Postul nu e post destul

Faţa întunecată a inginerilor

Ovidiu Eftimie

Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama cât de nocivi au fost inginerii pentru progresul tehnologic de-a lungul vremii, ce frână redutabilă pentru umanitate reprezintă aceşti oameni. Am avut destul timp să meditez la asta, încercam să deşurubez ceva.

N-aveţi de unde să ştiţi, pentru că, de obicei, ignoraţi problema. Se strică ceva în baie? Chemăm un meşter. Nici nu ştiţi ce e în sufletul său când este chemat. Îşi sărută soţia şi copiii spunându-le că totul o să fie bine. Îi mângâie pe cei doi pe cap: “Dacă tati nu se întoarce, să nu o supăraţi pe mami, să luaţi note bune la şcoală”. Apoi pleacă spre intervenţie.

Există două tipuri de meşteri: cel care are o singură cheie franceză şi recomandarea “s-a stricat, n-am ce-i face, trebuie luat altu’/alta” şi cel care vine cu o imensă trusă de scule şi meştereşte cu veacurile acolo. Poate o să vi se pară că stau degeaba şi fumează – nici vorbă, meşterii fac mantre mentale şi rugăciuni la toate zeităţile cosmosului să-i ajute.

Pentru că orice obiect domestic – ţevăraie, bec sau fir electric – a trecut, la un moment dat, prin mâna unui inginer. Care l-a făcut după cum l-a dus şi pe el capul. Gândiţi-vă numai că există vreo 200 de ţări în lumea largă şi minimum 500 de capete de şurubelniţă. Asta însemnă că în fiecare ţară au existat cel puţin doi ingineri care au proiectat ceva care se înşurubează doar cu o şurubelniţă specială.

Inginerul evreu a zis: “Ma pitom, cum să înşurubez cu cap de cruce? Ia să fac eu şurubelniţă cu cap de steaua lui David”. Şi a făcut. Pe bune, există un astfel de cap de şurubelniţă. Şi există alte mii. Plus zeci de măsuri de chei. Am rămas blocat când a trebuit să-mi demontez bideul, că tot curgea, şi am descoperit că e înşurubat în podea cu şuruburi de 9. Nimeni nu mai foloseşte şuruburi de 9 de veacuri întregi, da’ a fost un deştept care s-a gândit totuşi că bideul stă mai bine cu şuruburi de 9 decât cu de-alea de 10 – cheie pe care o are toată lumea în casă (cheia de bază de la Pegas, deşurubai dinamul, oglinzile, ochii de pisică, s-o faci mai uşoară, aşa se tunau pe atunci bicicletele). După ce-am scos şurubul, am găsit garnitura ruptă. Am căutat-o degeaba în toate magazinele de instalaţii din Braşov, am vorbit cu un amic să-mi dea pe cineva de la fabrică – cea mai mare fabrică de scule din Europa de Est – nimic. Am găsit garnitura aia la ruşi, după zile de căutări. Mai uşor îmi cumpăram heroină sau mine anti-tanc decât căcatul ăla de garnitură.

Toate astea pentru că un inginer tâmpit a desenat el altfel garnitura, să nu care cumva să creadă lumea că îl copiază pe colegu’. Aşa mi-am dat seama cum a rezistat Turnul Eiffel. S-au dus franţujii să-l deşurubeze, n-au mai putut: “Dracu’ ştie ce şuruburi a folosit inginerul ăla, că nu-i dăm de capăt”. Aşa s-a inventat cheia franceză. Şi tot degeaba, monstruozitatea de fier care a torturat zeci de bărbaţi din lumea întreagă (“iubiii, vreau să văd turefel”) a rămas în picioare.

