Promo

Elena Mureşianu, pictor şi mogul de presă

Ovidiu Eftimie

În a doua jumătate a secolului XIX lucrurile erau destul de nasoale pentru românii din Transilvania, în special cei din Braşov. fiindcă Austro-Ungaria nu era tocmai un model de respectare a “drepturilor etnice”, cum ar spune udemeriştii de astăzi.

Abia trecuseră câţiva ani de când vicarul episcopal Andrei Şaguna, viitor mitropolit, o vânduse pe Ecaterina Varga autorităţilor ungare fiindcă lupta pentru drepturile iobagilor români din zonă. Tot Şaguna era cel care afurisea folosirea literelor latine de către români, că avea impresia că asta-i apropie de catolicism.

În vremurile alea, tânărul Aurel Mureşianu, rudă cu tipul ăla care a scris imnul naţional, ajungea doctor al Facultăţii de Drept din Viena şi era destul de apreciat în capitala Imperiului. Cu toate acestea, a renunţat la o carieră răsunătoare în Occident pentru a se întoarce acasă, unde a preluat conducerea ziarului Gazeta Transilvaniei, deţinut de familia sa. Autorităţile austro-ungare i-au oferit chiar “autorizaţia de publicist nr. 1”, fiind practic primul ziarist profesionist austro-ungar. A dus afacerea cu presa până în 1909, când a trebuit să decedeze şi astfel nevastă-sa, Elena Mureşianu, a preluat frâiele ziarului.

În comparaţie cu, să zicem, Andreea Pora sau Corina Drăgotescu, Elena Mureşianu era totuşi o persoană care se pricepea la presă. Bogata corespondenţă dintre ea şi soţul său, Aurel (corespondenţă păstrată în Arhiva Muzeului „Casa Mureşenilor”), demonstrează participarea acesteia la afacerile familiei. Se implică în buna desfăşuare a activităţii la Tipografia „A. Mureşianu”, dar şi în cea din redacţia Gazetei Transilvaniei, mai ales în acele momente în care, din diverse motive, Aurel Mureşianu era nevoit să se retragă pentru o vreme. O dovadă în plus că se pricepea la presă e că a vândut ziarul doi ani mai târziu, fără să aştepte încă un secol ca să i-l dea lui Nistorescu pe mână să-l facă “exclusiv online”.

Cum Şaguna plecase între timp să-l întrebe pe Dumnezeu cum se scrie corect în română şi să aştepte canonizarea din partea BOR, Elena Mureşianu s-a putut ocupa şi de drepturile românilor din Transilvania. Astfel, din iniţiativa sa, la 27 aprilie 1894 s-a constituit un Comitet Naţional al Femeilor Românce, care avea drept scop organizarea unor acţiuni de sprijinire a celor implicaţi în procesul Memorandului. Şi tot ei i se datorează iniţiativa realizării medaliei comemorative „Totul pentru naţiune”, din vânzarea căreia se obţineau fonduri folosite în scopuri naţionale.

Acu’, spre deosebire de alte românce cu numele de Elena, fata noastră nu era o tipă cu facultatea făcută la ff pe banii gagicului. Studiase la Şcoala de Arte şi Meserii a Muzeului Austriac pentru Artă şi Industrie din Viena, iar documentele vremii spun că a trecut foarte bine examenele. A încercat să obţină o bursă din partea statului român pentru a studia la Roma sau Paris, sau un post de profesor de desen, dar românii noştri au zis pas. Abia după patru ani de şcoală, în 1888, l-a luat de soţ pe Aurel. Membră a unor societăţi de diverse genuri, participantă la expoziţii de pictură, Elena Mureşianu s-a impus ca o deschizătoare de drumuri, ea fiind prima femeie-artist cu studii de specialitate din spaţiul românesc.

Campania Avon 125 pentru schimbare îşi propune să descopere şi să scoată în faţă femei mai puţin cunoscute, dar care fac lucruri deosebite. Dacă ştii şi tu femei mai puţin vizibile care fac lucruri vizibile, propune-le spre premiere pe www.avon125.ro până la sfârşitul lunii iunie. Toate propunerile vor putea fi votate între 1 iulie şi 15 august.

Share:

19 comments

 1. Dan1 20 June, 2011 at 11:05

  Aha, de-asta nu mai scrie Pirca articole istorice, i-a luat Eftimie pâinea de la gura! :))

 2. Daniel Chiriţă 20 June, 2011 at 11:19

  La dracu’! Dacă o scriai de la început pe aia cu “avon” nu mă mai chinuiam să citesc!

