Tentativa moarte n-are

Din nou despre minunatul univers al topoarelor

La cererea cititorilor, vădit interesaţi de subiectul “obiecte tăioase”, ne-am mai informat un pic în legătură cu îndrăgitele topoare finlandeze pe care le-aţi văzut ieri pe Daily Cotcodac şi avem veşti bune pentru utilizatorii intensivi de astfel de ustensile. Şi nu, nu vă îngrijoraţi, n-am primit bani grei ca să scriem despre topoare, o facem pro bono – este practic o campanie socială în sprijinul locuitorilor din judeţul Vaslui.

La îndemnul lui dr. Lecter (e vorba de un cititor, probabil nu unul care iubeşte poezia, marea, dansul) am intrat pe site-ul producătorului, căruia nu îi vom da numele (după cum vedeţi, l-am şi blurat în poze) până când nu va face o donaţie generoasă de topoare pentru copiii din satele Moldovei. Ne-a sărit în ochi din prima frumosul slogan “Toporul reinventat“. Cum adică, “reinventat”? I-au pus şi un tirbuşon, pentru utilizatori ca Eftimie (glumeam, bre, pentru matale trebuia de fapt să-i pună în coadă şi o lumină pentru citit sau să facă toporul-semn de carte)? Are şi un bisturiu chirurgical, pentru cei ca Şendroiu? Ce mai poţi să-i adaugi toporului, care e probabil cea mai simplă invenţie – un lemn cu o lamă tăioasă la un capăt şi un ins care tocmai a consumat băuturi alcoolice la celălalt?

Trecând peste aerul satisfăcut al purtătorului de topor din imagine (“Uăi, şi i-am crăpat craniu’ lu’ Vasile, i-o sărit ocşipitalu’ ca o sfârlează” ), ajungem la un slogan şi mai interesant decât “toporul reinventat”, şi anume “Uneltele pentru tăiat… îţi lărgesc orizonturile“. Ei nu, serios? Noi credeam că, dimpotrivă, ţi le îngustează niţel – un geam cu gratii nu se poate numi chiar “un vast orizont”.

Evident, am dat totuşi click ca să vedem cum arată uneltele astea care îţi lărgesc orizonturile, gândindu-ne că or fi ceva coupe-papier-uri pentru cărţile cu pagini netăiate. Am dat peste următoarea imagine, sugerând mai degrabă arsenalul unui războinic viking. Toporul pentru camping ni s-a părut totuşi o dezamăgire: adică ce fel de camping e ăla unde ai nevoie doar de o bărdiţă din asta? Bărdiţa aia e aşa, să le-o pui copiilor în ghiozdănel când sunt încă mici, ca să n-aibă greutate mare când se duc la şcoala din sat.

Share:

35 comments

  1. anndryusha 8 December, 2010 at 15:20

    Oare ce semnifică simbolurile alea? X5, X6, X10… o fi ca la croitoraşul cel viteaz? X dintr-o lovitură?… =))

  2. sebra 8 December, 2010 at 15:24

    @Anndryusha,
    Sigur! Nu vezi că alea de despicat au rank mai mare? =))

  3. Hera 8 December, 2010 at 15:25

    Cum adică “să tai creşterea excesivă din timpul verii şi să ajungi cu uşurinţă la înălţimi de 6 m – ţinând picioarele pe pământ”??? Adică m-ar interesa, ca eu am numai un metru şi-un şnitel, şi 6 m m-ar ajuta sa plătesc nişte poliţe… şi mai ales dacă nu trebe sa iau picioarele de pe pământ – mă gândesc ca e un eufemism, nu? Ca ăla cu poalele în cap? Dar dacă nu am crescut excesiv în timpul verii? Puteţi vă rog să aprofundaţi subiectul aici, pe DC?

  4. Radu 8 December, 2010 at 15:34

    Draga domnule admin,
    gasesc tare interesante articolele dumneavoastra legate de topoare, bardite si cosoare. Pe cand scriti ceva si despre drujbi si fierastraie circulare?
    Tin-etio tot asa!!!
    Cu admiratie, Florinel Asmarandei, Vutcani, jud. Vaslui

  5. Dan1 8 December, 2010 at 15:34

    Ce nu-nteleg eu e de ce finlandeze? La aia creste doar zapada, nu vegetatie, nu? De ce nu produc lopeti? Ca la alea s-or pricepe! Cum ar fi ca noi românii sa producem spargatoare de gheata? Si sa mai bagam si texte de-astea: “Spargatorul de gheata reinventat” (de catre unii care habar n-au :)))!

