Evenimentul zilei de ieri

16 decembrie 714: Moare Pepin din Herstal, raketul care a condus Franţa

Radu Pircă

Anul e, mai mult sau mai puţin, 700 după naşterea Mântuitorului – probabil mai puţin, dar oamenii acestor vremuri nu ştiu nici să citească, dar’mite să facă calcule atât de complicate. Pepin din Herstal e cel mai puternic om din Franţa, poate şi din întreaga Europă creştină, cu toate că nu poartă şi nu va apuca să poarte niciodată o coroană pe cap. Şi asta cu toate că a început ca un raket…

În zilele noastre, Herstal e un cartier industrial al oraşului belgian Liège, dar acum vreo 1.400 de ani era principala fortăreaţă a familiei Pepinizilor. În regatul francilor, cel mai mare dintre statele apărute în vestul Europei după căderea Imperiului Roman – acoperea actuala Franţă, Beneluxul şi o bună parte din Germania – Pepinizii erau una dintre cele mai puternice familii de nobili. Să nu vi-i închipuiţi însă pe nobilii franci ca pe nişte oameni rafinaţi, îmbrăcaţi în mătăsuri şi dantele, locuind în palate şi delectându-se cu muzică de cameră. Pepin şi contemporanii săi erau nişte barbari analfabeţi şi murdari, nu cu mult mai civilizaţi decât stră-străbunicii lor care distruseseră Imperiul Roman (foto – obiect decorativ din epocă, o culme a rafinamentului artei francilor). Şi cum regii francilor erau extrem de slabi – “regii puturoşi” i-au poreclit istoricii (porecla se poate referi la fel de bine şi la lene, şi la miros) – marile familii nobile se luptau continuu pentru putere, care consta practic în a lua taxe de protecţie de la cei mai slabi decât ei, ca rakeţii ucraineni. N-ar fi greşit să-i vedem pe Pepinizi şi pe rivalii lor ca pe nişte clanuri mafiote într-o ţară unde statul e neputinicios să pună capăt ilegalităţilor lor (acum nu ştiu dacă vă puteţi imagina o asemenea ţară – eu unul mă gândesc la sudul Italiei, de pildă… )

Regii franci, după cum v-am zis, erau uşor tembeli. Le abandonaseră aproape complet puterea unor prim-miniştri – majordomi li se spunea – care erau în acelaşi timp şi capii celei mai puternice familii mafiote a momentului. Şi cum nici aşa nu li se păruse că-s suficient de slabi, mai luaseră şi interesantul obicei de a împărţi ţara între fii lor, exact ca pe o proprietate oarecare. Din această cauză, regatul francilor erau de fapt regatele francilor – Neustria, Austrasia, Burgundia – fiecare cu propriul său monarh puturos şi propriul majordom.

Născut în mijlocul acestui haos pe undeva prin 645 (sau 635 – am mai spus că oamenii de atunci nu erau prea buni la socotit) Pepin din Herstal unea în persoana sa două din marile familii mafiote: cea a episcopului de Metz, Arnulf, care controla nord-estul Franţei de azi şi cea a lui Pepin din Landen, majordomul Austrasiei şi boss-ul actualei Belgii. În plus, soţia sa, îi adusese sprijinul unui al treilea clan, cel al Hugobertizilor din Renania. Toate cele trei familii erau însă la pământ, fiind umilite de Ebroin, majordomul Neustriei, un gangster paranoic, dar extrem de eficient care îşi propusese să elimine complet marile clanuri nobiliare şi să controleze el toate regatele francilor. Ebroin era un tip foarte simpatic: fostului său acolit, episcopul Leodegar, care îl trădase, îi scosese ochii, apoi îi tăiase limba şi buzele şi cu greu se îndurase să-l şi ucidă. Pe regele Dagobert al II-lea, care încercase timid să-şi exercite puterile monarhice îl dusese la o vânătoare unde le ordonase gărzilor să-l măcelărească (foto). Temându-se (probabil pe bună dreptate) că familiile mafiote urzesc împotriva sa, interzisese oricărui nobil să intre în palatul său fără o permisiune scrisă – ceva nu foarte uşor de obţinut într-o vreme când 99% dintre oameni erau analfabeţi. Pepin al nostru a încercat să-şi păstreze controlul măcar asupra Austrasiei, dar n-a avut nicio şansă împotriva lui Ebroin, care l-a bătut măr şi a devenit astfel majordom peste toate regatele francilor.

