Postul nu e post destul

Vrei să fii critic de film?

Ovidiu Eftimie

(Am pus titlul ăsta ca să credeţi că e ceva concurs şi să vă repeziţi să citiţi. Aşadar, citiţi, e concurs).

Dacă eşti netalentat şi putoare dar ai vrea un loc de muncă unde ai nevoie de intelectul unui muncitor de şantier, fără munca fizică asociată de obicei acestor activităţi, te poţi face cronicar de film în România.

Cronicarii români de film sunt, dacă este posibil aşa ceva, mai putori decât reporterii sportivi. Ba chiar au şi un vocabular mai redus. Ca să poţi să scrii o cronică de film în România trebuie să cunoşti doar câteva fraze; ca să obţii jobul la o revistă de fiţe, tot ce trebuie să faci e să respecţi câteva reguli simple şi gata, le-ai luat faţa.

1. Dacă filmul este foarte prost trebuie să spuneţi de Jim Jarmusch. Şi când zic prost nu mă refer la Die Hard 4, ci la ceva de genul independent/pretenţios/dramă cu Will Smith. Aşa că, în loc să spuneţi că filmul e prost şi că n-aţi priceput nimic din el, scrieţi ceva de Jim Jarmusch. Dacă e prost dar, totuşi, un pic comercial, băgaţi un nume de-ăsta mai interesant, Ang Lee.
2. Dacă e o comedie cu glume obosite scrieţi că e ceva umor montypythonesc. Nu contează că ăia din Monty Python ar da foc studiourilor care au produs aşa ceva. Important e că în România lumea nu a prea a văzut aşa ceva şi crede că e de bine. Dacă e umor scârbos, spuneţi de fraţii Cohen.
3. Dacă e cu multe explozii, bagă Michael Bay în text, de vreo câteva ori. “Explozii ca Michael Bay”, “gagici mişto ca Michael Bay”, “Zici că filmul e făcut de Michael Bay”.
4. Dacă e film românesc zici de “Moartea Domnului Lăzărescu”, “Cannes” şi “Nae Caramfil”

Expresiile acestea pot fi folosite indiferent de film, şi chiar fără să vă uitaţi la el. E suficient să vedeţi trailerul, aberaţi cinci minute şi apoi plecaţi la bere. Iată şi o probă a acestei metode, o cronică de filmului postat mai devreme, cu Superman Indian.

“Nimeni nu se aşteaptă ca o producţie Bollywood să aibă subtilitatea şi misterul unor opere semnate de Jarmusch, şi nici orgia de efecte computerizate specifice filmelor lui Michael Bay. Aşa că, dacă trecem peste realizarea tehnică, putem observa chiar scântei de umor monthypythonesc. Micile scăpări tehnice pot fi trecute cu vederea sau pot fi transformate în artă, aşa cum a demonstrat Cristi Puiu în multpremiatul “Moartea Donului Lăzărescu”. Una peste alta, e o producţie vizionabilă, numai bună de sâmbătă seara, cu toate că Julius a postat-o lunea”.

Odată ajunşi la nivelul 2, se pot folosi şi alte expresii gen: “Lars von Trier”, “neorealismul italian”, “Nikita Mihalkov” sau un nume slav la întâmplare cum ar fi Jan Zdejek, din şcoala postmodernistă poloneză de film.

Notă Eftimie: Acest text a fost scris în urma lecturării revistei HBO, unde este un întreg festival de astfel de tâmpenii.

Nota redacţiei: Din moment ce pe HBO nu mai sunt filme cam de vreo 2 ani, n-ar fi uşor ilogic, Eftimie, ca în revista HBO să fie cronici de film?

Share:

15 comments

  1. arsulici 10 August, 2010 at 02:50

    Mă, nu cmva, din greşeală, te-ai uitat în revista H2O şi de aia eşti atât de dezgustat???
    (Sau e cumva un text de Jim Jarmuş?)

    (Apropo, cine dracu e Jim Jarmuş???)

  2. JULIUS 10 August, 2010 at 03:17

    @arsulici: la trezie n-o sa mai stie

  3. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Vrei să fii critic de film? -- Topsy.com 10 August, 2010 at 05:54

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Petrov Petrov. Petrov Petrov said: RT @JuliusDC: Daily Cotcodac» Vrei să fii critic de film? http://bit.ly/boicbH […]

  4. 4mall 10 August, 2010 at 08:15

    @Arsulici: Mah, sa nu fie frate cu Jim Beam…

  5. anndryusha 10 August, 2010 at 09:26

    Se vede formaţia de jurnalist: imediat a indicat sursa! Un critic de film adevărat n-ar fi făcut-o niciodată, ar fi pretins că a scos totul din capul lui… =))

  6. ErRon 10 August, 2010 at 10:22

    @ admin
    Ridicati prea mult stacheta!!!
    De la intrebari cu capcana despre Nero, la critica serioasa de film!!!

    Eu credeam ca aici se relaxeaza lumea, se mai rade, da’ voi, dati cu biciul in neuroni!!!

  7. wpolitika 10 August, 2010 at 10:24

    La ce ore baga Julius commenturi: 3.17 AM. :)) Insomnia asta…

  8. BRRC 10 August, 2010 at 10:59

    DECI nu se mentioneaza data concursului.

  9. Ciprian 10 August, 2010 at 12:57

    Asta-i critica?
    Sa scrie pe dailycotcodac si Irina Margarina Dristor ca ea se mai uita la filme.

  10. Joaninha 10 August, 2010 at 18:07

    Eu vreau sa ma fac redactor la o revista pentru femei. Am observat eu ca nu-i greu : vara scrii despre cum sa-ti protejezi pielea cu SPF 30 si cum sa te hidratezi, toamna si primavara scrii despre salate si bogatia de legume si fructe, iar iarna scrii despre cum sa iti protejezi mainile de frig, cu manusi. Si la anu’ tot despre asta scrii, ca doar de-aia dau femeile bani pe revistele astea, sa le spuna cineva sa nu uite ca iarna nu-i ca vara. #-o

  11. mifty 10 August, 2010 at 19:47

    arsulici, luminează-mă, o, lumină a intelecualităţii, mântuitor cinefilointelectual-care-scuteşte-lumea-de-insomnii-fără-să-caute-pe-google-sau-imdb: mişu baie ăla cine dracu’ mai e???

  12. N.A. 10 August, 2010 at 23:44

    @Joaninha – Eh, si uiti ce-i mai important: cum sa-l pastrezi! sau cum sa-l agati! sau ceva de gen..

  13. Mihai 17 August, 2010 at 16:18

    Moartea “Donului”? E intentionat?

  14. Cum e 3D-ul de la Cityplex | Timp Liber | Prin Braşov 15 April, 2011 at 13:07

    […] că, într-adevăr, criticii de film sunt nişte putori mai mari decât reporterii de sport. [Link] Mă rog, n-ar trebui să am pretenţii, cultura cinematografică se face la noi prin mizeria aia […]

  15. Lyx 6 December, 2011 at 16:07

    Da…criticii sunt lenesi dar la faza cu expresiile ai nimerit doar 1/4, si anume faza cu Michael Bay, toti o folosesc, si eu cand critic in film si o voi folosi in continuare…

Leave a reply