Postul nu e post destul

Misterioasa lume a aragazurilor

Radu Pircă

Sunt convins că aveţi aragaz. Nu ştiţi ce e ăla? Duceţi-vă până în bucătărie. Dacă aveţi peste 30 de ani, aragazul e acel obiect de lângă care consoarta dumneavoastră nu se dă dusă, chiar şi când o ispitiţi cu oferte atât de tentante precum “Vino, dragă, la televizor, să vezi ce gol a băgat Craiova!”. Dacă aveţi sub 30 de ani, aragazul e acel obiect de care consoarta dumneavoastră nu se apropie niciodată la mai mult de doi metri (un sfat practic: dacă aveţi sub 30, puteţi profita şi ascunde liniştit în cuptorul aragazului scrisorile de la amantă).
Deci aveţi aragaz. Ce se întâmplă însă dacă vreţi să vă luaţi altul şi aveţi nevoie să-l mutaţi zece centimetri mai încolo? Ei bine, am avut curajul nebunesc de a încerca să mut aragazul cu 1 centimetru mai încolo, făcând, astfel, câteva descoperiri senzaţionale.

Prima descoperire a fost aceea că aragazul nu putea fi mutat nici un milimetru, deoarece avea un racord fix (pentru cei ce n-au terminat Oxford sau Sorbona, racord fix=o ţeavă de metal). Mi-am pus problema de ce nu am, ca tot omul, un racord flexibil (un tub flexibil, ca cel de la duş), ca să pot sa mişc aragazul niţel. Simplu: fiindcă racordurile flexibile sunt strict interzise prin lege (vânzarea lor intrând probabil sub incidenţa aceluiaşi articol din Codul Penal ca şi traficul de heroină). M-am gândit, iniţial, să pun mâna pe patent, să scot racordul fix şi să îl scurtez cu fierăstrăul. Am fost oprit de cei din jurul meu. care mi-au explicat, oripilaţi, că orice problemă de genul acesta nu se poate rezolva decât chemând un meşter care murdăreşte totul în jur, face o improvizaţie şi îţi cere pentru manoperă salariul pe 2 luni al Andreei Esca. Meşterul a venit, a făcut mizeria de rigoare (logic: dacă ar lucra curat, nimeni n-ar crede că e un profesionist) şi cu această ocazie mi-a dezvăluit câteva din incredibilele mistere ale racordurilor. De pildă: în sudul ţării e voie cu anumite tipuri de racorduri flexibile, dar în nordul ţării nu (probabil acest lucru va duce la un război de secesiune, ca în America). Există chiar oraşe unde în unele cartiere se permit racorduri flexibile, iar în alte cartiere – doar racorduri fixe. De asemenea, fiindcă nu are regulator de presiune, aragazul vă poate arunca în aer dacă vine gazul pe ţeavă mai tare (printr-o bizară coincidenţă, instalatorul are întotdeauna la el un asemenea regulator, care costă doar 2 milioane de lei plus manopera).

Concluzia instalatorului a fost că nici un racord nu este perfect legal şi că, dacă vine gazul cu presiune, mori oricum. După ce m-am gândit un pic, am decis că cel mai bun lucru pe care îl pot face cu aragazul, ca să nu îmi arunc familia în aer sau în puşcărie, este să îl ţin tot timpul închis. Si, în mod absolut ciudat, pentru prima oară în viaţa ei, nevastă-mea a fost perfect de acord cu mine.

Share:

30 comments

 1. 4mall 5 May, 2009 at 14:42

  Pai normal ca a fost de acord cu tine! Daca ai bani sa platesti instalatorul si regulatorul (suna cam pervers, nu?), inseamna ca ai bani si sa o duci pe nevasta-ta in fiecare seara la restaurant!

 2. QuadroQ 5 May, 2009 at 15:01

  Traiesc in Iasi, am racord flexibil la aragaz si este montat, contrar legilor din domeniu, de mine. Cu toate astea, nu gasesc de cuviinta sa primesc pe nimeni in casa fara un mandat judecatoresc, lucru care le-ar ingreuna extraordinar verificarea acestui racord, pe care, de altfel, si-a pus deja semnatura un angajat E.On gaz. Ce cauta el la aragaz ? Pai a venit “cu verificarile”. Si fiindca e atat de nestiutor incat sa-si fi dat seama ca racordul ala nu l-ar fi montat vreun coleg de-al lui, a semnat ca`i in regula…