De-aia am avut secole întregi de întuneric. Când a venit primul meşter medieval să repare vespasienele şi-a pus mâinile în cap: “Nu mai merge, trebuie înlocuite”. “Şi de unde, nemernicule, să găsim noi acum garnituri şi şuruburi de 14?”, au strigat deznădăjduiţi cardinalii. “Se pare că o să urmeze un ev întunecat, mutăm buda în fundul curţii că ăstea nu mai pot fi reparate”. Puţinii oameni din Evul Mediu care cunoşteau secretele şurubăritului au format ulterior primele loji masonice şi au condus lumea sute de ani, dacă nu cumva o mai conduc şi astăzi.

Motorul cu aburi a fost inventat încă din antichitate de Heron, dar inginerilor le-au mai trebuit vreo mie cinci sute de ani să descopere cum se înşurubează cazanul. Praful de puşcă, vechi de mii de ani, n-a putut fi folosit ca lumea pentru că orice meşteşugar se lua cu mâinile de cap: “Cine plm a făcut asta, mă? Eu cum îi dau de cap să scot o archebuză din asta?”.

Poate vă întrebaţi de ce, în antichitate, inginerii erau aşa eficienţi. Pentru că, şi sunt sigur că Pircă o să vă lămurească în minimum 10 episoade de istorie comparată, pe vremea aia lucrurile se rezolvau mai simplu: “Cine a fost dobitocul care a inventat şurubul de 9?”; “Marcus Gaius Bassianus, cezare”; “La groapa de lei cu el, şi ardeţi-i toate schiţele”.
De-aia, din antichitate, ne-au rămas doar lucruri interesante.

Mai multe despre lumea tehnicii:
O viaţă dedicată siguranţelor
Meşterul şi Margareta
Misterioasa lume a aragazurilor

Share:

37 comments

  1. Xanax 1 November, 2010 at 08:15

    @eftimie
    in cazul in care nu esti crezut de doamne, iaca: http://www.firmeproduse.ro/pictures/produse/bakricom1218027304.jpg
    🙂

  2. Escu 1 November, 2010 at 08:23

    cat de adevarat. Comic, dar adevarat.

  3. iulian rinder 1 November, 2010 at 08:35

    Bai Efule,
    Acu m-am lamurit de ce ai fi un dictator mai bun ca actualu. Tu ai desfinta toate categorile socio-profesionale pe baze de directive izvorate din logica pura, care, se vede din articolele tale, te caracterizeaza, pe cand smecheru actual doar le invrajbeste una impotriva alteia.

  4. serbanm 1 November, 2010 at 08:40

    N-ai facut operatiunea de pregatire a locului de munca,de-asta ti-a luat atat de mult sa-l rezolvi.Am un exemplu in casa(mic meserias)care da roata la un obiect stricat de ma ameteste,cara tot felul de scule,cutii,cutiute etc(in timpul asta eu dau din gura ca nu repara dar face mizerie)si dupa ce enerveaza pe toata lumea din casa cu “adu aia,nu e buna,habar n-ai,hai mai repede,tine de aici “si tot asa ,reuseste.E drept ca vreo doua zile nu vorbim cu el ca ne-a suparat prea tare in timpul reparatiilor

  5. asteris 1 November, 2010 at 08:42

    Pe atunci scoala scotea ospatari si tinichigii. Nu tampiti.

  6. sebra 1 November, 2010 at 08:51

    Asta ţinea de creativitatea inginerilor. Acum e la modă creativitatea guvernanţilor 😀

  7. Bear Grylls 1 November, 2010 at 08:54

    Stiu cum e ca am si eu un inginer in casa.Si nu locuiesc intr-un apartament ci intr-o imensa trusa de scule,piese de rezerva care vor fi necesare candva,cabluri etc,etc.

