Postul nu e post destul

Şoc: articolul lui Brăduţ Florescu, anulat de Eftimie la semnalizarea eronată a lui Julius!

Ovidiu Eftimie

Brăduţ Florescu este, pentru corporatişti, un fel de Moise. Într-o zi a decis că nu mai poate să suporte stilul de viaţă din Bucureşti şi a evadat direct în Thailanda unde, ştim cu toţii, sunt peisaje extrem de frumoase dar noi toţi ne gândim la gagicile de-acolo. Băi, bravo lui. Invidia noastră şi a fraţilor noştri de suferinţă este alături de el.

Doar că zilele astea tot îţi dădea link pe twitter la un articol de-al lui, de suficiente ori cât să mă opresc din băutul unei beri ca să-l citesc. Ce crezi că făcea prietenul nostru Brăduţ, idolul nostru, băiatul ăla deştept? Lăuda ziarele de sport. Habar n-am ce se bea în Thailanda, dar în România nu există băutură suficient de tare pentru prostiile care le-a debitat iubitul meu prieten şi idol.

Presa sportivă – prin echipa GSP condusă de Cătălin Tolontan – se face vinovată de cel mai amplu, mai coerent şi mai tenace demers investigativ din presa română a ultimelor două decenii: cazul Ridzi.

Hai să zicem aşa: o laie. Sincer vorbind, nimeni nu poate explica foarte clar ce a scris Tolontan în anchetele alea. Au fost foarte tari pentru că cititorii GSP citesc numai titlul pentru că e scris cu litere mari. Şi cu smile-uri. De-aia trebuie să sublinieze cu roşu sau mov pasaje din text. Cine a înţeles din prima ce a scris Tolontan în marea lui anchetă anti-Ridzi să ridice mâna. Cine înţelege că Ridzi a fost înlocuită de ceva mult mai sinistru în urma anchetei lui Tolo e aşteptat la Tâmpla Spartă, la o bere.

(salut, Brăduţ, Julius sunt, fanul tău. Ca să nu zici că-s măgar, ţi le dau din memorie doar pe primele care îmi vin în minte: afacerile Ţigareta, Megapower, Motorola, Banca Internaţională a Religiilor, uleiul din rezerva naţională împrumutat de Ioan Avram Mureşan unui SRL, REMIN Baia Mare şi Proiectul “Aurul”, Necolaiciuc – CFR, şi mă opresc aici că sunt cam în urmă cu pregătirea fizică – adică nişte furăciuni de zeci şi sute de milioane, nu cât a ciupit madam Ridzi. Căcat, era să uit: şi anchetele RAFO cu Iancu “de Timişoara” ).

În ciuda faptului că e populată de netalentaţii breslei, presa sportivă se bucură de prezenţa celor mai activi stilişti ai jurnalismului românesc.

Brăduţ spune de Cosaşu, Tudor Octavian, Radu Naum, Maria Andrieş, şi mai departe nu am putut să citesc că eram deja superplictisit. Simplu spus, Cosaşu scrie fain, dar nu în ziare de sport, Tudor Octavian e manierist ca Julius, doar că fără umor, Radu Naum nu a scris în toată viaţa lui un citat memorabil, iar Maria Andrieş este o persoană care scrie atât de banal încât editorialele sale sunt folosite în spitale când e penurie de morfină. Dacă cineva îţi citeşte cu intonaţie un editorial de Maria Andrieş o să-ţi doreşti să ai un picior amputat, dar să scapi de plictiseală.

Cele două ziare de sport au înţeles primele necesitatea unei punţi între print şi online, diferenţele de public şi de consum al informaţiei între cele două canale, au simţit primii că hârtia pierde teren în faţa digitalului, că jurnalismul viitorului înseamnă multimedia, au adoptat noi tehnologii, unele exotice (GSP 3D), altele perfect lucide (iPad).

Mda, despre iPad am scris, iar despre ziarul 3D dacă scriu s-ar putea să fiu felicitat pentru memoria mea de elefant. Eu şi cu încă 20 de inşi care mai ştim că evenimentul ăsta a avut loc.
(Re, Brăduţ, smile 🙂 , tot Julius sunt: ia întreabă-ţi prietenii şi vezi dacă nu cumva sunt mai mulţi ăia care ştiu că Daily Cotcodac e primul blog din România care a ieşit pe print decât ăia care au auzit că GSP a scos un ziar 3D :-?)