  Btw… nu chem niciun instalator, pt ca am lucrat in domeniu si consider ca daca e sa sar in aer, macar sa sar “de mana mea”

 3. dush 5 May, 2009 at 15:05

  :)) pare-se ca ai gasit un GURU al tevilor nu doar un mester…da-i cartea de vizita la gazeta, poate il iau astia de specialist la otv la urmatoarea explozie inexplicabila

 4. Robintel 5 May, 2009 at 15:37

  Noi am avut racord fix, dar am chemat un meşter care a pus unul mobil când am schimbat aragazul. Mi se cam fâlfâie ce zice legea, că oricum cei de la Eon nu prea ţin cont de ea, că dacă ar ţine n-ar mai sări în are blocuri şi case…

 5. Cip 5 May, 2009 at 15:58

  racordul flexibil e o bucata de furtun din cauciuc (ori ceva asemnator) cu o protectie metalica. Mai devreme sau mai tarziu apar fisuri si bomba-i gata! Daca tine-ti musai sa avezi aragaz mobil baremi schimbati racordul la ceva timp, nu-l uitati cu zecile de ani!

 6. nicol` 5 May, 2009 at 17:51

  al meu e flexibil,pot chiar sa mut aragazul in dormitor(sau nu)…da nu stiam ca e vreo lege pentru asta

 7. delice 5 May, 2009 at 18:47

  Mie mi-a venit omul de la gaze, mi-a pus si racord fix si racord flexibil 🙂 Si mi-a zis sa stau linistita ca nu sar in aer 😀 Dupa aia am scos arangazul si l-am chemat pe altul. Ala zicea ca nu e bun racordul fix, ca trebuie flexibil. Atat timp cat nu am explodat, wtf, asta e.
  Sunt niste idioti.

 8. DrLyana 5 May, 2009 at 19:55

  Cu apropiatul de aragaz…nu ai dreptate. Mie imi place sa gatesc, atunci cand am pentru cine. Si am sub 30 de ani.

 9. clio 5 May, 2009 at 20:40

  articolul e haios, cu amendamentele:
  1. aragáz s. n., (sobe) pl. aragázuri
  2. racordul flexibil agreat in ORICE parte a UE (inclusiv Iasi, Craiova (da-chiar Craiova) sau Covasna, este realizat dintr-un SILFÓN din otel inoxidabil [s.n. (Tehn.) Tub ondulat flexibil], avand armaturile sudate in tehnologie TIG [tungsten-inert-gas]
  3. cand e vorba de pericol de explozie, hai sa uitam ca suntem romani si sa-i lasam pe meseriasi sa-si faca treaba.

 10. Emma 5 May, 2009 at 20:42

  Cum sa muti aragazul? Adica n-ai gaz… ca daca ai, aragazul se poate deplasa, dar teava si duza de gaz cam greu. :))
  Dar se pare ca ai aflat asta.

  Stiam ca pentru treburi de genul, trebuie contactati cei de la Distrigaz. La mine au facut treaba buna si am iesit si mai ieftin ca la mester. Plus ca oricum trebuie sa iti dea ei aviz ca e bine facut, nu periculos; e ca la schimbat apometre… plimbare cat cuprinde.

  Da, cuptorul e cel mai bun loc de ascuns… ca al meu nu merge :))… in rest folosesc aragazul cat cuprinde, si il spal la fel :)) In cuptor or fi si paianjeni cred. =))

 11. brightie 5 May, 2009 at 21:55

  :)))))) vad ca lumea s-a aruncat puternic in tehnicitati.
  io n-am racorduri deloc, e de bine, nu? :))

 12. artistu 6 May, 2009 at 08:55

  Io v-am facut din pole-position bre, pentru ca in Giulesti gazul vine WIRELESS! :)))))))))

 13. JULIUS 6 May, 2009 at 12:09

  @artistu: da, e o zona speciala 😀

 14. Pitbu' 6 May, 2009 at 15:27

  Strange…
  Am facut asta… cost total 50 ron, si a fost si super amabil de s-a dus sa-mi cumpere el racordul flexibil.
  Si dupa aia am aflat ca era si angajat Distrigaz si ca in timpul liber face d-astea.
  Vrei nr lui? :))

 15. DaNu 6 May, 2009 at 16:42

  Ca si pre-comentatorul meu, eu am racord flexibil montat de un angajat E.ON Gaz. Cand l-am intrebat daca e legal, mi-a spus ca e legal atat timp cat folosec un racord special pentru acest lucru. Racord+montaj = 40lei.

