Postul nu e post destul

Meşterul şi Margareta

Un amic care avea de zugrăvit o casă a avut săptămâna trecută plăcuta surpriză ca meşterul să-i ceară pe manoperă un sfert de miliard de lei vechi. E drept că era o casă în centrul Bucureştilor, dar amicul meu îşi luase toate măsurile de precauţie: îşi pusese tricoul de inginer cu cele mai multe şi mai colorate dungi pe care îl avea în dulap, nişte blugi plimbaţi în prealabil prin RATB o juma’ de zi, îşi mutase SIM-urile în Nokii 2310, acoperise motocicleta din curte cu o husă împuţită şi aruncase preventiv nişte gunoi pe ea, îi rugase chiar pe vecini să-şi mute maşinile din faţa casei, astfel încât să nu fie acolo decât o Dacie papuc, un Moskvici pe butuci şi un Logan (cel mai dificil a fost să-l convingă pe proprietarul Moskvici-ului să-şi lase maşina lângă Logan – “păi dacă mi-o zgârie ăla când iese, că lui nu-i pasă?” ). Ba chiar se gândea să anunţe printr-un apel anonim o bombă la ambasada de vizavi, ca să i se poată plânge meşterului că în cartierul ăsta nu poţi închide un ochi toată noaptea din cauza exploziilor şi împuşcăturilor care se aud din vecini şi că el şi mâine s-ar muta într-un bloc liniştit, de pildă, prin Berceni, dacă şi-ar permite. Îi mai lipsea doar o sacoşă de roşii ieftine.

În aceste condiţii, sub un sfert de miliard (plus materialele, dusul molozului la gunoi etc.) n-a reuşit să scoată văruitul, preţul fiindu-i prezentat drept “bun, nici cel mai mic, dar nici cel mai mare”. Spre suprinderea meşterului, prietenul meu a refuzat politicos, gândind că dacă ăsta e un preţ mediu, la cel mai mare preţ măcar îi poate angaja pe nea Michelangelo şi pe ucenicul său, Pontormică.

Meşterii din Bucureşti cred că au o percepţie uşor deformată asupra valorii banului. Opinia lor e că o oră de dat cu trafaletul nu e cu nimic mai prejos decât o consultaţie la avocat, meditaţie la matematică sau lecţie de pian şi e normal să coste cel la fel de mult. De fapt, ar trebui să coste chiar mai mult, fiindcă e clar că e mai obositoare: când aţi văzut ultima dată un avocat sau o profesoară de pian dormind frânţi în roabă?

De asemenea, meşterul de Capitală e extrem de specializat. El nu ştie decât să dea cu trafaletul şi, eventual, să dea jos zugrăveala veche, asta dacă e mai vechi în branşă; pentru dusul molozului până la gunoi, astupatul găurilor din pereţi sau vopsitul unei uşi trebuie să cheme un specialist (plătit separat, bineînţeles), fiindcă el nu mai stăpâneşte şi aceste domenii – practic, ca să ştii să faci toate astea ar trebui să fii un geniu polivalent, ca Leonardo. Tot un specialist îi trebuie meşterului şi ca să nu facă mizerie, fiindcă el nu posedă meşteşugul întinsului de folie pe jos şi al acoperirii mobilelor (bine, cred că nici Leonardo nu prea se pricepea, după ce a pictat Mona Lisa trebuie că l-a bârfit ani de zile femeia care-i făcea curat în casă – “ca la porci, doamna Popescu, vă jur, porc, nu pictor renascentist” ).

Ca să n-o mai lungim: dacă vreţi neapărat să chemaţi un meşter din Bucureşti să vă zugrăvească în casă, în primul rând pregătiţi-vă pentru o armată de specialişti. În al doilea rând, sunaţi-l pe Isărescu, să mai urce un pic ţinta de inflaţie. Iar la urmă, dacă vreţi, îl puteţi suna şi pe Cheops să-l luaţi puţin la mişto fiindcă el, cam cu aceleaşi resurse cu care voi aţi reuşit să zugrăviţi o casă în Bucureşti, abia a ridicat o amărâtă de piramidă, şi aia doar la roşu.

Share:

31 comments

  1. Nea 20 July, 2010 at 08:37

    Apropo de specializare: am avut capriciul să cer unor zugravi să dea cu var pe nişte pereţi, nu cu lavabilă. Au ridicat neajutoraţi din umeri, nu stăpâneau acea artă.
    În schimb aveau un talent mult mai rar: la o oră după ce ieşeau pe poartă, tencuielile făcute de ei se acopereau cu o reţea fină de crăpături, de ziceai că sunt vechi de milenii. Şi au repetat performanţa până i-am dat afară.