  6. anndryusha 8 December, 2010 at 15:41

    @Dan1: Păi, da, acum creşte doar zăpadă, da’ ăia de-au cumpărat 10 milioane de topoare pe ce crezi că s-au antrenat înainte de a emigra spre judeţul Vaslui? =))

  7. zaqk 8 December, 2010 at 15:46

    Musiu Lecter se inseala. Manerul e de fibra de sticla (destul de sigur) si, in loc sa treaca manerul prin lama toporului, trece lama prin maner, ca un mic preview a ceea ce poate face minunata unealta!

  8. Dan1 8 December, 2010 at 15:51

    Bre, uite mi-a venit si o idee de marketing: “Cumpara acum un topor reinventat din acest magazin si primesti cadou o damigeana cu 5 litri di jân!” E?

  9. ghinionist 8 December, 2010 at 15:52

    Chiar arata bine si oricum cred ca au viata lunga, nu ca cele cu coada de lemn, care se mai crapa,schimbi coada, etc… cred ca astea sunt oarecum “nemuritoare”!

  10. Ramses3 8 December, 2010 at 16:12

    aia din a doua poza are foarfeca d’aia, nu vedeti ca e mai mare ca tipa din poza …nu induceti lumea in oroare, cu aia intr-adevar stai cu picioarele pe pamant si largesti la orizonturi

  11. Hera 8 December, 2010 at 16:17

    Topor cu foarfecă?? Ce urmează?? Topor cu oglindă de machiaj, drujbă cu tirbuşon, ce, ce?! Cred că mă mut în Vaslui, că acolo e culmea tehnologiei, mai ceva ca Tokyo…

  12. ThoR 8 December, 2010 at 16:18

    Toporul ptr camping se asorteaza usor la o tinuta casual deci cum ar veni la trening si adidasi. pe de alta parte aceasta tinuta este larg raspandita in cateva judete ale tarii. deci daca fac o firma de importat baltage de astea ar trebui sa fac o avere. poate il anunta cineva si pe botezatu sa scoata niste budigai care sa mearga la aceste unelte in special ptr sezonul cald cand tot vasluianul merge si el la plaja

  13. dr.Lecter 8 December, 2010 at 16:20

    @zaqk
    am reformulat, aseara, dupa ce am vazut ca manerul e dintr-o fibra de mare exceptie, iar lama acoperita cu teflon. deci e o tigaie pentru clatite! interesul mi-a fost gadilat de faptul ca m-as putea duce la ei sa imi ofer colaborarea, caci am facut liceu de silvicultura si exploatari,acum 150 de ani si am avut macheta de executat, la Drujba-4.Ar fi bine sa ma creada ăia că brişca lor cu pretenţii de satâr, e doar pt. impresie artistica

  14. andrew 8 December, 2010 at 16:35

    =)) vreau si eu unu’, pare a fi foarte folositor la despicat,,, chestii :))

  15. V3nt0R 8 December, 2010 at 16:53

    i-o sarit occipitalu ca o sfarleaza =))))))))))))))))))))))))))))))))))))))sami bag pl sunteti crima =)))))))))))))))))))))

  16. Dan1 8 December, 2010 at 16:59

    Si, in afara de topoarele pentru despicat, mai sunt unele fara precizari. Alea or fi pentru mângâiat?

  17. Ciprian 8 December, 2010 at 17:19

    Mai sunt topoare speciale pentru taiat gatul la pasari (lama toporului este tratata cu o solutie care nu permite penelor/fulgilor sa se lipeasca si totodata impiedica oxidarea), mai sunt topoare cu muchie lata foarte bune de lovit taurasii peste ceafa inainte de a fi injunghiati si topoare pentru frizerie, din acest model nu am vazut personal niciunul, dar am vazut pe multi care le-au folosit la frizat.

  18. dr.Lecter 8 December, 2010 at 17:20

    si mai sunt toporasele “slice me nice”!