Gazeta şi ProSport trăiesc din ce produc. Se bat ca chiorii pentru cotă de piaţă. Fără mănuşi, fără plase de siguranţă. Fără miliardele lui tati. Fără altă agendă decât profitul. Mor sau trăiesc.

Brăduţ, fă un search pe GSP.ro şi la fiecare material “de anchetă” despre Marian Iancu “de Timişoara”  îţi dau o ladă de Tzin-Tao. Şi mai am vreo câteva nume de-astea.

Andrei Vochin: “A fost offside la golul doi?”
Andreea Pora: “Dumneata vorbeşti, care lucrezi pentru Dan Voiculescu?”

Dacă ai fi fost vreodată ziarist ai fi ştiut că se scrie: “A fost offside la golul doi”. Punct. Şi-apoi aştepţi telefonul de la şeful ziarului tău de mare succes – care vinde împreună cu Biblia la fel cât România Liberă – în care ţi se spune că n-a fost ofsaid. Cu smiley în coadă. Sau un :0

Share:

26 comments

  1. kilroy 20 June, 2011 at 08:22

    “e manierist ca Julius, doar că fără umor” => Julius are umor. In sfarsit, recunoastere.

  2. andryusha 20 June, 2011 at 09:00

    Aşa o fi umorul în Thailanda – mai subtil decât subtilitatea însăşi.

  3. aisha 20 June, 2011 at 09:30

    “Cu smiley în coadă?“:)
    =)) =)) =))

  4. Ozzy 20 June, 2011 at 09:37

    Ala chiar o da exemplu pe Maria Andries? :))

  5. stalker 20 June, 2011 at 09:41

    I have a terrible headache 🙁

  6. camionagiu 20 June, 2011 at 10:09

    DEZVALUIRE DIN REDACTIE

    A fost cu totul altfel, dar titlul e aşa ca să se mai îndulcească situaţia.
    Eram în antecameră, aşteptam să intru la Mogul. Tremuram cu o cerere în mână în care rugam să mi se dea înainte de concediu măcar 15 lei din viitorul salariu de dupa concediu, când a apărut Eftimie, roşu ca racul.

    – E aici, fă, barbarul, se răţoie la secretara N.A., superbă în acea zi, într-o ie de calitate, fără sutien pe ea, toată numai zâmbet.
    – Da, domnule, dar e Camionagiu înainte şi…
    – Camionagiule, intru eu că am o vorbă cu acest individ. Tu dă-i drumul până jos şi spală-mi şi mie maşina!

    Ce s-a petrecut, doamnelor şi domnilor, întrece orice imaginaţie:

    Frige Eftimie un picior în uşa biroului, iar uşa cade ca tăiată cu drujba în doua, pe lat. Din cădere Eftimie prinde bucata de sus şi întorcându-se o azvârle prin geamul secretariatului. O bufnitură urmată de o alarmă auto pe care o cunoşteam cu toţii ne anunţă că Rolls-ul lui Julius avea nevoie de un mare polish.

    Eftimie intră, îi smulge mogulului telefonul de la ureche şi ţipă, bătând cu pumnii în birou:

    – Cum îndrăzneşti, nemernicule, să anulezi textul cu Brăduţ? Eu nu accept cenzura, ştii asta! După ce că scriu gratis…
    Julius sare în picioare, stacojiu de mânie, ca Doroftei când i-l vorbeşti de bine pe Bute.

    – Bani, bani? Despre asta e vorba? Numai la bani vă e capul, nemernicilor! Eu încerc să fac puţină cultură de masă, şi voi numai bani visaţi; şi Camionagiu ăla din 3 poante răsuflate pe care le face, două jumate sunt cu aluzii la bani. Ia, mă, bani, ‘tu-vă-n bot!

    Şi scoate de sub birou o geantă de voiaj şi îl pocneşte pe Eftimie cu ea în piept. Eftimie cade pe fotoliul din faţa biroului, stupefiat. Nimeni nu-l mai văzuse vreodată aşa pe Julius, supranumit şi Inimă Fierbinte.

    Cu mâinile tremurânde trage de fermoarul genţii şi mai multe pachete cu dolari – numai sute – se împrăştie pe jos.
    Îi culege, îngăimând nişte scuze, şi fuge hoţeşte cu geanta la subraţ.

    Am renunţat la audienţă, am rupt cererea, o pregătesc pentru mâine cum trebuie. Şi n-o mai scriu…

  7. RoseN 20 June, 2011 at 10:11

    @camionagiu: =)) =))
    Cat curaj domle, cat curaj sa dezvalui aceste amanunte fierbinti…nu ti-e asaaaa, usor teama??