  2. yogibeer 20 July, 2010 at 08:59

    @nea Sper ca nu i-ai si platit pentru asta.

  3. Follenvie 20 July, 2010 at 09:53

    cat o costa un curs intensiv de zugraveli si mici reparatii ? ca la banii astia ma bate gandul sa-mi trag o diploma de “specialist”

  4. Nic 20 July, 2010 at 10:07

    Nu ai ce face, trebuie sa platesti. Intotdauna mesterii astia: zugravi, faiantari, instalatori si ce-or mai exista au avut tarife mari.

  5. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Meşterul şi Margareta 20 July, 2010 at 10:10

    […] blugi plimbaţi în prealabil prin RATB o juma’ de zi, îşi mutase SIM-urile în Nokii 2310 (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  6. Securea războiului 20 July, 2010 at 10:38

    Meşterul meu mă tot amâna. Până într-o zi, când i-am spus să nu se mai chinuie să-şi facă timp, că-l chem eu. Nu i-am spus că atunci când o face plopul pere şi răchita micşunele.
    Am reparat cu glet fisurile şi găurile din pereţi (glet super-alb – 34 lei/sac de 10 kg, că ăla alb normal sau gri nu e aşa de fin, din câte am observat) şi am finisat cu şmirghel când s-a uscat. Mâine şi poimâine zugrăvesc cu var calcic hidratat – 1,50 lei/pungă de 1 kg, (e ieftin şi foarte igienic, urăsc vopseaua lavabilă chiar dacă e mai fină – şi aşa nu am de gând să pipăi pereţii în timpul liber, deci mă doare la patină dacă varul e mai aspru).
    Am pus deja gresia în balcon şi am folosit unul dintre cei mai buni adezivi de gresie şi faianaţă – 24 lei/sac de 25 kg, ca să n-am surprize. Am pus chit de rosturi tot de-ăla scump şi fain – 35 lei/săculeţ de 5 kg.
    Mai trebuie să-mi cumpăr o maşină de tăiat gresia şi faianţa, că mi-a rămas să pun faianţa pe laterala balconului. Asta o fi mai scumpă, dar e bună la casa omului.
    Să nu uit, am mai cheltuit 9 lei pe o drişcă zimţată pentru aplicat adezivul pe gresie. Încă ceva măunţiş pe şmirghel, nu mai ştiu exact cât.
    Eu zic că am ieşit foarte ieftin, sunt chiar mândră de mine şi m-aş mai lăuda, dar mi-e că mă deochi singură.

  7. sendroiu 20 July, 2010 at 10:50

    probabil ca evolutia centimetrului patrat de zugraveala in Bucuresti o sa fie indicator bursier, in curand 😉
    eventual, cu specificatii pe cartiere:
    Euro scade 0.12%, USD creshte 0.14%, Centimetru’ de lavabila in Dristor creste 8%

  8. unmihai 20 July, 2010 at 11:03

    cine-i Margareta?

  9. Silavaracald 20 July, 2010 at 11:14

    Ce stii tu, Julius! Astia-s supraspecializati, ca medicii. Fereasca sfantul sa-l rogi pe vreun ortoped sa te trateze de un guturai cand esti internat la el pe sectie! O sa cheme imediat un infectionist s-o faca. 😀

  10. 666 20 July, 2010 at 11:31

    Guvernu-i de vina!

    A alungat toti mesterii gletari priceputi in afara granitelor!
    De aia in Spania e mai frumos, ca dau cu var ai mai buni dintre ai nostri!

  11. Adi 20 July, 2010 at 11:36

    Bulgakov se invarte in mormant de invidie . Asta text , nu prostia aia pe care-a scris-o el . Sigur ca , daca ar putea , ar zice ca si el tot asa a vrut sa scrie , plus o continuare intitulata “Instalatorul si Margareta” si o alta “Frezor-rabotorul si Margareta” , dar cine sa-l creada ? Dupa razboi multi viteji se-arata .

