrei lui Gingis Han 😉 . Mărite mogul, vorbeşte cu cei de la Viasat, că la ei e greşit, scrie “UMBRA”

  5. JULIUS 3 December, 2013 at 08:29

    @Yildiz: @Peter Pan: am corectat.

  6. Marian 3 December, 2013 at 08:38

    bre, da’Sebra nu se-nscrie în profil?

  7. sebra 3 December, 2013 at 08:45

    Cică nu, da’ parcă poți să știi ce moment de slăbiciune o fi având vreo stră stră…străbunică de’a mea? :))

  8. Cristi 3 December, 2013 at 08:46

    @JULIUS: La opt jumate dimineata esti treaz? Te simti bine? Te doare ceva?

  9. Cms 3 December, 2013 at 08:57

    @Cristi: Trebuie s-o ducă pe Clara la grădiniţă.

    Cei 20 de tătari veniseră cu dubiţa la 2 Mai? Nu mă mir, eu am călătorit împreună cu cinci tătari într-un Tico.

  10. Andreea M. 3 December, 2013 at 09:13

    Astept cu mult interes personal si istoric un episod culturalizant despre cavalerii teutoni. Multumesc anticipat.

  11. miki 3 December, 2013 at 09:26

    Ruşen e frumoasă! De restul nu ştiu, nu cunosc, nu sunt din oraş şi nici nu eram acasă când au năvălit :p

  12. Serban 3 December, 2013 at 09:54

    @Cms: Lasă-i pe cei cinci tătari. Tu ai intrat într-un Tico?!

  13. Serban 3 December, 2013 at 09:57

    @Julius: Încerci să-ți faci un program de revelion?

  14. Marian 3 December, 2013 at 11:57

    @sebra: Cică? Deci nu bagi mîna-n foc….

  15. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 12:14

    @Serban: :)) :))

  16. Rushenne 3 December, 2013 at 12:43

    Vaaaaai, ce draguuuuut! I’m speechless! 😛

    ‘avem trei frumoase reprezentate ale comunităţii tătăreşti, Rushenne, Onur şi Yildiz’ – Onur e reprezentantA sau reprezentant al comunitatii tataresti? Intrebam doar ca nu am mai auzit numele Onur la o femeie. 🙂

    @miki: Multumesc! :* Pe Yildiz o cunosc eu; noi ne cunoastem intre noi. :)) E misto de tot. 🙂

    @Yildiz: Te pup, fata! :*

  17. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 12:50

    @Rushenne: daca e reprezentant cer acum, aici, oficial si public, o poza cu Onur!!!!!!!!

  18. Ina_adevărata 3 December, 2013 at 12:52

    Bine, altceva era dacă peste Europa năvăleau tătăroaicele, nu tătarii. Probabil că, puși în fața străbunelor lui Rușen, oștenii Europei ar fi aruncat armele și s-ar fi dat prinși…

  19. Old John Wheel 3 December, 2013 at 12:54

    @Cristina Ş.: Ooooo, nur(ii lui) te baga-n boala, cumva? 😀

  20. Cms 3 December, 2013 at 13:08

    @Rushenne: Cred că Onur e Leyla.

    @Serban: Am făcut şi aroganţa asta.

  21. bogho 3 December, 2013 at 13:33

    Cel putin 1 adevar e in acest text. Rushenne chiar e o frumoasa reprezentanta a tatarilor. Pe celelalte 2 nu le cunosc, cred.

  22. janedoe 3 December, 2013 at 13:52

    văzâd poza cu @Rushenne: și mai ales văzâd-o live, începe să-mi fie o ciudă maximă că io n-am avut noroc de strămoși tătari, și că ne-am lăsat cotropiți de hunii lu’ Attila.

  23. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 14:07

    @Old John Wheel: daah 🙂 am asea o pasiune mai noua :”>

    @Ina_adevărata: prinsi, legati, abuzati, ce vrea mushkiu lor ..

  24. Andreea M. 3 December, 2013 at 14:37

    @janedoe: Mie nu mi-e ciuda ca, ulterior, au ajuns si hunii prin ardeal. Sau inainte si/sau concomitent. Ca dupa cum arata genetica, la mine in familie au navalit teutonii. Dar, da, fatah, tu ai temperament de unguroaica si cred ca iti si iese gulyasu numa bun.
    (asta e reclama mascata, Jane)

  25. Yildiz 3 December, 2013 at 14:39

    @Rushenne: te pup si eu, fata!!!

    @Julica: sar’na de corectare!!!