  8. Xanax 1 November, 2010 at 08:56

    @sebra
    guvernantii is mai toti ingineri, asa ca teza lui Eftimie se sustine 😛

  9. sebra 1 November, 2010 at 08:59

    @Xanax,
    Nu-s ingineri, bre! Îs cu “relaţii politice”, altfel cum ar fi ajuns acolo? :))

  10. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Faţa întunecată a inginerilor -- Topsy.com 1 November, 2010 at 09:13

    […] This post was mentioned on Twitter by Eugeniu Patrascu, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Faţa întunecată a inginerilor http://bit.ly/c5lUev […]

  11. Xanax 1 November, 2010 at 09:17

    @sebra
    cu promisiuni ingineresti “daca ma votati, nu doar ca va repar lavoarul dar o sa fac in asa fel incat nici n-o sa va mai deranjeze vreodata”.
    si au scumpit apa incat doar nebun sa fii sa mai folosesti si alta chiuveta decat cea din bucatarie :))

  12. sebra 1 November, 2010 at 09:32

    @Xanax,
    Îţi dai seama că, la viitoarele alegeri, cei care promit garnituri de 9 au victoria asigurată =))

  13. Xanax 1 November, 2010 at 09:40

    @sebra
    doar daca tintesc un post lejer de deputatel. pentru senator tre’ sa supraliciteze cu saibe de 10 pentru holtz-uri cap conic :))

  14. Dan1 1 November, 2010 at 09:40

    Excelent articol! O singura remarca: nu te mai lua dupa wikipedia, pe majoritatea romanilor îi chema Caius, nu Gaius (desi erau :)))
    As mai adauga ca, nu atat cei care au inventat surubul (cu hexagon) de 9 sunt vinovati, cat mai ales, cei care l-au standardizat. Aici e adevarata conspiratie! =))

  15. Xanax 1 November, 2010 at 09:42

    nu-mi vine sa cred ca mi-a prins comentariul in spam. as fi curios ce cuvant a parut suspect 🙂

  16. dani 1 November, 2010 at 09:58

    cate bordeie atatea obiceie…ce sa’i faci daca Romanica a fost putin cam curva, pe la noi s’au perindat tot felul de suruburi si garnituri…cand am fost cu rusii de la rusi, cand cu nemtii de la nemti, apoi de la americani, de la turci si momentan de la chinezi. Produsele romanesti sunt pentru export :))))))

  17. M3bis 1 November, 2010 at 10:00

    @Xanax
    deputatel?

  18. sebra 1 November, 2010 at 10:10

    @Xanax,
    Asta e o promisiune mai credibilă ca aia că vom trăi bine :)) Problema e cu cei ce au făcut Spiru, că nu ştiu ce-s alea =))

  19. Xanax 1 November, 2010 at 10:10

    @M3bis
    si eu care ma ferisem sa folosesc forma “deputat” exact pentru a evita spam-ul :))

  20. M3bis 1 November, 2010 at 10:24

    @Xanax
    Cum mă pui tu să muncesc! Mai rău ca deputații!! La următorul comentariu care îți intră la moderare te las să te perpelești mai mult.

  21. Xanax 1 November, 2010 at 11:11

    @M3bis
    intentiile mele sunt oneste, jur. nu ma confunda cu vreun depu… ori sena… d’ala :))

  22. Dan1 1 November, 2010 at 11:13

    @Xanax
    Foloseste forma derutat, asta e “curata” si la obiect! =))

  23. silavaracald 1 November, 2010 at 11:14

    @terise
    Să-mi răspunzi mătăluță la doo întrebări!
    Unu: De când puserăți la moderat cuvinte străine, ca puta?!
    Și doi: ‘ce-ți puseși, bre, semnul ăla de ”staționare interzisă” pe boton?! :-??
    (Noa, să văd dacă intru și eu la moderare! ;)) )

  24. silavaracald 1 November, 2010 at 11:16

    Mda, intrai! Că l-am editat după, și ați pus copoi și la formele de după editare…
    Noa, fă bine și demoderează-mă! Muncește, dacă n-ai încredere în sindicaliștii tăi! :-p

  25. M3bis 1 November, 2010 at 11:25

    @șilavarăcald
    N-am pus noi cuvintele la moderare ci Guvernul Mondial 😀
    Semnul ăla e de la Communication Shutdown. Azi nu mă dau pe facebook și twitter

  26. Xanax 1 November, 2010 at 11:27

    @Dan1
    cred ca “derutant” e mai potrivit, desi nici “redundant” nu le-ar sta rau in CV-uri =))

  27. daniel rus 1 November, 2010 at 11:48

    da, dar un inginer isi repara laptopul cu doua bete de mancare chinezeasca. chiar foarte utile, mai utile decat cheia de 10 😀

  28. Didinutza 1 November, 2010 at 12:25

    Nu exista mester care sa nu te intrebe cine v-a reparat inainte, a facut o munca de rahat, stati sa vedeti ce meserie va fac eu acuma, bla bla. Binenteles ca va lucra mai prost ca cel de dinainte….