 3. RoseN 20 June, 2011 at 11:20

  @Dan1: Nu mai, asta e un articol smuls prin tortura din tainicele pivnite ale vilei DC =))

 4. Ciprian 20 June, 2011 at 11:21

  Poate ca o mai ducea Aurel cativa ani buni daca nu se insura cu ea.

  Povesti. Groparu le zice mai bine, le-a cunoscut personal.

 5. Lecteriţa 20 June, 2011 at 11:40

  Eu cunosc femei foarte vizibile, care fac lucruri invizibile. Si tot Elene sunt si ele. =))

 6. kilroy 20 June, 2011 at 11:54

  Face ce face Indragitul si mai baga niste istorie, niste cultura. Voi, cei de la DC, credeti ca nu ne prindem ce intentii dubioase aveti?

 7. andryusha 20 June, 2011 at 12:06

  Băi, face nevastă-mea un borş de găină, să-ţi baţi copiii, nu alta!

 8. camionagiu 20 June, 2011 at 12:15

  Gaina batrana face zeama buna, da’ sa fie morcovul tanar.

  Eu pregatesc un articol despre Mihaela Radulescu. Sa va lasati naibii de fumat.

 9. Insignifianta 20 June, 2011 at 12:44

  @camionagiu: De ce, camionagiu, tragi tare la sefia DC? ;))

 10. Rada 20 June, 2011 at 12:50

  @andryusha: Lasa copiii in pace, ca nu ei te pun sa-l mananci =))
  @camionagiu: pai atunci scrii mai bine despre Monica Tatoiu, barem sa stii o treaba. Numai ca acum si ea face parte din categoria femei vizibile care fac lucruri invizibile.

 11. Serban 20 June, 2011 at 14:08

  Mi-a adus aminte Rada de o întâmplare.

  Astă iarnă mergeam cu autobuzul. Pe locurile din faţă, rezervate, era o mamă cu un copilaş de vreo trei ani. La un moment dat, copilul ţipă cu entuziasm:
  – Tatoiu! Tatoiu!
  M-am îngălbenit. Ce poate face inconştienţa unor oameni care-şi lasă copilul să se uite la televizor! Bietul de el va fi marcat pe viaţă…
  – Tatoiuu!
  – Da, dragule, tractorul.

 12. Rada 20 June, 2011 at 14:11

  @Serban: =)) =))

 13. Lecteriţa 20 June, 2011 at 14:18

  =))
  Si mie mi-a adus aminte Serban de alta intamplare:
  Vecina mea Andreea, era mica si spunea prostii auzite la ma-sa mare. Cea mai frecventa era “‘zda ma-tii” Andreea le repeta incontinuu. Parintii au crezut ca e mai bine sa-i explice de ce anume e rusine sa spuna cuvintele alea. Si i-au tradus expresia, au lamurit fata ca inseamna p.u.ţ.a. Şi dacă mai repetă prostii, o s-o spună popii, care o să-i taie limba.
  In dimineaţa de Craciun s-au prezentat cu fata la împărtăşit. Înainte de a întinde gura spre linguriţa cu împărtăşanie, Andreea i-a zis popii:
  – Mamaie Geta a zis p.u.ţ.a, nu eu !

 14. Lecteriţa 20 June, 2011 at 14:20

  Ce naiba, ca io am scris cu puncte intre litere, de ce sunt la beci? Mai bine nu votam !

 15. Raluca 20 June, 2011 at 14:47

  Da’ tu ce-ai cu Andreea Pora?

 16. eftimie 20 June, 2011 at 16:51

  @Raluca: Andreea Pora a fost dată afară de la nişte ziare pentru plagiat, sau copy-paste ordinar cum se zice, şi-acum dă cu cinstea şi democratia.

 17. eftimie 20 June, 2011 at 17:12

  Alfel spus, mi-e jenă când îmi zice cineva de jurnalişti şi asta încă mai e numită aşa pe burtieră http://www.evz.ro/detalii/stiri/andreea-pora-acuzata-de-plagiat-822746.html

 18. Raluca 20 June, 2011 at 21:31

  @eftimie: Daca-i merge…

 19. N.A. 21 June, 2011 at 00:25

  Bravo, Eftimie, cineva trebuie sa se ocupe si de culturalizarea noastra, de cand ne-a lasat Pirca in paragina intelectuala :))

Leave a reply