  8. Lecteriţa 20 June, 2011 at 10:12

    Cat costa zborul Thailanda-Romania si retur ? Ca sa intelegem corect patima autorului. Material sponsorizat.

  9. Dan1 20 June, 2011 at 10:31

    @camionagiu: Camio, fii mai explicit: Cine “Îi culege, îngăimând nişte scuze, şi fuge hoţeşte cu geanta la subraţ.”? Si, de ce n-ai cules si tu, de ce nu ne-ai chemat si pe noi la cules? =))

  10. Insignifianta 20 June, 2011 at 10:34

    Soc! Nu ma intereseaza cine este Bradut Florescu! Cred ca nici pe el, cine sunt eu! :d
    Soc! Prevad trafic scazut pe DC inca de la primele ore ale diminetii!:D
    Soc! Camionagiu, doar pe tine am avut rabdare sa te citesc integral. :d
    Soc! Slab, slab, camionagiu, slab! Aveam pretentii!;))

  11. Rada 20 June, 2011 at 11:01

    Da’ de ce il comparati pe Bradut cu Moise? Ca mie imi place cum le zice Moise Guran. 😀

  12. Ciprian 20 June, 2011 at 11:08

    Radu Naum nu a murit, mai are timp sa scrie un citat memorabil 😛

    Altii au spus vorbe care au ramas in istorie cand se aflau pe patul de moarte:
    “Acum, dragul meu, nu e momentul sa imi fac dusmani”
    “Dumnezeu ma va ierta. E treaba lui”
    “Dati-mi un sedativ puternic!”
    “Da, rosii ieftine!”
    “Ma duc la meci cu baietii!”
    “Franeaza, Gicule!”
    “Mai bine muream ieri cand ma simteam mai bine”

  13. Dan1 20 June, 2011 at 11:12

    @Ciprian: Si “Ai grija, s-ar putea sa fie încarcat!” am mai auzit eu. =))

  14. kilroy 20 June, 2011 at 11:39

    @Dan1: “Daca stiam, nu mai plateam ieri intretinerea”

  15. kilroy 20 June, 2011 at 11:41

    @Dan1: “Careful with that axe, Eftimie”.

  16. Rada 20 June, 2011 at 11:44

    @kilroy: “Liber dreapta”

  17. stalker 20 June, 2011 at 12:00

    acum înțeleg ce manipul4re ordinară se face prin știrile de genul “o bătrînă din Roșcova a aruncat la gunoi din greșeala o geantă cu 10.000 de Euro”

  18. Rada 20 June, 2011 at 12:31

    @admin: Ati uitat sa schimbati titlul original si din adress/link. =)) Sau e intentionat? 😀

  19. sendroiu 20 June, 2011 at 13:34

    thailandezele sunt cunoscute pt faptul ca o au atat de stramta, incat multi albi ajung sa apeleze la tot felul de tehnici pt a combate plictiseala, frustrarea, durerea de dupa si nevroza adiacenta. Cum ar fi, de pilda, citirea online a ziarelor de sport din tara de bastina …
    Bradutz, daca pica netul, eu zic sa incerci la barul hotelului. Precis vai gasi cateva turiste australience dispuse sa incerce si alte metode de combatere a mahmurelii, in afara celor oferite de barmanul thailandez 😉

  20. Serban 20 June, 2011 at 15:19

    Brăduţ Florescu ?…?…
    Ăsta nu era ceva înlocuitor de fotbalist la naţională?

  21. eftimie 20 June, 2011 at 16:39

    @Rada: Da.

  22. Rada 20 June, 2011 at 17:09

    @eftimie: Multumesc pentru clarificari =))

  23. Recomandări de seară: Hai Isteria » Daily Cotcodac 20 June, 2011 at 19:32

    […] aici, în Gazeta Sporturilor. Ba nu, am glumit, GSP încă mai trăieşte din traficul venit de la Brăduţ, nu se agită să dea de-astea. Duios corporatistul […]

  24. Bradut 22 June, 2011 at 00:39

    Multumesc pentru link, cu smiley in coada. 🙂

  25. Neşu se deplasează într-un scaun cu rotile. Vezi ce glumă a făcut Pircă despre asta » Daily Cotcodac 28 June, 2011 at 12:10

    […] dar, pentru că ne citeşte şi Brăduţ Florescu, încercăm pe cât posibil să părem un ziar de sport. Fă-ţi de cap, dar fă-ţi […]

  26. Brad 4 May, 2016 at 04:16

    A meritat aşteptarea.

Leave a reply