În 681, marile familii, care în ultimii ani merseseră pe burtă de frica lui Ebroin, au organizat asasinarea acestuia. Abia după ce l-au văzut în groapă, capii familiilor au răsuflat uşuraţi şi şi-au împărţit sferele de influenţă: Pepin (fotoa luat Austrasia în vreme ce în Neustria şi Burgundia puterea a fost luată de Waratto, boss-ul regiunii pariziene. În familia acestuia domnea însă o atmosferă plăcută, de mâncătorie generală, şi Waratto a fost rapid scos din joc de de giner-su, Berchar, “un om mic la stat, necioplit de felul său şi plin de sfaturi proaste”, cum îl descrie o cronică. Dată fiind personalitatea sa plăcută, e uimitor că Berchar nu era deloc îndrăgit de restul marilor familii neustriene, care i-au cerut ajutorul lui Pepin. În 687, majordomul Austrasiei l-a învins pe cel al Neustriei în bătălia de la Tertry, Berchar fiind apoi asasinat de văduva lui Waratto, soacra sa. Nu e clar la ce se aşteptau capii neustrieni când l-au chemat pe Pepin în ajutor, dar cu siguranţă nu la ce a urmat: şeful mafiei din Austrasia a pus mâna pe putere şi în Neustria şi Burgundia aliindu-se cu madam Waratto, punându-l pe unul din fii săi majordom, căsătorindu-l pe al doilea cu văduva lui Berchar şi înlocuindu-i încet-încet în funcţiile cheie pe nobilii neustrieni cu proprii lui acoliţi.

Ca să se facă util, în anii care au urmat a supus şi câteva triburi barbare de la graniţe (adică mai barbare decât francii, deşi e greu de imaginat aşa ceva- ce făceau, se spălau cu noroi?) şi a reuşit chiar să aducă sub control regiunile din sudul actualei Franţe, unde capii locali deveniseră independenţi în haosul din ultimii ani. La moartea sa, în 714, Pepin din Herstal ajunsese stăpânul incontestabil al regatului francilor (exista şi un rege, Dagobert al III-lea, dar autoritatea sa era atât de redusă încât probabil că trebuia să ceară şi voie şi ca să meargă singur la baie) şi dat fiind halul în care era Imperiul Bizantin în acel moment, se poate spune că era probabil şi cel mai puternic om din Europa creştină. Stăpânirile sale (mai precis, regiunea de unde putea lua taxe de protecţie) se întindeau de la Pirinei până în inima Germaniei (vezi harta de mai jos) iar reputaţia armatelor france era simţitor mai bună decât a celor franceze. Mai mult, dinastia pe care a fondat-o Pepin, cea a carolingienilor, avea să salveze Europa de invazia Islamului, să pună capăt secolelor întunecate ale Evului Mediu timpuriu şi să reînvie Imperiul Roman. Dar despre asta v-am povestit deja parţial într-un episod trecut

Share:

12 comments

 1. Dan1 16 December, 2010 at 12:10

  “asasinat de văduva lui Waratto, soacra sa”. Cum e posibil? O soacra, sa comita asemenea faradelege? Incredibil!

 2. anndryusha 16 December, 2010 at 12:16

  Ştim cu toţii cât s-a antrenat Jet Li ca să ajungă la 10 paşi de împărat, da’ să-l obligi pe un european medieval să scrie şi să citească, pentru a putea comite un asasinat, mi se pare un lucru de o cruzime inimaginabilă… =))

 3. miki 16 December, 2010 at 12:48

  Citeam despre nobilii vremii si-l vedeam (cu ochii mintii, ofcorz) pe Jean Reno in rolul varului Godefroy din seria “Vizitatorii”
  Imi vine mai usor sa-mi inchipui asa eleganta si curatenia oamenilor vremii 😀

 4. RoseN 16 December, 2010 at 12:51

  Niste draguti, ce sa mai zici 🙂

 5. dr.Lecter 16 December, 2010 at 13:01

  Dom’ne, acest Pepin, dupa cum arata el ca…statuie, ar putea figura si pe o cutie cu pilule pentru “incurajarea” hormonilor estrogeni.
  Poate niste colinde cu imagini ale acestui barbar necrestin, puse pe un CD, s-ar vinde nesperat de bine, in perioada asta.
  El nu a cunoscut nici o romanca, sa-l treaca la islamism?

 6. Pirca 16 December, 2010 at 14:50

  @dr.Lecter
  Pai daca asta ti se pare barbat, atunci ce mai zici de Teodoric, regele ostrogotilor, caruia trebuia barbierul sa-i rareasca in fiecare zi mustata si parul din nas ca sa poata respira?

 7. dr.Lecter 16 December, 2010 at 15:06

  N-am găsit poze cu Teodoric, ceea ce mă face să cred că este o măsură de protecţie care vine din partea Google,pentru copii şi femei gravide. Dacă avea atâta păr, înseamnă că era rudă cu mamutul lânos, deci se duce dracului tot estrogenul

 8. iulian rinder 16 December, 2010 at 18:00

  Dragule, Pepin asta mi se pare un Putin mai putin ticalos.

 9. 01st1 16 December, 2010 at 18:06

  dom’ doctor, hint: Theodoric (da’ nu se merita, era nasol la chip)

 10. Sare'n Ochi 16 December, 2010 at 18:53

  da’ Fatuloiu a primit pana la urma mita aia de 1 milion de franci la Pepin in parcare? sau i-au raportat-o in 2 castele si 3 pur-sange francezi =))

 11. CID 17 December, 2010 at 04:13

  domle,asta-i Pepin cel scurt sau e alt Pepin ?

 12. Didinutza 17 December, 2010 at 08:44

  eu m-am pierdut printre atatea nume inca de la al 3-a paragraf.Numai un comunicat al finantelor poate fi mai plictisitor decit asta….

Leave a reply