 16. Akaty 6 May, 2009 at 17:36

  Bre ce saraci e astia in Canada. Folosesc curent si la aragaz…ca sa nu sara in aer. Dar cel putin poti arde ca soarecele.

 17. Cata 6 May, 2009 at 18:42

  fratilor, daca nu vreti sa sariti in aer, renuntati la racorduri. eu folosesc un opait si multa, multa rabdare :))
  pentru habarnisti, opaitul este o chestie despre care puteti afla mai multe dand un serci pe gugal

 18. Cata 6 May, 2009 at 18:43

  ţ. ce chestie, merge şi cu diacitrice

 19. lau 7 May, 2009 at 17:30

  eu am racord flexibil,montat de nenea de la EON,nu mi-a cerut nimic pentru montare dar a semnat pe el cum ca e ok.si el a fost cel care a recomandat unul flexibil insa ne-a spus sa nu chemam mester pentru ca ne taxeaza de ne ustura si nici nu garanteaza lucrarea.asa ca de cate ori nu-mi place ceva il chem pe nenea de la EON si verifica tot.asta la mine in arad,in rest nu stiu cum e…..

 20. mihai savu 16 May, 2009 at 10:03

  Pentru autor: sa vezi ce descoperiri ai fi facut daca ai fi reusit sa muti aragazul! Tu stii ce se aduna sub si in spatele lui? O fauna intreaga, inecata de un praf lipicios.

  Aaa, eu de fapt nu mai am aragaz, ca mi-am tras o plita cu inductie pe care mi-a legat-o la curent colegul comentator Clio. Si caruia ii multumesc din nou, si o sa-i tot multumesc de acum in colo, ca precis nu sar in aer.

 21. zaqk 10 September, 2009 at 16:14

  si acum astia de la EON or sa caute – cu mandat judecatoresc, bineinteles – posesorii IP-urilor celor care declara ca au racord flexibil si vor veni in control. cred ca sunt in cardasie cu autorul Pircă

 22. Porcusorul Radioactiv 19 September, 2009 at 13:37

  Complet neadevarat!
  – Racordurile flexibile sunt permise, cu conditia sa fie de gaz si nu de apa 😛
  – Nu exista regulator de presiune la gaz,acesta avand o presiune extrem de scazuta. Tipul voia sa-ti vanda chestia de 2 mil.
  – Regulator de presiune exista doar la butelie, unde presiunea e mare, si se gasesc in piata cu 15 lei

 23. Mausul vesel 9 November, 2009 at 16:19

  Las’ ca vine geru’, taie Putin gazu’ si atunci putem sa lasam dragutul de aragaz si fara racord ca tot aia e. 🙂

 24. alina 6 December, 2009 at 00:57

  daca aveti sub 30 de ani primiti sms-uri sau mesaje offline de la iubita, nu scrisori:p

 25. Mr. Pirca 6 December, 2009 at 18:41

  Un aragaz=2 aragaze…

 26. Ciprian 6 December, 2009 at 18:46

  Asa tanti Pirca, da-i cu facaletul peste maini si pune-l sa repete aragaze in timp ce facaluieste fasolea aia.

 27. Geniu IT 4 January, 2010 at 19:57

  Vedeti daca sunteti in urma cu tehnologia ? Puneti-va un aragaz wireless, fara racord de loc, si s-a rezolvat ! Au bagat in Cora, tehnologie sud-coreana de ultima ora.

 28. Daily Cotcodac »  Omul de la gaz 17 August, 2010 at 14:07

  […] realitate nu cred că există un racord de gaz conform cu normele. Poţi să ai ţeava aia din osmiu sau titan, din piele de delfin tratată cu esenţă de pexal, […]

 29. dragos 7 September, 2010 at 00:19

  s-au eftinit racordurile, al meu a fost 52 ron + manopera=50. si mai trece el sa bea un suc.

 30. Teoria pseudo-corporatistului » Daily Cotcodac 18 July, 2012 at 22:51

  […] sa de la Zara se găsesc 6 nipluri, două ocoliri de 15 şi 4 racorduri flexibile. De apă, nu de gaze, dacă vă întrebaţi cumva. Eroi quality. Azi, RAHAAAA! Eurovizion, acest Cerb de Aur […]

Leave a reply