  19. Dan1 8 December, 2010 at 17:21

    @Ciprian
    Am auzit si eu expresia “parca e tuns cu toporu'”! Tine un like!
    Da’ alea, eu tot cred ca sunt pentru mângaiat: “Ieşi veşâni sâ ti mângâi oliacâ, câ doar şe-am ascuţit toporu’ şeala!” =))

  20. Ciprian 8 December, 2010 at 17:24

    Castigatorii concursului Starbucks au voie sa vina la ei cu un topor? :))

    @Dan1 Mai sunt si topoare pentru barbierit, cu o lama bine ascutita (promovate mai ales in filmele western) care sunt folosite si ca aparat de ras si ca oglinda.

  21. sebra 8 December, 2010 at 17:41

    @Ciprian,
    Toporul cu care este bărbierit ginerică de către cavalerul de onoare:))

  22. Ciprian Teodor 8 December, 2010 at 17:46

    sa incep cu… deci….
    http://www.youtube.com/watch?v=7qSlpNStxiY

  23. Dan1 8 December, 2010 at 17:48

    @sebra
    Asa e bre, uitasem frumoasele traditii românesti! Ia un like pentru etnografie! =))

  24. acp 8 December, 2010 at 18:01

    Eu zic ca tot coasa e mai de incredere.
    Pentru cititorii vasluieni – coasa e scula aia care se bate in gura, intocmai ca nevasta, dupa ce ventiti acasa de la birtul comunal.

  25. mifty 8 December, 2010 at 18:15

    … poza aia mi-a adus aminte vremea când eram obsedat de Diablo 2!!!
    parcă e magazinul fierarului, secţiunea “barbarian” ;))

  26. Tweets that mention Din nou despre minunatul univers al topoarelor » Daily Cotcodac -- Topsy.com 8 December, 2010 at 18:31

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Béranger. Béranger said: Lărgirea orizonturilor, gen. RT @JuliusDC: Din nou despre minunatul univers al topoarelor » Daily Cotcodac http://bit.ly/hicnlS […]

  27. sebra 8 December, 2010 at 18:44

    @Dan1,
    Ar fi chiar culmea sa nu stiu la cat am nasit :))

  28. camionagiu 8 December, 2010 at 19:21

    Va rog sa observati ca reinventarea consta in ascutisul manerului. Nu mai e drept sau rotund cum aveau prostii aia de moldoveni de le dadeau in cap la turci, dupa ce le luau blugii de pă cxr langa Dunare, ci ascutit si cu o gaura pentru băgat sfoara. Deci cu o parte il tai pe fraier si pana vine presa il si cosi, da-te-n pana de simpatic, ca te-am si cusut cxxie, nu te mai caca pe tine, hai sa-ti dau o bere.

  29. ErRon 8 December, 2010 at 19:48

    Cu topoarele am inteles!
    Da’ cosoru’, la ce se foloseste???
    Si in ce judete?

  30. Insignifianta 8 December, 2010 at 20:00

    Cosoru’, e-al lu’ Moceanu?

  31. Sare'n Ochi 8 December, 2010 at 20:18

    cosoru-i ca sa zimbeasca larg victima toporului.

  32. Cata 8 December, 2010 at 23:24

    toporul ala pentru camping se vinde ca breloc de chei in Vaslui, nu? 😀

  33. mirceacelbatran 9 December, 2010 at 10:11

    Bai nene adminule, de ce induci lumea in eroare (sau oroare, ca tot vorbim de topoare…). Zi si matale ca ai dat click pe urmatoarea imagine de pe site-ul finlandezilor, dar n-ai publicat-o aici. Asta cu “unelte de taiat” care “iti largesc orizontul” te trimite sa vezi niste foarfeci de taiat de-a-mpicioarelea 😉 Nah, ca m-ai facut curios si am intrat pe site-ul lor si stupoare X5-urile nu-s BMW-uri, desi tare-s curios cum o sa arate un X25.

  34. shalimar 9 December, 2010 at 13:55

    domnu’, da’ despre casti de protectie cand faceti un serial?
    Cu multumiri anticipate,

    Vasilica Asmarandei,Vutcani, jud. Vaslui (relocata momental la mama, la Huși), mamă și soție

  35. Radu 9 December, 2010 at 18:17

    Ia uitati ce toporase au baietii astia… 😉
    http://www.youtube.com/watch?v=OIc4VHxU7iM

Leave a reply