  26. janedoe 3 December, 2013 at 14:43

    @Andreea M.: fatha, asta cu gulashu’ ai nimerit-o, ca chiar imi iese! da’ io sange de ungur n-am in vine!

  27. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 15:09

    @Rushenne & @Yildiz: bine, bine, pupati-va, va pup si eu, unde e poza cu Onur?

  28. S. 3 December, 2013 at 15:21

    *Frumușen

  29. Dan1 3 December, 2013 at 16:01

    Da’ RoseN nu e si ea tataroaica? :))

  30. RoseN 3 December, 2013 at 16:07

    @Dan1: :)) meh… n-aaas prea stii sa zic pe unde au umblat strabunicile mele, mai ales alea din Moldova, dar de undeva am mostenit niste ochi mici mititei si cica raaaaaai ca un peste congelat =)) (era citat)

  31. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 16:22

    @RoseN: sigur nu erau reci? 🙂

  32. Dan1 3 December, 2013 at 16:26

    …si beee. Autorul a uitat, dar eu, rasfoind arhiva DC as adauga decât:
    Si stra-stra-strabunicile lui Ruşen, Leyla şi Yildiz le-au zis sotilor dumnealor: “Nu ne mai întoarcem nicaieri draga, ca am facut deja peste 7300 de km pâna aici la Constanta, si pare un oras linistit, cu statuia lui Ovidiu, cu primari sobri, cinstiti si gospodari (pfuaaa, nu m-am putut abtine, este? ), au si scoala buna, am vorbit deja cu doamna sa-i înscriem pe copii din toamna, asa ca spuneti-i lui Subo un “Adio si n-am cuvinte!” si lasati-l sa mearga singur înapoi” :))
    @Julius, daca asta voiai sa scrii saptamâna viitoare, îmi pare rau, scrie si tu despre Attila! :))

  33. Cristina Ş. 3 December, 2013 at 16:40

    @Dan1: ;))

  34. Dan1 3 December, 2013 at 17:04

    …asa, si 3: Cum vine asta “„Noi suntem turci, ca voi…”? “Doar ca mai mongoli, asea!”, nu? Ca nici Ruşen nu prea seamana cu Aylin Cadîr, sa zicem asa, de un parexamplu. 😐

  35. Rushenne 3 December, 2013 at 17:06

    @Dan1: Adevarul e ca nu poti sa vorbesti de Constanta si sa nu pomenesti si despre… ‘minunatul’ primar al acestui oras. :))

  36. Cms 3 December, 2013 at 17:12

    @S.: Bună seara, fanii mei!

  37. Tiberius 3 December, 2013 at 18:13

    Musulmanii marilor campii aveau mai multe sotii si nu stim cine putea iesi din minaretul verbului a fi.

  38. ela 3 December, 2013 at 18:56

    Ce va mai plac tatarii, hunii, mongolii si alti wisigoti!!!
    Dacilor ce sinteti voi!!!! Huoooooo !

    😀

  39. Dan1 3 December, 2013 at 19:25

    @ela: Cre’ ca ostro mai degraba! Ostro… pel goti! :))

  40. ela 3 December, 2013 at 19:47

    @Dan1:

    @Dan1:

    Mi se pare mie sau mi-ai vandalizat comentariul? :D:D:D

  41. Dan1 3 December, 2013 at 19:57

    @ela: Ceee sa fac si io bre? La ora asta… Imi cer scuze! =))

  42. ela 3 December, 2013 at 20:10

    @Dan1:

    Nu te scuza, zii mai bine(ca e ora potrivita) o punem de-o bere si d’un parizer la ziar ?
    😀

  43. Dan1 3 December, 2013 at 20:11

    Bre, deci Julius asta nu stie, pentru ca habar n-are, dar eu, cautând o reteta de suberek, am dat de adevarata istorie!… Nu o sa va placa, ma scuzati Ruşen, Leyla şi Yildiz dar asta e istoria adevarata, nu place nimanui (pentru ca istoria e – nu-i asa, curba – dar adevarata, deci daaa? ). Deci tatarii astia erau – pe vremea aia – o populatie turcica (adeca deci cam ca Aylin Cadîr). Ulterior (prin secoleloe urmatoare, banuiesc) au mai decazut, s-au stabilit la locurile lor si n-au mai fost o amenintare pentru vecini, si nici pentru natii mai departate. Atunci mongolii au operat un – ceea ce se numeste în zilele noastre “furt de identitate” – si au preluat numele de tatari sperând sa preia, odata cu acest nume, slava tatarilor. De-aia tatarii de la noi, din Dobrogea (cu exceptia tiganilor care se dau drept tatari) sunt oameni simpatici, draguti (vezi Ruşen, ca Leyla şi Yildiz n-avem poze), etc. In plus, au fost si prigoniti de regimul tarist si – ulterior – de cel comunist, la ei, în Crimeea.
    @Julius: Daca asta voiai sa scrii saptamâna viitoare, îmi cer scuze, dar mai e si… ce-am zis adineauri? Attila? Deaaa! Noroc ca mai e si un Timur Lenk! =))