  29. ErRon 1 November, 2010 at 17:56

    Pe mine, ca neinjinera si neavand injiner la casa, ma scot din sarite jucariile cu baterii, care au, fiecare, surubelnita ei!
    Surubelnite, desigur, “puse bine” sa nu ajunga ala micu’ la ele:D
    Am o surubelnita in cruce si una normala, dar niciodata nu sunt de marimea potrivita.:P

  30. mifty 1 November, 2010 at 22:33

    xanaxule, repede, că e chestie de primară: unde plm ai văzut tu şaibe (indiferent mărimea), la şuruburi cu cap conic (adică îngropat)???
    mai ales dacă sunt autofiletante!!! :>

  31. borg 1 November, 2010 at 23:33

    @mifti, ia de la Basescu http://m10-bn1374-din6796.katalog-tme.pl/

    Hehehe, deci nu esti injiner….

  32. Dan1 2 November, 2010 at 09:08

    @ErRon
    Tre’ sa-ti iei si o trusa de surubelnite TORX (sau dinte-de-soarece, cum le ziceau mesterii din service-urile auto, pe vremuri).
    Mifty, este bre si d-alea, mai grosute si tronconice.

  33. Ciprian 2 November, 2010 at 10:25

    Trist, dar adevarat. Degeaba ne rugam, saibele si piulitele au magie ruginita in ele. Ce bine scrii, Eftimie! Sa-nteleg ca ai baut inca de la prima ora. :))

  34. echos 2 November, 2010 at 10:49

    O adevarata confuzie demna de un expert in MsOffice! 😉
    Ps. A stii MsOffice-ul nu e o “specializare” demna de trecut in CV

  35. Silavaracald » Câinii negri ai memoriei 2 November, 2010 at 23:58

    […] acum o recomandare pentru inginerii blogului, pe care nu i-am prea mai văzut pe Dailycotcodac, așa că dacă nu vine muntele la […]

  36. Toatenumelebunesuntdejaluate 5 November, 2010 at 10:38

    Intelegandu- i pe ingineri – Actul Unu

    – Optimistul: paharul e pe jumatate plin.
    – Pesimistul: paharul e pe jumatate gol.
    – Inginerul: paharul are dublu din capacitatea necesara.

    Intelegandu- i pe ingineri – Actul Doi

    Doi studenti la inginerie mergeau prin campus cand unul dintre ei spune:
    – De unde ai bicicleta asta superba?
    Al doilea raspunde:
    -Sa vezi, ieri mergeam pe aici gandindu-ma la referatele mele, cand a aparut in fata mea o femeie foarte frumoasa pe aceasta bicicleta. Si-a scos toate hainele si mi-a spus: ‘Ia de la mine orice poftesti’.
    Celalalt da din cap intelegator si zice:
    – Ai facut o alegere buna… Hainele ei probabil nu ti se potriveau!

    si gluma pe seama noastra,a inginerilor,pe care am auzit-o cel mai des in facultate: Cu ce se aseamana un caine lup si un inginer? :ambii au privirea inteligenta,dar niciunul nu stie sa se exprime…
    Ce aveti domne,cu noi,ca estem si noi nevinovati

  37. Twitter Weekly Updates for 2010-11-07 | the sin within 7 November, 2010 at 20:05

    […] http://www.dailycotcodac.ro/2010/11/fata-intunecata-a-inginerilor/ # […]

Leave a reply