  12. Dan 20 July, 2010 at 11:37

    @Follenvie
    Cred ca sunt institutii de invatamant superior unde se preda asa ceva, nu un curs intensiv oarecare :)) Asa se justifica tarifele cerute. “Dom’le, eu mi-am tocit coatele 5 ani de zile invatind sa dau cu trafaletul!”
    @unmihai
    Uuuuna, o eroina de-a lui Bulgakov

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Meşterul şi Margareta -- Topsy.com 20 July, 2010 at 11:40

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Melania F.. Melania F. said: Daily Cotcodac» Meşterul şi Margareta http://bit.ly/b2acWH […]

  14. cato 20 July, 2010 at 11:42

    se negociaza la metru patrat. pe de alta parte, clientul ar fi indicat sa cunoasca despre etapele lucrarii si sa-i supravegheze, fiindca, pentru a castiga timp, sar peste anumite etape, sau le fac de mantuiala. e indicat sa intrebi de la inceput: cat glet folosesti, cata vopsea, ce alte materiale, ce scule ai, cat iti ia etapa cu etapa…eventual le dai ceva peste la sfarsit, decat sa-i lasi pe ei sa-si traga, si fara treaba facuta

  15. anndryusha 20 July, 2010 at 12:03

    Bun, asta cu meşterul am înţeles-o. Da’ Margareta? Margareta cât i-a cerut? Şi, mai ales, pentru ce?… =))

  16. sebra 20 July, 2010 at 12:13

    @anndryusha,
    Întâi să aflăm cine-i, că pe urmă ne dăm noi seama de restu’ 😀

  17. ramona 20 July, 2010 at 12:18

    hmm… varuit, tencuit, gresie, faianta, parchet, etc. = 5000 RON cu mester din provincie
    si e mester serios
    si apartamentul e in Crangasi

  18. Nea 20 July, 2010 at 12:24

    Follenvie, nu costă nimic, trebuie DECÂT să citeşti instrucţiunile de pe eticheta sacului de ipsos sau găleţii de vopsea.

    6 6 6 da, dar l-a alungat şi pe Mailat şi majoritatea şuţilor mai performanţi. Ăia rămaşi prin autobuzele din Bucureşti sunt repetenţii, ăi mai tâmpiţi.

    Securea războiului, vezi că în ritmul ăsta o să ajungi să-ţi faci singură cafeaua şi o să fie mai bună şi mai ieftină ca aia de la local. Dacă puneai un praf de nisip fin în var, obţineai o textură mişto, de efect, pe bune.

  19. Lupul 20 July, 2010 at 12:51

    Mai sunt meşteri, dar trebuie căutat mult unul atât priceput cât şi sincer.

  20. Mirela 20 July, 2010 at 13:36

    Poate mai reduce un pic din pret daca-i asigurati un fond muzical adecvat. Merita incercat.

  21. cato 20 July, 2010 at 13:41

    sure! simfonia a 9-a!

  22. anndryusha 20 July, 2010 at 14:57

    @Sebra: Sau Margareta o fi… prietenul?!… =))

  23. Kilroy 20 July, 2010 at 15:41

    Hai ca la 10.000 ron ma sacrific si eu. Si in banii astia intra si un curs de vanzari, ca zugravitul, zidaritul si tinichigeria le-am prins de la cei care au lucrat initial la mine, nu din carti. Si acum imi ies mai bine decat lor. Sa imi fie rusine! De aia pleaca mesterii nostri peste hotare.

  24. Laur 20 July, 2010 at 17:44

    Deci aici a ajuns armata de specialiști a lui Constantinescu; nemaiavând loc în sistem – unde reușesc doar șpăgarii și incompetenții, dom’le – s-a reprofilat pe bricolaj.

  25. BoomPunk 20 July, 2010 at 19:27

    Ceva aproape similar am patit si eu,acum vreo 5-6 ani.
    Ma mutasem in Crangasi,apartament de doua camere,model vagon…mic cu draci.Avea si balcon.Care trebuia reparat si dat cu lavabila.Am gasit la intamplare niste mesteri,recomandati de-un vecin,mesteri maaari…lucrasera prin Italia,lucrasera la tot ce se poate numi vila de fitze prin Cacapitala.Pana aici totul a mers uns.
    Au venit,au intrebat ce-as dori sa infaptuiasca ei pentru mine si sa ramana pentru posteritate,le-am spus ca vreau ca acel balcon de 4 m lungime/1,5 m latime si inaltime 2,5 m,vreau sa fie cojit de tencuiala,sa fie refacuta tencuiala si finisata,dupa care sa aplice o lavabila.Atat.
    Au stat….s-au consultat…au tot facut calcule,iar unul din ei mi-a dat verdictul:“Domle`…va costa….hai sa nu va jecmanim,25 de milioane“.
    Am deschis usa larg…am strigat dobermanul…si au plecat ei singuri.Cu tot cu doberman atasat de geaca unuia din ei.
    Am gasit pe urma din pura intamplare in piata Crangasi,trei minoritari de treaba,care pentru 15 milioane la vremea respectiva(15 milioane pentru toti trei),mi-au daramat si refacut dormitor,sufragerie,balconul,doua holuri si bucataria.De la cap la coada,fara sa am ceva de obiectat.Deci mai exista si in alte cartiere o economie normala si una subterana.Cea normala te baga-n faliment,cea subterana…te scapa de saracie si de tigani nesimtiti.