  44. Dan1 3 December, 2013 at 20:14

    Moebiuuuus! Om la moderare! Arunca-mi un colac, te rog! Nu de salvare! De-ala cu nuca si scortisoara, te rog! =))

  45. ela 3 December, 2013 at 20:39

    @Dan1:

    Vorba lui A. Dumas:”On peut violer l’Histoire pourvu qu’on lui fasse de beaux enfants”

    😀

  46. Ina_adevărata 3 December, 2013 at 20:42

    @Dan 1, Ela:
    culților care sînteți voi culți!

  47. ela 3 December, 2013 at 20:46

    @Ina_adevărata:

    Pai nu vezi unde a pus Jules stacheta? Musai sa invat enciclopedia pe de rost, altfel cum comentez p’acilea fara sa faca Dan1 bascalie de sufletu’ si cele 4 clase primare ale mele 😀

  48. Dan1 3 December, 2013 at 20:54

    @Ina_adevărata: Ma scuzati, se zice “cultilor care esti voi culti!” =))
    Ca noi e culti bre, deci daaa? =))

  49. ela 3 December, 2013 at 20:59

    @Dan1:

    De ne-ar citi Julius Khan sa vezi ce invazie tatareasca de sincere felicitari vom avea de Craciun !

    😀

  50. Tiberius 3 December, 2013 at 21:02

    Istoria ne lasa amestecati la rasa iar primii in lume si cei mai admirati, deci nu conteaza rasa, sunt ochii migdalati.

  51. Dan1 3 December, 2013 at 21:28

    @Tiberius: Maaa, tie-ti place de Ruşen,este? Da’ ai grija ca are prieten, tatar fara mila de goi ghiauri! =))

  52. Cristina Ș. 3 December, 2013 at 23:33

    Da, bine ca sinteti voi kulti

  53. Yildiz 4 December, 2013 at 01:04

    @Dan1 – scriu cu liniute ca asa se poarta in multinationala mea…

    – in cazul meu, conversatia ar fi inceput asa “auzi, coaie, daca vrei inapoi, apuca-te si fa pasi de pe acuma, poate ajungi in vreo 5 ani.”
    – stim de acesti “mihai morari” care si-au zis tatari… De-aia avem noi reputatie proasta…

  54. S. 4 December, 2013 at 11:22

    @Cms: Bună seara, fanii mei. Ce faci?

  55. N.A. 4 December, 2013 at 11:25

    Sa ne cotropeasca numai Rusen, ca ea stie mai bine! 😀

  56. Alt Marian 4 December, 2013 at 12:44

    Sa înteleg deci ca e bine ca avem un tatar ca presedinte?

  57. Cms 4 December, 2013 at 13:01

    @S.: Fac bine, mulţumesc. Încă te mai aştept la cotcoparty. 😛

  58. Cristina Ş. 4 December, 2013 at 16:55

    @N.A.: si Onur, te rog !!

  59. Tiberius 7 December, 2013 at 14:27

    In lupte incapatanati, tatari le zicea dar au frati si alte neamuri de barbati, in vers ma rog, nu insistati 🙂

  60. PROMO/ Marea invazie mongolă din 1241 9 December, 2013 at 21:44

    […] văzut săptămâna trecută cum mongolii plecaţi în excursie cu hoarda au ajuns până pe Nipru, după ce au zdrobit, în 1223, o mare coaliţie a cumanilor, ruşilor, […]

  61. Alt Marian 10 December, 2013 at 21:53

    @Cristina Ş.: Din care sa rezulte fara nici un dubiu ce sex are Onur 🙂 🙂 🙂

  62. Marea invazie tătară din 1241 în ţările române (2) 11 December, 2013 at 01:07

    […] două părţi: aici şi […]

  63. dadi 3 May, 2017 at 15:51

    Hai sa va zic eu ceva! Tatari sunt denumite toate popoarele din aripa vestica a imperiului Cuman-Kipchak! Cum romanii nu sunt urmasi ai romei ci urmasi ai cumanilor pot sa spun linistit ca totoi userii care comenteaza aici sunt mai mult sau mai putin tatari

Leave a reply