  26. Alex 22 July, 2010 at 00:09

    Acum o luna de zile,le vine alor mei idea sa schimbe culoarea din bucatarie,din crem,in alb(oameni nebuni).Vine “meseriasul”-14 milioane dom`le.(vorbim de o bucatarie de 2.5×3).In sinea mea,de om priceput la toate-lasa tata,va rezolv eu cu 2.SI asa mi-a cazut in maini,prima lucrare de zugraveala.Intind ciolofan pe jos,dau jos toate suspendatele,strang in mijlocul camerei tot ce nu putea fi scos si incep.Usor,usor cu trafaletul….Aham,ar fi fost usor daca era numai asta.”Meseriasul” care a zugravit data trecuta,n-a dat cu amorsa pe pereti,si cum dadeai cu trafaletul,cadea stratul vechi.Si ia frate si rade toti peretii (inclusiv tavanul).Termin cu raschetatul,dau cu amorsa,las sa se usuce si dau si un var seara,si unul dimineata,a doua zi.La amiaza,dupa ce se uscase varul,incep sa montez suspendatele,impart mobilierul care si unde ii era locul si in 2 zile,cu 2 milioane (inclusiv materialele) am facut ce ar fi trebuit sa coste 14 milioane??!! Hmm,care spuneai ca ai de zugravit? Ieftin dom`le,pret de criza,sa dau si la copiii mei cate o ciunga turbo.

  27. ady 22 July, 2010 at 00:10

    sa inteleg ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap? mester, Bucuresti, arvunit saptamana trecuta pt zugravit apartament 2 camere si schimbat gresie si faianta in baie. in cursul discutiei s-a ivit ideea montarii/contruirii unor “raftulete” in zid, pe niste colturi langa cada si demolarea unui peretel foarte ingust la debara (stiti voi, peretii aia care incadreaza usa de la debara si nu te lasa sa intrii cu tancu’ acolo). in pretul furnizat intra acoperirea parchetului cu folie si o minima curatenie dupa (daca duc molozu’ si iau grosu’ de var/lavabila de pe geamuri eu sunt happy). totul pentru suma modica de 5000 lei (2000-2500 manorepa, in functie de ce probrele se vor ivi si de piticii ce vor rasarii pe creirii mei, restul pt materiale). mester separat pt montatul unor usi interioare si emailarea cazii (sti cumva un astfel de mester?). calea grivitei, spre mihalache. se pare ca-i bine. e liber la sfarsitul lui august (atunci termina la mine :)) , incepe la 15 august, nu maine.

  28. Dan 22 July, 2010 at 08:04

    @ady
    Sacrilegiu! Cum sa inceapa pe 15 august!? Pai tu nu ai aflat a cui zi e atunci? :))
    Si 2. Margareta iti lua jumate din pretz…

  29. Axel B 22 July, 2010 at 10:28

    Mijlocul problemei ar fi ca macar unul dintre ei sa fie specialist. Oricum este model preluat de la nemtii…cei care cheama un electrician pentru a schimba un bec…nu vad o chestie absurda acest lucru atata timp cat armata aceia de specialisti stiu ce inseamna valoarea banului si realizeaza un lucru de calitate…Iar in privinta tarifului este discutrabil…piata e plina..si foamea e mare….mai trebuie sa stii si unde sa cauti…no offense….

  30. ady 22 July, 2010 at 16:21

    Dan, ei, probabil va fi luni, 16.
    da stiu, pe 15 e ziua onomastica a mamei mele. 🙂 se pune?

  31. Dan 22 July, 2010 at 16:38

    @ady
    Dar ca e ziua lui Julius nu ai cunostinta? Ca, special a cerut sa se mute ziua de nastere a lui Napoleon pe 16, ca sa nu aiba probleme :))

Leave a reply